Ποινικές διώξεις για απάτη και ξέπλυμα χρήματος σε βάρος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) ασκεί η Εισαγγελία Αθηνών ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας. Η αρχή έγινε με...
τα κατηγορητήρια σε βάρος τουλάχιστον δέκα συμμετεχόντων, ανάμεσα στους οποίους επιχειρηματίες, πολιτικοί μηχανικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι και άλλα πρόσωπα, στη ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου». Σε εξέλιξη βρίσκονται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, έρευνες και για το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης, την «Αλληλεγγύη», το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα», τον Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας, το Ιδρυμα Αγά Χαν, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο Αθηνών και άλλες οργανώσεις.
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εντοπίσει επιβαρυντικά στοιχεία και αδικαιολόγητα παραστατικά ύψους τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ στα... χαρτοφυλάκια ύποπτων οργανώσεων που απομυζούσαν τον κρατικό κορβανά στο όνομα της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης. Ηδη έχουν δώσει καταθέσεις στην Οικονομική Αστυνομία δεκάδες υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΠΑΠ, καθώς και ιδιώτες - όσοι κατά καιρούς ενέκριναν τις χρηματοδοτήσεις των οργανώσεων αυτών. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για πλήρη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι «σε πολλές ΜΚΟ γινόταν επί σειρά ετών πάρτι εκατομμυρίων». Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, εμπλεκόμενοι στους φακέλους της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για «άδικες κατηγορίες και υπερβολές της αστυνομικής έρευνας»!
Η έρευνα, που πραγματοποίησε το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας με βάση τον νόμο 3986/2011 που αφορά «τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής την περίοδο 2012-2015», ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες βουλευτών. Την υπόθεση χειρίζεται δικαστικά η εισαγγελέας κυρία Ευγενία Κυβέλου, η οποία, εκτός των άλλων, έχει ασχοληθεί και με την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Ο κύκλος της αμαρτίας
Η πρώτη ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», η οποία από τις αρχές Οκτωβρίου του 2010 έχει τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης. Η συγκεκριμένη οργάνωση δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του '90 με στόχο τη σύνδεση... θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος. Ο συνδυασμός προωθήθηκε με τη διοργάνωση εννέα συμποσίων για τα οποία ξοδεύτηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού κάθε φορά διοργανώνονταν εν πλω στον Μισισιπή, στον Νείλο, στον Δούναβη, ως και στην Αρκτική!
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο «Κύκλος της Πάτμου» είχε δώσει 600.000 ευρώ προκειμένου να ναυλώσει παγοθραυστικό για να φιλοξενήσει σ' αυτό τους δεκάδες συμμετέχοντες στο συμπόσιο του... Βορείου Πόλου. Στα εξωτικά συμπόσια της οργάνωσης έδιναν το παρών εστεμμένοι, ανώτατοι κληρικοί από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και πολιτικοί, όπως ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Αλ Γκορ ή ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν.
Ο «Κύκλος της Πάτμου», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, έχει χρηματοδοτηθεί για τις δραστηριότητες, δηλαδή τα εξεζητημένα συμπόσιά του, με περίπου 1.190.000 ευρώ από το ΥΠΕΞ, 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 300.0000 ευρώ από τη Βουλή και περίπου 60.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. Οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ προσκόμισαν στην ΕΛ.ΑΣ. 88 φακέλους οι οποίοι περιείχαν 66.000 σελίδες εγγράφων προκειμένου να δικαιολογήσουν τις οικονομικές πράξεις τους. Ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει στο πόρισμά της ότι «με πρόσχημα την οργάνωση των συμποσίων κάποιοι ιδιοποιήθηκαν πολλά από αυτά τα χρήματα».
Εβίβα της... Βουλής
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν η ΕΛ.ΑΣ. ανακάλυψε ότι σε δύο χρηματοδοτούμενα συμπόσια, στην Κασπία και στον Νείλο, τα οποία ματαιώθηκαν (το πρώτο με το φόβητρο του αλλοπρόσαλλου ηγέτη του Τουρκμενιστάν Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ και το δεύτερο γιατί συνέπεσε με την αραβική εξέγερση στην Αίγυπτο), εμφανίζεται παρά ταύτα να ξοδεύονται αναντίστοιχα μεγάλα και εντελώς αδικαιολόγητα ποσά. Στην Αστυνομία δεν προσκομίστηκε κανένα έγγραφο από τους ενδιαφερομένους με το οποίο να δικαιολογείται η δαπάνη τόσων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κρατικές επιδοτήσεις και δωρεές ιδιωτών για ένα ματαιωμένο συμπόσιο! Αλλά ανακαλύφθηκαν και άλλες λαθροχειρίες. Σε μια περίπτωση ίδρυμα έδωσε 743.000 ευρώ και στο βιβλίο εσόδων της ΜΚΟ ενεγράφησαν μόνο 349.000 ευρώ. Στην περίπτωση του αναβληθέντος συμποσίου του Νείλου εμφανίζονται δύο διαφορετικοί οικονομικοί υποστηρικτές της ΜΚΟ - η Βουλή και ένα πιστωτικό ίδρυμα - να πληρώνουν την ίδια ποινική ρήτρα ύψους 300.000 ευρώ προς ναυτιλιακή εταιρεία η οποία θα διέθετε πλοίο της για το ταξίδι.
Νέα διάσταση στην αστυνομική και δικαστική έρευνα δίνει η ανακάλυψη σε λογαριασμό του «Κύκλου της Πάτμου» στην Εθνική Τράπεζα στο Λονδίνο ποσού της τάξεως των 4,2 εκατ. ευρώ το οποίο ουδείς από τη ΜΚΟ ανέφερε στις αρχές. Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., από τον συγκεκριμένο λογαριασμό διατέθηκαν μεγάλα ποσά προς άγνωστες κατευθύνσεις άσχετες με τη ΜΚΟ. Κάποια ποσά έφτασαν και στα χέρια μελών των οικογενειών συμμετεχόντων στον «Κύκλο της Πάτμου». Η Οικονομική Αστυνομία ερευνά και υπόθεση ακινήτου στο Χορευτό του Πηλίου το οποίο αγόρασε μέσω offshore εταιρείας μέλος της ΜΚΟ.
«Αλληλεγγύη» με προίκα
Ερευνα διενεργείται από το Τμήμα Προστασίας Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», της οποίας εκπρόσωπος είναι ένας δικηγόρος. Η εν λόγω οργάνωση έχει επιχορηγηθεί την περίοδο 2002-2004 με το ποσό των 7.100.000 ευρώ. Στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών έχουν ζητηθεί επίσης για το Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη «Δήμητρα». Είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση «κατά της φτώχειας» που ιδρύθηκε το 1991, έχει έδρα στη Λάρισα και διατηρεί παράρτημα στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει λάβει συνολικά 2.400.000 ευρω.
Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, που επίσης ελέγχεται, είναι διεθνής οργανισμός γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι, ο οποίος ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970, επιχειρείται όμως να διευκρινιστεί πώς και γιατί επιδοτήθηκε και από το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ιδρυμα Αγά Χαν είναι μια διεθνής ΜΚΟ που έχει στόχο την «καταπολέμηση της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο». «Κύριος στόχος της τα τελευταία χρόνια ήταν η ενίσχυση της περιοχής Γκουτζαράτ στην Ινδία» αναφέρουν οι αστυνομικοί που επίσης ερευνούν τη δράση της.
Εικονικές αποναρκοθετήσεις
«Τα στοιχεία πετάχτηκαν στα σκουπίδια»
Μέλη του «Κύκλου της Πάτμου» αντιτείνουν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι «η οργάνωση επετέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό και θρησκευτικό έργο, χωρίς καμιά διάθεση κερδοσκοπίας». Υποστηρίζουν ότι «τα χρήματα που δεν διετίθεντο σε κάποια συμπόσια μεταφέρονταν αυτομάτως στον προϋπολογισμό των άλλων εκδηλώσεων» και αναφέρουν ότι «ο λογαριασμός της ΜΚΟ στην Τράπεζα του Λονδίνου ήταν αποκλειστικού χειρισμού ενός από τα ιδρυτικά μέλη μας». Οπως σημειώνουν, δε, «ελάχιστα από τα τουλάχιστον 60 άτομα που κατέθεσαν άφησαν αιχμές για παράνομες πράξεις μας. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έχει στοιχεία υπερβολής»!
«Τα στοιχεία πετάχτηκαν στα σκουπίδια»
Μέλη του «Κύκλου της Πάτμου» αντιτείνουν, μιλώντας στο «Βήμα», ότι «η οργάνωση επετέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό και θρησκευτικό έργο, χωρίς καμιά διάθεση κερδοσκοπίας». Υποστηρίζουν ότι «τα χρήματα που δεν διετίθεντο σε κάποια συμπόσια μεταφέρονταν αυτομάτως στον προϋπολογισμό των άλλων εκδηλώσεων» και αναφέρουν ότι «ο λογαριασμός της ΜΚΟ στην Τράπεζα του Λονδίνου ήταν αποκλειστικού χειρισμού ενός από τα ιδρυτικά μέλη μας». Οπως σημειώνουν, δε, «ελάχιστα από τα τουλάχιστον 60 άτομα που κατέθεσαν άφησαν αιχμές για παράνομες πράξεις μας. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έχει στοιχεία υπερβολής»!
Από τις άλλες οργανώσεις, αυτή τη στιγμή η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και των δικαστικών αρχών εστιάζεται στη δραστηριότητα του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης, το οποίο φέρεται τα τελευταία χρόνια να έχει λάβει επιχορήγηση ύψους 6,9 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών. Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχουν προσκομισθεί μέχρι στιγμής τιμολόγια για το τι απέγιναν τα χρήματα αυτά με τη δικαιολογία ότι «η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει κλείσει πια και τα περισσότερα από αυτά τα στοιχεία πετάχτηκαν στα σκουπίδια».
Μέλη της οργάνωσης ανέφεραν στους αξιωματικούς της Οικονομικής Αστυνομίας ότι «το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης συνεργάζεται με τον ΟΗΕ για τη συλλογή ναρκών από διάφορες περιοχές, συνολικής έκτασης 1,5 εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, στη Βοσνία, στον Λίβανο και σε άλλες πρώην εμπόλεμες ζώνες». Ωστόσο οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. - ύστερα από έρευνα τουλάχιστον ενάμιση χρόνου - έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος από αυτά τα χρήματα κατασπαταλήθηκαν και ότι πολλές από τις αποναρκοθετήσεις ήταν εικονικές.
Λαμπρόπουλος Βασίλης
«Κύκλος της Πάτμου»: «Ελάχιστα από τα τουλάχιστον 60 άτομα που κατέθεσαν άφησαν αιχμές για παράνομες πράξεις μας. Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. έχει στοιχεία υπερβολής» |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου