Ανακόπηκε ο ρυθμός μείωσης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών.
Τη μείωση του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών κατά 100 εκατ. ευρώ μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,2 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, έπειτα από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
H πτωτική πορεία του ELA όπως προκύπτει από τα στοιχεία που υφίστανται από τις αρχές του έτους έχει ανακοπεί. Κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο το μέγεθος ήταν σταθερό στα 46,3 δισ. ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο του 2016 μιλούσαμε για 46,5 δισ. ευρώ και λίγο νωρίτερα τον Νοέμβριο ήταν 50,7 δισ. ευρώ.
Η εκροή καταθέσεων από ιδιώτες και τα «κόκκινα δάνεια» διαμορφώνουν ένα πλέγμα ανησυχιών που έχει φρενάρει την πρόοδο, η οποία ήταν εμφανής το 2016 σε όι αφορά την πορεία του ELA.
Η πολύ μικρή, κατά 100 εκατ. ευρώ, μηνιαία μείωση του ELA αντικατοπτρίζει ότι το περιβάλλον για τις τράπεζες παραμένει περίπλοκο και η ιδιαίτερα καλή εικόνα που παρουσίαζε η ρευστότητα των τραπεζών έχει ανακοπεί. Βασικός λόγος είναι η μείωση των καταθέσεων. Η απώλεια καταθέσεων άνω των 2 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα είναι η βασική αιτία για τη διατήρηση ουσιαστικά του ELA στα επίπεδα του περασμένου μήνα.
Ως καμπανάκι εκλαμβάνουν παράγοντες της αγοράς την τάση αυτήν, που απηχεί τον κίνδυνο που υφίσταται για τις τράπεζες, εφόσον δεν κλείσει εγκαίρως η διαπραγμάτευση. Άλλωστε, τόσο ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, όσο και άλλοι τραπεζίτες και φορείς της αγοράς έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης αβεβαιότητας στο τραπεζικό σύστημα.
Ο δεύτερος παράγοντας, ο οποίος εκλαμβάνεται ως παράγοντας υψηλού κινδύνου, είναι ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων και το γεγονός πως παρέρχεται πολύτιμος χρόνος, χωρίς να πραγματοποιούνται οι κατάλληλες ρυθμίσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της ΤτΕ έστειλε δραματικό μήνυμα το περασμένο Σάββατο από τους Δελφούς για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.«H Τράπεζα της Ελλάδος παροτρύνει την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση χθες», όπως είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ.
«Όσο πιο πολύ καθυστερούμε, τόσο γίνονται πιο επισφαλείς οι θετικές προβλέψεις για κατανάλωση, επενδύσεις (διψήφια αύξηση το 2017 και το 2018)», προειδοποίησε.
Η αξιολόγηση μολονότι έχει σημαντικά προχωρήσει, εν τούτοις δεν κλείνει όπως όλα δείχνουν στις 20 Μαρτίου, καθώς δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος.
Μέριμνα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι άλλη παρά να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για το 2017, ώστε να περάσουν με επιτυχία τα stress tests του 2018.
Οι τράπεζες αλλά και οι οικονομικοί παράγοντες του τόπου δεν επιθυμούν να υπάρξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.
Πάντως πρόσφατο καμπανάκι προς αυτήν την κατεύθυνση έκρουσε και η Moody's. Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση «διώχνουν» τις καταθέσεις. H πρόσφατη ανακοίνωση της Moody's χαρακτήριζε ως πιστωτικό γεγονός για τις τράπεζες τη μείωση των καταθέσεων στο πρώτο δίμηνο του 2017, η οποία αποδίδεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ανησυχία
Η εκροή καταθέσεων από ιδιώτες και τα «κόκκινα δάνεια» διαμορφώνουν ένα πλέγμα ανησυχιών που έχει φρενάρει την πρόοδο, η οποία ήταν εμφανής το 2016 σε ό,τι αφορά την πορεία του ELA.
Απώλεια 2 δισ.
Η ιδιαίτερα καλή εικόνα που παρουσίαζε η ρευστότητα των τραπεζών έχει ανακοπεί. Βασικός λόγος είναι η μείωση των καταθέσεων. Η απώλεια καταθέσεων άνω των 2 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα είναι η βασική αιτία για τη διατήρηση ουσιαστικά του ELA στα επίπεδα του περασμένου μήνα.
Πηγή: Ημερησία
Με 0,015% Επιτόκιο που δινουν οι τραπεζες τον χρόνο πρεπει να είσαι βλάξ να τους πας λεφτά.
ΑπάντησηΔιαγραφή