Προβλέπω επιτυχία της όλης διαδικασίας. Χτυπάει στο DNA του Έλληνα και των εκατομμυριών λάθρο που ζουν στη χώρα μας η απόφαση να κληρώνονται δώρα για τις αποδείξεις που παίρνουμε με τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Δείτε τις προϋποθέσεις και για ποιούς θα ισχύει.
Μια φορά την εβδομάδα θα κληρώνονται αγορές σε καταστήματα, ανά μήνα ή δίμηνο ή τρίμηνο θα κληρώνονται ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία...
έχει στην κατοχή του το Δημόσιο και διατηρεί στις εγκαταστάσεις του ΟΔΔΥ ενώ μια φορά το χρόνο θα κληρώνεται ένα ακίνητο.
Λοταρία και για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα, αλλά επιμένουν να ζητούν απόδειξη σε κάθε τους συναλλαγή, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να δώσει κίνητρα για τη συλλογή χάρτινων αποδείξεων.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου για το «πλαστικό χρήμα» το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο για κατάθεση στη Βουλή θα προβλέπει κληρώσεις ακριβών δώρων
α) για όσους φορολογούμενους ζητούν αποδείξεις για αγορές καταναλωτικών αγαθών ή παροχές υπηρεσιών μικρής αξίας, τις οποίες έχουν εξοφλήσει με μετρητά και
β) για όσους είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση να εξοφλούν τις δαπάνες τους για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking προκειμένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 - 2.100 ευρώ.
Είναι γνωστό ότι- όταν επιτέλους - έρθει στην Βουλή και ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα αυξηθούν.
Κανείς όμως δεν θα δώσει την κάρτα του για να πληρώσει μόνο ένα πακέτο τσιγάρα, μια σοκολάτα, μια τυρόπιτα ή ένα αναψυκτικό που θα πάρει από τον δρόμο. Μάλιστα, σπανίως έως ποτέ δεν θα αναζητήσει και την απόδειξη της αγοράς του, ακόμη και αν εκδοθεί από το κατάστημα.
Γνωστό είναι επίσης ότι από την υποχρέωση για υποχρεωτικές συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» θα εξαιρεθούν τα άτομα μεγάλης ηλικίας, που δεν είναι εξοικειωμένα με την χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και πολύ περισσότερο με την ηλεκτρονική τραπεζική δηλαδή το e- banking.
Εκτός της χρήσης του πλαστικού χρήματος, αναμένεται να είναι οι μικροί οικισμοί σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές για προφανείς λόγους και σε αυτή την περίπτωση.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές προβλέπει την παροχή πλήθους κινήτρων προς τους φορολογούμενους προκειμένου να πραγματοποιούν αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών.
Συγκεκριμένα, τα κίνητρα για τη χρήση «πλαστικού» χρήματος και ηλεκτρονικής τραπεζικής στις συναλλαγές θα είναι τα εξής:
1 Η απαλλαγή του καταναλωτή, που συναλλάσσεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, από την υποχρέωση να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε.Κάθε μέρα σε 50 τυχερούς πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα δίδεται η δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν τα προϊόντα που επιθυμούν. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο τη μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών!
Από το σύνολο των πολιτών που θα ψωνίζουν κάθε μέρα από την αγορά μέσω καρτών, 50 τυχεροί θα γλιτώνουν από την πληρωμή του αντιτίμου, καθώς το κράτος θα αναλαμβάνει αυτό να πληρώνει τον λογαριασμό.
Έτσι γι’ αυτούς τα ψώνια θα είναι δωρεάν και θα εξοφλούνται από το Δημόσιο. Δηλαδή αντί τα χρήματα να αφαιρεθούν αυτόματα από τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφαιρούνται από τον λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος! Προϋπόθεση για κάθε καταναλωτή να αποκτήσει την πιθανότητα να κάνει δωρεάν τις αγορές του θα είναι να έχει ζητήσει και να έχει λάβει απόδειξη. Από τη στιγμή που θα το πράξει, θα συμμετέχει στην αυτόματη κλήρωση του επάθλου, που θα είναι η δωρεάν αγορά των προϊόντων που επιθυμεί. Ο καταναλωτής που θα είναι τυχερός θα βλέπει πάνω στην απόδειξη ένα εκτυπωμένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνεται ότι δεν απαιτείται να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε καθώς σ’ αυτόν έτυχε το έπαθλο της δωρεάν αγοράς. Άγνωστο παραμένει ακόμη μέχρι ποιο όριο ποσού θα παρέχεται το δικαίωμα των δωρεάν αγορών. Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα καλύπτει τα έξοδα που θα πλήρωνε ο καταναλωτής αν δεν κληρωνόταν.
2 Κλήρωση 5 αυτοκινήτων κάθε μήνα. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν τις αγορές τους με «πλαστικό» χρήμα, θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το στοκ των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ. Συνολικά, κάθε χρόνο θα δίδονται 60 αυτοκίνητα σε ισάριθμους τυχερούς που θα κληρώνονται μέσω των αποδείξεων που θα έχουν λάβει.
3 Κλήρωση ενός ακινήτου κάθε χρόνο. Όλοι όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο.
4 Εκπτώσεις από 1.900 έως 2.100 ευρώ στον ετήσιο φόρο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από την 1η-1-2017, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου ύψους 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Σε περίπτωση που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό, τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου