Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Πως να μην πληρώσετε το χαράτσι της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ ~ Το μειονέκτημα & η ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί


Σίγουρα όλοι όσοι το ψάξατε το θέμα, βρήκατε μπροστά σας τις περίφημες οδηγίες για πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι, μέσω ΑΤΜ.

Πολλοί είναι αυτοί που το έκαναν, αλλά κανένας (τουλάχιστον εγώ δεν είδα κάποιον), δεν ανέφερε εάν στον επόμενο λογαριασμό που του ήρθε, είδε ότι χρωστάει πάλι το ποσό για το χαράτσι και δεν δόθηκαν τα χρήματα που πλήρωσε μέσω ΑΤΜ, αντί για το ρεύμα, σε αυτό. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα επιμερισμού του ποσού που καταθέτουμε, όπως εμείς θέλουμε.

Τι εννοώ: Οι οδηγίες για πληρωμή μέσω ΑΤΜ αναφέρουν:


1. Πάτε σε ΑΤΜ τράπεζας που θα είναι συμβεβλημένη με τις ΔΕΚΟ, με το λογαριασμό της ΔΕΗ ή με τον 12 ψήφιο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής, ο οποίος αναφέρεται στο λογαριασμό του ρεύματος (στη σελίδα 2/2). Εννοείται, ότι στην τράπεζα που θα επιλέξετε, διατηρείτε τραπεζικό λογαριασμό «συνδεδεμένο» με την κάρτα σας.

2. Ακολουθείτε τις οδηγίες του μηχανήματος, δηλαδή: συνδέεστε με το ΑΤΜ, επιλέγετε «άλλες συναλλαγές», «πληρωμές ΔΕΚΟ», «ΔΕΗ», πληκτρολογείτε τον «κωδικό ηλεκτρονικής συναλλαγής» κι εκεί, που θα σας ζητηθεί, να ορίσετε το ποσόν πληρωμής. (Εσείς θα πληρώσετε το σύνολο του ποσού ΜΕΙΟΝ το χαράτσι. -Δηλαδή ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: σύνολο λογαριασμού 720 ευρώ. Για το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) 350. Εσείς θα κάνετε την αφαίρεση 720-350= 370 ευρώ κατάθεση).

3. Παίρνετε την απόδειξή σας κι έτσι, έχετε τακτοποιήσει την οικονομική σας υποχρέωση προς τη ΔΕΗ, η οποία, δεν δικαιούται, σε καμία περίπτωση να κόψει το ρεύμα.

*Όσοι έχετε και λειτουργίες e-banking δεν χρειάζεται να πάτε ούτε μέχρι το ΑΤΜ, μιας και οι περισσότερες τράπεζες παρέχουν την δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών ΔΕΚΟ μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Δίνεται και απόδειξη της πληρωμής, οπότε γλυτώνετε extra κόπο.

Εκτός απροόπτου μπορεί να δοθεί και στα γκισέ των τραπεζών το ποσό που θέλετε χωρίς το χαράτσι, γιατί στις τράπεζες λειτουργούνε με τον κωδικό πληρωμής κι όχι το barcode. Απλά δίνετε τον 12ψήφιο κωδικό πληρωμής και τα μετρητά που αντιστοιχούν στο ποσό μείον το χαράτσι. Αν παρατηρήσατε στα καταστήμα ΔΕΗ και στα ΠΡΟΠΟτζήδικα ή τα ΕΛΤΑ, κρατάνε το κομμάτι της ταχυπληρωμής στο οποίο αναγράφεται το σύνολο του ποσού και που περιέχει το barcode και που συνδέεται με αυτό.

Άλλο δηλαδή η πληρωμή με το barcode ή την ταχυπληρωμή και άλλο ο 12ψηφιος κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής με τον οποίο μπορούμε να πληρώσουμε ένα ποσό που ορίζουμε εμείς.


Δώστε προσοχή:

Πρέπει να εξοφλήσετε το λογαριασμό μόνο μέσω ΑΤΜ και όχι «εισπρακτικής μηχανής». Γιατί στα ΕΛΤΑ ή τη ΔΕΗ π.χ. υπάρχει εισπρακτική μηχανή, όπου εξοφλούνται οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Όμως, η φιλοσοφία της εν λόγω μηχανής, που «σκανάρει-διαβάζει» το barcode του λογαριασμού, δεν επιτρέπει «μερική» εξόφληση του λογαριασμού, δηλαδή, ή θα πληρωθεί το σύνολο του λογαριασμού (άρα και το χαράτσι) ή τίποτα.

 
Όλα καλά μέχρι εδώ, όμως κανείς δεν μας εγγυάται ότι το ποσό που καταθέσαμε (στο παράδειγμα παραπάνω 370 ευρώ), το σύστημα θα το δεχθεί ως εξόφληση των υποχρεώσεων προς ΔΕΗ, ΦΠΑ και Δήμο και όχι ως ΕΕΤΗΔΕ (χαράτσι).
 
Δεν υπάρχει δηλαδή επιμερισμός για κάθε υπηρεσία ξεχωριστά. Το σύστημα βλέπει ότι σε έναν κωδικό πληρωμής, κατατέθηκε το "χ" ποσό.
 
Το λογικό είναι η ΔΕΗ με το ποσό να ικανοποιήσει πρώτα τις δικές τις απαιτήσεις και τα χρήματα που δώσαμε να πάνε τελικά στο ρεύμα, ΦΠΑ και ΕΡΤ-Δήμο και να συνεχίσει να εκδίδει την απαίτηση του κράτους για το χαράτσι και στους επόμενους λογαριασμούς. Βέβαια ποτέ μην λες ποτέ...

Εάν είστε στις ευπαθείς ομάδες που δικαιούνται έκπτωση από το χαράτσι ή θέλετε να ζητήσετε απαλλαγή λόγω κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων, μπορείτε να κάνετε αίτηση μέσω ίντερνετ.  Δείτε εδώ σχετική ανάρτηση.

Οπότε κάνετε την αίτηση μέσω διαδικτύου για απαλλαγή κλπ, πληρώνετε μέσω ΑΤΜ και περιμένετε την απάντηση από τις εφορίες εάν τη δικαιούστε. Οι διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, διατάσσονται μετά την παρέλευση 4 μηνών από τη λήξη της πληρωμής και μετά από αίτηση του Εφόρου, ο οποίος θα ελένξει (λογικά) εάν έχετε κάνει αίτηση απαλλαγής πριν δώσει το ΟΚ για τη διακοπή.

Επειδή όμως στο μπουρδέλο που λέγεται ελληνικό κράτος η Εγκύκλιος του υπουργείου, ακόμα αργεί να φτάσει, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στις 80 ημέρες και όχι στους 4 μήνες... (Καλού κακού αγοράστε κεριά και ξυλόσομπα -χιούμορ).


Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή ορίζεται ότι:

- Αν δεν έχει καταβληθεί το τέλος 4 μήνες από την λήξη πληρωμής της δόσης, η ΔΕΗ στέλνει τα στοιχεία του οφειλέτη στο υπουργείο Οικονομικών για να τα εισπράξει και διαγράφει την οφειλή αυτή από τα αρχεία της.

- Ο έφορος της ΔΟΥ που υπάγεται ο φορολογούμενος θα αποφασίζει πως συντρέχουν λόγοι διακοπής του ρεύματος. Για να εκδωθεί όμως η εντολή διακοπής του ρεύματος θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Και αυτή όμως θα πρέπει και να κοινοποιηθεί στους υπόχρεους.

Αφού συμβούν όλα αυτά ο πολίτης έχει προθεσμία άλλους 2 μήνες για να κάνει ένσταση που εξετάζεται από τριμελή επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην του κοπεί το ρεύμα. Έτσι συνολικά θα περάσουν τουλάχιστον 6 μήνες για να εκτελεστεί η απόφαση.





Τέλος να ευχαριστήσουμε τον εμπνευστή του χαρατσιού ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ (προσεχώς πρόεδρο ΠΑΣΟΚ), που φροντίζει για τη συνεχή εξάσκηση του μυαλού μας...








Και η απάντηση στο ερώτημα, μετά από έρευνα που έκανα στην ΔΕΗ


1 σχόλιο:

  1. Βεβαια δεν γνωριζουμε και σε ποια ΔΕΗ πανε (αν πανε)τα χρηματα μας.Γιατι ως γνωστον αλλο η ΔΕΗ(εταιρια)κι αλλο η ΔΕΗ που παραγει ρευμα(παραγωγος ρευματος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή