Δύο απογεύματα την εβδομάδα, μάλλον Δευτέρα και Τετάρτη, και μέχρι τις 8.00 μ.μ. με παράλληλη μείωση του ωραρίου της Παρασκευής θα λειτουργούν από τον Οκτώβριο συγκεκριμένες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών (πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, υπηρεσίες δήμων κ.τ.λ.), σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και θα οριστικοποιηθεί μετά το Πάσχα.
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης θα αποτελέσει τη βάση της απογευματινής λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών.
Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και θα συνοδευτεί με την επαναφορά της 8ωρης απασχόλησης στο Δημόσιο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Ραγκούσης.
-Την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου, αφού θα προστεθεί μισή ώρα εργασίας την ημέρα στους περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους. Το ωράριο που ισχύει σήμερα στην πλειονότητα των υπηρεσιών του «στενού» δημόσιου τομέα είναι 7.30 π.μ. ώρα προσέλευσης και 3.00 μ.μ. ώρα αποχώρησης. Η ώρα αποχώρησης θα αυξηθεί κατά 30 λεπτά (3.30 μ.μ.).
-Την εξοικονόμηση πόρων, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών οι επιπλέον 350.000 εργατοώρες που θα προσφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις.
-Την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα θα εφαρμοστεί το μέτρο της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών «αιχμής», το οποίο θα επιφέρει «ντόμινο» αλλαγών στο ωράριο και άλλων τμημάτων του δημοσίου τομέα, όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που θα πρέπει να διευρύνουν τις ώρες λειτουργίας τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους.
Ο συνδυασμός του νέου ωραρίου εργασίας με την απογευματινή λειτουργία υπηρεσιών αιχμής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν θα πραγματοποιηθεί με την υλοποίηση διακεκομμένου ωραρίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που θα απασχολούνται στις υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία να έχουν μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα την Παρασκευή.
Οι υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία από τον Οκτώβριο θα αφορούν τομείς που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Εξετάζεται η απογευματινή λειτουργία στις παρακάτω υπηρεσίες:
Πολεοδομίες στους 325 δήμους.
Εφορίες (το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και τα φορολογικά ΚΕΠ).
Δημοτολόγια.
Ληξιαρχεία.
Οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.
Ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.τ.λ.), στις πρωτεύουσες των νομών.
Υπηρεσίες Μεταναστών στις 7 αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις.
Βρεφονηπιακούς σταθμούς (κρατικούς και δημοτικούς)
ΚΕΠ.
Η απογευματινή λειτουργία δεν θα είναι καθολική, αλλά θα αφορά συγκεκριμένα τμήματα. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών αφορά περισσότερους από 20.000 εργαζομένους.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί ως κίνητρο για την απογευματινή απασχόληση των υπαλλήλων το μειωμένο ωράριο στα πρότυπα των ΚΕΠ που λειτουργούν απογεύματα και διαθέτουν δύο βάρδιες (8.00-14.00 και 14.00-20.00). Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρχει απογευματινή βάρδια (από τις 12.30 έως τις 20.00) με μειωμένο ωράριο την Παρασκευή.
Είναι βέβαιο ότι οι επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και την απογευματινή λειτουργία που θα επιμηκύνει το ωράριο απογευματινής λειτουργίας κατά 4 ώρες (μέχρι τις 19.00). Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει μειωμένο ωράριο κατά μία ή δύο ώρες την Παρασκευή.
Πάντως, στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν πως θα πρέπει να υπάρχει σωστός σχεδιασμός και καταγράφουν την προσπάθεια που είχε γίνει στο παρελθόν να λειτουργήσουν το απόγευμα κάποιες εφορίες, χωρίς επιτυχία όμως, αφού εκείνες τις ώρες δεν λειτουργούσε το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών.
«Υπερψηφίζει» το μέτρο το 75% των πολιτών
Τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών το απόγευμα για δύο φορές την εβδομάδα «ψηφίζουν» σε ποσοστό 75% κατά μέσο όρο και οι πολίτες, σε έρευνα κοινής γνώμης που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εσωτερικών. Την έρευνα πραγματοποίησε η DDB Hellas και η MRB για λογαριασμό του υπουργείου το 2009, σε δείγμα 3.150 ερωτηθέντων (2.500 πολίτες και 650 δημόσιοι υπάλληλοι).
Στο ερώτημα αν συμφωνείτε με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας σε συγκεκριμένες υπηρεσίες απαντούν θετικά οι πολίτες σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70%.
Συγκεκριμένα, για τη διεύρυνση του ωραρίου στα ασφαλιστικά ταμεία συμφωνούν το 77,7%, για τις πολεοδομίες το 77,4%, για τις εφορίες το 77,3 και για τις δημοτικές υπηρεσίες το 73,1%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που συμφωνούν με τη διεύρυνση του ωραρίου στο Δημόσιο είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να συναλλαγούν με το Δημόσιο τις πρωινές ώρες παρά μόνο αν πάρουν άδεια από τη δουλειά τους, όπως αναφέρουν και στην έρευνα. Η πρόταση για την απογευματινή λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών 2 φορές την εβδομάδα με μειωμένο ωράριο την Παρασκευή έχει την αποδοχή του 75% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα.
Το 76,2% συμφωνεί με την εφαρμογή της πρότασης στους δήμους, ενώ για τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία συμφωνούν το 75,9 και το 75% αντίστοιχα. Οι απόψεις των δημοσίων υπαλλήλων συγκλίνουν περισσότερο με την πρόταση για λειτουργία ενός απογεύματος την εβδομάδα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες (από τις 4 έως 8 μ.μ.), με παράλληλη μείωση του ωραρίου την Παρασκευή, κατά 51,6%.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Διευρυμένο ωράριο σε 11 χώρες και εξυπηρέτηση μέχρι τις 4 μ.μ. σε 10 χώρες
Το μέτρο της απογευματινής λειτουργίας των υπηρεσιών θα ενταχθεί στον συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην Ε.Ε. η λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ένα απόγευμα με διευρυμένο ωράριο για εξυπηρέτηση των πολιτών ισχύει σήμερα σε 11 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία), συνήθως την Πέμπτη ή την Τετάρτη.
Αντίστοιχα 10 χώρες έχουν ωράριο εξυπηρέτησης τουλάχιστον μέχρι τις 16:00 (Βουλγαρία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σουηδία, Φινλανδία και κάποιες υπηρεσίες στην Εσθονία και το Λουξεμβούργο).
Τέλος, ορισμένες χώρες έχουν μειωμένο ωράριο την Παρασκευή με παράλληλη απογευματινή λειτουργία 2 ημερών (Αυστρία, Γερμανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Σλοβενία και Τσεχία).
Βασικά στοιχεία που διαμορφώνουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων στην Ευρώπη για τη διεύρυνση του ωραρίου είναι οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα, η εξασφάλιση συνθηκών ισορροπίας μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής στους υπαλλήλους, οι ρυθμίσεις για την ισότητα των δύο φύλων, καθώς και οι καινοτομίες στη δημόσια διοίκηση.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου