Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

5 προϊόντα που ίσως δεν γνωρίζατε ότι έχουν ημερομηνία λήξης


Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας ότι ημερομηνία λήξης έχουν μόνο τα τρόφιμα. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Αρκετά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν ημερομηνία λήξης και πιθανώς δεν το ξέρουμε. Βέβαια σε κάποια από αυτά η διάρκεια ζωής τους είναι τόσο μεγάλη που ουσιαστικά η ημερομηνία λήξης είναι πρακτικά άχρηστη.

Σε κάποια όμως η διάρκεια ζωής τους είναι σχετικά μικρή και μπορεί να αγοράσετε το προϊόν ληγμένο χωρίς καν να το καταλάβετε.


Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά προϊόντα για μαστορέματα που έχουν ημερομηνία λήξης.



1. Σιλικόνες και μαστίχες

Το πρώτο προϊόν στη λίστα είναι οι σιλικόνες. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι έστω και μια φορά θα έχετε αγοράσει ληγμένη σιλικόνη ή τουλάχιστον πολύ κοντά στην ημερομηνία λήξης. Οι σιλικόνες έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής (18-24 μήνες) σε κλειστή συσκευασία. Αν η συσκευασία ανοίξει, φυσικά ο χρόνος αυτός είναι αρκετά μικρότερος. Οι συσκευασίες με βάση τη σιλικόνη έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι οι υπόλοιπες.

Μετά την ημερομηνία λήξης η σιλικόνη αρχίζει και χάνει τις ιδιότητες της και αρχίσει να γίνεται στερεή. Μέσα σε λίγους μήνες θα έχει αχρηστευθεί εντελώς. Η ημερομηνία αναγράφεται (σχεδόν πάντα) στο πάνω μέρος. Κάποιες φορές μπορεί να αναγράφεται μόνο η ημερομηνία παραγωγής, οπότε θα πρέπει να προσθέσετε τη διάρκεια ζωής που αναφέρει και να δείτε πότε ακριβώς λήγει.


2. Μπαταρίες

Κάτι που επίσης δεν ξέρουν αρκετοί, είναι ότι και οι μπαταρίες έχουν ημερομηνία λήξης. Η διάρκεια ζωής στις μπαταρίες ποικίλει ανάλογα το υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί αλλά συνήθως είναι 5-10 χρόνια. Αυτό ισχύει για όλους τους τύπους των μπαταριών (από απλές μικρές αλκαλικές μέχρι μπαταρίες αυτοκινήτων).

Μετά την ημερομηνία λήξης, θα αρχίσει να χάνει τις ιδιότητές της και θα εξασθενεί σταδιακά. Μετά από κάποιο διάστημα θα είναι τελείως άδεια ακόμα και σε κλειστή συσκευασία. Η ημερομηνία λήξης αναφέρεται συνήθως στη συσκευασία των μπαταριών. Σε κάποιες μπαταρίες μπορεί να αναφέρεται και πάνω σε αυτές. Οι μπαταρίες αυτοκινήτων έχουν συνήθως κωδικοποιημένη την ημερομηνία παραγωγής χαραγμένη πάνω τους.


3. Σπρέι

Σχεδόν όλα τα είδη σπρέι (χρώματος, λαδιού, γράσο, κόλλας...) έχουν διάρκεια ζωής. Παλαιότερα η διάρκεια αυτή ήταν σχετικά μικρή για τα περισσότερα, αλλά πλέον έχει βελτιωθεί αισθητά και έχει φτάσει στα περισσότερα είδη στα 5-10 χρόνια. Παρόλα αυτά είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε σε κάποιο μαγαζί κάποιο σπρέι που κοντεύει να λήξει.

Η ημερομηνία λήξης αναγράφεται (σχεδόν πάντα) στο κάτω μέρος κάθε σπρέι.


4. Λάδια

Όσοι παράγουν ελαιόλαδο ξέρουν αρκετά καλά ότι το λάδι δεν είναι αθάνατο. Κρατάει μερικά χρόνια (3-4 συνήθως) και μετά αρχίζει να γίνεται "μούργα". Το ίδιο ισχύει και για όλους τους τύπους λαδιών ακόμα και τα συνθετικά. Βέβαια στα συνθετικά λάδια ο χρόνος αυτός με την προσθήκη διάφορων βελτιωτικών μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος και ουσιαστικά να κρατάνε για πάντα.

Τις περισσότερες φορές δεν θα δείτε ημερομηνία λήξης αλλά μόνο έναν 6ψηφιο κωδικό που θα αντιστοιχεί στην ημερομηνία παραγωγής (πχ 031214). Έτσι ακόμα και αν είναι συνθετικό λάδι, καλό είναι να προτιμάτε ένα λάδι που έχει σχετικά πρόσφατη ημερομηνία παραγωγής και όχι κάποιο που να υπερβαίνει τη 5ετία.


5. Κόλλες και ταινίες

Υπάρχουν δεκάδες είδη με κόλλες και ακόμα περισσότερα είδη από ταινίες. Αν και δύσκολα θα βρείτε σε κάποιο εμφανή ημερομηνία λήξης, τα περισσότερα δεν κρατάνε για πάντα. Ειδικά στις κόλλες και στις ταινίες η διάρκεια ζωής τους, εξαρτάται πάρα πολύ από το μέρος και τις συνθήκες αποθήκευσης.
Σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να κρατήσουν για πάρα πολλά χρόνια, ενώ σε μη ιδανικές για μόνο λίγες μέρες. Έτσι για παράδειγμα μια λευκή χαρτοταινία ακόμα και μέσα σε συσκευασία αν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο μπορεί να κρατήσει μόνο λίγους μήνες ενώ μια κόλλα αν αφεθεί σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφεί σε λίγες μέρες μόνο.

Έτσι καλό είναι να ελέγχετε σε κάθε συσκευασία αν έχει ημερομηνία λήξης ή όχι και σε τι ακριβώς συνθήκες πρέπει να το αποθηκεύσετε.


Μερικές γενικές συμβουλές

Στα περισσότερα προϊόντα η ημερομηνία λήξης αναφέρεται σε κλειστή συσκευασία. Όταν η συσκευασία ανοιχτεί ο χρόνος αυτός είναι πολύ μικρότερος.
Μερικά προϊόντα είναι αρκετά ευαίσθητα σε ακραίες θερμοκρασίες ή συνθήκες ακόμα και όταν δεν έχουν ανοιχτεί. Αν ζείτε σε περιοχή που έχει ακραίες συνθήκες καλό είναι να το έχετε υπόψιν σας.
Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος, τόσο μεγαλύτερη είναι η "περίοδος χάριτος" που έχει μετά την ημερομηνία λήξης. Έτσι για παράδειγμα ένα προϊόν που έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια, είναι πιθανό να είναι λειτουργικό ακόμα και 1-2 χρόνια μετά από την ημερομηνία λήξης ενώ κάποιο που έχει διάρκεια ζωής 12 μήνες να είναι λειτουργικό μόνο 1-2 μήνες μετά την ημερομηνία λήξης.

Πηγή: http://www.supereverything.gr/2015/05/5-proionta-me-imorominia-lixis.html#sthash.1d7skFoD.dpuf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου