Δικαιώθηκαν οι φιλότουρκοι Έλληνες πολιτικοί, που μας προειδοποιούσαν έμμεσα ότι θα θυμώσουν οι Τούρκοι, αν βάλουμε στο αντιρατσιστικό και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.
Πράγματι πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, (και ...Πόντιος, από τα Ριζά του Πόντου) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απείλησε την Ελλάδα ότι "το αντιρατσιστικό θα προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών".
Δίκιο είχαν οι φιλότουρκοι βουλευτές μας: θα μας μαλώσει το αφεντικό, μπορεί και να μας δαγκώσει, έπρεπε να κάνουμε πίσω.
Τουρκία: Η Ελλάδα να απορρίψει τη "ρατσιστική ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων"
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ KAΛΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ NEWSIT:
- Προκλητική γραμμή Ερντογάν στην 50λεπτη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά
- Ζήτησε εξηγήσεις για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
- Θα προκαλέσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε
- Σαμαράς στον Τούρκο πρόεδρο: Δεν υπάρχουν δυο κράτη στην Κύπρο, οι δηλώσεις σου υποσκάπτουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό
- "Σταματήστε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο
- Οι διάλογοι "φωτιά"
Μπορεί μετά την 50λεπτης διάρκειας συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Νιούπορτ της Ουαλίας, ο Τούρκος πρόεδρος να μίλησε για τετ α τετ σε καλό κλίμα αλλά μάλλον τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ο Ερντογάν επέμεινε στη θέση περί δυο κρατών στην Κύπρο για να του βάλει... "πάγο" ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν δυο κράτη, αλλά ένα και έτσι έχει ενταχθεί η Μεγαλόνησος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς», είπε ο Αντώνης Σαμαράς, επιχειρώντας να "σπάσει" τον τσαμπουκά του Τούρκου προέδρου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και τόνισε πως πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη- Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, διεμήνυσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δηλώσεις όπως αυτές που έκανε τα κατεχόμενα δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.
Παράλληλα, κάλεσε τον Τούρκο ηγέτη να σταματήσουν οι παραβιάσεις Αιγαίο και του ζήτησε να ασκήσει την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή. Όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός "δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας".
Αλλά ο Ερντογαν είχε ακόμη μια προκλητική κίνηση στην ατζέντα του. Ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό εξηγήσεις για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και όσα αυτό αναφέρει για την αναγνώριση των γενοκτονιών, όπως αυτή των Ποντίων κι εκείνη των Αρμενίων.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.
Παρόντες στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ενώ ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου και τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου.
Και αφού προσπάθησε να "πουλήσει" τσαμπουκά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, για το γεγονός ότι το τηλεφώνημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εκλογή του, ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε.
http://taxalia.blogspot.gr/2014/09/blog-post_454.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου