Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

"Κατηγορώ" Πούτιν κατά των ΗΠΑ για την επέμβαση στη Λιβύη



Επικριτικός, κυρίως, απέναντι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική εμφανίστηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αφού καταδίκασε τη χρήση βίας κατά μιας τρίτης χώρας αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πούτιν τόνισε ότι η ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών έχει γίνει μια ισχυρή τάση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ότι τα γεγονότα στη Λιβύη δείχνουν ότι η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τις δικές της αμυντικές ικανότητες.

«Αυτό που με ανησυχεί είναι...
 η ελαφρότητα με την οποία λαμβάνονται σήμερα οι αποφάσεις όσον αφορά τη χρήση βίας στις διεθνείς υποθέσεις» δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται μια ισχυρή τάση και μια σταθερά στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών.


«Όλο αυτό γίνεται με το πρόσχημα της υπεράσπισης του άμαχου πληθυσμού.
Πού είναι η λογική;
Πού είναι η συνείδηση;
Σε αυτό δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο» υποστήριξε ενώ λίγο πριν ο Πούτιν είχε παρομοιάσει την απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιτρέπει την προσφυγή στη βία για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη με το κάλεσμα σε σταυροφορίες στη διάρκεια του Μεσαίωνα.

«Το ψήφισμα ήταν ελαττωματικό και με ψεγάδια», είπε ο Πούτιν, «Επιτρέπει τα πάντα. Μοιάζει με μεσαιωνικό κάλεσμα σε σταυροφορία», πρόσθεσε.


Ο Ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε, εξάλλου, ότι η Μόσχα θα διπλασιάσει από το 2013 την παραγωγή της σε συστήματα στρατηγικών πυραύλων.
«Συνολικά 1.300 τύποι εξοπλισμών και οπλισμών θα αγοραστούν.
Το σχέδιο είναι να καταφέρουμε ώστε το 2020 τα ρωσικά στρατεύματα να διαθέτουν το 70% των σύγχρονων εξοπλισμών» κατέληξε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκρινε σήμερα ότι ήταν απαράδεκτος ο όρος "σταυροφορία" που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν για να χαρακτηρίσει την δυτική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ασκώντας μια πρωτοφανή κριτική κατά του πρωθυπουργού του.

2 σχόλια:

  1. Ναι, αλλα αυτοι δεν προέβαλαν βέτο (όπως και η Κίνα)! Εκ των υστέρων, δε λέει τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψιλομπερδεμένη η κατάσταση. Ο Σαρκοζί άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και άντε να δούμε που θα καταλήξει το πράμα. Σίγουρα δεν θα πάει η Κίνα να υπερασπιστεί τον Καντάφι, όμως το ακριβό πετρέλαιο ανεβάζει το κόστος των προϊόντων τους. Πολύπλοκο το παιχνίδι με εμπορικές-νομισματικές προεκτάσεις μεταξύ Αμερικής-Ευρώπης-Κίνας. Οι λαοί είναι τα πιόνια.

    Και η Ελλάδα χαλαρά πετάει χαρταετό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή