Μια ιδιαιτέρως σημαντική επιτυχία για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σημειώθηκε στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Έρευνας, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών και υποστηρίχθηκε από την Eurobank.
Η εφεύρεση ARISTOLEO, αποτελεί ένα νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου, που...
δημιουργήθηκε από την Δρ. Ελένη Μέλλιου (ΕΔΙΠ) και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ Προκόπη Μαγιάτη, και κατόρθωσε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο εφαρμοσμένης έρευνας.
Το τεστ ARISTOLEO είναι μια εξαιρετικά απλή μέθοδος μέτρησης της ποιότητας του ελαιολάδου, υπό τη μορφή κιτ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον οποιονδήποτε χωρίς ειδικές γνώσεις.
Mε μερικές απλές κινήσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα, το τεστ, που βασίζεται στην πατενταρισμένη μέθοδο Melliou-Magiatis, δίνει ένα χρώμα, το οποίο με βάση μια χρωματική κλίμακα, μπορεί να ξεχωρίσει τα ελαιόλαδα ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε ορισμένες ειδικές φαινόλες. Οι ουσίες αυτές, που ονομάζονται ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, σχετίζονται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά στον ισχυρισμό υγείας για το ελαιόλαδο.
Τα πνευματικά δικαιώματα του νέου προϊόντος ανήκουν στο ΕΚΠΑ και την καναδική εταιρία Artemis Alliance, που χρηματοδότησε την ανάπτυξή του. Να σημειωθεί μάλιστα, πως το προϊόν είναι εμπορικά διαθέσιμο από τον Οκτώβριο του 2015 και ήδη πωλείται και εκτός Ελλάδος.
Η όλη ερευνητική προσπάθεια πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, στο Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ από την ερευνητική ομάδα που εκπροσωπεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης. Η ερευνητική ομάδα του κ. Μαγιάτη που ασχολείται με το ελαιόλαδο περιλαμβάνει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Ηλιάνα Καλαμπόκη, Παναγιώτη Διαμαντάκο, Άννια Τσολάκου, Αιμιλία Ρηγάκου, Σωτήρη Αγαπάκη, τον Δρ. Χρήστο Παπανικολάου, καθώς επίσης και τους φοιτητές Χρυσάνθη Παπαδήμου, Κατερίνα Παπακωνσταντίνου και Παναγιώτη Καλλιμάνη.
Η εφεύρεση διακρίθηκε ανάμεσα σε 208 προτάσεις και ήταν η μόνη που κατόρθωσε να φτάσει στον τελικό γύρο του διαγωνισμού και προερχόταν από το ΕΚΠΑ. Το γεγονός της βράβευσης αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα του ερευνητικού δυναμικού του ΕΚΠΑ, το οποίο, αν και αρκετές φορές εργάζεται υπό δύσκολες συνθήκες, εξακολουθεί να παράγει καινοτομία προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.
http://indeepanalysis.gr
Ανάδειξη Νικητών 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!»
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» η τελετή απονομής των βραβείων του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank.
Στον 3ο κατά σειρά Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», από τις 208 προτάσεις που κατατέθηκαν και οι οποίες αξιολογήθηκαν από 89 διακεκριμένα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που ορίστηκαν από το Επιστημονικό Συμβούλιο του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» αναδείχθηκαν οι προκριθείσες υποψηφιότητες για τα 4 Βραβεία και τις 15 Τιμητικές Διακρίσεις.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας.
Στη τελετή βράβευσης δύο κορυφαίοι επιστήμονες της έρευνας και της καινοτομίας ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Μανώλης Δερμιτζάκης και ο κ. Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΤΑ, βρέθηκαν επί σκηνής σε μία πολύ ενδιαφέρουσα «αντιπαράθεση» για την παραγωγή της ερευνητικής δραστηριότητας εντός και εκτός συνόρων, τα κίνητρα και αντικίνητρα του να παραμείνει ένας ερευνητής στην Ελλάδα ή να φύγει στο εξωτερικό και πώς μπορεί η ίδια η ερευνητική κοινότητα να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα.
Τα βραβεία του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» απονεμήθηκαν ως εξής:
Στην κατηγορία Εφαρμοσμένη Έρευνα βραβεύθηκαν:
Α΄ Βραβείο στον κ. Προκόπιο Μαγιάτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Φαρμακευτικό Τμήμα, για το Aristoleo:νέο τεστ μέτρησης των υγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.
Β΄ Βραβείο στον κ. Χρήστο Αγγελόπουλο του Ινστιτούτου Επιστημόνων Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) για τη συσκευή Ψυχρού Πλάσματος, για την ταχεία, αποτελεσματική και φθηνή απορρύπανση ισχυρά ρυπασμένων εδαφών.
Στην κατηγορία Καινοτομία βραβεύθηκαν:
Α΄ Βραβείο στον κ. Λάμπρο Βαρούχα της ΕΛΒΑΛ, για το σχεδιασμό και την παραγωγή ανάγλυφων φύλλων αλουμινίου με κατάλληλες ιδιότητες για χρήση σε πατώματα φορτηγών ψυγείων.
Β΄ Βραβείο στην κ. Ιωάννα Ζεργιώτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στον Τομέα Φυσικής και στην ομάδα Υλικών και Μικροκατεργασίας με Λέιζερ, για την έξυπνη τεχνική εκτύπωσης λειτουργικών υλικών και μικροδιατάξεων με Laser.
Η απόδειξη του υψηλού επιπέδου των Ελλήνων ερευνητών είναι επιπλέον κίνητρο για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η στρατηγική της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών. Σύντομα θα υπάρξουν νεώτερα για τον 4ο Διαγωνισμό «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» από την Eurobank και τον ΣΕΒ που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.
- See more at: http://www.kainotomeis.gr/article.aspx?id=2228#sthash.M2Ikyuab.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου