Σε αυτήν την ανάρτηση θα συγκεντρώσω τις πρώτες εικόνες και βίντεο για την αναπαράσταση της εισόδου των Ελευθερωτών του 1912 και γενικότερα τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Αρκετά δύσκολες οι λήψεις, λόγω της πολυκοσμίας και της Αστυνομίας που δεν επέτρεπε σε πολλά σημεία την πρόσβαση σε μη δημοσιογράφους.
Φυσικά, όποτε γίνουνε διαθέσιμα τα επίσημα βίντεο των καναλιών, θα υπάρξει νέα ανάρτηση...
*Κι ένα δωράκι: Κατεβάστε από εδώ σε μορφή pdf, το έγχρωμο επετειακό φυλλάδιο με το ιστορικό των ημερών που μοίραζαν δωρεάν οι πρόσκοποι.
Φωτογραφίες:
Ήταν μια εκδήλωση, σε ανάμνηση της έπαρσης της ελληνικής σημαίας την 28η Οκτωβρίου 1912 στον Λευκό Πύργο, που έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που την παρακολούθησε από τη Λέσχη Αξιωματικών, μετά την τελετή εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή του.
Τα στρατιωτικά τμήματα έφτασαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, φιλαρμονικές των τριών όπλων παρατάχθηκαν και ακολούθησε το πρωτόκολλο παράδοσης της ελληνικής σημαίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τμήμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς.
Οι Εύζωνοι τη μετέφεραν μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια οι αρχηγοί τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών την ανέβασαν στον Λευκό Πύργο. Συμβολικά μεταφέρθηκε και η σημαία που είχε υψωθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1912, η οποία φυλάσσεται και εκτίθεται αυτές τις μέρες, μαζί με άλλα κειμήλια, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ως προσφορά της προσωπικής συλλογής του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Γκιουλέκα.
Η έπαρση της ελληνικής σημαίας συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς πεδινής πυροβολαρχίας, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός με βολές από πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στον Θερμαϊκό κόλπο. Εκατοντάδες μέλη των στρατιωτικών τμημάτων τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, για να παρακολουθήσει την τελετή, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Την τελετή παρακολούθησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Να σημειώσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες είχαν καταγραφεί διαφωνίες ανάμεσα στον δήμαρχο και τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης.
«Απελευθέρωσαν» τη Θεσσαλονίκη
Στα βήματα των ελευθερωτών, βάδισαν εκατοντάδες στρατιωτικοί, ιππείς και εθελοντές – κομπάρσοι, οι οποίοι ντυμένοι με στολές ευζώνων και φουστανελοφόρων, μπήκαν στη Θεσσαλονίκη και την «απελευθέρωσαν», όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από εκατό χρόνια, με την είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη.
Η αναπαράσταση απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το πρωί στη δυτική είσοδο της πόλης και τα τμήματα των ευζώνων και των ιππέων ακολούθησαν την ίδια ακριβώς διαδρομή που έκαναν τα νικηφόρα ελληνικά στρατεύματα, την 26η Οκτωβρίου του 1912, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου, Αγίου Δημητρίου. Από την πλατεία Ελευθερίας έφθασαν στο Διοικητήριο, όπου πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας, από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Θόδωρο Καράογλου. Το κτίριο του Διοικητηρίου ήταν ο χώρος όπου υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης, από τον Τούρκο αρχιστράτηγο, Ταχσίν πασά.
Τα «απελευθερωτικά» στρατιωτικά αγήματα πέρασαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε έπαρση της ελληνικής σημαίας στον εξώστη του ναού, όπως είχε γίνει και στις 27 Οκτωβρίου του 1912, από τους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, Ίωνα Δραγούμη και Αθανάσιο Εξαδάκτυλο. Κάτι ανάλογο έγινε αργότερα και στο κτίριο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, όπου στεγαζόταν το ελληνικό προξενείο, στη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ενώ οι εκδηλώσεις για την αναπαράσταση της απελευθέρωσης ολοκληρώθηκαν στο Λευκό Πύργο.
μπραβο φιλε μου για την δουλεια που κανεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο αρθρο σου θα ανεβει στις 14:00 στο pinnokio.gr
Θενξ, αυτήν την ώρα ανεβαίνουν και τα υπόλοιπα βίντεο + φωτογραφίες
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναρτηθηκαν και στο kalami.net, αμερικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπου νόμιζα ότι είδα στις φωτογραφίες το αλκοολικό τζάνκι που παριστάνει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά μάλλον λάθος θα έκανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο αρματαγωγό Λέσβος μοίραζαν ένα CD που δεν το πρόλαβα, εάν πέσει στα χέρια σου κάνε το ένα iso και μοιράσου το μαζί μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, δεν είδα κάτι, αλλιώς θα το έπαιρνα (και θα το έδινα εννοείται).
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην φωτογραφική έκθεση στο λιμάνι απαγορευόταν οι λήψεις, οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε μέχρι αύριο 28 που είναι η τελευταία ημέρα
Συνεισφέρω και εγώ με την επετειακή έκδοση του ΓΕΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://rapidshare.com/files/1633869596/valkanikoi.pdf
Αν σε βολεύει περισσότερο, ανέβασέ το σε δική σου διεύθυνση και διάδωσέ το από εκεί.
ΑπάντησηΔιαγραφή