Έως και τρία εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσε να πωληθεί σε δημοπρασία διεθνούς οίκου ο Κούρος Μεσομινωικής περιόδου (εφόσον αποδειχθεί ότι είναι γνήσιος), τον οποίο «παζάρευαν» τέσσερις Σητειακοί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρχαιολόγων, οι οποίοι στη θέα του αρχαίου ειδωλίου ένιωσαν σοκ και δέος.
Ο χάλκινος κούρος που εντοπίστηκε στην Κρήτη...
κάνει σαφείς τις μεγάλες διαφορές που έχουν οι κούροι της μινωικής περιόδου της Κρήτης με τους μετέπειτα κούρους των Ελλήνων γλυπτών, από τα αρχαϊκά χρόνια και μετά. Χαρακτηριστικός είναι ο Κούρος του Παλαίκαστρου, ένα άγαλμα ύψους περίπου μισού μέτρου, του οποίου το σώμα είναι φτιαχμένο κυρίως από ελεφαντόδοντο και έχει επάνω του φύλλα χρυσού, ενώ το κεφάλι του είναι φτιαγμένο από ημιπολύτιμο λίθο. Η αξία των υλικών του δείχνει ότι χρησιμοποιείτο πιθανότατα ως λατρευτικό αντικείμενο, στα τέλη της μινωικής περιόδου, τον 15ο αιώνα π.Χ.
Τις τελευταίες εβδομάδες στις έρευνες ενεπλάκη και η υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αστυνομικοί της οποίας «παγίδευσαν» τα τηλέφωνα των υπόπτων. Τότε προέκυψε και η εμπλοκή των άλλων δύο. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία, έναν αγρότη, έναν μελισσοκόμο και έναν εργάτη.
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε στο «Έθνος» ότι την Πέμπτη οι τέσσερις είχαν δώσει ραντεβού στην παραλία της Σητείας. Τέθηκαν υπό παρακολούθηση με τους αστυνομικούς να αντιλαμβάνονται μία αυξημένη κινητικότητα αλλά και νευρικότητα από μέρους τους. Πηγαινοέρχονταν με τρία αυτοκίνητα, σταματούσαν, συνομιλούσαν, έφευγαν, επέστρεφαν. Αστυνομικοί αποφάσισαν να τους «μπλοκάρουν». Στο αυτοκίνητο του μελισσοκόμου, μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο με γύρη και παλιά πανιά, βρέθηκε κρυμμένο το επιβλητικό αγαλματίδιο.
Ακολούθησε η σύλληψη και των τεσσάρων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο ένας εξ αυτών παραδέχτηκε ότι κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία, είχαν συνάντηση με έναν υποψήφιο αγοραστή, ωστόσο δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του, η οποία ενδέχεται να προκύψει στην πορεία των ερευνών καθώς υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στην άκρη του νήματος. Σε ό,τι αφορά στην στάση των τεσσάρων εμπλεκομένων, αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αντιπαράθεση με τον έναν να ρίχνει την ευθύνη στον άλλον.
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, συνελήφθησαν χθες ο απόγευμα, στη Σητεία, τέσσερις Ελληνες ηλικίας 35, 41, 35 και 41 ετών.
Στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στη Νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς και ύστερα από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, προέκυψε ότι οι δύο 35χρονοι και ο ένας 41χρονος, είχαν στην κατοχή τους αρχαίο ειδώλιο, το οποίο διέθεταν προς πώληση.
Επειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας, εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί Ι.Χ. αυτοκίνητο και σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκε εντός του οχήματος και κατασχέθηκε χάλκινο ειδώλιο, ύψους 30 cm . Κατά τον ίδιο χρόνο ακινητοποιήθηκαν και οι τρεις ακόμη συλληφθέντες, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο Ι.Χ. φορτηγά οχήματα.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι οι συλληφθέντες κατείχαν παρανόμως το εν λόγω ειδώλιο, το οποίο σε προγενέστερο χρόνο από τον έλεγχο που τους διενεργήθηκε, οι δύο εκ των συλληφθέντων (35χρονος και 41χρονος) το επέδειξαν σε άγνωστα άτομα με σκοπό την πώληση του, ενώ οι δύο άλλοι συλληφθέντες, είχαν το ρόλο του παρατηρητή - εκκαθαριστή του δρομολογίου κίνησης.
Το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 35χρονος κατασχέθηκε, ως μέσο μεταφοράς προς πώληση αρχαίου αντικειμένου.
Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος - 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος.
Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο. Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας. Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης - ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Το παραπάνω αρχαιολογικής σημασίας κατασχεθέν αντικείμενο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.
Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.
Το «σατανικό» σχέδιο των αστυνομικών
Η διαδρομή από την πρώτη «χρυσή» πληροφορία που έφθασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου μέχρι και στην σύλληψη των τεσσάρων αρχαιοκάπηλων ήταν δαιδαλώδης, επίπονη, πολύμηνη με πολύ σασπένς, ρίσκο, «δολώματα» και κινήσεις που για προφανείς λόγους δεν μπορούν να αποκαλυφθούν.
Το βέβαιο είναι-κάτι που κρίνεται και εκ του αποτελέσματος-ότι οι εμπλεκόμενες αστυνομικές υπηρεσίες λειτούργησαν με αριστοτεχνικό τρόπο, ενώ κρατούν κρυφά τα χαρτιά τους ως προς τους αθέατους χειρισμούς της υπόθεσης, η κατάληξη της οποίας τους δικαιώνει. Τα όσα έγιναν, από την αρχή μέχρι και το τέλος, παραπέμπουν ακόμα και στην πλοκή αστυνομικής ταινίας και είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να ...οδηγήσουν στην πραγματικότητα τους αρχαιοκάπηλους στο δικός τους «γήπεδο».
Οι τέσσερις συλληφθέντες, οι οποίοι είναι από την Σητεία, γνώριζαν πολύ καλά την αξία του αγαλματίδιου, γι' αυτό και αναζητούσαν υποψήφιο αγοραστή που θα τους έδινε στο χέρι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ για να κλείσουν το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι είχαν απευθυνθεί σε ειδικό για να είναι σίγουροι για την αξία του αγαλματιδίου αλλά και σε ένα κύκλο ατόμων με διασυνδέσεις εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος. Από αυτό το σημείο φέρεται να ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση των «διαρροών».
Μιλάμε για έναν επιχειρηματία, έναν αγρότη, έναν μελισσοκόμο και έναν εργάτη.
Πριν από πολλούς μήνες στο «κάδρο» των ερευνών της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου τέθηκαν οι δύο εκ των τεσσάρων καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν στην κατοχή τους αρχαίο αντικείμενο για το οποίο αναζητούσαν αγοραστή. Τότε ακόμα οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν επακριβώς για το αντικείμενο. Τις τελευταίες εβδομάδες στις έρευνες ενεπλάκη και η υπηρεσία Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, αστυνομικοί της οποίας «παγίδευσαν» τα τηλέφωνα των υπόπτων. Τότε προέκυψε και η εμπλοκή των άλλων δύο.
Το ραντεβού στην παραλία
Την Πέμπτη οι εμπλεκόμενοι είχαν δώσει ραντεβού στην παραλία της Σητείας. Τέθηκαν υπό παρακολούθηση με τους αστυνομικούς να αντιλαμβάνονται μία αυξημένη κινητικότητα αλλά και νευρικότητα από μέρους τους. Πηγαινοέρχονταν με τα αυτοκίνητα, σταματούσαν, συνομιλούσαν, έφευγαν, επέστρεφαν. Αστυνομικοί αποφάσισαν να τους «μπλοκάρουν». Στο αυτοκίνητο του μελισσοκόμου, μέσα σε ένα μεταλλικό δοχείο με γύρη και παλιά πανιά, βρέθηκε κρυμμένο το επιβλητικό αγαλματίδιο.
Ακολούθησε η σύλληψη και των τεσσάρων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο ένας εξ αυτών παραδέχτηκε ότι κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία, είχαν συνάντηση με έναν υποψήφιο αγοραστή, ωστόσο δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα του. Σε αυτό όμως το σημείο υπάρχει και ένα καλά κρυμμένο «μυστικό» των διωκτικών Αρχών.
Από τους τέσσερις, οι δύο παραμένουν «σφίγγες», οι άλλοι δύο ανταλλάσσουν ευθύνες. Κατά την Αστυνομία, ο ρόλος τους στην κρίσιμη συνάντηση στην παραλία ήταν προκαθορισμένος. Οι δύο κατείχαν το αγαλματίδιο για να το επιδείξουν στον υποψήφιο αγοραστή, οι άλλοι δύο είχαν την ευθύνη της επιτήρησης. Η μεγάλη επιχείρηση στην παραλία ήταν πολύ καλά οργανωμένη από μέρους της Αστυνομίας δεδομένου ότι στελέχη της γνώριζαν ότι πρόκειται για την κρίσιμη ημέρα. Αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αλλά και της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης είχαν δημιουργήσει μία «ομπρέλα» ασφαλείας για το μπλοκάρισμα των τεσσάρων αλλά κυρίως για την επανάκτηση του ανεκτίμητου αγαλματιδίου.
Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης εξήρε το έργο των προαναφερόμενων αστυνομικών υπηρεσιών, τόνισε ότι οι έρευνες διεξήχθησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα με μεθοδικότητα αλλά κυρίως υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας με μοναδικό σκοπό την διάσωση και προστασία της ιστορίας μας και του αρχαίου πολιτισμού μας. Παράλληλα, όπως επεσήμανε, το μήνυμα προς όλους εκείνους, οι οποίοι επιχειρούν να «εμπορευθούν» και να ξεπουλήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ξεκάθαρο και σαφές. «Η θέση του αγαλματιδίου είναι στον τόπο μας, στην προθήκη κάποιου Μουσείου» δήλωσε στο Cretalive. Δικαιωμένος από την ικανοποιητική κατάληξη αυτής της πολύμηνης έρευνας εμφανίζεται και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου, ταξίαρχος Κώστας Περάκης, ο οποίος από την πλευρά του συνεχάρη τις εμπλεκόμενες αστυνομικές υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου