Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Η συγκλονιστική ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική (Βίντεο)


Σαν σήμερα πριν από 250 περίπου χρόνια (26 Ιουνίου 1768), το πρώτο καράβι με Έλληνες μετανάστες, φθάνει στις ΗΠΑ.

Τους Έλληνες που ξενιτεύτηκαν στην Αμερική και τον αγώνα τους για επιβίωση, παρουσιάζει η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Η εκπομπή βρέθηκε στο Σικάγο και κατέγραψε τη μεγάλη περιπέτεια της μετανάστευσης από το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ολόκληρες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας άδειασαν από ανδρικό πληθυσμό που αναζήτησαν δουλειά και ελπίδα στη μακρινή ήπειρο.


Για να εξασφαλιστεί το πολυπόθητο εισιτήριο στο καράβι που θα τους μετέφερε στις ΗΠΑ, πολλοί αναγκάζονταν να πουλήσουν ή να υποθηκεύσουν σπίτια και κτήματα. Αλλά και ο δρόμος προς το κοντινότερο ευρωπαϊκό λιμάνι ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για τους άμαθους επαρχιώτες που έβλεπαν για πρώτη φορά στη ζωή τους υπερωκεάνια.

Η «Μηχανή του xρόνου» ταξίδεψε στην Αμερική και συνάντησε Έλληνες που περιέγραψαν το μεγάλο ταξίδι των προγόνων τους μέσα στα αμπάρια των καραβιών υπό άθλιες συνθήκες και την περιπετειώδη υποδοχή στο Ellis Island στη Νέα Υόρκη.

Πολλοί, που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα ή χρήματα, έπαιρναν τον επίπονο και τραυματικό δρόμο της επιστροφής (καμία σχέση δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει σήμερα στο Ελλαδιστάν).

Όσοι μπόρεσαν να αποβιβαστούν έπρεπε να δώσουν ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης, χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα και χωρίς εργατική εξειδίκευση.

Έτσι, πολλοί έπεφταν στα νύχια των διαβόητων πατρώνων. Η έρευνα της εκπομπής φωτίζει τη δράση των μεσαζόντων, οι οποίοι έναντι μεγάλης αμοιβής, τους έστελναν σε ορυχεία, μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, εργοστάσια ή οπουδήποτε αλλού, για να δουλέψουν με λίγα χρήματα και να τους ξεπληρώσουν.

Η «Μηχανή του xρόνου» καταγράφει την τακτική τους να παίρνουν ακόμη και μικρά παιδιά, από τα ελληνικά χωριά, για να τους κάνουν λούστρους ή εργάτες σε διάφορες πολιτείες, με σκοπό να αποκομίσουν όσο μεγαλύτερο κέρδος γίνεται.

Στην εκπομπή μιλούν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Οχάιο Γιώργος Αναγνώστου, η Dr Μaria Βounter Βakalis, ο ιστορικός Peter Korbakis, η μουσικός και συγγραφέας Κωνσταντίνα Καλλίνικος, το μέλος της οργάνωσης «Daughters of Penelope» Ευθυμία Ψηττά, ο καθηγητής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Σόρογκας, η καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνη Λιάμπη, η καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγο Αναστασία Γιαννακίδου, οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Ιωάννης Μιχαλάκης και Θεόδωρος Μπρεδήμας, καθώς και ο οικονομολόγος και συγγραφέας Γεώργιος Σταυρουλάκης. Επίσης, στην εκπομπή φιλοξενούνται οι μαρτυρίες της Μικρασιάτισσας Σάνο Χάλο και του Ελληνοαμερικανού George Tselos.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου