Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

12 τρόφιμα και σκεύη που δεν πρέπει ΠΟΤΕ να μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων!


O φούρνος μικροκυμάτων είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς σύγχρονες συσκευές για την κουζίνα, λόγω της ασύγκριτης ευκολίας που προσφέρει στο γρήγορο ζέσταμα του φαγητού.

Αν συνηθίζετε να ζεσταίνετε εκεί το φαγητό σας ή να ξεπαγώνετε έτοιμα γεύματα, τότε διαβάστε προσεχτικά την παρακάτω λίστα με όσα δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στα μικροκύματα. Θα σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη, μιας και ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία!


 

Κόκκινη σάλτσα χωρίς καπάκι στο σκεύος
Αν θέλετε να ζεστάνετε μια σάλτσα για τα μακαρόνια σας ή κάποιο ντιπ, να μην την βάζετε ποτέ στον φούρνο μικροκυμάτων σε σκεύος χωρίς καπάκι. Το σκεύος πρέπει να είναι πάντα σκεπασμένο, γιατί αλλιώς όταν ανοίξετε τον φούρνο δεν θα σας αρέσει καθόλου το θέαμα!

 

 

Χαρτοσακούλες με τρόφιμα ή εφημερίδες
Αν διατηρείτε κάποιο τρόφιμο σε χάρτινη σακούλα ή εφημερίδα και θέλετε να το ζεστάνετε, κρατήστε το έξω από τον φούρνο μικροκυμάτων, καθώς το χαρτί όταν ζεσταίνεται μπορεί να αποβάλει τοξικές ουσίες, αλλά και να προκληθεί φωτιά. Επίσης, μια υψηλή θερμοκρασία στον φούρνο μπορεί να προκαλέσει μέχρι και... μικρή έκρηξη!

 

 

Συσκευασίες γιαουρτιού ή βουτήρου
Οι συσκευασίες μιας χρήσης, όπως είναι αυτές για τα γιαούρτια ή το βούτυρο, δεν πρέπει να μπαίνουν μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Είναι κατασκευασμένες για μια χρήση και δεν είναι φτιαγμένες για να αντέξουν υψηλές θερμοκρασίες. Πιθανώς να λιώσουν μέσα στον φούρνο, κάτι που θα μεταδώσει χημικά στο φαγητό. 


Χάρτινα κουτάκια από delivery
Αν σας αρέσει να τρώτε π.χ. κινέζικο φαγητό από χάρτινες συσκευασίες μην κάνετε το λάθος να τις ζεστάνετε μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Διαφορετικά θα τις δείτε να... παίρνουν φωτιά!

 

 

Ωμά αβγά
Μπορεί σε διάφορα sites να αναφέρεται πως μπορείτε να βράσετε αυγό μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε! Το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε με ένα αβγό σπασμένο, τσόφλια πεταμένα σε κάθε γωνιά του φούρνου και ανυπόφορη δυσοσμία!

Πλαστικές συσκευασίες από junk food

To πλαστικό σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να μπαίνει μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Οπότε αν έχετε παραγγείλει φαγητό, το οποίο έρχεται μέσα σε πλαστικές συσκευασίες, μην κάνετε το λάθος να τις ζεστάνετε στα μικροκύματα. Καλύτερα να μεταφέρετε το φαγητό σε ένα πιάτο. 

 

 

Φρούτα
Μπορεί κάποια φρούτα να αντέχουν την υψηλή θερμοκρασία, αλλά υπάρχουν και άλλα που χαλάνε αμέσως, όπως για παράδειγμα τα σταφύλια, τα οποία αν μπουν σε φούρνο μικροκυμάτων θα εκραγούν. Άλλωστε, γιατί να θέλει κανείς να ζεστάνει ένα φρούτο;

 

 

Πιάτα με μεταλλικό τελείωμα
To μέταλλο αντιδρά στη μεγάλη ζέστη και μπορεί να βλάψει τόσο τον φούρνο όσο και τα ίδια τα πιάτα. Μπορεί να προκαλέσει, επίσης, φωτιά, οπότε να διατηρείτε έξω από τον φούρνο μεταλλικά αντικείμενα όπως είναι τα μαχαιροπίρουνα, τα επιχρυσωμένα πιάτα κλπ.

 

 

Τάπερ
Τα τάπερ είναι φτιαγμένα από πλαστικό και, όπως έχουμε ήδη επισημάνει, το πλαστικό δεν μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν ταπεράκια που αναγράφουν πως είναι κατάλληλα και για φούρνους μικροκυμάτων, οπότε καλό είναι πάντα να ελέγχετε τον πάτο τους όπου αναγράφονται τα χαρακτηριστικά των τάπερ. 


Καυτερές πιπεριές
Μπορεί να μην συμβεί τίποτε κακό στις ίδιες τις πιπεριές, αλλά όταν ανοίξετε τον φούρνο μικροκυμάτων οι χημικές ουσίες που θα βγουν μπορεί να κάψουν τα μάτια και τον λαιμό σας. Οπότε να το αποφύγετε! 


Θερμός
Πολλά θερμός δεν είναι ασφαλή στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν είναι από ατσάλι μην τα βάλετε μέσα, μιας και το υλικό θα εμποδίσει να ζεσταθεί το ρόφημά σας και θα καταστρέψει τελικά τον φούρνο! Αν είναι από πλαστικό δείτε αν αναγράφεται στο κάτω μέρος εάν μπορούν να τοποθετηθούν στον φούρνο μικροκυμάτων με ασφάλεια.


Αλουμινόχαρτο
Και για τελευταία φορά: Οποιαδήποτε μορφή μέταλλου, ακόμη και αυτή που μπορεί να τυλίξει και να αποθηκεύσει τα φαγητά σας, ΔΕΝ μπαίνει μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων. Μπορεί να πυροδοτήσει φωτιά!

Πηγή: huffingtonpost.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου