Αιγύπτιοι και Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο άγαλμα, ύψους οκτώ μέτρων, βυθισμένο σε υπόγεια ύδατα σε μια φτωχογειτονιά του Καΐρου, που πιθανότατα απεικονίζει τον Φαραώ Ραμσή Β΄, ο οποίος κυβερνούσε την Αίγυπτο πριν από σχεδόν 3.000 χρόνια.
Το άγαλμα, που σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων είναι...
ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα όλων των εποχών, εντοπίστηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β΄, στην αρχαία Ηλιούπολη, στο ανατολικό τμήμα του σημερινού Καΐρου.
«Την περασμένη Τρίτη με κάλεσαν για να μου ανακοινώσουν τη μεγάλη ανακάλυψη του κολοσσού ενός βασιλιά, πιθανότατα του Ραμσή Β΄», είπε ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ Ανάνι. Το άγαλμα, διευκρίνισε, είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη.
Ο ισχυρότερος και γνωστότερος ηγέτης της αρχαίας Αιγύπτου, ο φαραώ Ραμσής Β΄ ή Ραμσής ο Μέγας, ήταν ο τρίτος της 19ης Δυναστείας και κυβέρνησε από το 1279 μέχρι το 1213 π.Χ. Ήταν εκείνος που επέκτεινε τα σύνορα της Αυτοκρατορίας, από τη Συρία στα ανατολικά μέχρι τη Νουβία στα νότια. Οι διάδοχοί του τον αποκαλούσαν «Μέγα Πρόγονο».
«Βρήκαμε το στήθος του αγάλματος και το κάτω μέρος του κεφαλιού. Τώρα απομακρύναμε το κεφάλι και βρήκαμε το στέμμα, το δεξί αυτί και ένα τμήμα από το δεξί μάτι», εξήγησε ο υπουργός.
Σήμερα, αρχαιολόγοι, αξιωματούχοι, κάτοικοι της περιοχής και πολλοί δημοσιογράφοι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και παρακολουθούσαν την ανάσυρση της κεφαλής του αγάλματος από το νερό.
Η ίδια αρχαιολογική αποστολή βρήκε επίσης και το άνω μέρος ενός ασβεστολιθικού αγάλματος του φαραώ Σέτι Β΄, του εγγονού του Ραμσή Β΄. Το άγαλμα αυτό ήταν φυσικού μεγέθους αλλά το σωζόμενο τμήμα του είναι μόνο 80 πόντοι.
Ο ναός του Ήλιου στην Ηλιούπολη ιδρύθηκε από τον Ραμσή Β΄ και το γεγονός αυτό καθιστά ιδιαίτερα πιθανό ο κολοσσός να απεικονίζει τον φαραώ. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στην αρχαία Αίγυπτο, σχεδόν διπλάσιος από εκείνον του Καρνάκ, αλλά καταστράφηκε κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Πολλοί οβελίσκοι του μεταφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια ή στην Ευρώπη ενώ οι ογκόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στις οικοδομές, καθώς αναπτυσσόταν το Κάιρο.
Οι αρχαιολόγοι θα επιχειρήσουν να ανασύρουν και τα υπόλοιπα τμήματα των αγαλμάτων. Αν τα καταφέρουν και εφόσον αποδειχθεί ότι ο κολοσσός ανήκει στον Ραμσή Β΄, τότε θα μεταφερθεί στην είσοδο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου που πρόκειται να εγκαινιαστεί το 2018.
Πηγή φωτο: Reuters / getty
Επικές Μάχες: Ραμσής ~ Ο οργισμένος αρματηλάτης (Βίντεο)
Μια φαινομενικά ασήμαντη συνοριακή διαμάχη πυροδοτεί τη σφοδρή ένοπλη σύρραξη μεταξύ δύο υπερδυνάμεων του αρχαίου κόσμου: των Αιγυπτίων και Χετταίων. Ο Αιγύπτιος φαραώ Ραμσής Β΄ αποφασίζει να απλώσει τον στρατό του σε ένα ευρύ γεωγραφικό πεδίο. Πίστευε ακράδαντα ότι όποιος έφτανε πρώτος στην πόλη Καντές, μήλον της Εριδος για τους δύο αντιπάλους, θα ήταν ο νικητής. Ατυχώς γι’ αυτόν, ο στρατός των Χετταίων ήταν ήδη εκεί και στράφηκε εναντίον του όταν διαπίστωσε ότι ήταν ευάλωτος.
Επικές Μάχες: Ραμσης ~ Οργισμένος Αρματηλάτης από KRASODAD
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου