Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα, όπως λέμε... ΜΠΑΧΑΛΟ


Πέντε ημέρες μετρά ήδη το 2016 και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά με το αφορολόγητο που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στην επόμενη φορολογική δήλωση. 

Κανείς δηλαδή δεν γνωρίζει αν πρέπει να κρατά αποδείξεις, αν πρέπει να πληρώνει με κάρτα για να "χτίζει" το αφορολόγητο και ποιες είναι εκείνες οι δαπάνες που θα γίνονται δεκτές από την εφορία. 


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επανέλαβε χθες ότι μόνο οι συναλλαγές που θα περνούν μέσω τραπέζης ή μέσω κάρτας θα αναγνωρίζονται ως δαπάνη για να "χτίζεται" το αφορολόγητο όριο και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθούν πλήρως οι ηλεκτρονικές και τραπεζικές συναλλαγές.

Πριν λίγες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει ότι όλες οι δαπάνες που δηλώνονται στη φορολογική δήλωση όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αγορές καταναλωτικών και μη αγαθών θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικού συστήματος. Χθες δήλωσε ότι για αποφυγή μπερδεμάτων, η σκέψη είναι να περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες - ακόμη και οι αγορές από σουπερμάρκετ και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ - πλην αυτών που στη φορολογική δήλωση συμπληρώνονται σε άλλο κωδικό όπως ενοίκια, ιατρικά έξοδα. 

Δεν αποκλείεται εξάλλου να δοθούν και κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να χρησιμοποιούν για όσο το δυνατόν περισσότερες δαπάνες τις κάρτες, ακόμη κι αν έχουν καλύψει το αφορολόγητο όριό τους,  καθώς από τη στιγμή που κάποιος έχει καλύψει το αφορολόγητο δεν θα χρειάζεται και τις αποδείξεις. Για το λόγο αυτό άλλωστε και εξετάζεται όπως οι φορολογούμενοι που για το 70% - 80% των δαπανών τους χρησιμοποιούν κάρτες να δικαιούνται υψηλότερο αφορολόγητο ποσό.

Σε κάθε περίπτωση με το νέο καθεστώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα Taxisnet τον λογαριασμό που θα χρησιμοποιούν για την εξόφληση των δαπανών τους. Η τράπεζα, από την πλευρά της, θα εκδίδει βεβαίωση με αναλυτικά στοιχεία για το κάθε είδος δαπάνης που πληρώθηκε με την κάρτα. Τα στοιχεία αυτά θα αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και μία αναλυτική βεβαίωση στον υπόχρεο φορολογούμενο.

Από την υποχρέωση να πληρώνουν με "πλαστικό χρήμα" τις δαπάνες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο αναμένεται να εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 75 ετών, καθώς και οι κάτοικοι ακριτικών περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μηχανήματα POS.


Ποσοστό εισοδήματος
 
Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι η διάταξη με το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

«Θέλουμε όλα να γίνονται μέσα από το τραπεζικό σύστημα», επανέλαβε ο υπουργός και είπε πως το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται από αγορές με πλαστικό χρήμα θα προκύπτει ως ποσοστό του εισοδήματος του φορολογουμένου.

Οπως είπε, «θα υπάρχει αναλογική σχέση με το εισόδημα που δεν έχει καθοριστεί ακριβώς», για να προσθέσει ότι όποιος έχει μικρό εισόδημα θα έχει πολύ μικρότερο ποσό δαπανών που θα πρέπει να καλύπτεται με πλαστικό χρήμα. «Αν κάποιος έχει 25.000 ευρώ εισόδημα, δεν θα του πούμε ''φέρε μας το 10% με πλαστικό χρήμα'', θα του πούμε για παράδειγμα ''φέρε 9.500 ευρώ'' που είναι και το πιθανό ποσό για το αφορολόγητο όριο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο παράδειγμα οι δαπάνες ύψους 9.500 ευρώ αποτελούν το 38% του ετήσιου εισοδήματος.


Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει καθορίσει:

1 Το θεσμικό πλαίσιο για τη διευρυμένη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές και την υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης POS.

2 Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας ή τραπεζικής συναλλαγής με τις οποίες θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο. Εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία, που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.

3 Τις κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα. Εξετάζεται από την «υποχρέωση» χρήσης των καρτών να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 75 ετών καθώς και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών που δεν διαθέτουν ούτε ΑΤΜ.


Δείτε ακόμη:
Οικονομική Χούντα: Αφορολόγητο μόνο με αγορές μέσω κάρτας ή τράπεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου