Οι αριθμοί «ζαλίζουν». Σχεδόν 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα, συνολικού βάρους 3.500 τόνων, είναι το ετήσιο «αποτύπωμα» των Ελλήνων καπνιστών στο περιβάλλον. Πολλά από τα αποτσίγαρα καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντάς την και δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια αλλά και ανθρώπους.
Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται στους καθαρισμούς των ακτών παγκοσμίως είναι...
αποτσίγαρα. Αλλωστε πόσοι από εμάς δεν έχουν πασχίσει να βρουν σημείο στην παραλία για να απλώσουν την πετσέτα, το οποίο να μην αποτελεί «το μνημείο του καπνιστή»; Και πόσοι δεν έχουν δει –με φρίκη– παιδιά που παίζουν με την άμμο να αγγίζουν αποτσίγαρα;
Με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες κορυφώνονται οι θερινές διακοπές των περισσότερων Ελλήνων, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία απευθύνει έκκληση στους καπνιστές να κάνουν... διακοπές και από το κάπνισμα όσο βρίσκονται στην παραλία. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον ας μη σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρά τους στην άμμο. Οπως τονίζει η Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτός από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν αυτά –ιδίως για τα μικρά παιδιά–, αποτελούν και μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροΐνες πλαστικού από το φίλτρο, αλλά και διάχυσης τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.
«Φίλοι καπνιστές, αν δεν μπορείτε να αποφύγετε το κάπνισμα, φροντίστε τουλάχιστον να τοποθετείτε τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο-τασάκι ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και πετάξτε τα στη συνέχεια σε κάδους απορριμμάτων», τονίζει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Παράλληλα, καλεί τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να πληροφορήσουν τους πολίτες, οργανώνοντας ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.
Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μεταξύ των χωρών όπου το δικαίωμα του πολίτη σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό δεν γίνεται σεβαστό, ούτε καν σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος παραμένει επί χρόνια ανεφάρμοστος. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι Ελληνες, αν και έχουν πέσει από το «βάθρο» με τους πιο θεριακλήδες της Ευρώπης, συνεχίζουν να κατέχουν την πρωτιά στο παθητικό κάπνισμα. Το 27,3% των Ελλήνων δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, και το 5,2% περιστασιακοί, ενώ στις «κρίσιμες» για την εγκαθίδρυση της καπνιστικής συνήθειας ηλικίες από 15 έως 24 ετών, καθημερινά δηλώνει ότι καπνίζει το 18,5% και περιστασιακά το 7,1%. Από την άλλη όμως πλευρά, το 79% των Ελλήνων που επισκέπτονται χώρους διασκέδασης υποχρεώνονται να εισπνεύσουν τον καπνό των άλλων. Το 79% των Ελλήνων δηλώνει ότι αισθάνεται θυμό που δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος και το 78% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.
Κάνει… γόπινγκ στις παραλίες: Στον «Ε.Τ.» ο Αλέξης Φλωράκης που μάζεψε 16.744 αποτσίγαρα σε Χαλκιδική και Σκόπελο
Ούτε εκατό ούτε διακόσιες, αλλά 835 γόπες σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων μάζεψε από την άκρη του δρόμου στη Σκόπελο ο Αλέξης Φλωράκης, ο οποίος εθελοντικά καθαρίζει «επειδή νοιάζεται» κάθε μέρος που τον φιλοξενεί είτε μόνιμα είτε περιοδικά.
Αντίστοιχη δράση είχε πραγματοποιήσει και πέρσι στη Νικήτη Χαλκιδικής, όπου μόνο στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Γεωργίου απομάκρυνε 15.909 αποτσίγαρα και 2.332 πλαστικά καπάκια!
Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο», το… «πείραμα» στη Σκόπελο το πραγματοποίησε τις ημέρες που τα πύρινα μέτωπα μαίνονταν σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ τον προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι Ελληνες συνεχίζουν να «ρισκάρουν» να βάλουν φωτιά από αμέλεια. «Η Σκόπελος είναι ένα από τα πιο πράσινα κομμάτια της Ελλάδας, αποτελούμενη από ένα τεράστιο σε έκταση και άγριο, άβατο, ταλαιπωρημένο δάσος», τονίζει.
Πηγαίνοντας από τη Λούτσα στον Πάνορμο για μπάνιο, έβλεπε δεκάδες πεταμένα αποτσίγαρα στο δρόμο, οπότε αποφάσισε να κάτσει και να τα μαζέψει. «Ηταν πάνω στις πευκοβελόνες και στα ξερά κλαδιά, το πολύ μισό μέτρο μέσα από τη γραμμή του δρόμου», λέει.
Πιο συγκεκριμένα, «η απόσταση είναι περίπου 2 χιλιόμετρα και η ενέργεια έγινε και από τις δύο πλευρές του δρόμου για τρεις μέρες, σε έναν σχετικά γρήγορο ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι 835 γόπες. 835 γόπες ÷ 2 χλμ. = 1 γόπα ανά 2,4 μέτρα! Το τρομακτικό είναι ότι πολλές γόπες ήταν καμένες μέχρι και τη μέση του φίλτρου, γεγονός που δείχνει ότι τα αποτσίγαρα συνεχίζουν να καίνε αρκετή ώρα αφού πεταχτούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εργάζεται σε κουζίνες και βρίσκεται στο νησί για τη σεζόν. Ερωτηθείς για το πώς ξεκίνησε όλο αυτό, είπε πως, αφενός, θέλει να αφήνει λίγο πιο καθαρό τον κάθε τόπο που τον φιλοξενεί και, αφετέρου, τον ενοχλεί η εικόνα της ρύπανσης που προκαλεί μερίδα πολιτών χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλωστε, όπως είπε, του έχουν τύχει περιστατικά κατοίκων οι οποίοι τον βλέπουν να μαζεύει γόπες και, αφού τραβήξουν την τελευταία τζούρα από το τσιγάρο τους, του ζητούν να μαζέψει και αυτές που μόλις πέταξαν προκλητικά κάτω.
Το «πείραμα» της Χαλκιδικής
Στη Νικήτη Χαλκιδικής, ο όγκος των αποτσίγαρων που μάζεψε πέρσι από την παραλία ήταν τεράστιος. «Την πρώτη φορά που πήγα για μπάνιο και είδα το σωρό από τις γόπες, υπέθεσα πως είχαν ξεμείνει από πέρσι», λέει γελώντας, γιατί, όπως διευκρίνισε, την επομένη, τη μεθεπόμενη, αλλά και όλες τις ημέρες που ακολούθησαν, οι γόπες στα βότσαλα ολοένα και αυξάνονταν. «Μάζευα, και την επόμενη ημέρα είχε κι άλλες», λέει χαρακτηριστικά.
Στην προσπάθειά του να αφήσει πιο καθαρή την παράλια, αποφάσισε να τις μαζέψει. Το νούμερο ήταν απίστευτα μεγάλο: 15.909 αποτσίγαρα και 2.332 πλαστικά καπάκια. Κατά τη διάρκεια της περισυλλογής τους, ένα μικρό παιδί τον είδε και επιχείρησε να τον βοηθήσει πιάνοντας μία για να του τη δώσει. «Ο μπαμπάς του, ο οποίος κάπνιζε, το μάλωσε που άγγιζε αυτές τις βρομιές», θυμάται.
ΣΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΕ ΓΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΟΙ ΠΕΡΙΣΝΕ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΦΥΤΡΩΣΟΥΝ...ΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή