Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων «άδειασε» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑίων!
«Η αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί αποτελεί αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επιταγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Αυτό υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση...
του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.
«Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις δημοσιονομικές προκλήσεις μέσω διάφορων μέτρων που ευνοούν την εξοικονόμηση πόρων. Τα ειδικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, ενώ εξετάζονται ως μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, εξακολουθούν να υπάγονται στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επίτροπος.
Από την πλευρά του, ο κ. Κεφαλογιάννης στην ερώτησή του, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη αύξηση στον φόρο για το κρασί έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ανεστάλησαν ή ματαιώθηκαν σημαντικές εμπορικές συμφωνίες.
Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την απάντηση Μοσκοβισί, εξαπέλυσε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης: «Η φορομπηχτική μανία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ξεπερνάει κάθε προηγούμενο...
Αποδεικνύει καθημερινά ότι λειτουργεί ως σαμποτέρ της ελληνικής οικονομίας, έτοιμη να κόψει τα πόδια οποιουδήποτε τολμήσει να προοδεύσει, να δημιουργήσει, να παράγει. Το αριστεροδεξιό συνονθύλευμα που παριστάνει την κυβέρνηση άκουσε ότι οι Ελληνες οινοποιοί «πάνε καλά» και σκέφτηκε ότι πρέπει να τους ξεκάνει, από επιτυχημένοι επαγγελματίες να γίνουν θύματα της επιτυχίας τους» τόνισε.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί επιβάλλεται από την περασμένη Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Η απόφαση που εκδόθηκε κατ' εφαρμογή του νόμου, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, ορίζει ότι από την 1/1/2016 επιβάλλεται φόρος 20 λεπτών ανά λίτρο κρασιού, που μεταφράζεται σε 15 λεπτά ανά φιάλη των 750 ml.
Από την επιβολή του φόρου εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στο δημόσιο ταμείο περίπου 55.000.000 ευρώ ετησίως, τα οποία θα λειτουργήσουν ως ένα από τα ισοδύναμα μέτρα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Επιλογή της κυβέρνησης η αύξηση στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο και όχι της Κομισιόν!
Μετά την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί επέρριψε όλες τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και για την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο
Η κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης – και όχι των εταίρων – επισημαίνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της ΚΟ των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Είναι η δεύτερη φορά που η Κομισιόν κάνει λόγο για επιλογές της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο που θα βρει τα απαιτούμενα έσοδα έτσι ώστε να πετύχει τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί σε συνεργασία με ΕΕ και δανειστές, αφού ως γνωστόν είχε δημοσιευθεί πριν από λίγες ημέρες ανάλογη απάντηση του κ. Μοσκοβισί αναφορικά με την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί.
Με την απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθαρίζει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου αποτελούν δέσμευση και επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν αποτελούν επ’ ουδενί επιταγή ή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των εταίρων μας, κάτι άλλωστε που, όπως διευκρινίζει αντιβαίνει και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/96/ΕΚ, αλλά συνέπεια της συμφωνίας Αθήνας – εταίρων για το τρίτο μνημόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου