Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Φόρος στις συναλλαγές με τις τράπεζες +Πίνακες νέων φόρων


- Υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω τραπεζών και φόρος με στόχο 300 εκατομμύρια ευρώ για να μην μειωθούν οι συντάξεις.
- Ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι.
- Αλλαγές στις κλίμακες φορολόγησης με φόρο ως και 49% του εισοδήματος!
- Μένει και η έκτακτη εισφορά που θα είναι από 2% ως και 8%.
Δείτε αναλυτικ
ούς πίνακες με τις επιβαρύνσεις της νέας φορολόγησης



Φοροκαταιγίδα σε όλα τα επίπεδα περιμένει τους Έλληνες φορολογούμενους το 2016 και μάλιστα για τα εισοδήματα του 2015. Με βάση μάλιστα το γεγονός ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς ουσιαστικά θα... πληρώνουμε όλο το χρόνο φόρους.


Οι αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολόγηση και τις κλίμακες

Ενιαία κλίμακα φορολόγησης Όλα τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα φόρου
Προστίθενται κλίμακες φορολόγησης Εκτός των σημερινών συντελεστών 22%, 32% και 42% θα υπάρξουν ακόμη 8 με 10 κλίμακες
Μικρά και μεγάλα εισοδήματα Μείωση του συντελεστή στο 20% για τα μικρά εισοδήματα και αύξηση του συντελεστή στο 49% για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ/χρόνο
Έκτακτη εισφορά Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μένει και θα προστίθεται στους άλλους φόρους με συντελεστές 2% ως και 8%
Ποιοι θα δουν φοροελαφρύνσεις Πιθανότατα οι μόνοι οι οποίο θα δουν μείωση στους φόρους που πληρώνουν για το εισόδημά τους να είναι εκείνοι που έχουν εισόδημα από 12.000 ευρώ ως 18.000 ευρώ/χρόνο.


Ο φόρος στις συναλλαγές στις τράπεζες

Την ίδια ώρα και με το αγκάθι του ασφαλιστικού να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές όλα δείχνουν πως το βασικότερο ισοδύναμο που πέφτει στο τραπέζι είναι η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών.

Το σενάριο για τον φόρο συναλλαγών λέει ότι θα είναι μικρός της τάξης του 1 τοις χιλίοις έτσι ώστε να μην υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση των συναλλαγών, ενώ το κράτος θα μπορεί αυτομάτως να έχει έσοδα τα οποία μπορεί να φτάσουν ως και τα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως ποιες θα είναι οι τραπεζικές συναλλαγές οι οποίες θα επιβαρύνονται με τον νέο φόρο, ωστόσο η σκέψη είναι η επιβάρυνση να είναι μικρή και σε συναλλαγές που δεν θα επηρεάσουν την αγορά. Για παράδειγμα με την επιβάρυνση στην πληρωμή ενοικίου της τάξης των 500 ευρώ η επιβάρυνση να μην ξεπερνάει τα 50 λεπτά.

Τα σενάρια για επιβολή τέλους είχε ακουστεί και τον περασμένο Μάιο. Τότε το σενάριο ανέφερε ότι είναι δύο οι πιθανότητες. Είτε για όσες συναλλαγές είναι πάνω από 500 ευρώ, είτε γι” αυτές πάνω από 300 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως θα φορολογηθούν υπερδιπλάσιες συναλλαγές με τις τράπεζες και θα αυξηθούν έτσι και τα κέρδη του κράτους. Ο φόρος που θα μπει στις συναλλαγές με τις τράπεζες αναμένεται να είναι από 0,1% ως και 0,2% του ποσού της συναλλαγής.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τότε πως δεν θα φορολογούνται οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες καθώς έτσι θα ακυρωνόταν το μέτρο για το πλαστικό χρήμα.

Ερωτήματα πάντως προκύπτουν για το τι θα ισχύει με τις πληρωμές των ΔΕΚΟ, αν θα εξαιρούνται ή όχι από το μέτρο. Ενδεχομένως να είναι στα σχέδια και του σημερινού οικονομικού επιτελείου μια τέτοια εξαίρεση.

Αυτοί πάντως που δεν θα γλιτώσουν το νέο φόρο είναι όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για συναλλαγές πιθανότατα άνω των 300 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβαρύνονται με τον νέο φόρο.

Το μέτρο αυτό είχε ακουστεί για πρώτη φορά πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε απορρίψει κατηγορηματικά. Επίσης, σενάρια για επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και σε όλες τις καταθέσεις είχε επίσης διαψευστεί.




Με βάση τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη νομοθεσία, το 2016 όλοι ανεξαιρέτως οι υπόχρεοι θα «πληρώσουν» ακριβά τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015, καθώς:


Επιχειρήσεις

Με νέο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή θα φορολογηθούν το 2016 τα κέρδη που απέκτησαν οι επιχειρήσεις το 2015.

Ειδικότερα, ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων αυξήθηκε από 26% σε 29% για τα κέρδη που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.
Επισημαίνεται δε ότι οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες θα πληρώσουν και αυξημένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος, αφού ο συντελεστής από 55% ανέβηκε στο 75%.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι για τις Α.Ε. και ΕΠΕ έχει ήδη αυξηθεί η προκαταβολή φόρου από 80% σε 100% και μάλιστα αναδρομικά από τη χρήση του 2014.


Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ισχυρό «χτύπημα» θα δεχθούν το 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με μπλοκάκια, λόγω της αυξημένης προκαταβολής φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν.

Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί από 55% σε 75%, ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%.

Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκια, οι οποίοι εισπράττουν ταυτόχρονα και μισθούς, αφού θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες.


Μισθωτοί - συνταξιούχοι

Η αναδρομική αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015 έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή υψηλότερου φόρου εισοδήματος από τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι απέκτησαν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Οι υπόχρεοι μάλιστα θα πληρώσουν με τα νέα εκκαθαριστικά την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις που απέκτησαν από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχουν διαμορφωθεί ως εξής:


Η νέα κλίμακα της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης διαμορφώνεται ως εξής:

• 12.001 - 20.000 ευρώ: 0,7%
• 20.001 - 30.000 ευρώ: 1,4%
• 30.001 - 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%
• 50.001 - 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%
• 100.001 - 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%
• 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από το 2016 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι και με νέες ανατροπές, καθώς το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές.

Ταυτόχρονα το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ θα «χτίζεται» αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα υπάρξει και νέο «κούρεμα» των ελάχιστων φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.


Εισοδήματα από ενοίκια

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια θα κληθούν το επόμενο έτος να καταβάλουν επιπλέον φόρους κατά 142,2 εκατ. ευρώ στην εφορία.

Τα συγκεκριμένα εισοδήματα αναμένεται να φορολογηθούν με νέα φορολογική κλίμακα στην οποία οι συντελεστές 11% για ετήσια ποσά μέχρι 12.000 ευρώ και 33% για τα πέραν των 12.000 ευρώ ετήσια ποσά θα είναι αυξημένοι.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι καταργήθηκε και η δυνατότητα που είχαν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ για να απαλλαγούν πλέον οι ιδιοκτήτες από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν θα έχουν εισπράξει φέτος θα πρέπει να ασκήσουν αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια.

Ειδικότερα, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», τα ενοίκια που παραμένουν ανείσπρακτα από την 1η Ιανουαρίου 2015 δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του εκμισθωτή, υπό την προϋπόθεση ότι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.


Τεκμήρια

Αλλαγές επί τα χείρω στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εισοδήματα ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Το καθεστώς των τεκμηρίων γίνεται αυστηρότερο κάτι που σημαίνει ότι στην «παγίδα» τους θα διολισθήσουν χιλιάδες φορολογούμενοι.


Αγρότες

Ακόμη περισσότερο θα αυξηθούν τα φορολογικά βάρη για τους αγρότες το 2016, αφού αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματός τους από το 13% στο 20%.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον νέο κρατικό προϋπολογισμό το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει τους περίπου 500.000 αγρότες με επιπλέον φόρους ύψους 32 εκατ. ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις όμως θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αφού οι αγρότες, μετά τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2014, θα κληθούν να πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων ακόμη υψηλότερη προκαταβολή καθώς ανεβαίνει από το 55% στο 75%.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το 2016 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ευελπιστεί ότι οι δηλώσεις θα υποβληθούν νωρίτερα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο εξάλλου αυτό εντείνονται οι διαδικασίες ώστε όλα τα συστήματα του υπουργείου, κυρίως δε το TAXISnet, να είναι έτοιμα να «υποδεχτούν» τις δηλώσεις από τον Φεβρουάριο, όταν δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ του 2015.


Φοροαπαλλαγές

Από το «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών θα περάσουν οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στο προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως. Μόνο στη φορολογία κεφαλαίου (ακινήτων κ.λπ.) οι φοροαπαλλαγές κοστίζουν 426 εκατ. ευρώ και ευνοούνται 1,1 εκατ. φορολογούμενοι. Οι κυριότερες από αυτές είναι οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα αφορολόγητα όρια στη φορολογία κληρονομιών και γονικών παροχών. Στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας εντός του 2016 οι φοροαπαλλαγές του φόρου ακινήτων αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο και να «ψαλιδιστούν».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου