Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Δείτε τι μισθούς παίρνουν (ακόμη) στην χρεωκοπημένη ΕΒΖ


*Ένα ακόμη άντρο κομματικών ρουσφετιών που πληρώνουμε όλοι μας.

Τελευταία ευκαιρία για την επιβίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αποτελεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προωθούν η κυβέρνηση και η Τράπεζα Πειραιώς για τη βαθύτατα προβληματική επιχείρηση.
Το σχέδιο που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προβλέπει βαθιές περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων με μειώσεις 30% έως 40%,...
εκτεταμένη αναδιάρθρωση των δανείων που μπορεί να φτάσουν ως και το 60% του σημερινού ανοίγματος, αλλά και πώληση των περισσότερων -αν όχι όλων- των "μη παραγωγικών ακινήτων" της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των δύο θυγατρικών εταιρειών της ΕΒΖ στη Σερβία.
 
Στόχος είναι η προβληματική εταιρεία να εξυγιανθεί οικονομικά και να ξαναγίνει ανταγωνιστική σε όρους κόστους παραγωγής με ορίζοντα το 2018 οπότε απελευθερώνονται οι εισαγωγές ζάχαρης, και, ει δυνατόν, μέχρι τότε η ΕΒΖ να έχει πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα επενδύσει νέα κεφάλαια ώστε να μην αφανιστεί η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.
 
Το στοίχημα είναι μεγάλο τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς η οποία καλείται να διαχειριστεί αποδοτικά τα δάνεια της ΕΒΖ ύψους 160 εκατ. ευρώ που απέκτησε όταν απορρόφησε το "καλό" κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, όσο και για την κυβέρνηση η οποία αφενός επιδιώκει να διασώσει την ΕΒΖ απαλλάσσοντας την από νοοτροπίες και βαρίδια του παρελθόντος, και αφετέρου να την χρησιμοποιήσει ως "υπόδειγμα" και για άλλες αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις προβληματικών εταιρειών στη βιομηχανία.


"Καίει" η ρευστότητα
 
Όπως έγραψε από χθες το Capital.gr., οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα της ΕΒΖ κινούνται πλέον με τη διαδικασία του καταπείγοντος καθώς το χρονικό παράθυρο επιβίωσης της ιστορικής βιομηχανίας έχει αρχίσει να κλείνει επικίνδυνα. Όχι μόνο υπό το βάρος των επαναλαμβανόμενων ζημιογόνων αποτελεσμάτων τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει καν ο ορκωτός ελεγκτής, αλλά και επειδή είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να διασφαλιστούν τα 8 εκατ. ευρώ που οφείλονται από πέρυσι στους τευτλοπαραγωγούς προκειμένου να ξεκινήσουν τη σπορά της νέας σοδειάς ζαχαρότευτλων ώστε η εταιρεία να συνεχίσει να έχει αντικείμενο δραστηριότητας.
 
Πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν ότι φαίνεται να είναι θέμα ημερών να υπάρξει κάποιου είδους προσύμφωνο με την Τράπεζα Πειραιώς για την περαιτέρω χρηματοδότηση της εταιρείας η οποία εκτός από τις οφειλές 8 εκατ. ευρώ χρειάζεται να διασφαλίσει άμεσα άλλα 5-6 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια κίνησης.
 
Η οριστική συμφωνία αναδιάρθρωσης, εκτιμάται ωστόσο ότι θα πάρει τουλάχιστον δύο μήνες για να ολοκληρωθεί, και το περιεχόμενο της αναμένεται ότι θα είναι αρκετά επώδυνο για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποτελούν ακόμη ένα από τα λίγα εναπομείναντα προνομιούχα τμήματα της κοινωνίας καθώς αμείβονται με ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς, αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας μεγάλο μέρος των οποίων θα περάσει στην ιδιοκτησία της τράπεζας Πειραιώς. 



Ζημίες

Η ΕΒΖ παραμένει αντιμέτωπη με έναν κυκεώνα ζημιών, κλείνοντας τη χρονιά (ετήσια χρήση 1/7/2014 – 30/6/2015) με ζημιές-ρεκόρ σε ενοποιημένο επίπεδο ύψους 72,4 εκατ. ευρώ, αρνητική καθαρή θέση και καθαρό τραπεζικό δανεισμό 148 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκε προ εξαμήνου η μνεία στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως του τέως υπουργού Π. Λαφαζάνη, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν (με ΠΝΠ) 30 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της Αγροτικής Τράπεζας, δηλαδή από δημόσια έσοδα, έναντι μελλοντικής ΑΜΚ, ώστε η ΕΒΖ να αποφύγει την χρεοκοπία.

 
Τα δάνεια
 
Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 160 εκατ. ευρώ προβλέπει:
- την διατήρηση μιας βασικής οφειλής προς την τράπεζα Πειραιώς της τάξης των 50 – 60 εκατ. ευρώ η οποία θα εξυπηρετείται κανονικά
- την μετατροπή ποσού 50 ευρώ σε δάνειο "balloon", η αποπληρωμή του οποίου θα παγώσει με απώτερο στόχο να διαγραφεί στο μέλλον εφόσον αποπληρωθεί η βασική οφειλή.
- την "ανταλλαγή" του υπόλοιπου δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ που οφείλεται στην Πειραιώς με ακίνητα της ΕΒΖ τα οποία χαρακτηρίζονται ως "μη παραγωγικά" όπως τα δύο ζαχαρουργεία της εταιρείας στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα, και πολύ πιθανόν την "εξαγορά" των δύο θυγατρικών της εταιρείας στη Σερβία οι οποίες αποφέρουν πάνω από το 50% των πωλήσεων.
 
Η Πειραιώς φέρεται να προσφέρει ως επιπλέον τίμημα περίπου 5 εκατ. ευρώ, το οποίο η ΕΒΖ και η Αγροτική επιδιώκουν να αυξήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα αναγκαία κεφάλαια για τους τευτλοπαραγωγούς. Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να εκταμιευτεί άμεσα από την Πειραιώς ένα μέρος των κεφαλαίων εν είδει "προκαταβολής" έναντι της συμφωνίας αναδιάρθρωσης που αναμένεται να κλείσει το επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλο μέρος του κόστους αναμένεται να εξοικονομηθεί με επιπλέον περικοπές στους μισθούς των 233 εργαζόμενων της ΕΒΖ οι αποδοχές των οποίων σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Kantor αντιστοιχούν στο 30% των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας. 


 
Τέλος στους υψηλούς μισθούς 


Στο πλαίσιο της αρχικής πρότασης υπό συζήτηση ήταν η μείωση κατά 20% στους μισθούς, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης να προβλέπει μειώσεις 30% - 40%. Οι αποδοχές για τους εργαζομένους στην ΕΒΖ θεωρούνται υπερβολικά υψηλές για τα δεδομένα με τα οποία λειτουργεί η εταιρεία και αν ισχύουν οι πληροφορίες που μεταφέρθηκαν στο Capital.gr, αυτές ξεκινούν από τα 1.700 ευρώ για καθαρό μισθό γραμματέως και μπορεί να φτάνουν τις 3.000 ευρώ – 4.000 ευρώ μηνιαίως. Το 2014 οι αμοιβές προσωπικού σε επίπεδο εταιρείας (260 άτομα) διαμορφώνονταν σε 17,4 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο ομίλου (συμπεριλαμβανομένων των μονάδων στη Σερβία) σε 24,5 εκατ. ευρώ, ποσό που όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συμμετέχει στην κατάρτιση του σχεδίου εξυγίανσης, "θεωρείται υπερβολικό για μια εταιρεία η οποία στην ουσία λειτουργεί μόνο τρεις μήνες το χρόνο".

Εκτός από το εργασιακό κόστος, υπό συζήτηση από την διοίκηση της ΕΒΖ και την Πειραιώς βρίσκεται συνολικά το σχέδιο περιορισμού των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης έχει προταθεί η μείωση των τιμών παραγωγού κατά 15% ενώ εξετάζονται τρόποι μείωσης της ενεργειακής δαπάνης που είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Φιλόδοξος στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μέχρι το 2018 κατακόρυφη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας για την ΕΒΖ ώστε να μπορέσει να σταθεί στον ανταγωνισμό. 


Σήμερα κάθε τόνος ζάχαρης που παράγεται από την ΕΒΖ κοστίζει περίπου 850 ευρώ και θα πρέπει να μειωθεί με τα σημερινά δεδομένα στα 450 ευρώ…


Του Βασίλη Γεώργα / capital.gr



Ενημέρωση με άρθρο της Καθημερινής (12-2-2018)
 
