Ένα χρόνο μετά την κρατικοποίηση του Οργανισμού το υπουργείο αναθέτει σε ιδιώτη τις συγκοινωνίες σε χωριά της Θεσσαλονίκης.
Διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΣΘ, του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και του υπουργείου Μεταφορών βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε πλήρη εξέλιξη με αντικείμενο τη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ και την εκχώρηση μέρους αυτού προς το ιδιωτικό ΚΤΕΛ. Οι συζητήσεις οι οποίες καλύπτονται από πέπλο μυστικότητας, γίνονται σε επίπεδο προέδρων των δύο συγκοινωνιακών φορέων, ενώ τουλάχιστον μία εξ αυτών έγινε στο υπουργείο, στην Αθήνα, με την παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας.
Ο στόχος είναι να αποσυρθεί ο ΟΑΣΘ από λεωφορειακές γραμμές της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξοικονομήσει λεωφορεία για να καλύψει τις ανάγκες, κυρίως του πολεοδομικού συγκροτήματος, στις οποίες αδυνατεί να ανταποκριθεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό σε αυτές τις περιοχές θα επανέλθει το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης όπως γινόταν πριν από την επέκταση της περιοχής εξυπηρέτησης από τον ΟΑΣΘ η οποία είχε γίνει σε δύο φάσεις, το 2003 και το 2011.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Voria.gr οι συζητήσεις είναι αρκετά προχωρημένες και επιδίωξη είναι ο νέος σχεδιασμός να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η του 2019.
Από την κρατικοποίηση… στα ΚΤΕΛ
Πέρα από τα πολλά σοβαρά διαδικαστικά ζητήματα που έχει το όλο εγχείρημα, πρωτίστως εγείρεται το πολιτικό ερώτημα: πώς είναι δυνατόν, έναν χρόνο μετά την –με πολλές τυμπανοκρουσίες- κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, η ίδια η κυβέρνηση να προχωρά τώρα στη… μερική επανιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, εκχωρώντας μέρος του συγκοινωνιακού έργου σε μια ιδιωτική εταιρεία και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό. Επιπλέον, η εγκατάλειψη μέρους της υπαίθρου του νομού από τον ΟΑΣΘ, αποτελεί έμμεση ομολογία ότι η σημερινή διοίκηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο έργο που της ανατέθηκε μετά την κρατικοποίηση του Οργανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν τα ΚΤΕΛ στο παιχνίδι αναζητείται. Πηγή από το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι «προφανώς θα γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση». Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και μέσα στις προσεχείς ημέρες καθώς ήδη έχει εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, στο οποίο υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο για τα αστικά ΚΤΕΛ.
Από πού θα αποχωρήσει ο ΟΑΣΘ
Σύμφωνα με το προσχέδιο (καθώς οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη) οι λεωφορειακές γραμμές οι οποίες θα εκχωρηθούν στο ΚΤΕΛ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ακόλουθες:
• Γραμμή Νο 85 (Θεσσαλονίκη - Ευαγγελίστρια).
• Γραμμή Νο 86 (Θεσσαλονίκη, Λαγκαδίκια).
• Γραμμές Νο 91 (Α, Χ, Κ, Τ, Η, Ε) οι οποίες εξυπηρετούν τα χωριά Χρυσαυγή, Ανάληψη, Καβαλάρι, Λαγυνά, Περιβολάκι, Ηράκλειο, Άσσηρος κ.λπ.). Στον ΟΑΣΘ θα παραμείνει η γραμμή κορμού Λαγκαδάς – πλατεία Αριστοτέλους.
• Γραμμή Νο 92 (Κουφάλια, Άθυρα, Ραχώνα, Εργατικές Κατοικίες).
• Γραμμή Νο 90 (Κουφάλια – Μάλγαρα).
• Γραμμή Νο 89 (αφορά τα χωριά Ραχώνα, Βραχιά, Ξηροχώρι, Ακροπόταμο κ.λπ.). Στον ΟΑΣΘ θα παραμείνει η γραμμή Νο 81 ΚΤΕΛ Μακεδονία – Κουφάλια.
• Γραμμή Νο 80 (ΚΤΕΛ Μακεδονία – Μάλγαρα): Εδώ εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι η γραμμή αυτή να συρρικνωθεί και να παρέχει μόνον τοπική εξυπηρέτηση (Μάλγαρα – Σίνδο). Το δεύτερο είναι να εκχωρηθεί και αυτή στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.
• Στη συζήτηση για εκχώρηση προς τα ΚΤΕΛ μπαίνουν και ορισμένες γραμμές της ανατολικής Θεσσαλονίκης (αφορά κυρίως χωριά του δήμου Θέρμης όπως Βασιλικά, Περιστερά, Μεσημέρι κ.λπ.). Όμως γι’ αυτές τις γραμμές το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα πρέπει να βρει χώρο για τη λειτουργία σταθμού στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Γι’ αυτό και ο ΟΑΣΘ έχει στραφεί και προς το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής το οποίο διαθέτει ήδη χώρο και ενδεχομένως θα το ενδιέφερε να αναλάβει τις γραμμές από τις οποίες θέλει να απαλλαγεί ο ΟΑΣΘ.
Τιμή εισιτηρίου
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Μεταφορών, η εκχώρηση του συγκοινωνιακού έργου στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου που σήμερα είναι στο 1 ευρώ. Προκειμένου να διατηρηθεί η τιμή στα σημερινά επίπεδα το ΚΤΕΛ θα λαμβάνει επιδότηση το ύψος της οποίας είναι ένα από τα θέματα τα οποία συζητούνται αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το ΚΤΕΛ φέρεται να ζητά περί τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, προκειμένου να αναλάβει αυτές τις γραμμές.
Η συχνότητα των δρομολογίων
Σε αντίθεση με τη διατήρηση της τιμής του εισιτηρίου στα σημερινά επίπεδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το επίπεδο εξυπηρέτησης θα υποβιβαστεί καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των δρομολογίων. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΤΕΛ δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 17 λεωφορεία σε αυτές τις περιοχές όταν σήμερα ο ΟΑΣΘ διαθέτει για τις συγκεκριμένες γραμμές συνολικά 25 λεωφορεία.
Στις συζητήσεις μετέχει και ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης ο οποίος θα αναλάβει να εποπτεύσει την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος στην κατεύθυνση να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις όσον αφορά το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.
Η διαδικασία
Ένα από τα ζητήματα τα οποία είναι προς επίλυση όπως προαναφέρθηκε αφορά τη διαδικασία με την οποία θα γίνει η ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου στο ΚΤΕΛ. Το υπουργείο φέρεται να επιλέγει τη λύση της τροπολογίας καθώς, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει κανονικά να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό, για τον οποίο όμως, απαιτείται πολύς χρόνος και το υπουργείο δείχνει να επείγεται. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο, η λύση που θα δοθεί, πέραν του διαγωνισμού, να αφήνει περιθώρια προσβολής στη δικαιοσύνη.
Πηγή: https://www.voria.gr/index.php/article/fevgi-o-oasth-apo-grammes-tis-thessalonikis---tis-dini-sta-ktel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου