Να με απαντήσω εγώ: Για να τσακώσουνε κάποιον αφελή και να του βάλουνε 22% φόρο για τις αποδείξεις που του λείπουν.
Στη λίστα με τις δαπάνες που θα μετράνε για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου περιλαμβάνονται οι αγορές τροφίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, καθώς και η παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Αντίθετα εξαιρούνται λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δόσεις δανείων, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα και διόδια.
Στη λίστα με τις δαπάνες που θα μετράνε για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου περιλαμβάνονται οι αγορές τροφίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων, ειδών οικιακής χρήσης, καθώς και η παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Αντίθετα εξαιρούνται λογαριασμοί ΔΕΚΟ, δόσεις δανείων, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα και διόδια.
2.100 ευρώ από την 1-1-2017, θα μετράνε οι αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ξενοδοχεία, παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
Αντίθετα έξοδα των νοικοκυριών, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση), κινητή και σταθερή τηλεφωνία, δόσεις δανείων, ενοίκιο, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα, ακόμη και τα διόδια δεν θα μετράνε στις δαπάνες με πλαστικό χρήμα που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο που δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.
Οι φορολογούμενοι ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν και συγκεκριμένο ποσό αποδείξεων με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, e-banking. Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο περισσότερες είναι οι αποδείξεις με πλαστικό χρήμα που πρέπει να συγκεντρωθούν για να εξασφαλιστεί η έκπτωση φόρου. Οσοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με κάρτες ή μέσω e-banking, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 22% επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα δηλώσει ο φορολογούμενος.
Από τις αρχές του νέου έτους καμία συναλλαγή άνω των 500 ευρώ δεν θα γίνεται με μετρητά, ενώ μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες έχουν έναν επιπλέον λόγο να χρησιμοποιούν σχεδόν σε όλες τις συναλλαγές τους το ηλεκτρονικό χρήμα. Μόνο έτσι θα μπορούν να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο αλλά και την έκπτωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες. Παράλληλα, θα μπορούν να συμμετέχουν σε κληρώσεις, με έπαθλα μετρητά, ακόμη και ακίνητα του Δημοσίου, ενώ όσοι υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά δαπανών εξετάζεται να έχουν έξτρα αφορολόγητο όριο.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου
Αποδείξεις με πλαστικό χρήμα. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους ως εξής:
- 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
- 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
- 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με ανώτατο όριο αποδείξεων τις 30.000 ευρώ
Ιατρικά έξοδα: Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνονται με πλαστικό χρήμα εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Η έκπτωση φόρου 10% για ιατρικά έξοδα και φάρμακα θα συνεχίσει να ισχύει μόνο εάν έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η έκπτωση φόρου 10% χορηγείται όταν οι ιατρικές δαπάνες υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.
Για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, θα μετράνε μόνο οι δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών. Προσοχή όμως, καθώς στο αφορολόγητο δεν θα μπορούν να περαστούν πάγιες δαπάνες κάθε νοικοκυριού.
Οι αγορές που θα χτίζουν αφορολόγητο είναι:
- σούπερ μάρκετ
- πολυκαταστήματα
- καύσιμα
- αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών
- έπιπλα
- είδη οικιακής χρήσης
- ξενοδοχεία
- παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους
- εστιατόρια
- ταβέρνες
- μπαρ
- κέντρα διασκέδασης
Δεν θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις από:
- λογαριασμούς ΔΕΚΟ
- κινητή και σταθερή τηλεφωνία
- δόσεις δανείων
- ενοίκια
- κοινόχρηστα
- ασφάλιστρα
- διόδια
Σε ό,τι αφορά τις ιατρικές δαπάνες, θα λαμβάνονται υπόψη στο ποσοστό των δαπανών για το αφορολόγητο, εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί με χρήση κάρτας ή με άλλο μέσο ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Βάσει των τελευταίων ρυθμίσεων, το 2017, όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, για να δικαιούνται το αφορολόγητο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας για το 10% του εισοδήματος τους. Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%, και για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ σε 20%.
Επίσης, σύμφωνα με ρυθμίσεις που ισχύουν, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές, που η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Το είχες επισημάνει πολύ καλά.... τεχνοφασισμός. Έτσιγουσταρισμός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι .... μαλακία .... η ποιο εύστοχη αιτία ....
ΑπάντησηΔιαγραφή