Η ΕΒΖ πωλεί στα 400 ευρώ τον τόνο ζάχαρης, αλλά της κοστίζει 700 ευρώ

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

evzΤο αρχικό ενδιαφέρον δύο ξένων επενδυτών από Ελβετία και Αυστρία που εκδηλώθηκε τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι έχουν λάβει εμπιστευτική πληροφόρηση για τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, αποτελεί την έσχατη ελπίδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), προκειμένου να αποφύγει το λουκέτο και την είσοδο σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Στην ουσία, εάν δεν πετύχει και αυτή η προσπάθεια, η πολύπαθη επιχείρηση δεν θα μπορέσει να διατηρηθεί σε λειτουργία, καθώς τα ταμεία παραμένουν άδεια, η διοίκηση δεν μπορεί να λάβει κανένα νέο δάνειο, παρότι έχει απευθυνθεί σε όλες τις τράπεζες, οι ταμειακές ροές είναι ανύπαρκτες και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ανέρχονται πλέον σε 110 εκατ. Η πρόταση που υπάρχει προς τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι να αναλάβουν το συνολικό χρέος της επιχείρησης προς την πιστώτρια τράπεζα, που φθάνει τα 165 εκατ., αλλά και να εξαγοράσουν συνολικά τα πάγια περιουσιακά στοιχεία του ομίλου σε Ελλάδα και Σερβία.

Ταυτόχρονα, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2018 η διοίκηση της ΕΒΖ θα έχει στα χέρια της από την EY μια μελέτη λειτουργικού ανασχεδιασμού της επιχείρησης. Η ΕΒΖ είναι πλέον μη ανταγωνιστική εταιρεία, καθώς για πολλά χρόνια λειτουργούσε ως «μακρύ χέρι» της εκάστοτε κυβέρνησης για την εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας. Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ το κόστος παραγωγής ζάχαρης ανέρχεται στα 700 ευρώ ανά τόνο, η ΕΒΖ πωλεί στα 400 ευρώ άνα τόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα γαλλικά ζαχαρουργεία για την αγορά και μεταφορά των τεύτλων πληρώνουν 22 λεπτά το κιλό, η ΕΒΖ πληρώνει 35 λεπτά το κιλό. Επίσης αρκετές φορές στο παρελθόν πωλήθηκαν ποσότητες ζάχαρης χωρίς εγγυήσεις και χωρίς να εισπραχθούν τα χρήματα, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται σε δίκη τρεις πρώην πρόεδροι και τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει υψηλό μισθολογικό κόστος αφού συντηρεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων με υψηλές αμοιβές. Ειδικότερα, ο μέσος ετήσιος μισθός στην επιχείρηση φθάνει τις 48.000 ευρώ. Στην εταιρεία εργάζονται 200 μόνιμοι υπάλληλοι, για πραγματική δουλειά 17 ημερών τον χρόνο, όσο διαρκεί η καμπάνια της ζάχαρης, ενώ προσλαμβάνονται άλλοι 800 εποχιακοί την περίοδο της καμπάνιας, εκ των οποίων οι 40 είναι οι αγγελιοφόροι (καθορίζουν σε πόσες εκτάσεις θα πρέπει να σπείρουν τεύτλα οι παραγωγοί).

Οταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, τα προβλήματα για την ΕΒΖ είχαν διογκωθεί –είχαν κλείσει και τα ζαχαρουργεία σε Ορεστιάδα και Σέρρες– αλλά δεν ελήφθη κανένα μέτρο συγκράτησης του κόστους. Αντιθέτως, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου έδωσαν 30 εκατ. από λεφτά των φορολογουμένων για να «καούν» άμεσα και πιστοί στις εξαγγελίες τους «να ανάψουν πάλι τα φουγάρα» λειτούργησαν και το ζαχαρουργείο στην Ορεστιάδα για 8 ημέρες φορτώνοντας με πρόσθετα –αχρείαστα– κόστη 3 εκατ. τον ισολογισμό.

Τα λεφτά τελείωσαν και η Πειραιώς ως βασικός πιστωτής επέβαλε σκληρό μνημόνιο για να αναδιαρθρώσει τα δάνεια και να χρηματοδοτήσει την πτωχευμένη εταιρεία. Η κυβέρνηση χρειάστηκε να αλλάξει μέχρι σήμερα τέσσερις διοικήσεις, γιατί τα κομματικά στελέχη που είχαν διοριστεί δεν μπορούσαν να «υπηρετήσουν» το πρόγραμμα και η εταιρεία, αντί να βγάζει από πάνω της βαρίδια, φορτωνόταν και άλλα. Μάλιστα, τέως πρόεδρος της ΕΒΖ, πριν αποχωρήσει, είχε προλάβει να κάνει και ένα σέρβις στο προσωπικό αυτοκίνητό του καταθέτοντας τα τιμολόγια στο λογιστήριο της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου