Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Κρασί ~ Με τη σωστή θερμοκρασία σερβιρίσματος, η διαφορά στη γεύση είναι φοβερή




Σε ποιά θερμοκρασία σερβίρονται τα κρασιά;

Για να μεγιστοποιήσουμε τα αρώματα και τη γεύση, πρέπει να σερβίρουμε τα κρασιά σε σωστή θερμοκρασία.



ΑΦΡΩΔΕΣ ΚΡΑΣΙ

Οι αφρώδεις οίνοι οφελούνται από τη δροσερή θερμοκρασία λόγω της  αυτόλυσης, δηλαδή οι ζύμες αυτολύονται στο κρασί και δίνουν γεύσεις μπισκότου, καρυδιού, ή γεύση μπριός. Εάν τα αφρώδη κρασιά είναι πάρα πολύ κρύα, αυτό δεν συμβαίνει, εξηγεί ο Fred Dexheimer, master sommelier στο Black House στη Νότια Καρολίνα. Τα ιδανικά όρια ψύξης για αφρώδη κρασιά είναι οι 6 με 10 βαθμοί Κελσίου.


Πόση ώρα χρειάζεται να παγώσει στο ψυγείο;
2.5 ώρες


Πόση ώρα χρειάζεται να παγώσει στη κατάψυξη;
20-25 λεπτά


Πόση ώρα χρειάζεται να παγώσει στη σαμπανιέρα;
10 λεπτά



ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

Τα όξινα κρασιά, όπως το Muscadet και το Chablis, πρέπει να σερβίρονται περίπου στους 7 βαθμούς Κελσίου ενώ τα λευκά που έχουν πλούσιο σώμα, όπως για παράδειγμα οι Βουργουνδίες, πρέπει να σερβίρονται στους 10 βαθμούς Κελσίου. Αν το κρασί είναι πάρα πολύ κρύο, ο Dexheimer προειδοποιεί ότι κινδυνεύει να χάσει τα αρώματα και τη γεύση του. Αν είναι πολύ ζεστό, ο ίδιος λέει

ότι δεν πρόκειται να αποδώσει την οξύτητα, την μεταλλικότητα και την ένταση του terroir.
Πόση ώρα χρειάζεται να παγώσει στο ψυγείο;
2,5 ώρες (τα όξινα), 2 ώρες (με πλούσιο σώμα)


Πόση ώρα χρειάζεται να παγώσει στη κατάψυξη;
25 λεπτά (τα όξινα), 20 λεπτά (με πλούσιο σώμα)


Πόση ώρα χρειάζεται να παγώσει στη σαμπανιέρα;
10 λεπτά (τα όξινα) , 6 λεπτά (αυτά με πλούσιο σώμα)


ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ

Τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται 5 βαθμούς κάτω από την θερμοκρασία δωματίου -μεταξύ 18ºC και 21ºC- και η διαφορά που θα δείτε στη γεύση θα είναι φοβερή! «Θα γευτείτε όλη τη ζωηράδα και την φρεσκάδα του κόκκινου κρασιού. Όταν αυτό είναι πολύ ζεστό, το μόνο που γευόμαστε είναι αλκοόλ, φρούτα και βαρέλι», εξηγεί ο Μάστερ σομελιέ


Πόση ώρα χρειάζεται στο ψυγείο;
40 λεπτά


Πόση ώρα χρειάζεται στη κατάψυξη;
6 λεπτά


Πόση ώρα χρειάζεται στη σαμπανιέρα;
3 λεπτά


ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΣ ΟΙΝΟΣ

Τα γλυκά κρασιά, όπως τα Sauternes πρέπει να σερβίρονται στους 4.4 βαθμούς Κελσίου. Τα θέλουμε κρύα γιατί έχουν οξύτητα και θέλουμε την οξύτητα για να υπερισχύσει των σακχάρων. Αν σερβίρουμε ενισχυμένους οίνους, όπως το Port πολύ ζεστούς το κρασί θα έχει σταφιδιασμένη γεύση και έντονη αίσθηση του αλκοόλ. «Σε ιδανικές συνθήκες, οι ενισχυμένοι οίνοι πρέπει να σερβίρονται λίγους βαθμούς πιο πάνω από την θερμοκρασία στο κελάρι και 10 βαθμούς κάτω από την θερμοκρασία δωματίου», λέει ο σομελιέ.


Πόση ώρα χρειάζεται να παγώσει στο ψυγείο;
2,75 ώρες για τα επιδόρπια κρασιά και 45 λεπτά για τους ενισχυμένους οίνους


Πόση ώρα χρειάζεται να παγώσει στη κατάψυξη;
30 λεπτά τα επιδόρπια κρασιά, 7 λεπτά οι επιδόρπιοι οίνοι


Πόση ώρα χρειάζεται να παγώσει στη σαμπανιέρα;
11 λεπτά τα επιδόρπια κρασιά, 4 λεπτά οι ενισχυμένοι οίνοι



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου