Τα ξόρκια τα οποία βρέθηκαν είναι γραμμένα σε ελληνικό αλφάβητο, στη γλώσσα των αραμαϊκών .
«Το αλφάβητο είναι ελληνικό, απ’ όσο γνωρίζουμε. Η γλώσσα είναι Αραμαϊκά, ένα μυστήριο της Μέσης Ανατολής για εμάς» δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής, Miomir Korac.
Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στους πρόποδες ενός μεγάλου εργοστασίου ηλεκτροδότησης, που λειτουργεί με κάρβουνο. Εκεί έχουν ξεκινήσει έρευνες, καθώς στο σημείο υπήρχε μία αρχαία ρωμαϊκή πόλη.
Την περασμένη εβδομάδα απομακρύνθηκαν χώματα από τους σκελετούς και εντοπίστηκαν δύο φυλακτά φτιαγμένα από μόλυβο. Μέσα σε αυτά υπήρχαν τα ρολά από χρυσό και ασήμι, πάνω στα οποία ήταν τα γράμματα και τα σύμβολα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, οι επιγραφές είναι ξόρκια που συνόδευαν τους νεκρούς στον άλλο κόσμο, ώστε να επικαλεστούν «θεϊκές» δυνάμεις για να κάνουν καλό ή κακό.
«Διαβάζουμε τα ονόματα μερικών δαιμόνων, που είναι συνδεδεμένοι με την σημερινή περιοχή της Συρίας» δήλωσε στο Reuters ο αρχαιολόγος, Ilija Dankovic.
Η ανασκαφή συνεχίζεται, με την ανακάλυψη ακόμα τεσσάρων σκελετών από τον 4ο αιώνα π.Χ..
Τα ρολά έχουν το μέγεθος καραμέλας και μπορεί να μην γίνει ποτέ κατανοητό σε τι ακριβώς εξυπηρετούσαν.
Πρόκειται για τα πρώτα αντικείμενα που ανακαλύπτονται στη Σερβία και μοιάζουν με φυλακτά «δεμένα με μαγεία» τα οποία έχουν βρεθεί σε άλλες χώρες, συμπλήρωσε ο Dankovic.
«Ήταν συχνά φυλαχτά αγάπης, «διέτασσαν» κάποιον να ερωτευτεί, αλλά ήταν επίσης σκοτεινά, με κατάρες, του τύπου: ‘είθε το σώμα σου να πεθάνει, τόσο κρύο και βαρύ, όσο αυτός ο μόλυβος», διευκρίνισε ο ίδιος.
Τα φυλαχτά μαγείας συχνά θάβονταν με νεκρά παιδιά ή ενήλικες που είχαν υποφέρει βίαιο θάνατο, ανέφερε ακόμη ο Dankovic Αυτό καθώς υπήρχε η πεποίθηση ότι οι «ψυχές αυτών των ανθρώπων χρειάζονταν περισσότερο χρόνο να βρουν ανάπαυση και είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρουν δαίμονες και θεότητες, όπου θα περνούσαν τις ευχές ώστε να κάνουν τα μαγικά τους».
ΠΗΓΗ: reuters.com / huffingtonpost.gr
Δείτε ακόμη:
Αρχαίες κατάρες ~ "Σκότωσέ το, το γουρούνι"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου