Και μετά το… ξύρισμα οι 8 εργαζόμενοι του Αιγυπτιακού μουσείου έσπευσαν, πρόχειρα, με κόλλα να το αποκαταστήσουν. Τώρα αντιμετωπίζουν διοικητικές ποινές για τις οποίες θα αποφανθεί το αρμόδιο δικαστήριο.
Με διοικητικές κυρώσεις απειλούνται οκτώ στελέχη και υπάλληλοι του Αιγυπτιακού Μουσείου, στο Κάιρο, επειδή "ξύρισαν" τον φαραώ Τουταγχαμών το 2014 και στη συνέχεια προσπάθησαν να ξανακολλήσουν την ψεύτικη γενειάδα της νεκρικής μάσκας του χρησιμοποιώντας ακατάλληλα υλικά.
Ο πρώην γενικός διευθυντής του Μουσείου, ο διευθυντής της υπηρεσίας συντήρησης των αρχαιοτήτων, τέσσερα άλλα στελέχη και δύο εργαζόμενοι στο τμήμα αυτό παραπέμφθηκαν στο διοικητικό δικαστήριο "με τη διαδικασία του κατεπείγοντος", εξήγησε ο εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, Μοχάμεντ Σαμίρ.
Το διοικητικό δικαστήριο εξετάζει παραλείψεις ή σφάλματα που διαπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Οι οκτώ κατηγορούνται για "σοβαρή αμέλεια" και "κατάφωρη παραβίαση των επιστημονικών και επαγγελματικών διαδικασιών συντήρησης" των αρχαιοτήτων καθώς, σύμφωνα πάντα με τον Σαμίρ, προκάλεσαν ζημιές που είναι ακόμη και σήμερα ορατές στη μάσκα.
Η μάσκα του Τουταγχαμών, ηλικίας 3.300 ετών, είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Η ψεύτικη γενειάδα --σύμβολο όλων των φαραώ-- αποκολλήθηκε από το πρόσωπο τον Αύγουστο του 2014, ενώ γίνονταν κάποιες ηλεκτρολογικές εργασίες στο χώρο.
Είναι άγνωστο το πώς ακριβώς έμεινε χωρίς μούσι ο νεαρός βασιλιάς αφού οι συντηρητές δίνουν διαφορετικές εκδοχές: κάποιοι λένε ότι το έσπασαν κατά λάθος, άλλοι ότι το έβγαλαν γιατί είχε χαλαρώσει.
Οι υπάλληλοι του μουσείου, με εντολή των ανωτέρων τους, κόλλησαν πρόχειρα τη γενειάδα με ένα παχύ στρώμα εποξικής κόλλας που ξεχείλισε και κάλυψε το περίγραμμα του σαγονιού.
Στις 16 Δεκεμβρίου η περίφημη μάσκα εκτέθηκε και πάλι στο μουσείο, αφού επί δύο μήνες συντηρήθηκε από την ομάδα του Γερμανού ειδικού Κρίστιαν Έκμαν.
Ο τάφος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στο Λούξορ και είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα που δεν είχε συληθεί. Μέσα βρέθηκε ένας αμύθητος θησαυρός από 5.000 αντικείμενα, τα περισσότερα χρυσά.
Ο Τουταγχαμών βασίλευσε για 9 χρόνια και πέθανε πρόωρα, σε ηλικία μόλις 19 ετών, το 1324 π.Χ. Χάρη στον θησαυρό του τάφου του όμως σήμερα είναι ένας από τους γνωστότερους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου