Ο φετινός Δεκέμβριος στην Αθήνα, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, ήταν ο θερμότερος από το 1860 ως προς τη μέση ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία (11,7 βαθμοί Κελσίου) και ο δεύτερος θερμότερος ως προς τη μέση θερμοκρασία (13,8 βαθμοί), με πρώτο τον Δεκέμβριο του 1960 (14,1 βαθμοί).
Επίσης, κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021, η μέση θερμοκρασία στο Θησείο ήταν 14,8 βαθμοί Κελσίου, η μέση μέγιστη 18,3 και η μέση ελάχιστη 12,1 βαθμοί. Οι τιμές αυτές είναι οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Αθήνα κατά τον τελευταίο τουλάχιστον ενάμιση αιώνα για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, ενώ είναι μεγαλύτερες κατά περίπου πέντε βαθμούς από τις αντίστοιχες μέσες κλιματικές τιμές τής πιο πρόσφατης περιόδου αναφοράς, 1981-2010. Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου η θερμοκρασία στο Θησείο ξεπέρασε τους 22,2 βαθμούς, αποτελώντας επίσης ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας όλων των εποχών (μαζί με το 2010) για το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Θερμοκρασία ρεκόρ ίση με 17 βαθμούς σημειώθηκε και στην ελάχιστη (νυχτερινή) θερμοκρασία.
Στην Κρήτη
Το Σάββατο, πολύ ψηλά ανέβηκε το θερμόμετρο στη Βόρεια Κρήτη, με θερμοκρασίες 28,3 στο Κολυμπάρι Χανίων, 27,6 στον Αλικιανό Χανίων, 27,3 στη Φαλάσαρνα, 26,8 στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο.
Ακόμα πιο ψηλά ανέβηκε χθες το θερμόμετρο στα Χανιά, στους 29,3 βαθμούς Κελσίου, «ξεπερνώντας κατά 12 βαθμούς τις μέσες κλιματικές τιμές για την περιοχή. Για λίγο τα Χανιά δεν έσπασαν το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας για τον Ιανουάριο, που διατηρεί το 2010 με 30 βαθμούς Κελσίου στις Βρύσες Χανίων. Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν χθες στον Ισθμό (27 β.) καθώς και σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας, με θερμοκρασίες 22-23 βαθμούς», είπε στην «Κ» ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος της ιστοσελίδας meteo.gr.
«Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα, ειδικά στις νοτιοανατολικές περιοχές, ήταν σε αντίστιξη με το κύμα ψύχους που έπληξε την Ιβηρική χερσόνησο και τα βόρεια Βαλκάνια, όπως και τις ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά Βαλκάνια», συμπληρώνει ο κ. Λαγουβάρδος, κάνοντας λόγο για φαινόμενο «τραμπάλα».
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν οι ερευνητές του ΕΑΑ και του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή (CLIMPACT), καθώς το 2020 αναμένεται να ανακηρυχθεί ως μία από τις θερμότερες χρονιές στη Γη (από τον 19ο αιώνα που υπάρχουν καταγραφές), πιθανόν η δεύτερη πίσω από το 2016, οι θερμοκρασιακές τάσεις που καταγράφονται στην Ελλάδα αποτελούν σημάδια της κλιματικής απορρύθμισης.
Ψυχρή εισβολή
Στο πλαίσιο αυτό, οι μετεωρολογικές προβλέψεις που προειδοποιούν για την έλευση βροχερού καιρού και για ψυχρή εισβολή από την Τετάρτη το βράδυ, μόνο ως φυσιολογικές μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά ενός χειμώνα που διστάζει να έρθει.
Πηγή: https://www.kathimerini.gr/society/561223342/o-thermoteros-dekemvrios-ton-teleytaion-160-eton/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου