Πρόκειται για έναν πραγματικά αρχαίο οργανισμό με εκπληκτικές ικανότητες επιβίωσης και προσαρμογής και αναμφισβήτητα θεωρείται το πιο κοντινό στην τελειότητα δημιούργημα.
* Περπατάει και «τρομοκρατεί» τον πλανήτη εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια, ενώ ο άνθρωπος μόλις 40.000 χρόνια.
* Επέζησε από...
τις εποχές των παγετώνων, το διαχωρισμό των ηπείρων και τις πτώσεις αστεροειδών.
* Μπορεί να αντέξει ώρες έλλειψης οξυγόνου, ενενήντα ημέρες χωρίς φαγητό και σαράντα ημέρες χωρίς νερό.
* Οι κατσαρίδες είναι παμφάγες.
* Και τα επτά τις άκρα μπορούν να «ξαναφυτρώσουν». Το κεφάλι μπορεί να μείνει ζωντανό χωρίς σώμα για δώδεκα ώρες και το σώμα έως και σαράντα ημέρες.
* Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων στον κόσμο. Στη Ευρώπη αναφέρονται 150 είδη και στην Ελλάδα μόνο 20.
* Τα περισσότερα είδη ζουν στο έδαφος στα οργανικά κατάλοιπα, υπάρχουν όμως και είδη στο φύλλωμα χαμηλών φυτών αλλά και ακόμα δενδρόβια είδη. Επίσης αναφέρονται και είδη που ζουν κατά μέρος στο νερό αλλά και εξίσου είδη τα οποία αντέχουν τις συνθήκες της ερήμου.
* Ακολουθούν κατά πόδας τους ανθρώπους ακόμη και στο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εγκατασταθεί στο Διαστημικό σταθμό MIR. Το 2007 η κατσαρίδα εν ονόματι «Ελπίδα» (sic) έγινε το πρώτο γήινο ζώο που συνέλαβε και γέννησε στο διάστημα και μάλιστα 33 απογόνους στο διαστημικό σκάφος Photon.
* Είναι νυχτόβια είδη, αλλά μερικές φορές κυκλοφορούν και την ημέρα.
* Παρά τις φήμες είναι πιο καθαρές από τους ανθρώπους, ενώ συνήθως δεν είναι φορείς καμίας ασθένειας. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούμε για να τις εξολοθρεύσουμε έχουν αποδειχτεί πιο επικίνδυνα για εμάς απ’ ότι οι κατσαρίδες.
* Έχουν αποδειχτεί, μάλιστα, χρήσιμες για τους ανθρώπους καθώς έχουν χρησιμοποιεί για την καταπολέμηση της δυσπεψίας, του τετάνου, της ανικανότητας και της ωτίτιδας.
* Έρευνα του 2010 έδειξε ότι ο εγκέφαλος της κατσαρίδας έχει αντιβιωτικές ιδιότητες όντας ικανός να εξολοθρεύσει έως και το 90% των ανθεκτικών βακτηρίων.
* Ο χρόνος αντανακλαστικών μιας κατσαρίδας είναι 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου και μπορεί να διανύσει έως και 50 ανθρώπινους κορμούς το δευτερόλεπτο.
πηγή: biodiversitygr.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου