Τέλος μπαίνει από τον Ιούνιο στις εκτυπωμένες συνταγές των ασθενών καθώς θα τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για την “άυλη – ψηφιακή συνταγογράφηση”.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", οι ασφαλισμένοι θα πηγαίνουν από τον ερχόμενο Ιούνιο με το κινητό τους και στο φαρμακείο. Όλες οι ιατρικές συνταγές θα...
αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους με αποτέλεσμα να απαλλαγούν από την ταλαιπωρία και τη μεγάλη γραφειοκρατεία του σημερινού συστήματος συνταγογράφησης.
Το νέο σύστημα “άυλη – ψηφιακή συνταγογράφηση” βρίσκεται ήδη σε επίπεδο επεξεργασίας από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων χωρίς την ανάγκη εκτύπωσης της συνταγής σε κανένα στάδιο της διαδικασίας καθώς αυτή θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Επιπλέον προβλέπεται η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν παθήσεις. Οι συγκεκριμένες συνταγές θα φτάνουν στο κινητό τηλέφωνο ή στο email του ασθενούς χωρίς ο ίδιος να αναγκάζεται να περιμένει στις ουρές των φαρμάκων.
Πώς θα εκδίδονται –Τα βήματα
Η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" αποκαλύπτει πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα συνταγογράφησης.
Αναλυτικά:
Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς (όπως ηλικιωμένοι) δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία (smartphones, emails), η διαδικασία θα παραμένει έγχαρτη, κατόπιν ενημέρωσης από πλευράς ασθενούς, χωρίς κάποια συνέπεια ή επιβάρυνση.
Όμως στην περίπτωση που ασφαλισμένος -ασθενής θα επιλέξει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα κάνει τα εξής βήματα:
Αρχικά θα καταχωρίζει τη σχετική επιθυμία του στην πλατφόρμα της “Άυλης Συνταγογράφησης “που θα ανοίξει , χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet ή αυτούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( π.χ ΑΜΚΑ) δηλώνοντας ταυτόχρονα το κινητό τηλέφωνο ή και την ηλεκτρονική του διεύθυνση, ώστε να λαμβάνει εκεί τη συνταγή. Ο γιατρός μετά την εξέταση του ασθενούς θα συντάσσει ηλεκτρονικά τη συνταγή την οποία θα υπογράφει ψηφιακά και θα την καταχωρίζει στο σύστημα.
Αμέσως μετά ο ασθενής θα λαμβάνει τα στοιχεία της συνταγής με SMS, το οποίο θα περιλαμβάνει το barcode και τον χρόνο ισχύος της συνταγής ή και μέσω e-mail όπου η πληροφορία θα είναι πιο αναλυτική ( διάγνωση, φάρμακα κλπ).
Ο φαρμακοποιός με τη σειρά του θα εκτελεί τη συνταγή αναζητώντας το barcode της συνταγής. Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει χάσει το barcode ΄’η δεν μπορεί να το εντοπίσει, η εκτέλεση της συνταγής θα γίνεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς. Και στις δύο περιπτώσεις η ολοκλήρωση της εκτέλεσης της συνταγής θα απαιτεί επιβεβαίωση μέσω one –time password, το οποίο θα αποστέλλονται στο κινητό του ασθενούς από το σύστημα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποστέλλονται στον ασθενή σχετική ειδοποίηση με SMS, εξασφαλίζοντας ότι θα έχει τον έλεγχο της πορείας της υπόθεσης του από την αρχή μέχρι το τέλος της.
Τα οφέλη της νέας διαδικασίας
Μερικά από τα οφέλη της νέας διαδικασίας για τη συνταγογράφηση είναι τα παρακάτω:
-Η νέα διαδικασία καθιστά πολύ πιο εύκολο και άμεσο τον έλεγχο όλων των παραμέτρων της συνταγογράφησης (ανά γιατρό, ανά ασθενή, ανά φάρμακο) συμβάλλοντας στη διαφάνεια και ειδικότερα στην καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης.
- Επιπλέον βοηθά σημαντικά όλους τους εμπλεκόμενους (τον ασθενή, τον γιατρό, τον φαρμακοποιό) να ανατρέχουν στο ιστορικό του προσώπου καθώς η πληροφορία που μέχρι σήμερα σήμερα χανόταν μαζί με το χαρτί της κάθε συνταγής, κάθε μήνα ή κάθε δεκαπενθημέρου, πλέον θα βρίσκεται συγκεντρωμένη στην καρτέλα του ασθενούς, προστατεύοντας τον ακόμα και από τις αντενδείξεις ή παρενέργειες φαρμάκων.
-Ακόμη ο ασθενής θα απαλλάσσεται από το άγχος τυχόν απώλειας της συνταγής, καθώς θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να την αναζητήσει από τον φάκελο του.
enikos.gr
ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΟ.ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ?????
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΗΔΙΚΑ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ????????