Το χάλκινο κέρμα απεικονίζει γυναίκα και άνδρα που επιδίδονται στην ερωτική πράξη. Οι ιστορικοί πιστεύουν πως πρόκειται για το πρώτο δείγμα μάρκας ρωμαϊκού πορνείου που έχει βρεθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Ήταν θαμμένη στην ιλύ του ποταμού επί 2.000 χρόνια και αποκαλύφθηκε από ερασιτέχνη αρχαιολόγο με τη βοήθεια ενός ανιχνευτή μετάλλων.:
Στον οπισθότυπο του νομίσματος είναι χαραγμένο το αριθμητικό σύμβολο XIIII, που ερμηνεύτηκε ως ο αριθμός των ρωμαϊκών νομισμάτων (14) που πλήρωσε ο κάτοχός του για να το αποκτήσει. Το ποσό αυτό τον 1ο αι. μ.Χ. αντιστοιχούσε είτε σε επτά καρβέλια ψωμί είτε στο μεροκάματο ενός εργάτη.
Το αντικείμενο βρέθηκε από τον σεφ γλυκών Regis Cursan, που «σάρωνε» με τον ανιχνευτή μετάλλων του τις όχθες του Τάμεση κοντά στη Γέφυρα Putney στο Δυτικό Λονδίνο. «Τη μέρα που το βρήκα (…) έβρεχε καταρρακτωδώς. Στην αρχή νόμιζα πως ήταν ρωμαϊκό νόμισμα εξαιτίας του πάχους και της διαμέτρου του. (…) Όταν αφαίρεσα τη σκόνη από το αντικείμενο, το πρώτο πράγμα που είδα ήταν ο αριθμός στη μία του πλευρά και αυτό που πέρασα για θεότητα στην άλλη. Δεν ήξερα ότι επρόκειτο για μια σπάνια μάρκα ρωμαϊκού πορνείου».
Το εύρημα δωρήθηκε στο Μουσείο του Λονδίνου, όπου θα εκτίθεται για τους επόμενους τρεις μήνες.
Σύμφωνα με την επιμελήτρια του Μουσείου Caroline McDonald: «Όταν συνειδητοποιήσαμε πως επρόκειτο για “πικάντικη” εικόνα, γελάσαμε λιγάκι αλλά υπάρχει και μια λυπητερή ιστορία πίσω από αυτήν, γιατί οι πόρνες αυτές ήταν σκλάβες».
Το αντικείμενο που χρονολογείται στον 1ο αι. μ.Χ. προστατευόταν όλα αυτά τα χρόνια από τη διάβρωση λόγω της ιλύος του ποταμού. Οι συντηρητές χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες για να το καθαρίσουν.
Παρόμοιες μάρκες έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά για πρώτη φορά βρέθηκε ένα από αυτά στην Αγγλία.
Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει και μία πιθανότητα να επρόκειτο για μάρκα τυχερών παιχνιδιών – παρότι θα ήταν η μοναδική στη Μεγάλη Βρετανία με τόσο εύγλωττη παράσταση.
Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η παράσταση αυτή ήταν απαραίτητη γιατί πολλές από τις σκλάβες των πορνείων δεν γνώριζαν τη λατινική και χρειάζονταν μια εικόνα για να καταλάβουν τι είδους υπηρεσία επιθυμούσε ο πελάτης τους.
Πιστεύεται επίσης ότι οι μάρκες αυτές ήταν ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι οι ίδιες οι πόρνες δεν θα λάμβαναν χρήματα απευθείας από τον πελάτη.
Επιπλέον, ήταν παράνομο να εισαχθούν ρωμαϊκά νομίσματα σε πορνείο τον 1ο αι. μ.Χ., επί βασιλείας του αυτοκράτορα Τιβέριου, καθώς τα νομίσματα απεικόνιζαν τον ίδιο.
Ο κύριος Cursan, που είναι σεφ γλυκών στο εστιατόριο Nobu του Λονδίνου, έκανε την ανακάλυψή του ως εθελοντής μιας ομάδας ρυποσυλλεκτών. Οι ομάδες αυτές έχουν ειδική άδεια από τις αρχές του Λονδίνου ώστε να ψάχνουν για αντικείμενα ιστορικής σημασίας τα οποία έχουν χαθεί στο ποτάμι. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα πορνεία της ρωμαϊκής Βρετανίας, όμως πιστεύεται ότι υπήρχαν πόρνες και των δύο φύλων.
Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν κατάλοιπα κτιρίων που χρησιμοποιούνταν ως πορνεία, καθώς δεν φέρουν διακριτικά χαρακτηριστικά, αν και υποθέτουν πως βρίσκονταν κοντά σε ρωμαϊκά λουτρά.
Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν πως οι Ρωμαίοι ήταν εκείνοι που πρώτοι εφηύραν την πορνεία με τη σύγχρονή της έννοια.
Η πορνεία έπαιζε σημαντικό ρόλο στην οικονομία της Αυτοκρατορίας – όπου οι πόρνες έπρεπε να εγγραφούν σε ειδικά μητρώα και να καταβάλλουν φόρους.
The Daily Mail / arxaiologia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου