Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ συμφώνησαν για τον EastMed ~ Στις 2 Ιανουαρίου οι υπογραφές +vid


Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ συμφώνησαν να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, που επισημαίνουν ότι στις αρχές του 2020 θα πέσουν και οι σχετικές υπογραφές στην Αθήνα.

Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να διακόψει τα σχέδια για τον EastMed, ο οποίος καθυστερούσε, ωστόσο, αναφέρει το κανάλι, το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας φέρεται να οδήγησε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα.


Σύμφωνα με το κυπριακό κανάλι Σίγμα, η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας φέρεται να οδήγησε στην υπέρβαση των προβλημάτων που καθυστερούσαν το project.

«Αρχές του χρόνου, στην Αθήνα, θα πέσουν οι υπογραφές στη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed» τονίζει το κυπριακό κανάλι, αναφέροντας ότι είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για μια τελετή - απάντηση στην Τουρκία, που θα έχει και την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας, το οποίο θα αποτελέσει την συλλογική απάντηση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας στην τουρκική βουλιμία και τις παράνομες συμφωνίες της με τη Λιβύη» τονίζεται. Κι αυτό, γιατί «με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, που θα έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου στέλνουν το μνημόνιο Ερντογάν στον κάλαθο των αχρήστων» σχολιάζει το κανάλι.

Όπως αναφέρει το Σίγμα, «δεν αποτελεί απλά μια διπλωματική ενέργεια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για την κορυφαία ενάσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από τέσσερις χώρες». Στη συμφωνία καθορίζονται ζώνες, δικαιοδοσίες, δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, ενώ εξασφαλίζεται η πορεία του αγωγού που περνά μέσα από την περιοχή που η Τουρκία παράνομα θεωρεί ως γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Εξάλλου, το Σίγμα αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρξει δημόσια στήριξη των ΗΠΑ στον Εastmed ως την μοναδική εναλλακτική τροφοδοσίας της ΕΕ για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία.




Χατζηδάκης: Ο αγωγός East Med θα προχωρήσει κανονικά ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης έστειλε μήνυμα ότι ο αγωγός EastMed θα προχωρήσει ο,τι κι αν λέει ο Ερντογάν. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο.», πρόσθεσε. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει όλα τα ενεργειακά σχέδια που ενισχύουν τη χώρα. Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, ωστόσο θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να συμβιώσουμε και όπως είπε και ο πρωθυπουργός υπάρχουν όρια».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/ellada-kypro-italia-israil-symfonisan-gia-ton-eastmed







Με «βούλα» Τραμπ ο EastMed Act και η άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο

Πανηγυρικό χαρακτήρα έλαβε αντίθετα η υπογραφή σε νόμο του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η απαγόρευση της μεταφοράς των αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εξ αιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400. Παράλληλα αναφέρει πως το Κογκρέσο θεωρεί ότι παραβιάζεται ο νόμος CAATSA και συνιστά επιβολή κυρώσεων.
Η τελετή υπογραφής έγινε στην Αεροπορική Βάση «Άντριους» της Ουάσιγκτον», με τον Πρόεδρο Τραμπ να πανηγυρίζει για τη δημιουργία «Δύναμης για το Διάστημα», καθώς και τις αυξήσεις 3,1% που δίνονται σ’ όλα τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ωστόσο σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο Λευκός Οίκος, διατυπώνει σειρά ενστάσεων για πολλές πτυχές του νόμου για την κατανομή κονδυλίων, ορισμένες από τις οποίες αφορούν και άρθρα της «εταιρικής σχέσης ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», κυρίως αυτά που αφορούν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο και την συμμετοχή των ΗΠΑ στην Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου και πιθανόν στις τριμερείς (3+1). Παρόμοιες ενστάσεις εκφράζονται και για άλλες χώρες, κυρίως την Ουκρανία.

«Ορισμένες διατάξεις του νόμου (όπως το Κεφάλαιο 9, τμήματα 203 και 206) αποσκοπούν στον περιορισμό της συνταγματικής εξουσίας του Προέδρου ως αρχηγού διοικητή (Commander in Chief) να ελέγχει το προσωπικό και το υλικό που ο Πρόεδρος κρίνει ότι είναι απαραίτητο ή σκόπιμο για την επιτυχή διεξαγωγή στρατιωτικών αποστολών», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου Τραμπ.
To 206 αφορά αποκλειστικά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα και Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «πολλές διατάξεις του νόμου θα μπορούσαν, υπό ορισμένες περιστάσεις, να παρεμποδίσουν την άσκηση των συνταγματικών αρχών του Προέδρου για να διατυπώσει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε διεθνείς διαπραγματεύσεις ή σε φόρα» και μεταξύ των άλλων παραδειγμάτων αναφέρει τα τμήματα 203 και 208 του EastMed Act.

Το τμήμα 208 αναφέρει πως «το αργότερο 90 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος νόμου, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Άμυνας και τον Υπουργό Ενέργειας, θα υποβάλλουν στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου στρατηγικές για τη βελτίωση της ασφάλειας και συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδα».

Πηγή του Κογκρέσου ανέφερε ότι οι ενστάσεις του Προέδρου δεν αφορούν την ουσία, αλλά το δικαίωμα της νομοθετικής εξουσίας να του επιβάλλει ορισμένα ζητήματα που αυτός θεωρεί ως αποκλειστικό δικαίωμα του αξιώματός του. Μάλιστα σημείωσε για το θέμα της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Βοήθειας ότι πριν δύο χρόνια είχε εγκριθεί μέσω του ίδιου νόμου ποσό προς την Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα.

https://www.sigmalive.com/news/international/603176/me-voula-tramp-o-eastmed-act-kai-i-arsi-tou-empargko-oplon-pros-tin-kypro



Στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα οι υπογραφές για τον EastMed

Η διακρατική συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου θα υπογραφεί στην Αθήνα, από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.


Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και με την υπογραφή της από την Ιταλία.

Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Το γεγονός ότι η υπογραφή θα γίνει στην Αθήνα δείχνει και την αποφασιστικότητα του Ισραήλ και της Ιταλίας να δείξουν την υποστήριξη τους προς την Ελλάδα έναντι των ακραίων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πλέον και την κυριαρχία της.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, όπως γράφει η «hellasjournal.com» το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Επίσης, μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού, ανάμεσά τους και ένας αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός, έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med.

Το έργο υποστηρίζεται και από την Αμερική που επιδιώκει να σταματήσει τη συνεργασία της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη προχθες, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νόμο που του δίνει περιθώριο 60 ημερών για να επιβάλλει κυρώσεις σε σκάφη και εταιρείες που εγκαθιστούν σωληνώσεις ή συμμετέχουν στα έργα του Nord Stream 2 και του Turkstream, του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Τουρκία, καθώς και σε οποιονδήποτε άλλον που κρίνεται ότι υποστηρίζει τα έργα αυτά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου