«Νὰ εἶστε χαρούμενοι, ἀπολαῦστε τὴ ζωή σας» μᾶς προτρέπει τὸ 2.400 χρόνων μωσαϊκό στὴν ἀρχαία ἑλληνικὴ γλῶσσα.
Τὸ ψηφιδωτὸ ἀνακαλύφθηκε κατὰ τὴ διάρκεια ἀνασκαφῶν, στὴν ἐπαρχία Χατάι τῆς Τουρκίας, στὶς 20 Ἀπριλίου, 2016 καὶ ἀπεικονίζει ξαπλωμένο σκελετὸ μὲ κούπα στο χέρι ἐνῷ δίπλα του βρίσκονται μία κανάτα κρασὶ καὶ ψωμί.
Τὸ ψηφιδωτό, τὸ ὁποῖο ἀνήκει στὸν 3ο π.Χ. αἰ., βρέθηκε σὲ ἀρχαῖα ἐρείπια τὰ ὁποῖα ἀνακαλύφθηκαν τὸ 2012, κατὰ τὴ διάρκεια ἐργασιῶν τοῦ δήμου στὴν πόλη τῆς Ἀντιόχειας ἡ ὁποία ἰδρύθηκε ἀπὸ τὸν Σέλευκο Νικάτορα -ἕναν ἀπὸ τοὺς στρατηγοὺς τοῦ Μεγάλου Ἀλεξάνδρου- τὸν 4ο π.Χ. αἰ.
APXAIA EΛΛAΣ
http://www.dailysabah.com/nation/2016/04/22/2400-year-old-mosaic-found-in-southern-turkey-says-be-cheerful-enjoy-your-life
APXAIA EΛΛAΣ
http://www.dailysabah.com/nation/2016/04/22/2400-year-old-mosaic-found-in-southern-turkey-says-be-cheerful-enjoy-your-life
Το πρώτο «meme» ήταν... αρχαιοελληνικό
Το πρώτο, παρακινητικό meme έχει… αρχαιοελληνικές ρίζες και εντοπίστηκε πρόσφατα στην Αντιόχεια, μια αρχαία πόλη που σήμερα βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία.
Στο εντυπωσιακό μωσαϊκό, ένας σκελετός εμφανίζεται ξαπλωμένος χαλαρά, κρατώντας στο χέρι του μια κούπα κρασί. Την εικόνα συνοδεύει η ελληνική λέξη «ευφρόσυνος» -αυτός που προξενεί μεγάλη χαρά ή ψυχική απόλαυση. Η τουρκική εφημερίδα Hurryiet αναφέρει ότι το μωσαϊκό αυτό θυμίζει ιδιαίτερα τα διαδικτυακά memes, δηλαδή τις χιουμοριστικές ή σατιρικές φωτογραφίες με λεζάντες που κατακλύζουν τα τελευταία χρόνια τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι δήλωσε στην εφημερίδα ότι το μωσαϊκό εντοπίστηκε στην «τραπεζαρία» μιας οικίας, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.
«Εντοπίστηκαν τρεις σκηνές γυάλινου μωσαϊκού, κατασκευασμένου από μαύρα πλακάκια. Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για την ελίτ της ρωμαϊκής περιόδου όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες.
Το πρώτο είναι το μπάνιο και το δεύτερο το δείπνο. Στην πρώτη σκηνή, ένας μαύρος ανάβει φωτιά. Αυτό συμβολίζει το μπάνιο. Στην μεσαία σκηνή εμφανίζεται ένας νεαρός, ντυμένος άντρας να τρέχει προς ένα ηλιακό ρολόι ενώ πίσω του τρέχε ένας καραφλός μπάτλερ. Το ρολόι δείχνει ανάμεσα στις 9μμ και 10μμ. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, στις 9:00μμ ήταν ώρα για μπάνιο. Και πρέπει να φτάσει στο δείπνο μέχρι τις 10μμ. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα κακοχαρακτηριστεί […] Στην τελευταία σκηνή, υπάρχει ο “ριψοκίνδυνος” σκελετός με μια κούπα κρασί στο χέρι, ψωμί και μια κανάτα κρασί. Από πάνω γράφει, να είσαι χαρούμενος και να ζεις τη ζωή σου» ανέφερε η αρχαιολόγος, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα.
Η Αντιόχεια υπήρξε το λίκνο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια πόλη που αποτέλεσε το σταυροδρόμι των μεγάλων φιλοσοφικών ρευμάτων, με μεγάλη ανάπτυξη των γραμμάτων και των επιστημών.
Ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα πΧ από τον Σέλευκο Α' τον Νικατόρα, στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και πήρε το όνομά της από τον πατέρα του Αντίοχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου