Σύμφωνα εξάλλου με προηγούμενες μελέτες, η εσκεμμένη ή τυχαία εισαγωγή ξένων, ή «ξενικών» ειδών είναι μια από τις κυριότερες αιτίες εξαφάνισης ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο.:
Η ανησυχητική νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences, διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των ρακούν στα Έβεργκλεϊντς έχει συρρικνωθεί κατά 99,3%, των οπόσουμ κατά 98,9%, των ελαφιών κατά 94,1% και των αγριόγατων κατά 87,5%. Αλεπούδες και κουνέλια ήταν άφαντα σε όλη την περιοχή.
Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πιστεύεται ότι εκτινάχθηκε ο αριθμός των αδέσποτων πυθώνων Βιρμανίας, οι οποίοι θεωρούνται ο νούμερο ένα ύποπτος για την παρακμή των παραπάνω ειδών.
Με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 8 μέτρα και βάρος που μπορεί να υπερβεί τα 100 κιλά, o πύθωνας της Βιρμανίας (Python molurus bivittatus) είναι ένα από τα έξι μεγαλύτερα φίδια του κόσμου.
Είναι φίδι συσφιγκτήρας, δηλαδή σκοτώνει τη λεία του σφίγγοντάς τη μέχρι να πεθάνει από ασφυξία, και είναι γνωστό ότι μπορεί να καταπίνει ολόκληρους αλιγάτορες.
Δεκάδες χιλιάδες πύθωνες και άλλα φίδια συσφιγκτήρες πιστεύεται ότι απολαμβάνουν το ζεστό και υγρό κλίμα της υποτροπικής Φλόριντα. Άλλοι είναι απόγονοι κατοικίδιων που απελευθερώθηκαν παράνομα επειδή μεγάλωσαν υπερβολικά, άλλοι πιστεύεται ότι απέδρασαν από καταστήματα κατοικίδιων ζώων με τις πλημμύρες του Κυκλώνα Άντριους το 1992.
«Το μέγεθος αυτών των μειώσεων [των θηλαστικών] υποδηλώνει την απίστευτη πυκνότητα των πυθώνων στο Εθνικό Πάρκο Έβεργκλεϊντς» δήλωσε ο Μάικλ Ντόρκας, καθηγητής του Κολεγίου Davidson στη Βόρειο Καρολίνα και πρώτος συγγραφέας της νέας δημοσίευσης.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές κάλυψαν οδικώς απόσταση σχεδόν 63.000 χιλιομέτρων στους δρόμους των Έβεργκλεϊντς και κατέγραψαν όλα τα μικρά θηλαστικά που βρήκαν μπροστά τους. Οι αριθμοί συγκρίθηκαν στη συνέχεια με τα αποτελέσματα μελέτης στους ίδιους δρόμους το 1996 και το 1997.
Οι ερευνητές δεν μπορούν βέβαια να πουν με σιγουριά ότι η μείωση των θηλαστικών οφείλεται στους πύθωνες, γεγονός όμως ότι οι μειώσεις αυτές συμπίπτουν χρονικά με την αύξηση των πυθώνων. Επιπλέον, οι απώλειες ήταν μέγιστες στις περιοχές όπου πιστεύεται ότι ζουν περισσότερα ξενικά φίδια.
Οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα των ευαίσθητων υγροτόπων στα Έβεργκλεϊντς είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Οι ερευνητές όμως παραθέτουν το παράδειγμα του Γκουάμ, όπου η εισαγωγή του φιδιού Boiga irregularis οδήγησε στην παρακμή πουλιών, νυχτερίδων και ερπετών που επικονιάζουν φυτά. Αυτό οδήγησε με τη σειρά του στην παρακμή ενδημικών φυτών και ορισμένων πουλιών.
Στα Έβεργκλεϊντς, η μείωση των αγριόγατων και των αλεπούδων ίσως οφείλεται στη μείωση των κουνελιών, που γίνονται βορά των πυθώνων. Από την άλλη πλευρά, η μείωση των ρακούν, τα οποία τρέφονται με αβγά, ίσως βοηθήσει τους πληθυσμούς χελωνών, κροκοδείλων και πτηνών.
Η κατοχή πυθώνων Βιρμανίας απαγορεύτηκε στη Φλόριντα το 2010 και σε ομοσπονδιακό επίπεδο μόλις φέτος.
Προφανώς, όμως, είναι πολύ αργά...
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
To 2005 είχε βρεθεί στα Έβεργκλεϊντς αυτός ο νεκρός πύθωνας, του οποίου το στομάχι είχε σκάσει αφήνοντας να βγει ένας αλιγάτορας δύο μέτρων! |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου