Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ούτε στη Ζιμπάμπουε δεν έχουνε τόσο χάλια κράτος



Πενήντα πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, που κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, δεν έχουν ελεγχθεί πειθαρχικά.

Προχώρησε η πειθαρχική διαδικασία για 55 υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, στους οποίους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη ή έχει επιβληθεί ποινή με απόφαση δικαστηρίου. Πρόκειται κυρίως για εφοριακούς και...
τελωνιακούς που εντόπισε το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Η πειθαρχική διαδικασία για τους εν λόγω υπαλλήλους καθυστερούσε, χωρίς να συντρέχει κάποιος εμφανής λόγος. Αντίθετα τα αδικήματά για τς οποία κατηγορούνται είναι σοβαρά: εκβίαση, λαθρεμπορία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παθητική δωροδοκία, υπεξαίρεση, υπεξαγωγή εγγράφου, πλαστογραφία, απιστία, απάτη κατ' εξακολούθηση, παραβίαση μυστικών της πολιτείας, παράβαση καθήκοντος.

Όταν εντοπίστηκαν τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεωρητών, διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της διερεύνησης και να επιβληθεί το μέτρο "της αυτοδίκαιης αργίας σε όσους κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα και συντρέχουν οι απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις, ενώ παράλληλα ζήτησε και τη διερεύνηση των λόγων μη εκκίνησης ή καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πειθαρχικής διαδικασίας".

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στου οποίου την αρμοδιότητα βρίσκεται το Σώμα Επιθεωρητών, δήλωσε:

«Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, είναι προσηλωμένο στο στρατηγικό στόχο της ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων. Με σταθερά βήματα, δημιουργεί τις βάσεις για ένα αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, για τον οποίο ο πολίτης θα είναι βέβαιος ότι ο νόμος εφαρμόζεται και όπου η πλειοψηφία των άξιων υπαλλήλων θα αισθάνονται ασφαλείς και δεν θα απαξιώνονται από τις συμπεριφορές των ευτυχώς λίγων κακών περιπτώσεων που προσβάλλουν το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. Βάζουμε τέρμα σε χρόνιες παθογένειες όπως η ατιμωρησία και η μη εφαρμογή των πειθαρχικών κανόνων και αποδεικνύουμε ότι το σύστημα παρακολούθησης της πειθαρχικής διαδικασίας ενεργοποιήθηκε και ήδη παράγει τα πρώτα του σημαντικά αποτελέσματα».

Τέλος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπενθυμίζεται ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή "ο έλεγχος των εταιριών που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει και παραμένει στη δικαιοδοσία των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων του δημοσίου. Με αυτή τη διόρθωση διασφαλίζεται σε απόλυτο βαθμό ο έλεγχος αυτών των εταιριών, ενώ συμβάλλει και στην εν γένει διαδικασία αξιοποίησής τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου