ΤΣΑΜΠΑ ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΠΟ ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ "ΛΟΙΠΟΥΣ"...
Σε φιάσκο και με τεράστια ερωτηματικά να εγείρονται περί της δημοκρατικής του νομιμοποίησης, εξελίσσεται σήμερα (30/9/2018) το δημοψήφισμα, στα Σκόπια καθώς η προσέλευση είχε φθάσει στο 34,09% στις 19:30 ώρα Ελλάδος, θέτοντας εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του αποτελέσματος. Είναι τέτοια η παταγώδης αποτυχία της διαδικασίας, που ανάγκασε τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Zoran Zaev, κατά τα φαινόμενα να διαγράψει tweet, στο οποίο καλούσε το Κοινοβούλιο της γείτονος να επικυρώσει το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος ενώ έκανε λόγο για γιορτή της Δημοκρατίας.
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).
Για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει η συμμετοχή να ξεπεράσει το 51%....ωστόσο διπλωμάτες αναφέρουν ότι εάν το ΝΑΙ πάρει 600 χιλ ψήφους δηλαδή 33% θα το θεωρήσουν έγκυρο. Η τελική πρόβλεψη για τη συμμετοχή των πολιτών αγγίζει το 35%-40%.
Μέχρι τώρα έχουν ψηφίσει περίπου 340 χιλιάδες σε σύνολο 1,8 εκατ που βρίσκονται εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Ήδη ο πρωθυπουργός των Σκοπίωμ Z. Zaev αναφέρει ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα στραφεί στην Βουλή για να πάρει την σχετική έγκριση.
Η συμμετοχή θα αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας γιατί έχει τεθεί ως όριο, τουλάχιστον το 51% των πολιτών να συμμετάσχει στην διαδικασία.
Στα Σκόπια κάνουν λόγο για δημοψήφισμα με «συμβουλευτικό χαρακτήρα», καθώς ανησυχούν για την συμμετοχή των πολιτών....και στρέφονται στην Βουλή που θα συνεδριάσει εκτάκτως την 1η Οκτωβρίου 2018.
Aν συνεχιστεί αυτή η προσέλευση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη «επόμενη ημέρα». Σε περίπτωση που το ΝΑΙ στηριχθεί από λιγότερους από 600 χιλιάδες πολίτες, δυσκολα ο σκοπιανός πρωθυπουργός θα μπορέσει να υποστηριξει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αποδεκτή από την πλειονότητα του λαού του. Δεν είναι, μάλιστα, απίθανο η σημερινή ημέρα να αποτελέσει το έναυσμα των πρόωρων εκλογών στη γείτονα χώρα.
Ο ηγέτης του VMRO Christian Mickoski ανακοίνωσε ότι ΔΕΝ θα ψηφίσει σήμερα στο δημοψήφισμα.
Οι αλβανικοί πληθυσμοί στα Σκόπια σχεδόν το 24%, θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του ονόματος.
Η συμμετοχή των αλβανών στο δημοψήφισμα είναι ικανοποιητική, μόλις 3% έως 5% χαμηλότερα από τις βουλευτικές εκλογές.Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα στα Σκόπια.
Με βάση δημοσκοπικά ευρήματα με ποσοστά 54% αναμένεται να κερδίσει το ΝΑΙ για την συμφωνία των Πρεσπών και στην μετονομασία της Βαρντάρσκας ως Βόρεια Μακεδονία στο κρίσιμο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 εν μέσω πολιτικής πόλωσης και συστηματικής πλαστογράφησης της ιστορίας από τους σκοπιανούς.
Στην Ελλάδα η καθολική πλειοψηφία το 75% τάσσεται κατά σε μια συμφωνία επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.
Να σημειωθεί ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός Z. Zaev το τελευταίο διάστημα στην προσπάθεια του να κερδίσει το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα έχει υποπέσει σε πολλά και προκλητικά λάθη προκαλώντας την Ελλάδα.
Η Βαρντάρσκα δεν είναι αξιόπιστη, καθώς προσπάθησε να δημιουργήσει την εθνική της ταυτότητα παραχαράσσοντας την ιστορία, παραπλανώντας τους πολίτες της χώρας αυτής και πλαστογραφόντας την ελληνική ιστορία. Το δημοψήφισμα των σκοπιανών στηρίζεται σε μια λανθασμένη συμφωνία των Πρεσπών που ορίζει ότι το κρατίδιο των Σκοπίων θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι ΑΝΕΛ που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό αποτελεί μειοψηφία καθώς η καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αρνητική.
Το διαγραφέν tweet του Zaev
Αισιόδοξος για την έκβαση της ψηφοφορίας, παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα, εμφανίστηκε νωρίτερα μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βαρντάρσκας, Zoran Zaev, ο οποίος στη συνέχεια διέγραψε από τον λογαριασμό του το παρακάτω μήνυμα.
Περιγράφοντας τη διαδικασία, που θα πρέπει να ακολουθήσει, ο Zaev καλούσε το Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας να επικυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της Βαρντάρσκας, υπονοώντας πως σήμερα (30/9) θα υπερψηφιστεί το «Ναι».
«Σήμερα είναι μια νέα γιορτή για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Οι πολίτες αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας μας.
Περιμένω από το Κοινοβούλιο να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών, η οποία θα είναι μια σαφής κατεύθυνση προς το που θα πρέπει να κινηθεί η χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Βαρντάρσκας, ο οποίος στη συνέχεια διέγραψε το μήνυμα αυτό.
http://bankingnews.gr/index.php?id=386174
https://www.mia.mk/en/Inside/RenderSingleNews/61/134484751
Με βάση τα στοιχεία για το 100% των εκλογικών τμημάτων, συνολικά ψήφισαν 666,743 άτομα, δηλαδή το 36,91% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Εξ αυτών, το 91,46% ή 609,813 άτομα ψήφισαν «Ναι», το 5,66% ή 37.700 ψηφοφόροι ψήφισαν «Όχι», ενώ 2,89% των ψηφοδελτίων που αντιστοιχεί σε 19.221 ψηφοδέλτια ήταν άκυρα.
Ο Zaev υπέστη μια βαριά πολιτική ήττα και μαζί και ο Τσίπρας που
στήριξαν την συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στα εθνικά συμφέροντα.
Προφανώς δημοψήφισμα με ποσοστό 34% με 35% όχι μόνο δεν είναι έγκυρο αλλά αποτελεί
φιάσκο.
Ένα δημοψήφισμα για να έχει πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση θα πρέπει η συμμετοχή να είναι τουλάχιστον 51%.
Οι πολίτες της FYROM καταδίκασαν το απαράδεκτο δημοψήφισμα, οι σλάβοι κάτοικοι της FYROM το καταδίκασαν, ενώ το υποστήριξαν οι αλβανοί που αποτελούν το 24% του πληθυσμού της
FYROM.
Η αποτυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη ότι από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παρέλασαν σχεδόν όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης για να στηρίξουν την συμφωνία.
Για τον πρωθυπουργό της FYROM είναι πολιτική αποτυχία, είναι πολιτική ήττα καθώς οι πολίτες με την στάση τους απέρριψαν την συμφωνία των Πρεσπών.
Ήττα αποτελεί το δημοψήφισμα και για τον Τσίπρα καθώς προέβη ενάντια στα εθνικά συμφέροντα σε μια απαράδεκτη συμφωνία στις Πρέσπες.
Το όνομα Βόρεια Μακεδονία δεν είναι αποδεκτό στην Ελλάδα, το 70% το απορρίπτει και όπως αποδεικνύεται και οι σκοπιανοί απορρίπτουν το όνομα.
Εκτός από τον Zoran Zaev που αναδεικνύεται ως ο μεγάλος χαμένος της αποψινής βραδιάς, χαμένη είναι αναμφισβήτητα και η ΕΕ η οποία δεν φαίνεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη μικρή αυτή Βαλκανική χώρα.
Τα χαμόγελα όμως εμφανίστηκαν στην Αθήνα όπου ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος σίγουρα θα είδε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με ένα μειδίασμα καθώς είχε ταχθεί κατά της Συμφωνίας απειλώντας μάλιστα με αποχώρηση και από την κυβέρνηση.
Όμως και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα είδε με μια «κρυφή» ανακούφιση τηνς αποτυχία του δημοψηφίσματος στη FYROM καθώς δίνει «παράταση» στον κυβερνητικό του συνασπισμό και μια καλή δικαιολογία για να αποφύγει την ψήφισή του από την Ελληνική Βουλή.
Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας
Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.
Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.
Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.
Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.
Στο 33% καταμετρημένο: ΝΑΙ 90.89%, ΟΧΙ 6,14%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου