Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

«Ενοικος» σε εστία επί... 18 χρόνια!


Μόνο οι φοιτητές που είναι... επιμελείς -δεν ξεπερνούν δηλαδή τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών τους- και παράλληλα έχουν χαμηλό εισόδημα θα έχουν στο εξής δικαίωμα στέγασης στις φοιτητικές εστίες, ενώ αιώνιοι", επενοικίαζαν δωμάτια στις φοιτητικές εστίες

Μόνο οι φοιτητές που είναι... επιμελείς -δεν ξεπερνούν δηλαδή τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών τους- και παράλληλα έχουν χαμηλό εισόδημα θα έχουν στο εξής δικαίωμα στέγασης στις φοιτητικές εστίες.
Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), προχώρησε σε «εκκαθάριση» των εστιών το προηγούμενο διάστημα και κατάφερε να εξοικονομήσει επιπλέον 2.500 δωμάτια.

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν επί χρόνια υπό την «κατοχή» φοιτητών, ενώ είχαν παρατηρηθεί και φαινόμενα υπενοικίασής τους σε νεότερους φοιτητές έναντι 200 - 250 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 1.050 «αιώνιοι» φοιτητές αναγκάστηκαν να? παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους τα οποία εκμεταλλεύονταν για 7 έως 8 χρόνια, ενώ υπήρχε και ένας που το είχε στην κατοχή του επί 18(!) χρόνια.

Κριτήρια...


«Θέλω να κάνω σαφές ότι τα δωμάτια στις εστίες θα δοθούν σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Και αυτοί είναι φοιτητές με κοινωνικά κριτήρια, μέσα στον χρόνο των σπουδών τους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου χθες, μετά την επίσκεψή της στο ΕΙΝ. Η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να αλλάξει συνολικά ο τρόπος στέγασης των φοιτητών. Ήδη, το ΕΙΝ επεξεργάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ώστε στα κέντρα των πόλεων να λειτουργήσουν ως εστίες ακόμη και διαμερίσματα.

Σημειώνεται ότι στις 25 φοιτητικές εστίες που διαχειρίζεται το ΕΙΝ διαμένουν συνολικά 8.097 φοιτητές, εκ των οποίων οι 6.982 φοιτούν σε ΑΕΙ και οι 1.115 σε ΤΕΙ. Παράλληλα, επιπλέον 6.000 φοιτητές διαμένουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ωστόσο, οι συνολικά 14.000 θέσεις δεν επαρκούν, καθώς αφορούν μόλις στο 9% των περίπου 150.000 φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή στέγη.

Χαρά Καλημέρη

2 σχόλια:

  1. Κραcοπάτερ! (+Κραcοευλόγηcον+!)

    Με το συμπάθειο, τί "κοινωνικα κριτήρια" κι @@!

    Οι εστίες διέπρατταν -και ίσως εξακολουθουν να διαπράττουν- το εξης ανόητο και ***παράνομο*** : έδιναν δωμάτιο σε "απόρους" φοιτητες, τους οποίους έκριναν ως τέτοιους, αφου εξέταζαν τη φορολογικη δήλωση ...του πατέρα τους!

    (Παράνομο σημαίνει ότι ο καθένας μπορει να το προσβάλει στα δικαστήρια, και να δικαιωθει.)

    Αλλα ο φοιτητης είναι ***ενήλικος***, δεν κηδεμονεύεται - και εφοπλιστης 18 ετων είναι κομμάτι δύσκολο να βρεθει.
    Οπότε, ή πρέπει να δώσουν δωμάτια σ' όλους (άρα, να χτίσουν πενήντα φορες περισσότερες εστίες), ή σε κανέναν. Και να μη γκρινιάζουν (υπουργοι και λοιποι), διότι δεν έχουν κανένα δίκιο!

    Υγ: Προσωπικη γνώμη είναι πως οι εστίες πρέπει να κλείσουν (νά πώς εξοικονομει χρήματα το κράτος!), και οι σπουδες πρέπει να κοστίζουν πανάκριβα. Μη ρωτας γιατί, δεν χωράει εδω η ανάλυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχεις άδικο... να μην αναφέρουμε & ότι οι παρατάξεις είχανε μέσα στις εστίες όσα δωματιάκια θέλανε για γκαρσονιέρες κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή