Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Οι "φιλάνθρωποι" και το τσουνάμι...


"Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μόνο της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μεταξύ του 2020 και του 2060. Με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό να δούμε "περιφερειακές δημογραφικές εκρήξεις νέων".

Αν θες να γνωρίζεις τα βαθύτερα κίνητρα των απόψεων που εκφράζει κάποιος αρκεί να προσέξεις τον τρόπο που κερδίζει το ψωμί του. Το ίδιο ισχύει και με τα κίνητρα του αλτρουισμού, της αλληλεγγύης και της φιλανθρωπίας.


Η φιλανθρωπία ως επίδειξη ή επάγγελμα δεν είναι φιλανθρωπία. Το λέει άλλωστε και η Γραφή. Το ίδιο ισχύει κατ΄ αντιστοιχία για την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό.

"Ο καθένας ας ενεργήσει ακριβώς όπως έχει αποφασίσει στην καρδιά του", λέει η Γραφή, "όχι απρόθυμα ή αναγκαστικά, γιατί ο Θεός αγαπάει αυτόν που δίνει με χαρά".—2 Κορινθίους 9:7

Αντιθέτως η φιλανθρωπία αποτελεί αμαρτία όταν γίνεται προκειμένου να εντυπωσιάσουμε άλλους. Ματθαίος 6:2. Για να λάβουμε κάτι σε αντάλλαγμα.—Λουκάς 14:12-14. Για να "αγοράσουμε" την σωτηρία.—Ψαλμός 49:6, 7.


Αλληλέγγυοι με το αζημίωτο...

Πριν από λίγες μέρες ο αμερικάνικος σταρ του Χόλυγουντ Ρίτσαρντ Γκιρ βρέθηκε στη Λαμπεντούζα να συμπαρασταθεί στους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες  που στοιβάζονται εκεί...

Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ:

"Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, που συμμετέχει στην ανθρωπιστική αποστολή της ΜΚΟ Open Arms ανοικτά των ιταλικών ακτών δήλωσε χθες πως είχε συνομιλία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ σχετικά με την περιπέτεια των 147 προσφύγων πάνω στο σκάφος της ισπανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, τονίζοντας πως ο συνομιλητής του "αντιλαμβάνεται την κατάσταση ως κάτι το πολιτικό".

Αν κοιτάξει κάποιος το βιογραφικό σημείωμα του κ. Γκιρ φαίνεται πως εκτός από ηθοποιός κάνει καριέρα και σαν φιλάνθρωπος. Αν δεν επρόκειτο περί καριέρας δεν θα το γνωρίζαμε προφανώς...

Ο κ. Γκιρ φυσικά τα έκανε όλα αυτά παρουσία των τηλεοπτικών καμερών που για να βρεθούν την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο γεωγραφικό σημείο προϋποθέτει μια επιχείρηση με τεράστιο συντονισμό για την  κινητοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων.

Πολλά γραφεία τύπου και δημοσίων σχέσεων με ακριβοπληρωμένους επαγγελματίες χρειάζεται να εργαστούν εβδομάδες ή ακόμη και μήνες για να κάνουν τον γύρο του κόσμου μερικές σκηνές διάρκειας δευτερολέπτων στα χιλιάδες δελτία ειδήσεων ανά την υφήλιο... 



Μαύρη ψυχολογία...

Οι αδαείς όταν βλέπουν κάποιον διάσημο να εκφράζεται θετικά για κάτι, αποκτούν και οι ίδιοι θετική εντύπωση γι’ αυτό. Την ιδιότητα αυτή της ανθρώπινης συμπεριφοράς προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν οι προπαγανδιστές ιδεών και προϊόντων.  

Αυτός είναι ο λόγος που οι επιχειρήσεις πληρώνουν αδρά ηθοποιούς ή παρουσιαστές να διαφημίζουν τα προϊόντα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα κόμματα "στολίζουν" τα ψηφοδέλτια με διάφορους "μαϊντανούς" των μίντια και του θεάματος.

Οι επικριτές της απόφασης του κ. Γκιρ να βρεθεί εκεί και να φωτογραφηθεί δίπλα στους δυστυχισμένους που θαλασσοπνίγονται για να βρεθούν στη γη της επαγγελίας που ονομάζεται Ευρώπη ή Δύση συνολικότερα, επισήμαναν πως λίγες ώρες αργότερα ο ηθοποιός θα βρισκόταν σε κάποια από τις πολυτελείς κατοικίες του μακριά από τον θόρυβο της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων.

Οι πλέον κακεντρεχείς εξ αυτών διαβεβαιώνουν πως δεν είναι απίθανο η επίδειξη αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας από τον διάσημο ηθοποιό να υποκρύπτει κάποιου είδους ανταμοιβή, όπως π.χ. η διαφήμιση ενός κοινωνικού προφίλ, που αργότερα μπορεί να αποφέρει εισπράξεις από τη συμμετοχή σε κάποια κινηματογραφική ταινία που απευθύνεται στο "target group"  κοινού με ευαισθησίες σε τέτοια ζητήματα...

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως τέτοιες κινήσεις συμπληρώνουν και εξισορροπούν τον ρόλο του σκληρού και κυνικού εκδότη της τελευταίας κινηματογραφικής σειράς στην οποία πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός.

Υπάρχουν βέβαια και οι καθημερινοί άνθρωποι που ζουν στις γειτονιές της Μάλαγας, το Μπάρι ή τη Μυτιλήνη και τα Κάτω Πατήσια, οι οποίοι υπόκεινται την ανεξέλεγκτη "εισβολή" χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην καθημερινότητά τους.

Ο κ. Γκιρ δεν θα επισκεφθεί ποτέ τα Κ. Πατήσια και την Κυψέλη για να δει ανθρώπους με άλλες συνήθειες να ουρούν στα πεζοδρόμια, να ζητιανεύουν, να κλέβουν  ή να στοιβάζονται δέκα-δέκα σε φθηνά απαξιωμένα διαμερίσματα.

Η υποβάθμιση της ζωής αυτών των ανθρώπων των τοπικών κοινωνιών  που ακόμη είναι μειοψηφία, δεν φαίνεται να αγγίζει τον μέσο όρο της κοινωνίας που κινείται περί τα κελεύσματα της εποχικής μόδας  της "πολιτικής ορθότητας" και της "αλληλεγγύης".

Βέβαια περιπτώσεις σαν τον Ρίτσαρντ Γκιρ αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου. Σε όλες τις Δυτικές Ανεπτυγμένες χώρες υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που βιοπορίζονται προσφέροντας υπηρεσίες "φιλανθρωπίας" και "αλληλεγγύης" στους αδυνάμους και κυρίως τους ανέστιους που αναζητούν μια καλύτερη γωνιά να εγκατασταθούν.

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες που βιοπορίζονται και χιλιάδες που πλουτίζουν από τέτοιες δραστηριότητες. Όπως διδάσκει η εμπειρία από την οικονομική επιστήμη το πλεόνασμα προσφοράς κάποιου είδους υπηρεσίας οδηγεί στη δημιουργία τεχνητής ζήτησης όταν δεν λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς και οι αποφάσεις λαμβάνονται από κρατικές γραφειοκρατίες ευάλωτες σε ψηφοσυλλεκτικές πιέσεις.

Στην Ελλάδα το ΄χουμε διαπιστώσει σε μικρότερη κλίμακα πως μεταξύ άλλων η αυξημένη "παραγωγή" ιατρών  εκτόξευσε τις φαρμακευτικές δαπάνες και την αντοχή των μικροβίων στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

Η αριστερά καθώς το προλεταριάτο, το οποίο  θα επιτελούσε τον ιστορικό ρόλο του κομμουνιστικού μετασχηματισμού την πρόδωσε, και εδώ και δεκαετίες έψαχνε νέο υποκείμενο που να αιτιολογεί τις υπαρξιακές της αγωνίες, φαίνεται πως το βρήκε στο πρόσωπο των μεταναστών (και άλλων κοινωνικών μειονοτήτων...) χωρίς να πολυνοιάζεται που οι σύγχρονοι μετανάστες προέρχονται από προβιομηχανικές κοινωνίες με πρωτόγονα ήθη, συνήθειες και θρησκείες.

Ανάλογα αφηρημένες ιδεαλιστικές αντιλήψεις έχει και μερίδα των φιλελευθέρων που πιστεύει στην ελεύθερη μετακίνηση όλων προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ήταν αναμενόμενο πως η υποβάθμιση της ζωής των λαϊκών συνοικιών και η πολιτισμική "τριβή" της  ανεξέλεγκτης μετανάστευσης θα ριζοσπαστικοποιήσει τα λαϊκά στρώματα που υπόκεινται το πρώτο κύμα των συνεπειών. Τα ακροδεξιά και ξενοφοβικά μορφώματα παντού στη Δύση αποκτούν ισχυρά ερείσματα στις περιοχές που πλήττονται από την εισβολή των ξένων σωμάτων, ψυχών και ηθών... Τα άλλοτε εκλογικά κάστρα της αριστεράς περνούν στην άκρα δεξιά...

Σήμερα οι κοινωνίες της Δύσης είναι ανάστατες από την αύξηση του αριθμού των ξένων που φτάνουν σε αυτές και την αδυναμία τους να ενσωματωθούν. Ακόμη όμως είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε πως έχουμε δει τις διαστάσεις του προβλήματος. Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, δεν είναι η εισβολή αλλά οι ανιχνευτές της εμπροσθοφυλακής αυτού που θα ακολουθήσει.

Υπάρχει μια μελέτη του πανεπιστημίου Στάνφορντ η οποία  προειδοποιεί ότι οι πληθυσμοί πρόκειται να εκραγούν στην υποσαχάρια Αφρική, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Ασία και την Κεντρική Αμερική τα επόμενα χρόνια.

"Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μόνο της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μεταξύ του 2020 και του 2060. Με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό να δούμε "περιφερειακές δημογραφικές εκρήξεις νέων".

Τις επόμενες δεκαετίες, ο υπερπληθυσμός σε αυτές τις περιοχές θα επιδεινώσει την ερήμωση, την έλλειψη νερού και την αστικοποίηση.

Οι οικολογικές πιέσεις αναμένεται να προκαλέσουν βίαιες πολιτικές συγκρούσεις, αναγκάζοντας περισσότερους ανθρώπους να μετακινηθούν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή…"

Αν ένας στους τρεις αναζητήσει μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη περί τα 300 εκατ. άνθρωποι θα εισρεύσουν στις πύλες εισόδου της ηπείρου. Μιλάμε ενδεχομένως για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία.  Και μιλάμε μόνο για την Αφρική. Αν προσθέσουμε και την Ασία η κατάσταση γίνεται περισσότερο περίπλοκη.

Μπορεί το κοινωνικό κράτος, η οικονομία και οι κοινωνίες της Ευρώπης να αντέξουν τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του πληθυσμού; Μπορούν να αποτρέψουν τις επικείμενες  μετακινήσεις;

Κάποιοι αφελείς πιστεύουν πως αρκεί να κλείσουν τα σύνορα ή να ρίξουν ατομικές βόμβες στην Αφρική και το πρόβλημα θα λυθεί. Κάποιοι άλλοι αφελείς πιστεύουν πως όλοι οι καλοί χωράμε και πως αφού ο πλανήτης είναι κοινή κληρονομιά κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε κανέναν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.

Η δημογραφική έκρηξη των προβιομηχανικών κοινωνιών σε συνδυασμό με τη δημογραφική γήρανση των μεταβιομηχανικών αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων δεκαετιών.

Το κόστος και οι γεωπολιτικές ανατροπές του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου θα  μοιάζουν με ψίχουλα μπροστά στο κόστος και τις ανατροπές που θα επιφέρει αυτή η εξέλιξη…

Λέγεται πως το σινικό τείχος είναι το μοναδικό κατασκεύασμα του ανθρώπου που φαίνεται από το φεγγάρι. Τούτο δεν είναι διόλου τυχαίο και σημαίνει πολλά…

kostas.stoupas@capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου