Σίγουρα στο γιορτινό τραπέζι θα επιλέξουμε όλοι καλύτερες ετικέτες κρασιών από αυτές που καταναλώνουμε καθημερινά και σίγουρα όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται έκαναν ήδη τις επιλογές τους. Για τις υπόλοιπες μέρες όμως και για αυτούς που δεν συνοδεύουν την τροφή τους με "κόκα κόλα", στα συγκεκριμένα καταστήματα υπάρχει η προσφορά του ξινόμαυρου Νάουσσας, από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό Vaeni, στα 4,81 ευρώ, με 1+1 φιάλη δώρο έως 5 Ιανουρίου. Οπότε αν πάτε σήμερα θα το πάρετε και με την έκπτωση που προανέφερα και θα σας βγει 2,4 -20% = 1,92 ευρουλάκια η φιάλη μόνο. Δοκιμασμένο το κρασάκι, ορμάμε για ποσότητες.
Πληροφορίες & συνταγές για να το συνδιάσετε:
«Μυθικό» κρασί φορτισμένο με την παράδοση, το μεράκι και τη σύγχρονη γνώση αμπελοκαλλιέργειας. Παράγεται από την ευγενή ποικιλία σταφυλιών Ξινόμαυρο που καλλιεργείται στη χαρισματική αμπελουργική ζώνη Νάουσας. Η οινοποίηση και παλαίωση του γίνεται με...
απόλυτο σεβασμό στον παραδοσιακό τρόπο.
Ποικιλία: 100% Ξινόμαυρο
Τύπος: Ερυθρός ξηρός
Οινοποίηση:
Κλασική μέθοδος ερυθράς οινοποίησης.
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:
Υπέροχο κόκκινο χρώμα, χαρακτηριστικό bouquet της ποικιλίας με νότες ώριμης ντομάτας και ελιάς, πλούσια ταννική γεύση.
Ωρίμανση - παλαίωση:
Τουλάχιστον 12 μήνες σε μικρά δρύινα γαλλικά βαρέλια.
Σερβίρεται:Στους 18°C και συνοδεύει ιδανικά κόκκινα κρέατα και λευκά τυριά.
Συντήρηση:Σε σκοτεινό και δροσερό σημείο, σε πλάγια θέση.
Προτεινόμενα πιάτα:
Χοιρινό με λιαστή ντομάτα και μπάτσιο
(Συνταγή για 4 άτομα)
ΥΛΙΚΑ
•1 κιλό χοιρινό κρέας κομμένο σε κύβους
•4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
•8 λιαστές ντομάτες στο ελαιόλαδο
•200 γρ. μπάτσιο ή κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους
•1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•½ ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
•λίγο μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το χοιρινό και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει με τα υγρά του. Μόλις φύγουν τα υγρά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και την πιπεριά να τσιγαριστούν και τα σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τη σάλτσα, τις λιαστές ντομάτες και το αφήνουμε να βράσει. Όταν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το μπάτσιο.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΟΧΙ ΑΛΑΤΙ
Στραπατσάδα
ΥΛΙΚΑ
•3 αυγά
•½ κούπα σάλτσα
•100 γρ. φέτα
•λίγη καυτερή πιπεριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε. Μόλις δέσει το αυγό, είναι έτοιμο.
Μάντζα
(Συνταγή για 4 άτομα)
ΥΛΙΚΑ
•3 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
•3 κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους
•6 πιπεριές
•½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•1 κιλό ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες
•200 γρ. μπάτσιο
•1 σκέλιδα σκόρδο ψιλοκομμένο
•αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τηγανίζουμε τα λαχανικά, ρίχνουμε τη σάλτσα και στο τέλος τον μπάτσιο
Ζυγούρι στη γάστρα
(Συνταγή για 4 άτομα)
ΥΛΙΚΑ
•2 κιλά ζυγούρι (με κόκκαλο)
•½ κούπα ελαιόλαδο
•2-3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
•2 μεγάλα κρεμμύδια
•2 πράσινες πιπεριές
•2 μανιτάρια φρέσκα ( προαιρετικά)
•μαϊντανό
•αλάτι - πιπέρι - μπαχάρι σε κόκκους (Εγώ βάζω στο αρνί άφθονο κύμινο & σκόρδο).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το ζυγούρι για 10 λεπτά στη κατσαρόλα και πετάμε το νερό. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, βγάζουμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κύβους. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές και τα μανιτάρια σε φέτες.
Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά στη γάστρα ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μπαχάρι. Προσθέτουμε ελάχιστο νερό (περίπου ½ της κούπας) και περιχύνουμε όλα τα υλικά με το λάδι.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς περίπου για 2 ώρες. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή να το ψήσουμε λίγο παραπάνω. Τέλος περίπου 10 λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο ρίχνουμε το μαϊντανό.
Το φαγητό μπορούμε να το γαρνίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή πατάτες φούρνου, με πιλάφι ή ζυμαρικά.
Από τις παραδοσιακές συνταγές όπως τις κάνουμε στην Νάουσα.
Καλή επιτυχία.
http://www.vaeni-naoussa.gr/
Το ξινόμαυρο, με τα φαγητά που βλέπω κάνουν την ανάρτηση "κάτσε-καλά" Το ξονίμαυρο-από την Γουμένισσα-το απόλαυσα τα χριστούγεννα. Εχω ακούσει όμως ότι πολύ καλή είναι η μίξη Ξινόμαυρου και Νεγκόσκας. Ισχύςι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ δηλώνω άγνοια για κάτι τέτοιο. Πάντως γυρνώντας από τα πάτρια εδάφη, έμεινα κατενθουσιασμένος από το φετινό μερλό και καμπερνέ ενός οινοπαραγωγού στην Πέλλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα αναζητήσω πληροφορίες και τυχόν διάθεση των κρασιών πέρα από την περιοχή εκείνη και θα επανέλθω. Μιλάμε πάντα για ερυθρό ξηρό, να μοσχοβολάει και να το κατεβάζω με τις κανάτες. & την άλλη μέρα, ούτε πονοκέφαλος ούτε τίποτα!