Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Μπενίν! Τί είναι πάλι αυτό; ~ Κι όμως, μας ήρθαν λάθρο κι από εκεί (και μάλιστα πλούσιοι)


Ένας μαύρος Σπαρτιάτης συνελήφθη στην Χαλκιδική

Μας ζαλίζουνε τους όρχεις με την σαβουροπραμάτειά τους μέσα σε σκουπιδοσακούλες και είναι φορτικοί στις ελάχιστες ώρες που έχουμε να πάρουμε μια ανάσα από τις (όποιες) δουλειές μας ή την καθημερινότητά μας στην παραλία. Τώρα εσύ καλοπροαίρετα θα με πεις: "Τί να κάνουνε κι αυτοί οι καψεροί (μαυριδεροί  το ορθόν), ένα μεροκάματο θέλουν να βγάλουνε".

Ναι, καλά, δες πόσα χρήματα είχανε μαζί τους! 8 λαθρο-μαύρους των παραλιών έπιασε στην Χαλκιδική η Αστυνομία:




Συνελήφθησαν, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά 8 άτομα, που δραστηριοποιούνταν στο παρεμπόριο απομιμητικών προϊόντων στη Χαλκιδική 


Κατασχέθηκαν περισσότερα από 1.500 απομιμητικά προϊόντα 

Η οργανωμένη και αιφνιδιαστική επιχείρηση των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου οδήγησε στη σύλληψη 8 συνολικά ατόμων που δραστηριοποιούνταν στο παρεμπόριο και την διακίνηση απομιμητικών προϊόντων στην Χαλκιδική. 

Σε δύο διαφορετικές υποθέσεις συνελήφθηκαν συνολικά 8 άτομα (6 υπήκοοι Σενεγάλης, 1 υπήκοος Σομαλίας και 1 υπήκοος Μπενίν) ηλικίας από 30 έως 61 ετών και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί σημάτων, περί αθέμιτου ανταγωνισμού, περί ασκήσεως εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστημάτων και άλλων διατάξεων. 

Ειδικότερα, χθες (22-07-2016) το πρωί στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, αρχικά εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Σενεγάλης ηλικίας 30 και 33 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν συσκευασίες που περιείχαν απομιμητικά προϊόντα. 



Ακολούθως, στην ίδια περιοχή εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν επιπλέον 6 άτομα (2 και 4 αντίστοιχα) ως συνεργοί των προαναφερόμενων σε δύο διαφορετικούς χώρους που χρησιμοποιούσαν για την παράνομη δραστηριότητα τους, αλλά και την διαμονή τους. 

Στην κατοχή τους και σε έρευνες των χώρων αυτών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 1.520 προϊόντα παρεμπορίου, που αφορούν απομιμητικά είδη ένδυσης και υπόδησης, τσάντες, στάμπες επώνυμων εταιρειών, αξεσουάρ και διακοσμητικά, καθώς και τα χρηματικά ποσά των 7.610 ευρώ, 200 Δολάρια ΗΠΑ, 100 Κορώνες Σουηδίας, 20 Λίρες Αγγλίας και 10 φράγκα Ελβετίας. 



Τα παραπάνω προϊόντα παρεμπορίου πρόκειται να καταστραφούν σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία. 

Επιπλέον, για τον 30χρονο υπήκοο Σενεγάλης διαπιστώθηκε ότι δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα για την νόμιμη διαμονή του και σε βάρος του θα κινηθεί η διαδικασία της διοικητικής απέλασης. 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής. 

 
Μέσα σε όλα αυτά, μάθαμε και την ύπαρξη του Μπενίν

Το Μπενίν, τέως Βασίλειο της Δαχομέης είναι χώρα της Δυτικής Αφρικής με έκταση 112.622 τ.χλμ. και πληθυσμό 10.653.654[1] κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2016. Η χώρα έχει πολλά ποτάμια, που στις εκβολές τους σχηματίζουν λιμνοθάλασσες και έλη. Κυριότερα είναι ο Νίγηρας (που αποτελεί τα σύνορα με το κράτος του Νίγηρα), τα Ουεμέ, Κουφό, Μονό και οι παραπόταμοι του Νίγηρα Σότα, Μεκρού και Αλιμπόρι. Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Πόρτο-Νόβο. Νόμισμά της είναι το Φράγκο CFA Δυτικής Αφρικής.


Με βάση τις τοπικές προφορικές παραδόσεις, το 13ο περίπου αιώνα κατοικούσαν στις όχθες του ποταμού Μόνο πληθυσμοί των Άντζα. Έπειτα από εσωτερικές διαμάχες, μεγάλο μέρος των πληθυσμών αυτών μετακινήθηκε και ίδρυσε την πόλη και βασίλειο των Αλάντα. Το 17ο αιώνα το βασίλειο αυτό διασπάστηκε και τριχοτομήθηκε σε διαφορετικά βασίλεια: της Αλάντα, της Ζακέν (σημερινό Πόρτο Νόβο) και της Αμπομέι (Δαχομέη). Το τελευταίο ήταν το μόνο που άκμασε και επέζησε μέχρι τη γαλλική αποικιοκρατία.

Το Βασίλειο της Δαχομέης δημιουργήθηκε έπειτα από την ένωση μίγματος πολλών εθνοτικών ομάδων που είχαν μετακινηθεί. Οι ομάδες αυτές ήταν κυρίως σουδανικής προέλευσης[3] (Γιουρούμπα, Μάχι, Σόμπα, Μπαρίμπα κλπ.). Οι ιστορικοί δικαιολογούν αυτές τις μετακινήσεις πληθυσμών, με δεδομένο το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη το δουλεμπόριο ήταν πραγματικότητα κι έτσι επιζητούσαν ασφάλεια. Ιδρυτής του Βασιλείου θεωρείται ο Βεγκμπαγιά, ο οποίος έζησε το 17ο αιώνα. Το βασίλειο επεκτάθηκε επί του επιγόνου του, Αγκμπαγιά (1708-32) και επί του θηριώδους στα ήθη Γκέζο (1818-58) καταργήθηκε το δουλεμπόριο.

Η Δαχομέη είχε τα δικά της πολιτιστικά χαρακτηριστικά ως βασίλειο. Τα αγόρια μυούνταν στον πόλεμο από παλιούς πολεμιστές από πολύ νεαρή ηλικία. Επίσης, το Βασίλειο έγινε διάσημο για τα επίλεκτα στρατιωτικά σώματα γυναικών, που ονομάζονταν Ahosi, δηλαδή «οι δικές μας μητέρες», γνωστές ως Αμαζόνες. Η έμφαση στη στρατιωτική προετοιμασία και στην πειθαρχία έκανε πολλούς Ευρωπαίους παρατηρητές του 19ου αιώνα να χαρακτηρίζουν τη Δαχομέη, ως τη Μαύρη Σπάρτη. Στο βασίλειο κοινή πρακτική ήταν οι ανθρωποθυσίες, ιδιαίτερα σε περιόδους εορτών. Οι αιχμάλωτοι πολέμου αποκεφαλίζονταν δημοσίως.

Μαζί με το ισχυρό Βασίλειο της Δαχομέης, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που θα εξελισσόταν στη Δημοκρατία του Μπενίν και άλλοι λαοί. Αξιοσημείωτοι είναι οι Κετού, Ισά, Ντασά, Αναγκό και άλλες υποομάδες των λαών που ομιλούν τη γλώσσα Γιορούμπα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου