Τα βασικά σημεία είναι επτά: α) Όνομα, β) Erga Omnes, γ) Ταυτότητα, δ) Γλώσσα, ε) Συντμήσεις, στ) Εμπορικές Χρήσεις, ζ) Αλυτρωτισμοί.
Αναμφιβόλως, πολύ δύσκολα θα βρεθεί κοινός τόπος συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, από την στιγμή που οι προτάσεις Κοτζιά ήδη θεωρήθηκαν απαράδεκτες από τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων και με πιθανή την άρνηση του Προέδρου Γ. Ιβάνοφ να υπογράψει συμφωνία με την οποία είναι πλήρως αντίθετος.
Η δήθεν διαλλακτικότητα του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, μάλλον δεν θα δυνηθεί να υπερκεράσει τα εμπόδια, δεδομένου ότι υπάρχουν και μεταξύ των υποστηρικτών του πολλοί, που είναι εντελώς αντίθετοι στον ψηφισθέντα, αλλά μη επικυρωθέντα υπό του Προέδρου νόμο για την χρήση της αλβανικής γλώσσας στο Δημόσιο.
Τα βασικά σημεία της πρότασης της Αθήνας στα Σκόπια είναι επτά: α) Όνομα, β) Erga Omnes, γ) Ταυτότητα, δ) Γλώσσα, ε) Συντμήσεις, στ) Εμπορικές Χρήσεις... ... και ζ) Αλυτρωτισμοί. Δημοσιεύθηκαν από τον Στέφανο Μυτιληναίο, στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα". Το κύριο σημείο στο οποίο εστιάζει τις θέσεις του ο Ν. Κοτζιάς, συμφώνως προς το ρεπορτάζ, είναι να υιοθετηθεί ως ονομασία, μία σύνθετη αμετάφραστη λέξη.
Οφείλω να σημειώσω, ότι πάγια θέση μου, που δεν είναι απόρροια συναισθηματικών λόγων, αλλά από συμπεράσματα που εξήχθησαν από την πολυετή ενασχόλησή μου -εμφανή και αφανή- με το Σκοπιανό ζήτημα, είναι η άρνηση στην χρήση του όρου Μακεδονία, υπό οποιαδήποτε χρήση. Στο παρόν σημείωμα όμως, θα εξεταστεί το ζήτημα με βάση τη δεδομένη θέση των κομμάτων εξουσίας, για σύνθετη ονομασία.
Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μία λέξη, σύνθετη, αμετάφραστη, για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Για παράδειγμα, η χώρα μπορεί να λέγεται "Gornamakedonija" (Γκορναμακεντόνια) και όχι σε δύο λέξεις Gorna Makedonija (Γκόρνα Μακεντόνια). Σημειώνεται ότι παρόμοια θέση πήρε και η Ακαδημία Αθηνών, ήδη από το 2004, που εισηγήθηκε τη σύνθετη ονομασία σε μια λέξη αμετάφραστη και είχε προτείνει την ονομασία "Novomakedonija" (Νοβομακεντόνια).
Προφανώς, οι χωριστές λέξεις στην ονομασία, θα συντελέσουν ώστε το πρόθεμα -βόρεια ή νέα- να μη χρησιμοποιείται, και θα παραμείνει μόνον το Μακεδονία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιστεύει ο Ν. Κοτζιάς, ό,τι σχετικώς με την ταυτότητα των πολιτών της πολυεθνικής χώρας, θα μπορούν να αυτοπροσδιορίζονται ως "πολίτες της Γκορναμακεντόνια", ώστε έτσι καμία εθνοτική ομάδα να μην αισθάνεται ότι "καπελώνεται", ή ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της.
Ο Νίκος Κοτζιάς σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Η πλευρά των Σκοπίων θα ήθελε να κρατήσει το σκέτο "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Καταλαβαίνει ότι γεωγραφικά η Μακεδονία δεν είναι σκέτη δικιά τους. Πρέπει να μετακινηθεί από τον αλυτρωτισμό που σημαίνει ότι κατανοεί ότι το έθνος τους δεν προέρχεται από την Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου, από την αρχαιότητα, και ότι αυτή είναι κληρονομιά μόνο της Ελλάδας.
» (…) Δύο πράγματα έχουμε με τους Σκοπιανούς. Πρώτον, ότι δεν είναι το όλο της γεωγραφικής οντότητας της γεωγραφικής Μακεδονίας και δεύτερον και το κυριότερο, ότι η δικιά τους γεωγραφική οντότητα δεν τους δίνει ιστορικά πολιτισμικά δικαιώματα πάνω στην ελληνική κληρονομιά. Αν αυτοί θέλουν να αποδεχτούν ότι είναι ελληνική κληρονομιά και να τη θεωρήσουν μεγαλείο που τους αρέσει… χαρά μου!».
Συμφώνως προς το δημοσίευμα της "Νέας Σελίδας", η Αθήνα ζητά και την εκρίζωση του αλυτρωτισμού από τα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ και επιδιώκει συνολική λύση του Σκοπιανού, ενώ οι γείτονες θα ήθελαν μια εύκολη λύση, μία σαν την Ενδιάμεση Συμφωνία, με ένα όνομα δηλαδή για διεθνή χρήση, αλλά στο εσωτερικό και στις διμερείς εξωτερικές τους σχέσεις να συνεχίσουν ως "Μακεδονία". Πιστεύω, ότι στην συνολική λύση που επιδιώκει η Αθήνα, δεν περιλαμβάνεται η "σαλαμοποίηση" της διαφοράς, δηλαδή μια προσωρινή λύση για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, και τα άλλα να συζητηθούν αργότερα. Αν γίνει αυτό αποδεκτό, αναμφιβόλως, θα υποστούμε την μεγαλύτερη ήττα.
Θα συνεχίσουμε όμως και επί των άλλων αιτημάτων.
Πηγή: http://www.voria.gr/article/mporoun-na-simfonisoun-i-skopiani-stis-protasis-kotzia
Όσον αφορά τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σχετικά με την ονομασία της πΓΔΜ αυτές είναι οι εξής:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
- Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ζάεφ σε δημοσιογράφους.
*Κι όσοι πιστεύουν ότι ο Καμμένος θα πατήσει πόδι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου