Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Όταν το Πολυτεχνείο γίνεται ασβέστης για να καλύψει πάσα νόσο και μαλακία


Η «υπόθεση Φιλιππάκη» θα ήταν καλή για ένα βροχερό Σαββατοκύριακο. Οταν η πιο ενδιαφέρουσα  ταινία είναι «Οι Πειρατές της Καραϊβικής», η πιο μεγάλη είδηση η σύγκρουση Φουρθιώτη -  Καρβέλα  και το βιβλίο στο κομοδίνο η βιογραφία του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου από τον Κώστα Χατζηαντωνίου.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες η ανάρτηση στο facebook του Γιώργου Φιλιππάκη...
«…δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα», ενός συνταξιούχου δημοσιογράφου που τελευταία φορά που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη ήταν το 1984 όταν είχε απολυθεί από την Ελευθεροτυπία επειδή είχε «αποκαλύψει» τα ονόματα 20 μελών της 17ης Νοέμβρη (φωτό) θα άντεχε σαν είδηση. Και θα ξεχνιόταν την Δευτέρα. Η ανάρτηση όμως του Φιλιππάκη δεν είναι είδηση του 48ωρου.



Πρώτον, επειδή Γιώργος Φιλιππάκης δεν είναι απλά ένας συνταξιούχος δημοσιογράφος, Είναι μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ. Εν τάξει  «ειδικός γραμματέας», μια διακοσμητική θέση που δεν είχε καλυφθεί εδώ και χρόνια αλλά το γεγονός παραμένει. Ένα μέλος του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ που επιχαίρει για την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο και εύχεται για μια ανάλογη στον Γιάννη Στουρνάρα δεν είναι καθημερινό γεγονός.  Ακόμη και για μια συνδικαλιστική οργάνωση που έδωσε χώρο για να παρουσιαστεί το βιβλίο του Κουφοντίνα το γεγονός εντυπωσιάζει.

Δεύτερον, η αντίδραση του δ.σ της ΕΣΗΕΑ ήταν μια σούπα που περισσότερο έδειχνε αμηχανία παρά καταδίκαζε.  Μια ανακοίνωση 162 λέξεων που χώρεσε όλες τις κοινοτοπίες, εκτός από το γεγονός και το όνομα του δράστη καλύτερα να μην είχε γραφτεί. Οσο για τα πειθαρχικά δεν ξέρω τι θα κάνουν αλλά πιθανότατα είναι ακόμα εξαντλημένα από τις ανακρίσεις και τις ποινές σε αυτούς που δεν στήριξαν αρκετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015.

Τρίτον, από μόνη της  η ανάρτηση μπορεί να δικαιολογεί ή όχι εισαγγελική παρέμβαση. Η απάντηση όμως στα σχόλια κάτω από την ανάρτηση την επιβάλλει. Φράση «Πάντως εκτός του Παπαδήμου υπάρχουν και άλλοι υπάλληλοι του κεφαλαίου που σύντομα θα έρθει η σειρά τους» επιβάλλει σε έναν εισαγγελέα να καλέσει τον Φιλιππάκη για να τον ρωτήσει από πού προκύπτει η βεβαιότητα.  Ο Φιλιππάκης μπορεί βέβαια να πει ότι ένας χάκερ του πήρε τον λογαριασμό. Μόνο που αυτό εύκολα φαίνεται από την αλλαγή του password στον λογαριασμό. Ασε που εκτός του ότι μιλάμε για βιτσιόζο χάκερ  αφού θέλει να κλέψει τον λογαριασμό του Φιλιππάκη μιλάμε και για σταχανοβίτη που όχι μόνο ανεβάζει αναρτήσεις αλλά απαντάει στα σχόλια. Βέβαια ο Φιλιππάκης μπορεί να ζητήσει την απαλλαγή του υπενθυμίζοντας την αξιοπιστία του από το αξέχαστο δημοσίευμα για την 17 Νοέμβρη στην Ελευθεροτυπία.

Τέταρτον, κανένας δεν προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την επίθεση στον Παπαδήμο όπως ισχυρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνουν την θέση του απολογητή των υπερασπιστών των τρομοκρατών. Ωρες μετά την ανάρτηση του Φιλιππάκη, ο Παύλος Πολάκης ακολούθησε με μια δική του.  «Γεια σου ανεξάρτητη δικαιοσύνη με τα αντανακλαστικά σου». Επιρρίπτοντας ευθύνη στον εισαγγελέα που κινήθηκε κατά του Φιλιππάκη ενώ δεν κινείται εναντίον των τρολ που επιτίθενται στον ίδιο ή την κυβέρνηση. Βέβαια υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα τρολ και ένα μέλος της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ. Αλλά για τον Πολάκη αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Τόσο ψιλά που δεν σκέφτηκε να πάρει τηλέφωνο τον Κοντονή στο υπ. Δικαιοσύνης για να τον ρωτήσει αν ασκήθηκε δίωξη. Με αποτέλεσμα να πιστεύει ότι  διάβαζε στα Μέσα και στην φαντασία του Φιλιπππάκη. Κάτι που μιλάει για την αξιοπιστία και σοβαρότητα όχι μόνο του Πολάκη αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης. Το μόνο που δεν μπορεί να επικαλεστεί ο Πολάκης είναι ότι του χάκαραν τον λογαριασμό. Το «υποθάλπτουν» που γράφεται σε κάποιο σημείο της ανάρτησης δεν μπορεί παρά να είναι αυθεντικός Πολάκης.

Τέλος κάτι γενικό. Στα τέλη του 17ου αιώνα ο Samuel Johnson είχε πει «Patriotism is the last refuge of a scoundrel». Κάτι ανάλογο ισχύει στην Ελλάδα με το Πολυτεχνείο.  Η άνεση με την οποία ο Φιλιππάκης απαντάει σε σχόλιο ««Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα κ. Νικολαρόπουλε να με πείτε και «ηθικό αυτουργό» Κάτι παρόμοια μας έλεγαν και οι βασανιστές στο ΕΑΤ ΕΣΑ στη διάρκεια της δικτατορίας. Τους ενοχλούσε που σαν φοιτητές κάναμε καταλήψεις πορείες και συναφή» δείχνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το χρησιμοποιεί  σαν επιχείρημα για να γλυτώσει. Αν η εξέγερση του Πολυτεχνείου έχει γίνει ο ασβέστης που καλύπτει κάθε  νόσο και μαλακία κάπου η μεταπολίτευση πήρε λάθος δρόμο.

Του Αντώνη Πανούτσου / liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου