Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Τί κάνουμε όταν κινούμαστε με τα πόδια βράδυ σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας


Ο ηθικός αυτουργός του δυστυχήματος στο Ωραιόκαστρο είναι φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που πατίκωσε όλους αυτούς τους ανθρώπους όπου να 'ναι και δημιουργεί προβλήματα τόσο στους Έλληνες κατοίκους, αλλά και στους ίδιους τους λαθρομετανάστες. Είναι τόσο άχρηστοι που δεν μερίμνησαν να δώσουνε στους λάθρο ανακλαστικά γιλέκα ή να τους μάθουνε τα στοιχειώδη, πώς να περπατάνε στους δρόμους, συμπεριφορά εάν γίνει ατύχημα, κλπ...

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να περπατάς ή να ποδηλατείς σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Πόσο μάλλον βράδυ.



Αν για κάποιους λόγους υποχρεωθείς να το κάνεις πρέπει υποχρεωτικά να φοράς ανακλαστικά στοιχεία, να έχεις φωτισμό εμπρός (λευκό) και πίσω (κόκκινο) , να κινείσαι στο ρεύμα κυκλοφορίας που συμβαδίζει με την πορεία σου και αν είναι δυνατόν στο ρείθρο του δρόμου και όχι στο κατάστρωμα. Αν δεν είσαι μόνος πρέπει να φροντίσετε ως ομάδα να καταλαμβάνετε τη μικρότερη δυνατή επιφάνεια καταστρώματος δρόμου. Να περπατάτε δηλαδή ο ένας πίσω από τον άλλο σε σειρά. Επίσης οπωσδήποτε πρέπει να φροντίσετε να είστε ορατοί από τα αυτοκίνητα.

Προφανώς κανείς μας δεν ήταν μπροστά στο τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της μια 32χρονη μητέρα και ο 9χρονος γιος της χτες το βράδυ έξω από τη Δομή Φιλοξενίας Λάθρο Φέσσα στο Δήμο Ωραιοκάστρου. Τραυματίστηκε επίσης η 12χρονη κόρη της όταν τους παρέσυρε αυτοκίνητο που οδηγούσε 76χρονος.

Υπάρχουν κάποια δεδομένα από το μοιραίο συμβάν τα οποία μας βοηθούν ν’ αναφέρουμε μερικά σημαντικά στοιχεία για την οδική ασφάλεια όλων μας.
-Όταν φοράς μαύρα ρούχα είσαι ορατός στα 30 μέτρα από τον οδηγό του αυτοκινήτου.
-Όταν φοράς λευκά ρούχα είσαι ορατός στα 70 μέτρα.
-Όταν φοράς ανακλαστικό γιλέκο είσαι ορατός πάνω από 100m πόσο ακριβώς εξαρτάται από τη δέσμη φώτων του αυτοκινήτου.

Ένα αυτοκίνητο που κινείται με 100km/h διανύει 28m το δευτερόλεπτο. Ο Χάμιλτον χρειάζεται τουλάχιστον μισό δευτερόλεπτο για να αντιδράσει σε οπτικό ερέθισμα. Ένας 76χρονος πάνω από 3 δευτερόλεπτα. Με απλούς υπολογισμούς μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο κρίσιμο είναι το ανακλαστικό γιλέκο όταν περπατάμε τη νύχτα σε δρόμο ανοικτό στην κυκλοφορία.

Η Συμμαχική οδός είναι μια μεγάλη ευθεία όπου τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν υψηλή ταχύτητα. Το σημείο που έγινε το δυστύχημα είναι κακοφωτισμένο. Ο οδηγός του οχήματος είναι 76 ετών (πρώην επαγγελματίας οδηγός), πιθανόν η όρασή του τη νύχτα να είναι εξασθενημένη όπως είναι σχεδόν βέβαιο ότι και τα αντανακλαστικά του δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Έχουμε αναφερθεί ξεχωριστά στο θέμα της επικινδυνότητας που προκαλείται από τους υπέργηρους οδηγούς. Ίσως ο 76χρονος δεν είδε έγκαιρα τη μητέρα με τα δυο παιδιά που περπατούσαν στο δρόμο. Δε ξέρουμε αν η πορεία του αυτοκινήτου συμβάδιζε μ’ αυτή των ανθρώπων. Είναι όμως αδιανόητο να κινείσαι αντίθετα στο ρεύμα των αυτοκινήτων.

Τα φώτα του αυτοκινήτου που έρχεται σε τυφλώνουν και δε βλέπεις τίποτα την κρίσιμη στιγμή καθώς τα μάτια σου συνηθισμένα στο σκοτάδι βρίσκονται απότομα στο φως. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα αδέσποτα/άγρια ζώα που τυφλώνονται από τα φώτα του αυτοκινήτου και μένουν ακίνητα καταμεσής στο δρόμο με αποτέλεσμα να πατιούνται από το αυτοκίνητο. Τα μάτια τους συνηθισμένα στο σκοτάδι δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν στο φως και η στιγμιαία τύφλωση προκαλεί το μοιραίο.

Σίγουρα χρειάζεται έξω από τη Δομή Φιλοξενίας Λάρθο εκεί στα Διαβατά, διάβαση πεζών, φανάρια, σήμανση, πεζογέφυρα και άλλα πολλά καθώς η Συμμαχική οδός – μια  μεγάλη ευθεία η οποία ενώνει βιομηχανικά κτίρια – δεν έχει σχεδιαστεί για να περπατούν άνθρωποι σ’ αυτή ενώ αντίθετα προσφέρεται  για ανάπτυξη ταχύτητας. Επίσης έχει φωτισμό μόνο σε μερικά σημεία. Επιπλέον οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, απ’ αυτές που είχαν συνηθίσει στην πατρίδα τους οι άνθρωποι αυτοί. (Μπορείς βέβαια να κάνεις προσομοίωση της πατρίδας τους, φτιάχνοντας δομές σε ακατοίκητο νησί και τοποθετώντας τους εκεί, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα).

Το πρόβλημα προφανώς δε λύνεται ούτε με λιντσάρισμα, ούτε με σπάσιμο αυτοκινήτων, ούτε με επιτόπια προσπάθεια ανάνηψης του μοιραία τραυματισμένου παιδιού. Το πρόβλημα λύνεται με πρόληψη, εκπαίδευση, φωτισμό, σήμανση, φανάρια, ανακλαστικά γιλέκα και άλλα. Ένα τέτοιο ανακλαστικό γιλέκο κοστίζει μόλις 1 ευρώ, το να δοθούν αρκετά στους ανθρώπους αυτούς που περπατούν τη νύχτα στο δρόμο είναι εφικτό. Αντίστοιχο τροχαίο είχε σημειωθεί πριν ένα μήνα στην εθνική Κατερίνης – Ελασσόνας όπου επίσης υπάρχει Δομή φιλοξενίας λάθρο. Τότε, είχε σκοτωθεί ένα 7χρονο κοριτσάκι από τη Συρία(;) που περπατούσε μαζί με την 28χρονη μητέρα του και την 8χρονη αδελφή του, όταν παρασύρθηκαν από διερχόμενο ΙΧ.

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ / newsauto.gr



Σχετικά με το πρόσφατο δυστύχημα στο Ωραιόκαστρο:

 Όσοι γνωρίζουν τον συγκεκριμένο δρόμο καταλαβαίνουν ότι είναι θέμα τύχης που δεν είχαμε ακόμη περισσότερα τέτοια περιστατικά. Ένας επαρχιακός δρόμος (χωρίς πεζοδρόμηση ή αρκετό παράπλευρο χώρο) που πριν γεμίσουν οι "δομές" με ανθρώπους το βράδυ περνούσαν μόνο αδέσποτα και που και που κανένα αμάξι, εδώ και μήνες είναι γεμάτος πεζούς που βαδίζουν ακόμα και μέρα μεσημέρι (με πλάτη "στην κίνηση")χωρίς να δίνουν σημασία στα διερχόμενα οχήματα λες και είναι κανένα μονοπάτι. Αν κορνάρεις για να ειδοποιήσεις εισπράττεις χειρονομίες και μάλλον (κρίνοντας από τους μορφασμούς) βρισίδι. Οπότε είτε το "ρισκάρεις" κινδυνεύοντας από "ντου" είτε κάνεις σλάλομ σε αργή κίνηση για να αποφύγεις τους πεζούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου