«Η πρώτη μεγάλη αύξηση ενοικίων έγινε με τις ΜΚΟ, με φρέσκο χρήμα και διπλασιασμό τιμών ενοικίου, για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών! Κακώς ενοχοποιούν όλοι αποκλειστικά το Airbnb που αρχίζει να υποχωρεί… λόγω κόπωσης».
Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινητών κ. Κώστας Γεωργάκος μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Βεράντα Αριστοτέλους» με τους Βαγγέλη Στολάκη και Ειρήνη Γκέλη, για τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη και το Αirbnb.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Τα ενοίκια αυξήθηκαν φέτος κατά 30-32%, διότι υπάρχουν λίγα ακίνητα πουν νοικιάζονται αυτό το διάστημα. Πρώτον διότι σε βάθος χρόνου και μέσα στην κρίση σταμάτησε η ανοικοδόμηση στη Θεσσαλονίκη, δεύτερον καθώς βάση δημοσιευμάτων 300.000 ακίνητα βρίσκονται στα χεριά των τραπεζών, τρίτον επειδή αρκετοί Έλληνες που ζούσαν στα προάστια μετακόμισαν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης για οικονομικούς λογούς, ενώ ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, που δεν το αναφέρει κανένας, είναι ότι η πρώτη μεγάλη αύξηση ενοικίων έγινε με τις ΜΚΟ με φρέσκο χρήμα και διπλασιασμό τιμών ενοικίου».
Για το Airbnb και την βραχυχρόνια μίσθωση σημείωσε: «Κανένας δεν μας έχει δώσει στοιχεία για τα 2220 ακίνητα που βρίσκονται. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι από Αριστοτέλους μέχρι δικαστήρια, δηλαδή πρώην βιοτεχνικοί χώροι που ακόμη και σήμερα δεν έχει ζήτηση και μετατράπηκαν σε Airbnb διαμερίσματα. Ενώ για το αν θα συνεχίσει να υπάρχει το ΑΙΒΝΒ στο μέλλον, είπε: «Είναι μια μόδα και σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των ακινήτων, γιατί έχουν γίνει αφενός αρκετά αλλά και από την άλλη η βραχυχρόνια μίσθωση είναι καλή “όταν δεν έχει στον ήλιο μοίρα”. Αφήνει δηλαδή κάποια χρήματα, αλλά ο λογαριασμός στο τέλος μένει η κούραση. Σταδιακά στα γραφεία μας έρχονται ήδη ακίνητα τα οποία είχαν μετατραπεί σε Airbnb, έχει επέλθει η κόπωση και θέλουν πλέον οι ιδιοκτήτες να τα εντάξουν σε μακροχρόνια μίσθωση.»
Tέλος κληθείς να σχολιάσει το βαλκανικό ενδιαφέρον για ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε: «Τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2019 είχαμε ζητήσεις από Βαλκάνιους που ζητούσαν ακίνητα έως 50.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε μείωση ζήτησης από Βαλκάνιους περίπου στο 60%-80%.
Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 (από το 2013) στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 118 χρυσές βίζες ενώ στην Αθήνα 4.000.Γενικά μας αρέσει ως Λαός να δημιουργούμε μύθους και υπερβολή.»
https://www.typosthes.gr/thessaloniki/205246_thessaloniki-ekrixi-timon-32-sta-enoikia-o-rolos-toy-prosfygikoy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου