Στην απόλυση έξι φυλάκων προχώρησε προχθές ο ΟΤΕ καταβάλλοντάς τους την προβλεπόμενη από τον νόμο αποζημίωση. Αν και η διοίκηση του οργανισμού δεν γνωστοποίησε τις αποφάσεις της επισήμως, συνδικαλιστικές πηγές επιβεβαίωσαν την απόλυση των έξι εργαζομένων μετά τη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) την περασμένη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.
Ο ΟΤΕ, μετά την απουσία συμφωνίας για την παράταση του όρου περί προστασίας των θέσεων εργασίας που επέβαλε η ΣΣΕ, προχώρησε στην απόλυση των έξι φυλάκων που αρνήθηκαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά οκτώ σε σύνολο 75 εργαζομένων στη φύλαξη του ΟΤΕ δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες, οι δύο από τους οκτώ τελικά αποφάσισαν την ένταξή τους.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη του ΟΤΕ, η θέση των έξι εργαζομένων είναι ιδιαιτέρως δυσχερής, αφού αρνήθηκαν πακέτο εθελουσίας εξόδου συνολικού καθαρού ύψους 230.000 ευρώ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι δύο υπάλληλοι της φύλαξης απώλεσαν 185.000 ευρώ σε μετρητά που θα τους καταβάλλονταν χθες και 45.000 ευρώ σε διασφαλισμένους μισθούς για την επόμενη τριετία.
(Δηλαδή οι 69 φύλακες θα πάρουνε -με μπακαλίστικο υπολογισμό- 230.000x69 = 15.870.000 ευρώ!!!) *Φαντάζομαι θα είναι και απόφοιτοι Λυκείου. -Για να ακριβολογήσουμε, ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΕΑ ΠΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ, μπορεί το ποσό να είναι μικρότερο, μπορεί και μεγαλύτερο, γιατί "πάει ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης".
Αντιθέτως, παρασυρμένοι από τις συνδικαλιστικές φωνές για σύγκρουση, επέλεξαν να φύγουν με τη νόμιμη αποζημίωση, η οποία πλέον δεν επαρκεί να καλύψει τα δάνεια που έχουν λάβει από τον ΟΤΕ. Έτσι, αντί να αποχωρήσουν από τον ΟΤΕ λαμβάνοντας καθαρή αμοιβή 230.000 ευρώ, φεύγουν με καθαρή οφειλή ύψους περίπου 7.000 ευρώ.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) που έσπρωξε την υπόθεση στα άκρα, σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε τη χθεσινή ως «μαύρη μέρα» για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του», ανέφερε η ανακοίνωση, «η διοίκηση (ΟΤΕ) έβαψε τα χέρια της με αίμα προβαίνοντας σε ομαδικές απολύσεις έξι εργαζομένων». Η κίνηση αυτή, κατά την ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, επιβεβαίωσε ότι «όλη η εθελουσία (έξοδος) ήταν μια συγκεκαλυμμένη ομαδική απόλυση».
Πάντως, παρά το καθημερινό απεργιακό δελτίο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η εργασιακή καθημερινότητα επιστρέφει στον ΟΤΕ. Από τα 130 καταστήματα, τα 110 βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Επίσης χθες το μέγαρο του ΟΤΕ στη Λεωφ. Κηφισίας, μετά την ολιγόωρη κατάληψή του από συνδικαλιστές, επανήλθε μετά τις δύο το μεσημέρι σε κανονική λειτουργία. Παράγοντες κοντά στις κινητοποιήσεις αναφέρουν ότι αν δεν απεργούσαν οι τεχνικοί του ΟΤΕ, πιθανώς η απεργία να είχε μηδαμινές συνέπειες.
Η ΟΜΕ-ΟΤΕ ωστόσο προχώρησε χθες σε μια κίνηση καλής θέλησης. Σημείωσε ότι «με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας, αποδεσμεύει προσωπικό από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποκατασταθούν οι βλάβες στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές που έχουν κηρυχθεί ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Την περαιτέρω στάση ωστόσο του προσωπικού η συνδικαλιστική ηγεσία θα επανεξετάσει σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020.
https://www.kathimerini.gr/1058426/article/oikonomia/epixeirhseis/den-entax8hkan-se-e8eloysia-toy-ote-kai-apoly8hkan
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΜΕ – ΟΤΕ:
«Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31/12/2019.Μαύρη μέρα για τους εργαζόμενους του ΟΤΕ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του η διοίκηση έβαψε τα χέρια της με αίμα προβαίνοντας σε ομαδικές απολύσεις έξι εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας πως όλη η εθελουσία ήταν μια συγκεκαλυμμένη ομαδική απόλυση.
Έγραψε η διοίκηση αυτή την πιο μελανή σελίδα στην ιστορία του Οργανισμού μέχρι σήμερα. Ντροπή!
Δεν δίστασαν ακόμη να παραβιάσουν και τον συνδικαλιστικό νόμο απολύοντας μέλος ΔΣ. Αυτό το βράδυ στα πολυτελή τους σαλόνια κάποια στελέχη μπορούν να διηγούνται τα επιτεύγματα στα παιδιά τους, διδάσκοντας τα να γίνουν ίδιοι. Καλή σας νύχτα.
Κάποια άλλα παιδιά, την ίδια ώρα, θα κοιτούν με τα δακρυσμένα μάτια τους γονείς τους που θα τους μιλούν για λέξεις όπως περηφάνια και αξιοπρέπεια.
Εμείς θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση».
***Οι φύλακες είναι ιδιαίτερη κατηγορία, μιας και οι υπόλοιποι που αποδέχθηκαν την εθελουσία έξοδο, παίρνουν τουλάχιστον μόνον 165.000 ευρώ
Συνωστισμός στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του ΟΤΕ
Στα 53 εκατ. το κόστος για τον όμιλο από την
αποχώρηση περίπου 320 εργαζομένων για το 2019 (ακόμη 50 εκατ. δόθηκαν το 2018 σε 300 άτομα). Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν στο
αντίστοιχο πρόγραμμα που θα προωθήσει το 2020. Οι παροχές:
Λόγω του συνωστισμού που υπήρξε, αφού κατατέθηκαν περίπου 700 αιτήσεις συμμετοχής στα δύο προγράμματα, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει μόνο το πρώτο από αυτά, που αφορούσε τους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτούνταν μέχρι το 2025. Οσοι από αυτούς τους υπαλλήλους δεν περιλαμβάνονται στους 320 τυχερούς, ενημερώθηκαν πως θα ενταχθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα που θα προωθήσει το 2020 ο όμιλος του ΟΤE.
Σημειώνεται πως για αυτή την κατηγορία προσωπικού ο ΟΤE θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές τους μέχρι την ημέρα που θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Παράλληλα θα λαμβάνουν και το 70% έως 90% του καθαρού μισθού τους καθώς και πρόσθετες παροχές (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπηρεσίες του ΟΤE κ.λπ.).
Το δεύτερο πρόγραμμα, που τελικά δεν προχώρησε, με την εξαίρεση του προσωπικού που ασχολείται στη φύλαξη, ήταν ανοικτό αλλά εξαιρούνταν κάποιες συγκεκριμένες διευθύνσεις.
Στην ουσία αφορούσε οποιονδήποτε εργάζεται περισσότερα από 10 χρόνια στον ΟTE, είναι άνω των 40 ετών και δεν καλυπτόταν από το πρώτο πρόγραμμα εθελουσίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινούσε με μπόνους 38 ακαθάριστους μισθούς και στη συνέχεια προσθέτει π.χ. δύο μισθούς αν έχεις θέση ευθύνης, δύο μισθούς για κάθε παιδί κ.ο.κ. Συνολικά μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 55 μισθούς.
Με το περυσινό πρόγραμμα εθελουσίας του ΟTΕ είχαν αποχωρήσει περίπου 300 εργαζόμενοι.
Ο γνωστός αντίλογος σε όλα τα παραπάνω, είναι πως ο ΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.
-ΣΟΒΑΡΑ;;;
Ο πίνακας δείχνει ότι τη δεκαπενταετία της κατάρρευσης δόθηκαν τεράστια ποσά για τη συνέχεια της καταβολής των συντάξεων σε δύο Ταμεία που έκλεισαν – των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ – μετά τη μετοχοποίηση και ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων.
Για τον
Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ από το 2008, χρονιά που
αποφασίστηκε η μετοχοποίηση της επιχείρησης, καταβλήθηκαν 6,4 δισ. ευρώ
από τον προϋπολογισμό. Και αυτό για να συντηρηθούν οι υψηλές συντάξεις
που ήταν συνδεδεμένες με τις αμοιβές της ΔΕΗ, ως το 2011, όταν πλέον
άρχισαν οι οριζόντιες περικοπές.
Αντίστοιχα το ΤΑΠ ΟΤΕ από το
2002 ως και το 2014 ενισχύθηκε με 6,7 δισ. ευρώ, ενώ όπως φαίνεται από
τα επίσημα στοιχεία το ύψος της κρατικής επιχορήγησης αυξανόταν χρόνο με
τον χρόνο και το 2008 ανήλθε σε 728 εκατ. ευρώ, καθώς το Ταμείο
επιβαρυνόταν από το κόστος των αλλεπάλληλων κυμάτων εθελουσίας εξόδου
κατά την προετοιμασία της ιδιωτικοποίησής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου