Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019

Ψησταριά υγραερίου Unimac Basic ~ Συναρμολόγηση - Εμπειρία - Συμβουλές για μαντέμι


Αυτά που ΔΕΝ θα σας πούνε οι έμποροι και βαριούνται-ντρέπονται να γράψουν οι άλλοι αγοραστές...
 
*Η ανάρτηση έχει τη δομή χρονικής εξιστόρησης, γράφονται παρατηρήσεις για το συγκεκριμένο μοντέλο και γενικότερα για τις ψησταριές υγραερίου, οπότε διαβάστε έως το τέλος.

Μετά από 30 χρόνια ψησιμάτων στα κάρβουνα, ήρθε ο καιρός να πάρω κι εγώ μία ψησταριά που λειτουργεί με υγραέριο.

Καταρχήν είχα δοκιμάσει κρέατα και ψάρια ψημένα σε άλλες ψησταριές υγραερίου και η γεύση ήταν πολύ καλή, πλησίαζε κατά 85~90% την γεύση που δίνει το κάρβουνο αλλά κακά τα ψέματα, όσο καλή κι αν είναι η ψησταριά, την γεύση που δίνουν τα κάρβουνα όταν τα υγρά από τα κρέατα πέφτουν πάνω τους και την επιστρέφουν πίσω με τη μορφή ατμού, δεν μπορεί να την πλησιάσει το υγραέριο, εκτός αν βάλεις αρωματικά καπνίσματος κλπ, κλπ.

Ψησταριά υγραερίου θα πάρεις για να γλυτώσεις το χρόνο ανάμματος των κάρβουνων και για πιο υγιεινό ψήσιμο. Επίσης εάν είσαι στην πόλη, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος και το ψήσιμο σε κάρβουνα ενοχλεί τους γείτονες, μια ψησταριά υγραερίου είναι μονόδρομος κι ευκολία.

Προσωπικά ζω στην επαρχία με μεγάλο οικόπεδο, δεν έχουμε πρόβλημα χώρου, ωστόσο, όπως προανέφερα, θέλει ώρα το άναμμα των κάρβουνων. Δεν θα ανάψεις φουφού για 2-3 τσιπούρες ή μόνο 10 σουβλάκια. Πόσες φορές είπες με τον κολλητό, "να ψήσουμε κάνα κοψίδι" και το αμέσως επόμενο λεπτό συμπλήρωσες "πωωω ποιός ανάβει τώρα τα κάρβουνα"...

To μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ψησταριών υγραερίου είναι το σχεδόν άμεσο ψήσιμο, ο έλεγχος της θερμοκρασίας και το σβήσιμο των καυστήρων στο τελείωμα χωρίς να έχεις το νου σου για τυχόν ατυχήματα.

Έτυχε να μπλεχτώ σε ψήσιμο για καμιά 25ριά μαντραχαλέους που ΤΡΩΓΑΝΕ ΠΟΛΥ. Η δουλειά έγινε σε ψησταριά υγραερίου όπως της ακόλουθης φωτογραφίας η οποία στο κάτω μέρος έχει ταψί που γεμίζουμε με νερό για να ελαχιστοποιήσουμε τις αναφλέξεις. Σε 2-3 ώρες παίζει να ψήσαμε καμιά 20ριά κιλά παντσέτες-σουβλάκια χοιρινά και λουκάνικα. Ελάχιστες οι αναφλέξεις, τις οποίες σβήναμε με νερό. Η συγκεκριμένη μου είπανε ότι κόστιζε γύρω στα 250-300 ευρώ.


Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σχεδόν πολυτέλεια να έχεις ψησταριά υγραερίου. Κάτω από 300 ευρώ δεν έβρισκες κάτι αξιόλογο και λειτουργούσαν με ηφαιστιακές πέτρες. Πλέον υπάρχουνε πολλές εταιρίες που βγάζουνε ψησταριές υγραερίου με καυστήρες και διαχύτες από καλά υλικά που αντέχουν στο χρόνο κι ελέω ανταγωνισμού προσφέρονται σε προσιτές τιμές. Μία από αυτές ίσως είναι η κινεζική "Unimac" που εμπορεύεται από αγροτικά βενζινοκίνητα και ηλεκτρικά εργαλεία έως και ψησταριές υγραερίου.

Επειδή προς το παρόν δεν σκέφτομαι να καταργήσω εντελώς τα κάρβουνα, αγόρασα το μικρότερο μοντέλο με 2 καυστήρες για τα μικρά ή έκτακτα ψησίματα της εβδομάδος. Μέτρησα αρχικά το μέγεθος της επιφάνειας ψησίματος από την ψησταριά κάρβουνου που διαθέτω (και με καλύπτει) και διαπίστωσα ότι είναι ελάχιστα μικρότερο από αυτό της Unimac. Την είχα δει σε λειτουργία στην περσινή ΔΕΘ και μου άρεσε η κατασκευή της, η οποία είναι από χάλυβα και διαθέτει μαντεμένιες σχάρες. Οπότε την έψαξα στο διαδίκτυο και διαπίστωσα και από σχόλια άλλων χρηστών ότι ήταν ικανοποιημένοι από τη χρήση της. Σημαντικό το ότι υπάρχει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα που προμηθεύει προσιτά ανταλλακτικά τα οποία ίσως χρειαστούν μετά από καιρό. Ένας καυστήρας π.χ. σου έρχεται άμεσα και κοστίζει 19 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μοντέλο 661311 με 2 καυστήρες κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, τον Σεπτέμβριο του 2019 κι έρχεται σε αντικατάσταση του 661304. Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ ποιά η διαφορά του ενός μοντέλου με το άλλο, εκτός από το ταψάκι αποστράγγισης λίπους που στο νέο μοντέλο έχει καλύτερο σχήμα για να μην πέφτουν τα λίπη εκτός.

Η τιμή του σήμερα είναι 139 ευρώ, ωστόσο αγοράστηκε στα 119 ευρώ με συνδυασμό διαδικτυακών εκπτώσεων και δωρεάν μεταφορικά. Ο απαραίτητος ρυθμιστής-μειωτήρας του υγραερίου δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία και μου κόστισε 7 ευρώ. Αγόρασα επιπροσθέτως με 18 ευρώ ένα προστατευτικό κάλυμμα της ίδιας εταιρίας με το κατάλληλο μέγεθος (κωδ. 661391) και μία μαντεμένια πλάκα δύο όψεων (ριγωτή κι επίπεδη) με 17 ευρώ (κωδ. 661390).

Η κατασκευή της είναι (όπως σχεδόν τα πάντα σήμερα) κινεζική. Εάν βλέπετε μάρκες Vanward - Bormann - Blackbull - Unimac, να ξέρετε ότι είναι εφάμιλλης ποιότητας (μην σας πω ότι τις φτιάχνει το ίδιο εργοστάσιο).


Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

 • 2 καυστήρες από ανοξείδωτο χάλυβα (inox) 3kw ο καθένας
 • συνολική ισχύς 6kw
 • αυτόματη πιεζοηλεκτρική ανάφλεξη
 • σχάρα από μαντέμι
 • σχάρα ζεστάματος
 • επισμαλτωμένοι διαχύτες
 • θερμόμετρο inox
 • καπάκι με ανοξείδωτη μετώπη
 • πλαϊνά ράφια εργασίας
 • συλλέκτη για τα λίπη
 • ρόδες μεταφοράς
 • εύκολο καθάρισμα με αφαιρούμενο συρτάρι αποστράγγισης λίπους
 • κύρια επιφάνεια ψησίματος: 440x420mm (τα site λανθασμένα γράφουνε 48x42)
 • διαστάσεις συσκευής: 1101.8x1021.5x609.5mm
 • διαστάσεις συσκευασίας: 620x580x430mm
 • βάρος (Κ/Μ): 19.5 / 21 kg
 • 1 χρόνο εγγύηση κατασκευαστή

*Το μοντέλο με 3 καυστήρες κοστίζει 30 ευρώ παραπάνω και ίσως είναι η καλύτερη μέση επιλογή για όσους δεν έχουνε και ψησταριά κάρβουνου, καθώς σε επιφάνεια 56x42cm έχεις 9kw ισχύ (πιο αποδοτική γιατί ενώ έχει κατά 25% μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτήν με τους δύο καυστήρες, η ισχύς αυξάνεται κατά 50%). 


Συναρμολόγηση ψησταριάς

Άνοιγμα του κουτιού, το μαρτύριο ξεκινάει...


Το στήσιμο είναι αρκετά χρονοβόρο. Οι οδηγίες που εσωκλείονται δεν είναι από τις καλύτερες που έχω δει και τα πράγματα γίνονται χειρότερα λόγω αρκετών άσχετων οπών που υπάρχουνε διάσπαρτες στα εξαρτήματα και δεν μπορείς να καταλάβεις επακριβώς πού πρέπει να βιδώσεις.

Τί θέλει να πει άραγε ο Κινέζος;;;


Χρειάστηκε ένα σταυροκατσάβιδο για τη συναρμολόγηση, χρησιμοποίησα μερικές ροδέλες που δεν υπήρχανε μέσα στο κουτί, μία μεγάλη βίδα ήταν λειψή (8 στα πόδια και 4 στο ράφι χρειάζονται ενώ είχε 11), επιστράτευσα αρκετή υπομονή, -αν είσαι και μόνος θα το φας το τρίωρο χαλαρά!

Ειδικά στα πόδια, επειδή είναι ακανόνιστο το μέγεθος, νόμιζα ότι έχει γίνει κάποιο λάθος και ήμουν έτοιμος να την ξεστήσω για να κάνω πατέντες με τρυπάνι. Τελικά με λίγη επιμονή και σκέψη τα κατάφερα...

*Βάλτε στο πάτωμα ένα μεγάλο χαρτόνι ή χαλί για να μην γρατσουνιστούνε τα διάφορα μέρη.

**Παρά τις πολλές γωνίες και καμπύλες, σε κανένα σημείο δεν υπήρχε κίνδυνος κοψίματος των δαχτύλων, όλα ήταν τροχισμένα και στρογγυλεμένα.


Η μέσα πλευρά μετά την σωστή τοποθέτηση των ποδιών. Το βίδωμα πρέπει να γίνει στην δεύτερη τρύπα, όχι τέρμα πάνω, χρειάζεται ροδέλα που δεν εμπεριέχεται στο κουτί για να μπορεί να πατάει το κεφάλι της βίδας.

Αυτά υποτίθεται ότι έμπαιναν στην βάση για το ταψάκι κάτω από τους καυστήρες. Μια χαρά μπήκε το ταψί και χωρίς αυτά...

Βιδώνοντας τη βάση για το ταψάκι, αυτό δεν χωράει από κάτω στα ίσια, οπότε το έσπρωξα από τη μία πλευρά προς τα πάνω για να πάρει κλίση, οπότε και τα λίπη θα πέφτουνε στο πιατάκι-συλλέκτη που υπάρχει για αυτήν τη δουλειά.

Πλαϊνή φωτογραφία της ψησταριάς με τα καμπυλωτά μπροστινά πόδια. Το κάτω ράφι δεν μπορεί να αντέξει το βάρος μιας μεγάλης μποτίλιας υγραερίου.

Οι καυστήρες έρχονται συνδεμένοι από την εταιρεία. *Η τρύπα στο αποσπώμενο ταψάκι είναι για τα λίπη που θα στάξουν


Πάνω από τους καυστήρες βάζουμε τους "διαχύτες" που κατανέμουν-διαχέουν τη θερμότητα


Τέλος, βάζουμε και τις μαντεμένιες σχάρες που είναι σε δύο κομμάτια κι εφαρμόζουν άψογα στην ψησταριά. Το συνολικό μέγεθος είναι 44x42 κι όχι 48x42 που δίνουν τα site.

Μαζί με την ψησταριά υπάρχει και μια βοηθητική σχάρα για το ζέσταμα ή το "παρκάρισμα" κομματιών κρέατος. Δεν εμποδίζει στο ψήσιμο, είναι 9 εκατοστά πάνω από τις βασικές σχάρες. Αφαιρέστε το πλαστικό της κάλυμμα πριν την χρησιμοποιήσετε!

Η μαντεμένια πλάκα της εταιρείας πωλείται ξεχωριστά και κοστίζει 19 ευρώ. Αυτή είναι η ριγωτή πλευρά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη σειρά "Basic" της Unimac γιατί όλες οι επιφάνειες έχουνε το ίδιο πλάτος.

H επίπεδη πλευρά της μαντεμένιας πλάκας. Έχει πάχος στο σώμα 6mm και περιμετρικά 10mm ζυγίζει 3kg. Πατάει κανονικά στην ψησταριά, απλώς δεν έχω βγάλει την σχάρα από κάτω.
Μετά από τουλάχιστον 3 ώρες, επιτέλους ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση. Στιβαρή κατασκευή από χάλυβα. Τα πλαϊνά ράφια είναι από μέταλλο, δεν διπλώνουνε, αντέχουνε αρκετό βάρος και βοηθάνε πολύ και στη μετακίνηση. Πρακτικές κρεμάστρες για τα σύνεργα ψησίματος και μπροστινό ράφι για τα καρυκεύματα. Το χερούλι είναι από μέταλλο και καουτσούκ για να μην καιγόμαστε. Τα ροδάκια είναι πλαστικά με αυτοκόλλητο inox χρώματος. Διαθέτει και θερμόμετρο.

Σε περίπτωση που αγοράσετε παρόμοια ψησταριά από κατάστημα, σκεφθείτε σοβαρά να την παραλάβετε έτοιμη στημένη. Συνήθως ένα 10ευρω κοστίζει, αλλά θα γλυτώσετε την ταλαιπωρία και τυχόν λάθη, μικροκαταστροφές από υπερβολικό σφίξιμο, κλπ.

Σκανάρισα το manual του κατασκευαστή. Κατεβάστε σε αρχείο pdf τις γενικές οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την κατηγορία Unimac Basic και τις οδηγίες συναρμολόγησης για το μοντέλο με δύο καυστήρες (661311) από εδώ.
Το κάλυμμα unimac 661391, εφαρμόζει άψογα στην ψησταριά, δεν ακουμπάει στο πάτωμα, αφήνει ένα κενό 8 εκατοστών.

Φαίνεται πολύ ποιοτικό. Βαρύ, με δυνατές ραφές και άψογα τελειώματα. Η εξωτερική πλευρά είναι από ύφασμα πολυεστέρα τύπου "oxford"Η εσωτερική πλευρά είναι αδιάβροχη από PVC. Προσφέρει προστασία από ήλιο και βροχή.

Μετά από αρκετούς μήνες, τον Μάιο 2020, το κάλυμμα είχε γεμίσει με σκόνες. Το ξέπλυνα με νεράκι και στέγνωσε τσακ-μπαμ. Καμία φθορά ή σχίσιμο.
Προετοιμασία-συντήρηση μαντεμένιων σχαρών

Το μαντέμι (χυτοσίδηρος) είναι υλικό ιδανικό για τη μαγειρική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εστίες θερμότητας. Τηρώντας μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής και συντήρησης, θα διατηρούμε τις σχάρες και τις πλάκες μας ασφαλείς για μαγειρική και σχεδόν αντικολλητικές. Η διαδικασία επάλειψης με λίπος ή έλαια και το κάψιμο ώστε να αποκτήσει-διατηρήσει αντικολλητική επίστρωση, ονομάζεται "καρύκευση ~ ωρίμανση ~ εμπλουτισμός" (seasoning). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μία ελαιώδη στρώση που προστατεύει το μέταλλο από τη σκουριά και το καθιστούν περισσότερο αντικολλητικό. Επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό και από την ίδια τη χρήση του μαντεμιού, από τα λίπη των κρεάτων. Όσο περισσότερο τρώμε παντσέτες, τόσο καλύτερο για τις σχάρες μας!
Πριν την πρώτη χρήση:

1. Πλένουμε τις μαντεμένιες σχάρες (και την πλάκα) με ζεστό νερό στο νεροχύτη και τρίβουμε με ένα σφουγγάρι (όχι σύρμα) για να φύγουνε κατάλοιπα από το εργοστάσιο κατασκευής και τη μεταφορά.

2. Τοποθετούμε τις σχάρες στην άδεια ψησταριά και την ανάβουμε στο φουλ. Κλείνουμε το καπάκι και τις αφήνουμε για 20 λεπτά να καούν.

3. Σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν οι σχάρες. Τις αλείφουμε παντού με ελαιόλαδο ή ακόμη καλύτερα με ζωικό λίπος, (αλλά όχι με βούτυρο ή μαργαρίνη τα οποία καίγονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και θα κολλάνε τα φαγητά).

4. Ανοίγουμε τη φωτιά στο φουλ και με κλειστό καπάκι τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια μειώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μισό και αφήνουμε για ακόμη 30 λεπτά.

5. Αφήνουμε να κρυώσουν κι αλείφουμε ξανά με λάδι. -Οι σχάρες είναι έτοιμες για χρήση!*Προσωπικά έκανα αργότερα, από την αρχή, όλη τη διαδικασία για την μαντεμένια πλάκα ξεχωριστά από τις σχάρες. Εάν δεν σκοπεύετε να κάνετε χρήση των σχαρών ή της πλάκας για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτείνω αφού τις αλείψετε με λάδι, να τις τυλίξετε με μια παλιά πετσέτα και να τις έχετε σε ένα ντουλάπι. Εάν είναι εκτεθειμένες στην υγρασία θα εμφανιστεί σκουριά η οποία θα πρέπει να απομακρυνθεί με συρματόβουρτσα και σαπουνάδα και να ξαναμπεί λάδι. Χρήσιμα βίντεο υπάρχουν στο διαδίκτυο. Αναζητήστε με την ονομασία του μαντεμιού στα αγγλικά (cast iron, grates, clean, bbq).Μετά από κάθε ψήσιμο:

Η καλύτερη ώρα καθαρισμού είναι ακριβώς μετά το ψήσιμο. Επειδή, όμως, ως συνήθως μαγειρεύουμε και καθόμαστε για φαγητό, μπορείτε να το κάνετε και λίγο αργότερα. Μεριμνήστε να ξύσετε τη σχάρα πριν αράξετε, για να φύγουν τα πολλά χοντρά κομμάτια.

1. Με άδειες τις σχάρες ανάβουμε τη φωτιά στο φουλ, αφήνουμε να καούν λάδια και υπολείμματα τροφών για 10-15 λεπτά.
2. Σβήνουμε και τρίβουμε τα υπολείμματα με συρματόβουρτσα.

3. Αλοίφουμε με ελαιόλαδο. - Γενικά θα σας είναι χρήσιμο ένα πινέλο για τις επαλείψεις των σχαρών και των φαγητών.

4. Αποφύγετε στην αρχή τα ψησίματα τομάτας, φασολιών ή όξινων σαλτσών πριν δημιουργηθεί μια καλή ελαιώδης επίστρωση από την χρήση των μαντεμένιων σχαρών. Ένα μαντεμένιο σκεύος φτάνει στην θερμοκρασία των 205 βαθμών κελσίου σε μια μέτρια φωτιά σε 4 λεπτά, ενώ έχει αποστειρωθεί από τους 100 βαθμούς. Δηλαδή δεν χρειάζεται σαπούνισμα.Ψήσιμο

Η Unimac 661311 με δύο καυστήρες με κατεβασμένο καπάκι και στο φουλ, πιάνει τους 270~280 βαθμούς κελσίου σε 7-8 λεπτά. Με την μαντεμένια πλάκα, κάνει 12-13 λεπτά να πιάσει αυτήν τη θερμοκρασία. Οι σχάρες για να κρυώσουν (με ανοιχτό καπάκι) χρειάζονται 4-5 λεπτά, ενώ η πλάκα κρατάει θερμότητα για σχεδόν 35 λεπτά! *Τα παραπάνω με θερμοκρασία περιβάλλοντος 15 βαθμών. (Ενημέρωση Μάιος 2020: Ο χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος διαφέρει αρκετά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 30+βαθμούς!).

Η συγκεκριμένη ψησταριά ενδείκνυται για ψήσιμο επίπεδων κομματιών κρέατος και ψαριών. Εάν θέλετε να ψήσετε ολόκληρο κοτόπουλο, πίττες, ή ψωμί, καλό θα είναι να αναζητήσετε ψησταριές με πάνω από 2 καυστήρες γιατί το ψήσιμο δεν πρέπει να είναι "άμεσο" να μην είναι δηλαδή το φαγητό ακριβώς πάνω από τις εστίες θερμότητας, αλλά ανάμεσα σε αυτές, με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε και τις αναφλέξεις:Το άναμμα της φωτιάς είναι πολύ εύκολο στις Unimac. Πιέζεις τον διακόπτη προς τα μέσα ώστε να απελευθερωθεί υγραέριο και τον γυρνάς προς τα αριστερά, οπότε ακούγεται ο ήχος από τον μηχανισμό που δημιουργεί τον σπινθήρα και η καύση ξεκινάει.1. Για να ψήσουμε τα φαγητά λοιπόν, ανοίγουμε στο φουλ την ένταση της φωτιάς και κλείνουμε το καπάκι έως 10 λεπτά ώστε να ζεσταθούν οι σχάρες.

2. Στη συνέχεια, ανάλογα με το είδος του κρέατος και την περιεκτικότητα σε λίπος, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς, τρίβετε και καθαρίζετε με χαρτί τις σχάρες για να φύγει η μαυρίλα από προηγούμενα ψησίματα (αυτό εάν δεν καθαρίσατε από το προηγούμενο ψήσιμο), ξαναλαδώνετε τις σχάρες και ψήνετε κατά προτίμηση με κλειστό καπάκι.

3. Τσεκάρουμε για αναφλέξεις όταν ψήνουμε λιπαρά κρέατα. Τα πολλά άνοιξε-κλείσε επηρεάζουν τη θερμοκρασία.

Η πίσω πλευρά του καπακιού, όταν αυτό είναι κλειστό, αφήνει κενό 3 εκατοστών με αποτέλεσμα να χάνουμε θερμότητα και να μην ψήνει ομοιόμορφα η ψησταριά

*Και ο Κνουτ από Γερμανία παρατήρησε την απώλεια θερμότητας σε μία Landmann Triton και προτείνει μία μικρή πατέντα με αλουμινόχαρτο. Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

4. Μάθε την ψησταριά σου! Για να τελειοποιήσετε το ψήσιμο, θα πειραματιστείτε λίγο με τις θερμοκρασίες και σε ποιά σημεία είναι δυνατότερη η φωτιά ώστε να μετακινείτε τα κρέατα. Στις Unimac (και σε άλλες φθηνές μάρκες) η ένταση δεν είναι απολύτως ίδια σε όλο την επιφάνεια των σχαρών. Παρατήρησα στην δική μου ότι στο πίσω μέρος είναι δυνατότερη. Αυτό συμβαίνει γιατί το καπάκι από την πίσω πλευρά την ώρα που κλείνει έχει ένα κενό 3 εκατοστών με αποτέλεσμα μέρος της θερμότητας να οδηγείται προς τα έξω και περνώντας προς τα πίσω να δημιουργεί μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Αυτό γενικά είναι κατασκευαστικό σφάλμα γιατί χάνουμε θερμότητα και δεν κατανέμεται σωστά η θερμοκρασία.Προσοχή με τα μέρη που θερμαίνονται. Το καπάκι είναι φυσικό να ζεσταίνεται πολύ και δεν το ακουμπάμε. Ανοιγοκλείνουμε από το χερούλι που διατηρείται κρύο. (Εδώ θα αναφέρω ένα ακόμη μειονέκτημα της ψησταριάς. Στα καπάκια στην εσωτερική πλευρά συνήθως υπάρχει ένας ανακλαστήρας θερμότητας που προστατεύει το ίδιο το καπάκι, αλλά και ανεβάζει την απόδoση της ψησταριάς. Στην συγκεκριμένη δεν υπάρχει ανακλαστήρας). Τα ράφια θερμαίνονται μέχρι το σημείο όπου έχουνε τις τρύπες, οπότε καλό θα είναι να μην τοποθετείτε πλαστικές σακούλες. Εάν έχετε πιατέλα ή γάστρα θα την διατηρείτε πάνω σε αυτά τα σημεία ζεστή.

Την μποτίλια υγραερίου δεν την βάζουμε κάτω από την ψησταριά, αλλά δίπλα. Η θερμοκρασία δεν επηρεάζει καθόλου τον σωλήνα που συνδέει την μποτίλια με την ψησταριά. Μπορείτε να βάλετε την μποτίλια πάνω σε πιατάκι γλάστρας με ροδάκια για ευκολότερη μετακίνηση.

Ο δυνατός αέρας επηρεάζει τους καυστήρες. Δεν σβήνει τη φωτιά, αλλά δεν αφήνει τις φλόγες να βγαίνουνε ομοιόμορφα από τους καυστήρες.

Προσωπικά τα κρεατικά μου τα θέλω καλοψημένα (well-done). Δεν αντέχω με τίποτα αίματα, ροζ μπιφτέκια από το μισοψήσιμο κλπ. *Μια φορά είδα από κοντά steak tartare (ωμό μοσχαρίσιο μπιφτέκι με ωμό αυγό από πάνω) και Saignant μπριζόλα και κόντεψα να λιποθυμήσω... Οπότε, όταν άλλοι γράφουνε ότι "η ψησταριά ψήνει τέλεια", καλό θα είναι να αναφέρουν και τον τρόπο που απολαμβάνουν τα ψητά. *Φυσικά., εάν έχουμε κάνα σιτεμένο κομμάτι ξηρής ωρίμανσης 30+ ευρώ το κιλό, δεν θα το κάνουμε well-done... -Τέσπα, πάντα αναφερόμαστε για τα απλά κρέατα που αγοράζουμε.

Πρώτη δοκιμή με κοπανάκι κότας ~ Πλάκα Vs σχάρας

Αφού λοιπόν στήσαμε την ψησταριά κι ετοιμάσαμε τις σχάρες, έφτασε επιτέλους η ώρα για την πρώτη δοκιμή. Επέλεξα κοπανάκια από μικρομεσαία κοτόπουλα, που το έχουνε το λιπάκι τους, όχι δηλαδή κάτι πολύ λιπαρό ή πολύ στεγνό. Σε 10 λεπτά πιάσαμε τους 270 βαθμούς. Τεστάρουμε τη θερμοκρασία της πλάκας ρίχνοντας λίγο νερό πάνω κι εάν αυτό τσιτσιρίζει κι εξατμίζεται, είμαστε έτοιμοι.

Από την αριστερή πλευρά έβαλα την πλάκα με τη ριγωτή πλευρά και δεξιά άφησα την μία σχάρα.
Το βάρος των κομματιών σχεδόν ίδιο 600γρ. Τα τοποθέτησα στην πίσω πλευρά όπου είναι δυνατότερη η φωτιά. Δεν τα μαρινάρισα καθόλου με λάδια ή σάλτσες. Έβαλα λίγη vegeta και μερικά φυλλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο.Την ένταση από την πλευρά της πλάκας δεν την μείωσα. Από την πλευρά της σχάρας την μείωσα περίπου 25%. Η πλάκα αργεί να τα ψήσει σε σχέση με τη σχάρα. Υπάρχουνε αναφλέξεις από την πλευρά της σχάρας που σβήνουν εάν μετακινήσεις το κρέας. Σαν αρχάριος ανοιγόκλεινα το καπάκι για να τσεκάρω και τα γύρισα 7-8 φορές. Δεν κόλλησε κανένα κομμάτι. Σε 20 λεπτά, ήταν έτοιμο το πρώτο κοπανάκι από την πλευρά της σχάρας και η εικόνα ήταν αυτή:Τα κομμάτια από την πλευρά της σχάρας ήταν έτοιμα σε 30 λεπτά. Στα 35 λεπτά έβγαλα και τα κομμάτια από την πλευρά της πλάκας.

Δοκιμάζοντας από την σχάρα, ήταν από τα καλύτερα κοτόπουλα που έφαγα ποτέ :) Ζουμερό και πεντανόστιμο. Η γεύση σχεδόν σαν να ψήθηκε στα κάρβουνα. Στα κάρβουνα όμως συνήθως μαυρίζει-καίγεται-στεγνώνει και αργεί πολύ. Στην ψησταριά υγραερίου ήταν τέλειο!

Από την πλευρά της πλάκας, σχεδόν ίδια η γεύση, αλλά ήθελε ακόμη περισσότερο ψήσιμο για κάνα 5λεπτο, -με είχε πιάσει το σκοτάδι και δεν καλοέβλεπα. Μου άρεσε περισσότερο από τη σχάρα γιατί τα λίπη που έσταζαν και καιγόντουσαν αρωμάτιζαν περισσότερο το κρέας. Ενδέχεται όμως η πλάκα να ψήνει καλύτερα, γιατί δημιουργεί μία κρούστα πάνω από το κρέας και το σιγοψήνει από μέσα. Θα δείξει στις επόμενες δοκιμές...


Τα κομμάτια από την πλευρά της σχάρας ήταν έτοιμα σε 30 λεπτά (δεξιά στην πιατέλα). Στα 35 λεπτά έβγαλα και τα κομμάτια από την πλευρά της πλάκας (αριστερά στην πιατέλα).


Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όλα έγιναν σε απόλυτη ηρεμία. Ούτε κάπνα, ούτε μυρωδιές, σα να μη συνέβη τίποτα...


Η κατάσταση μετά το ψήσιμο.


Μπορεί η πλάκα από μαντέμι να αργεί λίγο παραπάνω, αλλά δεν λερώνει σχεδόν καθόλου την ψησταριά μας. Δείτε διαφορά μετά το πρώτο ψήσιμο.

Στο θερμόμετρο με μόλις ένα ψήσιμο πέρασαν ατμοί κάτω από το τζαμάκι κι έχει μόνιμο πλέον λεκέ. Όταν θερμαίνεται η ψησταριά και το θερμόμετρο, ο λεκές "εξατμίζεται", αλλά επιστρέφει με το κρύωμα.Δεύτερη δοκιμή με μπούτι κότας


Έβγαλα την πλάκα από μαντέμι κι έβαλα 4 μπούτια κότας 1200gr σύνολο. Χωρίς μαρινάδα, αφαίρεσα το πολύ πάχος. Ψήσιμο αρχικά στο maximum. Τα έβγαλα στα 30 λεπτά. ΠΟΛΛΕΣ οι αναφλέξεις, τα μετακινούσα συνέχεια και αυξομείωνα την ένταση της φλόγας. Καλό το ψήσιμο, ωστόσο, ήθελαν ακόμη 5 λεπτά, γιατί το κρέας δεν ξεκολλούσε από το κόκκαλο με τη μία..


Τρίτη δοκιμή με τσιπούρες

3 τσιπούρες συνολικού βάρους 1150γρ. ψήθηκαν σχεδόν άριστα στους 220 βαθμούς και σε 24 λεπτά  (12 από κάθε πλευρά). Πριν το ψήσιμο λαδώθηκαν, αλατοπιπερώθηκαν, και μέσα σε κάθε μία έβαλα δύο φέτες λεμόνι και 2 κλωναράκια θυμάρι. Όταν βγήκαν τις ράντισα με λαδομουστάρδα. ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!


Δεν το περίμενα, αλλά το ψάρι έβγαζε περισσότερο καπνό από το κοτόπουλο. Ίσως επειδή λάδωσα τις τσιπούρες.


Δεν αμελούμε το τριψιματάκι στις σχάρες μετά από κάθε ψήσιμο. Να έχετε στην άκρη οπωσδήποτε κι ένα ρολό χαρτί κουζίνας.
Οι επισμαλτωμένοι διαχύτες, είναι αρκετά επίπεδοι (δεν έχουν τη μορφή πυραμίδας) κρατάνε λίπη και προκαλούνε συνέχεια αναφλέξεις, μετά από 2 ψησίματα τους ξύνουμε

Καθαρίζουμε ελαφρά με ένα χαρτί τους καυστήρες μήπως και βούλωσε κάποια τρυπούλα.


Λίπη έξω από το ταψάκι δεν έχω παρατηρήσει ακόμη. Όλα κυλάνε προς το πιατάκι που αφαιρείται πανεύκολα από τον γάντζο που κρέμεται. Το ίδιο το ταψί βγαίνει κι αυτό με ένα τράβηγμα και πλένεται.Τέλος με τις δοκιμές, για να δούμε αν μπορεί να τα βγάλει πέρα με μεγαλύτερο φορτίο

Πρώτη Κυριακή με στημένη ψησταριά, ιδανικός ο καιρός, οπότε ας... ψήσουμε λίγα κομμάτια παραπάνω. Η σχάρα χωράει έως και 6 μεγάλες πίτες Καραμολέγκος επάνω, ψήνονται στο πι και φι χωρίς κανένα πρόβλημαΤα αγαπημένα μας μπούτια κοτόπουλου, ξανά στη σχάρα. Αυτήν τη φορά έβαλα μεγάλα μπούτια συνολικού βάρους 2,5 κιλών.

 
Όπως βλέπετε δεν χωρούσανε όλα στην πάνω μεριά της ψησταριάς κι εδώ φάνηκε το μεγάλο της ελάττωμα: Είχα παρατηρήσει ότι η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη στο πάνω μέρος, αλλά με κλειστό καπάκι και τουλάχιστον τη μισή ένταση οι αναφλέξεις είναι μόνιμες! Μετά από μετακινήσεις, αυξομειώσεις θερμοκρασίας κλπ, αποφάσισα να ψήσω με ανοιχτό καπάκι. Δυστυχώς όμως στο κάτω μέρος η θερμοκρασία είναι πολύ λίγη, δεν μπορεί να ψήσει επαρκώς ένα δύσκολο κομμάτι κρέας όπως το μπούτι κότας, οπότε τα μετακινούσα και πάλι. Έκανα μία τρύπα στο καπάκι από ένα μπουκάλι νερού κι έσβηνα τις φλόγες -είδα βιντεάκια που τα μαστόρια έχουν ένα ψεκαστήρι με νερό και ρίχνουνε όποτε χρειάζεται.
Τα 2,5kg μπούτια ψήθηκαν σε συνολικό χρόνο περίπου μίας ώρας. Το καλό είναι ότι παρά τις φλόγες και το όποιο καψάλισμα της πέτσας, το κρέας δεν καρβουνιάζει, είναι καλοψημένο και νόστιμο.

1,5 κιλό χωριάτικα λουκάνικα, φρέσκα, αλλά με λίγο λίπος, φυσικά και δημιουργούσαν φλόγες. Ψήθηκαν πολύ γρήγορα σε περίπου 20 λεπτά κι όπως και στο κοτόπουλο, οι φλόγες ΔΕΝ έκαναν ζημιά. Το κρέας μέσα ήταν ζουμερό κι εύγευστο.

Καπνοί ΥΠΑΡΧΟΥΝ. -Ίσως έχετε πρόβλημα με τους γείτονες σε πολυκατοικία

*Το πιατάκι με τα λίπη επειδή έριχνα και νεράκι στις αναφλέξεις, γέμισε. Τα λίπη "γλείφουνε" σε 2 σημεία και στάζουνε έξω από το ταψί όταν είναι πολύ φορτωμένες οι σχάρες.Ψήσιμο στην πλάκα μαντεμιού:

Eπειδή με κούρασε η "ολοήμερη μάχη με τις φλόγες", αποφάσισα να κάνω δοκιμές με την πλάκα μαντεμιού.Την τοποθέτησα στο πίσω μέρος όπου η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη κι έβαλα τους καυστήρες στο φουλ. Η πλάκα καλύπτει τη μισή επιφάνεια της ψησταριάς.

Στους 250 βαθμούς έβαλα 1 κιλό κοτολουκάνικα που δεν έχουνε σχεδόν καθόλου λίπος. Δεν χαμήλωσα τη ένταση και σε 10 λεπτά τα γύρισα πλευρά. Η πλάκα όμως συνεχίζει να αυξάνει την θερμότητά της (και λόγω των λιπών που τρέχουν πάνω της) σε τέτοιο σημείο που δεν μπορείς να την πλησιάσεις, οπότε χρειάζεται χαμήλωμα της φωτιάς για να ψήνουμε σταθερά στους 250 βαθμούς. Σε λιγότερο από 10 λεπτά ήταν έτοιμη και η άλλη πλευρά και τα ροδοκοκκίνισα για 2-3 λεπτά από τις άλλες πλευρές. Παράλληλα αλοίφω πίττες με τα λίπη που έχει η πλάκα και γίνονται νοστιμότερες. Εξαιρετικό το ψήσιμο ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΦΛΟΓΑ. Σε περίπτωση που θα ήταν λιπαρά τα λουκάνικα ίσως θα έπρεπε να τραβάμε το λίπος με χαρτί κουζίνας, ώστε να μην τα κάνουμε τηγανητά.

Σεφτιαλιές και μπιφτέκια γίνανε άψογα στο μαντέμι, απλά θέλει καλό τρίψιμο μεταξύ της αλλαγής των κρεάτων.

Λουκάνικο χωριάτικο από χοιρινό-μοσχάρι, στεγνωμένο από λίπη, πάλι δημιουργούσε αναφλέξεις. Το πέταξα στην μαντεμένια πλάκα και ησύχασα.


Ένα κιλό κοτολουκάνικα, χωρέσανε ανετότατα πάνω στην πλάκα από μαντέμι.

Με το λίπος που μένει πάνω στην πλάκα παίρνουν ωραία γεύση και οι πίττες μας.
Διάφορα ψησίματα:Χοιρινά ribs (πλευρά) από μικρό γουρούνι. Γίνανε (καλοψημένα) σε 20 λεπτά. Ο ψήστης πρέπει να είναι συνέχεια απίκο για να μην εκτίθενται για πολύ χρόνο πάνω από φλόγα τα ψητά. Εάν αράξετε και τα αφήσετε, αναπόφευκτα, κάποια σημεία θα μαυρίσουν.Λαβράκια 450gr το κάθε ένα. Από 12 λεπτά η κάθε πλευρά και είστε έτοιμοι. Θέλει ένα λάδωμα η σχάρα για να μην κολλάει η πέτσα.

Ανεβαίνουμε μέγεθος. Τσιπούρα 500gr και φαγκρί 450gr. Γεμίζουμε με 2 φέτες λεμόνι, κλωναράκια φρέσκο θυμάρι και δενδρολίβανο. Λαδώνουμε, αλατίζουμε και...
13-14 λεπτά η πρώτη πλευρά και 12 η δεύτερη. Τέλειο το ψήσιμο, εξαιρετικό το φαγκρί. Λίγες σταγόνες σως ελαιολάδου-καλής μουστάρδας-λεμονιού και πάμε για... βραβείο.

Μισό κιλό φρέσκιες γαρίδες, μεσαίου μεγέθους. Λίγο λάδι, αλάτι, & κόκκινο πιπέρι. Τις έβαλα στη σχάρα για να μην χάνουμε χρόνο με το γύρισμα

5-6 λεπτά η πρώτη πλευρά και 3-4 η δεύτερη, στο πάνω μέρος γίνονται γρηγορότερα

Μπόλικο φρέσκο λεμόνι μόλις βγούνε και τρώτε βασιλικά σε μόλις 10 λεπτά.

Πίτσα:
Πρώτη δοκιμή με κατεψυγμένη σπέσιαλ στρογγυλή 700gr και 28cm διάμετρο.

Βασικά για τσιπουρομεζέδες ξεκινήσαμε και την έβαλα για χαβαλέ, αλλά αποδείχθηκε κορυφή! Κατευθείαν από την κατάψυξη με το μιας χρήσης αλουμινένιο ταψάκι της, την έψησα για περίπου 15 λεπτά στους 220 βαθμούς. Κάθε 3-4 λεπτά στριφογυρνούσα το ταψάκι. Η πίτσα έγινε σαν αυτές που παραγγέλνουμε (και μας λένε ότι είναι σε ξυλόφουρνο)! Δεν κόλλησε η ζύμη στο ταψί, έγινε τραγανή και τα υλικά από πάνω λιώσανε αλλά δεν καήκανε -φυσικά παίζει ρόλο και η ποιότητα των υλικών. Για να μην "αρπάξει" η βάση καλό θα είναι να μην ακουμπάει το ταψάκι απευθείας στις σχάρες, εγώ έβαλα ένα άδειο ταψάκι πίτσας ανάποδα και πάνω σε αυτό έβαλα την πίτσα με το ταψάκι της για να ψηθεί.


Tα έως τώρα ψηστικά συμπέρασματα: Τα μπούτια κοτόπουλου, ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΛΑΣ. Φυσικά είναι μπελάς και στο κάρβουνο όταν τα ψήνεις. Σε περίπτωση που έχετε μεγάλη παρέα, θα σας εκθέσουνε από άποψη χρόνου. Πολλές γενικά οι αναφλέξεις, ίσως κάνω εγώ κάτι λάθος... Σχεδόν το 30% της επιφάνειας ΔΕΝ ΨΗΝΕΙ ΣΩΣΤΑ. Ειδικά με ανοιχτό καπάκι, ίσα που ζεσταίνει το κρέας.
Για ψάρια είναι ό,τι πρέπει η ψησταριά! Στα χωριάτικα λουκάνικα ναι μεν έχει αναφλέξεις, αλλά δεν καίει-στεγνώνει το κρέας.


Με προβλημάτιζε εάν θα μύριζε ψαρίλα το κρέας μετά από το ψήσιμο των τσιπούρων, αλλά μετά από το κάψιμο των σχαρών και το καθάρισμα του ταψιού, καμία οσμή ψαριού δεν διέκρινα.

Δοκίμασα με λεπτοκομμένες παντσέτες και χοιρινές μπριζόλες λαιμού και ψηθήκανε άψογα. Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι δεν είχανε αναφλέξεις σε σχέση με τα άλλα κρέατα!

Η πλάκα από μαντέμι, βοηθάει πολύ, γλυτώνεις από αναφλέξεις και ίσως ψήνεις γρηγορότερα γιατί από το άνοιξε-κλείσε και μετακίνησε, χάνεις θερμότητα. Θέλει κι αυτή όμως προσοχή. Αν π.χ βγάζει λίπος το κρέας, χρειάζεται να το σκουπίζεις ώστε να μην τηγανίζεται ουσιαστικά το ψητό.  Διαφορετικά είδη κρέατος πάνω στην πλάκα μπερδεύουν τις γεύσεις μιας και τα λίπη πάνω σε αυτήν αναμειγνύονται. Επίσης, εάν έχεις πολλά κρέατα, θέλει καλό τρίψιμο-καθάρισμα ενδιάμεσα, ώστε να μην κολλάνε-μαυρίζουν τα επόμενα ψητά. -Αυτό την ώρα του ψησίματος με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μπελάς.

Στην συγκεκριμένη ψησταριά όταν ψήνω με την πλάκα από μαντέμι στημένη κάθετα πάνω στις άλλες σχάρες, τα λίπη που στάζουνε, γλύφουνε τα τοιχώματα και πέφτουνε εκτός του ταψιού αποστράγγισης.

Μία καλή λύση για να περιορίσω τις αναφλέξεις, είναι να βάζω στο πίσω μέρος την πλάκα από μαντέμι και να ψήνω έως ένα σημείο τα κρέατα εκεί και να φύγουνε τα πολλά λίπη. Στη συνέχεια τα βάζω στο κάτω μέρος και ανάμεσα στους καυστήρες (όχι δηλαδή από πάνω ακριβώς).

Γενικά από άποψη συνολικού χρόνου και κόπου για έως 4 κιλά κρεάτων θα δουλεύω την συγκεκριμένη με υγραέριο. Πάνω από αυτό το βάρος, κάτι που για εμένα σημαίνει πολλά και διαφορετικά κρεατικά, θα δουλεύω το κάρβουνο.

Από τότε που πήρα την υγραερίου πάντως δεν έχω ξαναψήσει σε κάρβουνο. 1-2 κιλά κρέας για 3-4 άτομα σε μία ωρίτσα τα έχεις έτοιμα :)

Τον χρόνο που γλυτώνεις για το άναμμα των κάρβουνων, τον χάνεις για το καθάρισμα της ψησταριάς υγραερίου. Αυτό κατ' εμέ είναι πολύ χειρότερο. Αν έχεις φάει και πιει, το μόνο που δεν θέλεις είναι να κάτσεις και να καθαρίζεις λίπη κλπ...

Η μποτίλια που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ, ήταν στο 80% περίπου γεμάτη. Μου έβγαλε 14~15 ώρες λειτουργίας (ψήσιμο+καθάρισμα). Από αυτές οι 12 τουλάχιστον με λειτουργία στο φουλ.

Το κυριότερο μειονέκτημα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι οι πολύ πλατιοί διαχύτες γιατί πέφτοντας πάνω τους τα λίπη δημιουργούνε αναφλέξεις.

Το καλοκαίρι η ψησταριά πιάνει και ψήνει γενικά πολύ πιο γρήγορα στις επιθυμητές θερμοκρασίες!

Εάν είχα ξανά τη δυνατότητα να επιλέξω νέα ψησταριά σε αυτό το εύρος τιμής, θα επέλεγα την Unimac με 3 καυστήρες (+30 ευρώ) και θα έψηνα έμμεσα σε 2 καυστήρες (έχοντας τον μεσαίο κλειστό) και με φουλ ένταση φλόγας, αποφεύγοντας έτσι τις αναφλέξεις. 

Τα επόμενα τεστ θα γίνουν με μοσχάρι, αρνί, χταπόδι κι άλλα ψαρικά μεγαλύτερου βάρους και λαχανικά.


Δείτε και βίντεο από unimac basic (με 4 καυστήρες) από άλλον χρήστη:

*Η ανάρτηση δεν έχει ως σκοπό την προτροπή αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων, θα ενημερώνω συνεχώς με παρατηρήσεις και συμβουλές για τον χρόνο ψησίματος, τη χρήση της μαντεμένιας πλάκας κλπ.
69 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ φτηνιάρικη φαίνεται. Μακάρι να σου αντέξει.Καλά ψησίματα.

Κρασοπατήρ είπε...

Η αντοχή έχει να κάνει και με τη συντήρηση. Δεν το βλέπω να αντέχει για πάνω από 3 χρόνια. -Εξαρτάται βέβαια και από τα ψησίματα. Θα κάνουμε λογαριασμό στο τέλος αν τα αξίζει τα λεφτά της.

Aris είπε...

Καλημέρα. Αρχικα να σου αναφέρω για το μερακι και την πολύ δουλεια που εχεις ρηξει για το blog σου. ΜΠΡΑΒΟ!!!
2-3 συμβουλες απο εμένα ως προκάτοχος της 661307 με τους 3 καυστηρες και το πλαινο ματι.

- Οντως στο πίσω μέρος εχει μεγαλύτερη θερμοκρασία, οπότε προσπαθούσα να τοποθετω τα ψητα μου απο τη μεση και πίσω και οχι πολυ κοντα στα πλαινα τοιχοματα (δεξια & αριστερα).
- Προτείνω, αφού τελειώσεις το ψήσιμο, αφαιρέσεις τα κρέατα απο την σχάρα και τα αφήνεις να ξεκουραστούν. Όσο ξεκουράζονται φουλάρεις τους καυστήρες για 6-10 λεπτά (μέχρι να πάει 280-300 βαθμούς), μιας και είναι ήδη ζεστή, ούτως ώστε να γίνουν όλα άνθρακας. Μόλις πιάσει την υψηλή θερμοκρασία, χαμηλώνεις, τρίβεις καλά με την βούρτσα για να φύγουν τα πάντα απο τις σχάρες, κλείνεις τους καυστήρες και απολαμβάνεις το φαγητό σου. Το λάδωμα των καθαρών σχαρών μπορείς να το κάνεις και την επόμενη ημέρα για να είναι έτοιμες για το επόμενο ψήσιμο.
- Στο ταψι στο κάτω μέρος (κάτω απο τους καυστηρες) εβαζα αλουμινοχαρτο σε ολη την επιφάνεια για να μην λερωνεται πολυ η ψησταρια.
- Η κλιση απο τους διαχυτες όντως δεν βοηθαει για τις αναφλέξεις, αλλά όσο περισσοτερο εχεις το καπακι κλειστό, τόσο πιο ομορφο και γρηγορο ειναι το ψήσιμο. Πρέπει να ασχολεισαι συνεχως με την ενταση των καυστηρων, πραγμα που σημαινει οτι ασχολεισαι συνεχως με την ψησταρια,(εγώ δεν μπόρεσα να βρω την ιδανικη σταθερη θερμοκρασια, οπότε και με κουραζε αυτό).

Κρασοπατήρ είπε...

Θενξ κι εδώ :) (η συζήτηση ξεκίνησε από το insomnia)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, τί φιάλη προτείνεις και από που μπορώ να την προμηθευτώ/ξαναγεμίσω (Αθήνα-Πικέρμι);

Κρασοπατήρ είπε...

Εγώ έχω την κλασική δεκάκιλη-σιδερένια της Πετρογκάζ. Γεμάτη είναι όμως αρκετά βαριά για τις μετακινήσεις. Η αναγόμωση κοστίζει στην περιοχή μου 20 ευρώ. Γενικά οι τιμές είναι 18~23 ευρώ. Την πρώτη φορά θα χρεωθείτε και με την αγορά της φιάλης, την οποία θα αλλάζετε όταν αδειάζει.

Στην ψησταριά της ανάρτησης με φουλ λειτουργία υπολογίζω ότι βγάζει τουλάχιστον 20 ώρες, δηλαδή κόστος 1 ευρώ την ώρα.

Gatilaras είπε...

Εαν αλλαξουμε διαχυτες με αλλους με μεγαλύτερη κληση κληση η εστω " στραβωσουμε" λιγο αυτους θα αλλαξει κατι κατι στις αναφλέξεις?

Κρασοπατήρ είπε...

Δεν σκέφτηκα να τους στραβώσω, αλλά αυτήν την κατάσταση θα την αλλάξω αργά η γρήγορα. Θα παραγγείλω σε κάνα μάστορα inox ή ατσάλινες γιατί οι μανίσιες άρχισαν να χάνουνε το σμάλτο και θα μείνει η λαμαρίνα στο τέλος.

Karamitsos είπε...

Καλησπέρα
Για την WEBER Q1200 υγραέριο τι λέτε;

Είναι διπλάσια τιμή αλλά αν είναι να μη έχω τα ανωτέρω προβλήματα .

Aris είπε...

Φιαλη εγώ παίρνω της Coral την 10κιλη (με το νέο συστημα βαλβιδων) στα 17€, Νέα Ιωνια.
Αν στραβωσουν οι διαχυτες θα σπασει το σμαλτο που εχουν, επίσης οτι χρήματα και να δωσεις σε αυτές τις ψησταριες (που εξαρχης εχουν καποια μειονεκτήματα) δεν ξερω αν θα τα "παρεις" ποτέ πίσω.
Διαχυτη ίσως να μπορέσεις να δοκιμάσεις και αλουμινιο απλα δεν θα καθαριζεται τοσο ευκολα απο τα λυπη.
Για την WEBER Q1200 υπάρχουν παααααρα πολλα βιντεο και σχολια σε εξωτερικο και Ελλάδα. Η αξιολογηση της ειναι αριστη (δε θα σε προδώσει ποτέ)!

Aris είπε...

Να συμπληρωσω οτι οι Weber - Broil King την φιαλη την στηριζουν επανω στην ψησταρια για ευκολη μετακινηση, αλλα θεωρω οτι ολες αυτες οι επωνυμες εταιρείες εχουν ενα αντιστοιχο συστημα.

Karamitsos είπε...

Σχετικά με την WEBER Q1200 στα video βλέπω οι Αμερικάνοι τα βγάζουν κόκκινα τα κρέατα . Εγώ τα θέλω καλοψημένα τι χειρισμό πρέπει να κάνω ώστε ψηθούν αλλά να μη καούν εξωτερικά

Aris είπε...

Οι Αμερικανοί νομίζω οτι γενικότερα είναι στο rare ή midrare στα κρεατά τους.
το καλοψημένο έχει να κάνει με το πόση ώρα το αφήνουμε και το πάχος του κρέατος. Θέλει υψηλή θερμοκρασία 230 - 260 oC για και συνήθως απο 5-6 λεπτα και πάνω η κάθε πλευρά (προτείνεται μία φορά γύρισμα οταν ψήνουμε σε σχάρα BBQ)

o τύπος που έχω απο κάτω έχει ψήσει σχεδόν τα πάντα στην Q1200
https://www.youtube.com/watch?v=WrNhXEYIV1U&t=215s

Κρασοπατήρ είπε...

Φχαριστώ μάγκες για τα σχόλια :) Βλέπω και στην weber ότι οι φλόγες από κάτω βαράνε. Το κοτόπουλο το ψήνει πάνω σε ταψάκι για να το προστατέψει. Μήπως τελικά, σε ΟΛΕΣ τις υγραερίου οι αναφλέξεις είναι o κανόνας και δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε παρά μόνο με έμμεσο ψήσιμο; -Οπότε και επαληθεύεται η πρότασή μου για αγορά ψησταριάς ΠΑΝΩ από 2 καυστήρες. Στη unimac και σε άλλες φτηνιάρικες η διαφορά στην τιμή είναι κάνα 30άρι μόνο ευρώ. Αν το γνώριζα δεν θα αγόραζα αυτήν του άρθρου. Δυστυχώς, οι σχολιαστές στο Skroutz, την ευλογούνε και παρασέρνουν τους υπολοίπους. Ελπίζω πως με αυτήν την ανάρτηση, θα βοηθήσω τους υποψήφιους αγοραστές.

Aris είπε...

Μην μπερδευεστε... τις φλογες τις "θέλουμε" αλλα για κάτι λιγοτερο απο δευτερολεπτο :)
Με την weber spirit που εχω οι διαχυτες εχουν πολυ μεγαλη κληση και οταν σταζει το υγρο-λυπος απο το κρεας δημιουργει στιγμιαιες αναφλεξεις οι οποίες το μονο που κανουν ειναι να δινουν απιστευτη γευση ψητου ως BBQ.
Εκανα κοπανακια τις προαλλες (φυσικα σε άμμεσο ψησιμο 230+ βαθμους) και δεν μπορουσα να πιστεψω οτι ηταν απο υγραεριο.
Η Q σειρα δεν εχει διαχυτες απλά η μαντεμενια σχαρα είναι τυφλη στο σημειο που ειναι ο καυστηρας, και λόγο του οτι ειναι μικρη ψησταρια, εχει πολυ ένταση ο θαλαμος.
Η Q2200 θεωρω οτι ειναι πιο ιδανικη επιλογη απο θεμα μεγαθους και αποδοσης.

Σχετικά με το αμμεσο ψησιμο με ταψαξι γινεται για να φτιαξεις ολοκληρα κομματια κρεατος, μπουτια μουσχαρισια, κοτοπουλα ολοκληρα κτλ.
Ψαχνομαι για να παρω σουβλα και να δοκιμασω....

Aris είπε...

Σχετικά με το "έμμεσο" ψήσιμο σε ταψάκι, έπρεπε να γράψω.

dgsfak είπε...

Aris,

επειδή μπερδεύτηκα, τα κοπανάκια τα έκανες με άμεσο ή με έμμεσο ψήσιμο;

Κρασοπατήρ, είσαι φοβερός! Συνέχισε να μας δίνεις ίνφο μπας και μπούμε και εμείς στο θαυμαστό αυτό κόσμο με επιτυχία!

Aris είπε...

Συγνώμη αλλά δεν είχε να κάνω edit και να το διορθωσω εκει που επρεπε :)
Τα κοπανάκια τα έψησα άμεσα επάνω στη σχάρα 230+.

Ταψάκι με σχάρα για έμμεσο ψησιμο γίνεται στα μεγαλα κομμάτια κρέατος τα οποία θες να μαγειρευτουν κατά κάποιο τρόπο άρα πρεπει να γίνουν με πιο ήπια και ομοιομορφη κατανομη θερμοκρασιας.

Unknown είπε...

Φίλε σε ευχαριστούμε όλοι για τον χρόνο που διέθεσες για να μας δώσεις χρήσιμες πληροφορίες

Κρασοπατήρ είπε...

Να 'στε καλά παίδες :) -Mόλις άνοιξα το pc, ερχόμενος από μεζεδοκατάσταση και δοκιμαστικό ψήσιμο πίτσας στην υγραερίου. 700gr στρογγυλή ψήθηκε σε 10-15 λεπτά και ήταν πεντανόστιμη!

Unknown είπε...

Κσλησπέρα.Αρχικά να πώ ότι όλα έίναι πολύ ενδιαφέροντα για τον αγοραστή .Έίμαι σε φαση αγοράς και ενω καλοέβλεπα αυτη με τους δυο καυστήρες μαλλον θα καταλήξω σε αυτην με τους 3.Μεχρι τωρα είχα μίσ με πέτρες υφαιστείου και ήμουν πολυ ευχαριστημένος.Για αυτην δεν εχω ιδέα απο χρήση και απο γέυση.

Κρασοπατήρ είπε...

Γεια χαρά. Αν και δεν έχω προσωπική εμπειρία, θεωρώ ότι αυτή χωρίς τις πέτρες είναι πιο υγιεινή. Ναι, δεν είναι μεγάλη η διαφορά στην τιμή μεταξύ δύο και τριών καυστήρων 30-40 ευρώ σε κάθε εταιρία, αλλά όπως ανέλυσα στην περιγραφή, έχει πολλαπλά οφέλη.

Unknown είπε...

Καλησπερα. Πριν 2 εβδομαδες πηρα αυτη με τους 3 καυστηρες και το ματι στο πλαι. Εχει διαχυτες 90 μοιρες και εχει λιγοτερες αναφλεξεις. Στο κενο πισω εχω βαλει αλουμινοχαρτο και κλεινει εντελως το κενο. Αποτελεσμα να ζεσταινει στα 7-8 λεπτα στους 300 βαθμους και να εχει σχεδον ομοιομορφη θερμοκρασια ολη η ψησταρια. Εχω ψησει 2 φορες κοτοπουλο παιδακια μεσα σε 25 λεπτα απο την ωρα της προθερμανσης. Τη δευτερη φορα εβαλα και 3 πανσετες αρκετα χοντρες και ειχαν γινει 5 λεπτα νωριτερα απο το κοτοπουλο. Γενικα ειμαι ευχαριστημενος.

Κρασοπατήρ είπε...

Γεια σου φίλε. Ευχαριστούμε για το χρήσιμο σχόλιο. Να πω την αλήθεια, ακόμη δεν δοκίμασα το κόλπο με το αλουμινόχαρτο, αν όπως λες, ψήνει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, αυτό θα είναι στα πολύ θετικά. Unimac basic αγόρασες ή κάποιο άλλο μοντέλο, γιατί οι διαχύτες στην basic σειρά είναι σαν της δικής μου. Σίγουρα το ότι είναι τρεις καυστήρες παίζει μεγάλο ρόλο στην συνολική επίδοση.

Ελπίζω το παρόν άρθρο να σε βοήθησε πριν επιλέξεις την δική στου ψησταριά. -Καλά ψησίματα!

Unknown είπε...

Καλησπερα και παλι.
Την Unimac Trend 661314 και επειδη ειχα διαβασει οτι ειχες γραψει, εβαλα αμεσως το αλουμινοχαρτο πισω. Χωρις το αλουμινοχαρτο στο πρωτο καψιμο εφτασε 250 βαθμους σε 10 λεπτα. Στο δευτερο εβαλα το αλουμινοχαρτο και σε 7-8 λεπτα εφτασε 300. Στο ψησιμο μετα εβλεπα, απο το ροδισμα στο κοτοπουλο, οτι ειχε μικρη διαφορα στα μπροστα κομματια σε συγκριση με τα πισω. Αν βρω κομματι αλουμινιου που νσ το ταιριαξω πισω θα το βαλω μονιμα.

Unknown είπε...

Κατι που ξεχασα. Οι καυστηρες στη δικια μου ειναι πιο στενοι, απο οτι βλεπω στις δικες σου εικονες, και δεν εχουν τις εγκοπες οπως της basic αλλα ειναι flat.

Κρασοπατήρ είπε...

Κάπου εκεί το αντιλήφθηκα ότι δεν έχεις πάρει κάποια "basic". Οι διαχύτες είναι inox; Σε εμένα λόγω των θερμοκρασιών από τα λίπη που πέφτουν, το σμάλτο έχει αρχίζει να ξεφτίζει, θα δω αν μπορώ να βρω να μου κόψουν και να βάλω inox. -Αυτό με το αλουμίνιο δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει σαν συρταρωτό καμιά πατέντα.

Unknown είπε...

Οχι δεν ειναι ινοξ αλλα με σμαλτο. Το σκεφτηκα και εγω να τους αλλαξω με ινοξ αργοτερα. Το αλουμινιο μπορω να το βιδωσω ή να το πριτσινωσω πισω μιας και εχει περιθωριο η λαμαρινα.

Dallis είπε...

ΩΡΑΙΑ και λεπτομερης παρουσιαση καταγραφη ..μπραβο φιλος !!!!

Κρασοπατήρ είπε...

Θενξ :) γράφω αυτά που θα ήθελα να διαβάσω κι εγώ πριν την αγορά.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Συγχαρητήρια για την πολύ αναλυτική περιγραφή και τα test που μοιράστηκες μαζί μας. Εχω παραγγείλει και περιμένω την ίδια αλλά με 3 καυστήρες. Αν στο ψήσιμο βάλουμε αντικολλητική μεμβράνη π.χ https://www.skroutz.gr/s/21348765/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%9B%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A6%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-BBQ-50x40cm.html
λογικά θα αποφύγουμε τις αναφλέξεις και τα πολλά καθαρίσματα. Υπάρχουν και ανάλογα βίντεο στο youtube.
Την καλημέρα μου.
vpafi.

Ανώνυμος είπε...

....συνέχεια του προηγούμενου ξέχασα να ρωτήσω, γιατί την φιάλη δίπλα και όχι επάνω? Δεν την αντέχει..?

Κρασοπατήρ είπε...

Ναι, δεν αντέχει το βάρος. Αν θέλετε να την μετακινείτε η καλύτερη λύση είναι μία βάση με ροδάκια (πουλάνε σε καταστήματα με γλάστρες).

*Σχετικά με τις μεμβράνες, προβληματίζομαι γιατί γράφει στις προδιαγραφές ότι αντέχουν έως 300 π.χ. βαθμούς. Όταν όμως την βάζεις να ψήνει, τα λίπη ανεβάζουν κατά πολύ τη θερμοκρασία και ίσως είναι ανθυγιεινό. Κατ' εμέ οι μεμβράνες είναι για λαχανικά ή μπιφτέκια. Στα υπόλοιπα κρέατα θα χρειάζεται συνεχώς να καθαρίζεις-σκουπίζεις τα λίπη.

V.P είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Εχθές την παρέλαβα και την εστησα.Δεν προβληματιστηκα κάπου αφού σε κάποια σημεία βοήθησαν και οι φωτογραφίες σου. Σήμερα θα γίνει το πρώτο αναμα συμφωνα με την διαδικασία που προτείνεις.

V.P είπε...

Όσον αφορά το ταψακι, μπαίνει και βγαίνει σαν συρτάρι άψογα. Μήπως έχεις βάλει τις βάσεις ανάποδα και σε ταλαιπώρησε γιατί δεν βλέπω στο πίσω μέρος του ταψιού στις γωνιές ότι έχει κουμπώσει στις βάσεις. Αν θες βγάζω φωτό την δική μου και από στέλνω.

Κρασοπατήρ είπε...

10 φορές κι από κάθε φορά προσπάθησα να τις βάλω, αλλά δεν... Προσωπικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα με το στήριγμα και το βάλε-βγάλε του ταψιού, αλλά στείλε καμιά φωτό να μας φύγει η περιέργεια ή να βοηθηθεί κάποιος άλλος. Καλά έκανες και πήρες με 3 καυστήρες. Τιμούλα πόσο εάν επιτρέπεται; Αυτήν την περίοδο είναι όλες τσιμπημένες κάνα 20άρικο, από Σεπτέμβριο πέφτουν. Εγώ μάλλον στην περίπτωση έπεσα και την πήρα 119.

V.P είπε...

Την πήρα στα €189. Αυτή με τους δύο είχε €159. Το απόγευμα που θα πάω σπίτι θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφίες.

V.P είπε...

Πώς μπορώ να σου στείλω τις φωτογραφίες;

Κρασοπατήρ είπε...

Εάν θες στο krasomak@hotmail.com.

*Έψησα προχθές τσιπούρες και παρατήρησα ότι ο χρόνος ψησίματος αλλά και η προθέρμανση μειώνονται κάπου κατά 15% εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή!

V.P είπε...

Καλημέρα. Μόλις εστάλησαν.👍

Κρασοπατήρ είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις φωτό. Τις είδα όσο προσεκτικότερα μπορούσα, ωστόσο ακόμη δεν κατάλαβα πού μπαίνουν τα 2 σιδεράκια (που κρατάω στο χέρι μέσα σε φωτογραφία στην ανάρτηση). Μια χαρά δουλεύει το συρτάρι και πατάει εκεί όπου το έχεις κι εσύ. Μάλλον πάνω στην αλλαγή του μοντέλου (το προηγούμενο θα κούμπωνε διαφορετικά), θα τους ξέφυγαν και τα έστειλαν σε εμένα κι αυτά. Τέσπα, καλά ψησίματα να έχουμε, ελπίζω να την ευχαριστηθείς την ψησταριά. ***Εάν την αποθηκεύεις σε ανοιχτό χώρο, καλό θα είναι να πάρεις και κάλυμμα. Θα ζήσει περισσότερο καιρό!

V.P είπε...

Τα σιδεράκια μπαίνουν στην μέσα πλευρά που βιδωνει η βάση για το ταψακι. Φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία στο δεξί μέρος. Ναι της εχω πάρει και το κάλυμμα.
Να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για την υπομονή να γράψεις όλα αυτά. Εχω την ίδια, η συναρμολόγηση δεν ήταν δύσκολη αλλά όσο και ναναι ένα μπελά τον έχει. Η κατασκευή είναι πολύ καλύτερη/στιβαρότερη από ό,τι περίμενα. Ειχα πριν ψησταριά με πέτρες λάβας, μακρυά, οι αναφλέξεις είναι δράμα. Προσωπικά θεωρώ ότι εάν κάνεις πολύ συχνή χρήση (εγώ όχι) ίσως αξίζει να δώσεις παραπάνω, αλλά μιλάμε πάνω από τα τριπλάσια, αλλιώς δεν παίρνεις κάτι ουσιαστικά καλύτερο. Εάν μπεις κάποια στιγμή στη διαδικασία να αλλάξεις ανακλαστήρα και καυστήρες καλύτερα πάρε μια καινούργια σε αυτά τα χρήματα, φθηνότερα θα έλθει. Πήρα πρόσφατα μια από τα Leroy (όχι τις πολύ φθηνές με την απλή σχάρα, την πιο καλή με μαντέμι, 30-40 ευρώ παραπάνω). Θεωρητικά έχει καλύτερες προδιαγραφές από τη Unimac(διπλό, υψηλότερο και βαρύτερο καπάκι, πιο προσεγμένη σχεδίαση), δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά το γεγονός ότι με κάτω 200 ευρώ παίρνει κανείς πλέον μια πολύ αξιοπρεπή ψησταριά υγραερίου είναι σημαντικό. Φιάλη χρησιμοποιώ τη μικρή της coralgas με τη μπαγιονέ βαλβίδα η οποία είναι βολική αλλά εάν έκανα πιο συχνή χρήση ή είχα μεγαλύτερη ψησταριά θα ήθελα μεγαλύτερη φιάλη... . Απλά ήθελα να ευχαριστήσω για το κατατοπιστικό άρθρο και να επιβεβαιώσω τα σχόλια- ΚΑΛΟ ΨΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΑΓΩΜΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Κρασοπατήρ είπε...

Να 'σαι καλά φίλε. Να πω την αλήθεια, (δεν θέλω να είμαι και απόλυτος), αλλά να δώσω πάνω από 200 ευρώ για ψησταριά, δεν θα το έκανα ποτέ. Όπως γράφω και στην αρχή η τιμή που την πέτυχα τον Σεπτέμβριο ήταν συνδυασμός εκπτώσεων και μάλλον ήταν η εποχή που οι τιμές πέφτουν κάνα 30άρι γενικά. Τώρα που ζέστανε ο καιρός, ο χρόνος για το ψήσιμο είναι πολύ λιγότερος και είναι πρόκληση για περισσότερα ψησίματα. Αν γίνει καμιά στραβή και μας αφήσει χρόνους, θα χτυπήσω καμιά camping gas σε Black Friday. Πέρισυ είχε όλα τα μοντέλα στη μισή τιμή και ξεπουλήσανε!

Μπούρας Νίκος είπε...

Φοβερή η ενημέρωση. Συγχαρητήρια.
Εγώ πάντως πήρα την Unimac 661317 (4+1 εστίες, ανοξείδωτη κλπ) και μου φαίνεται μεγάλη για το χώρο μου (μπαλκόνι). Μάλλον είναι τέλεια για αυλή (η εγώ είμαι ψείρας....). Αν ενδιαφέρεται κανείς μερακλής την δίνω (Αθήνα είμαι)

Panosnanopoulos είπε...

Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε στο παρακάτω θέμα που έχω. Ποιες οι διαφορές των ποιο ακριβών ψησταριών (πχ ladman) από τις ποιο φθηνές. Έχουν τεράστια διαφορά στην τιμή . Αξίζει το κόπο να πάω σε μια ποιο ακριβή? Σε ποια κομμάτια θα κερδισω.ψήνω μια φορά την εβδομαδα.,Με μια unimac η borrman θα κάνω την δουλειά εξίσου καλα? Ή να βάλω καμία δόση παραπάνω και να πάω σε Ladman.

Κρασοπατήρ είπε...

Αμέτρητες οι παράμετροι για τα ερωτήματά σας. Καταρχήν ΟΧΙ, δεν ψήνουν εξίσου. Η Ladmann έχει καλύτερο σχεδιασμό και ψήνει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της σχάρας. Οι φθηνές στο 1/3 έχουν χασούρα. Υπάρχουν ποιοτικές διαφορές, όπως ο ανακλαστήρας-τείχωμα στο καπάκι, το καλύτερο μαντέμι, ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΨΗΝΕΤΕ, κλπ. H Ladmann παρέχει εγγύηση για 5 έτη στους καυστήρες, ενώ οι φθηνές για έναν μόλις χρόνο.

Εγώ για χαβαλέ την πήρα τη δική μου με μόλις 119 ευρώ και κατέληξα να καταργήσω σχεδόν το κάρβουνο. Πλέον το έχω γυρίσει στο ψάρι. Κάθε Παρασκευή 3 μισόκιλα από τσιπούρα-φαγκρί-λαβράκι και καμιά γαρίδα σε 20 λεπτά είναι έτοιμα. Για 3-4 άτομα η μη επώνυμη υγραερίου (έστω και η unimac με δύο καυστήρες) δεν θα σας αφήσει με παράπονο. Εάν είστε στην πόλη σε μπαλκόνι επιλέξτε επώνυμη με 3+ καυστήρες. Εάν έχετε υπομονή black friday, έχει πραγματικά πολύ καλύτερες τιμές.

Προσωπικά ΔΕΝ το έχω μετανιώσει που πήρα τη συγκεκριμένη της ανάρτησης, είναι αρκετά αποδοτική και κομψή (είδα άλλες ακριβότερες κινέζικες και είναι πολύ χάλια στα υλικά και την υφή).

Unknown είπε...

Καλησπερα και εμενα πριν απο 4 μερες μου εκανε δωρο η γυναικα μου μια unimac με 3 καυστηρες. Πρωτη εντυπωση ηταν τελεια εψησα σουβλακια κοτοπουλο και χοιρινα και μπριζολακια χοιρινα ολα τελεια, στα λουκανικα ειχα πολλες αναφλεξης αλλα ηταν και αυτα τελεια. Εχθες εψησα πιτσες μια σε στρογγυλο ταψακι και μια σε τετραγωνο και οι δυο ψανταστικες. Για ποιο ακριβες δεν ξερω αλλα δεν θα εδεινα 600, 700 ευρω ποτε.

Panosnanopoulos είπε...

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Ψάχνω για αγορά ψησταριάς υγραερίου. 2ή3 καυστήρες. Έως 200€. Είμαι ανάμεσα σε Unimac και Thermogas. Τι προτείνετε;

Κρασοπατήρ είπε...

Φίλε Θεόδωρε, εάν η Thermogatz ήταν ελληνικής κατασκευής, θα σου έλεγα πάρτην. Ωστόσο, ο σχεδιασμός κατά 98% είναι ίδιος με την Unimac, κάτι που προδίδει ότι είναι κι αυτή από το ίδιο κινεζικό εργοστάσιο. Οι διαφορές που παρατήρησα είναι στο χρώμα των διακοπτών και το ότι η thermogatz έχει... ανοιχτήρι για τα μπουκάλια. ΟΜΩΣ, οι Unimac έχουν μαντεμένιες σχάρες, κάτι που το πληρώνεις παραπάνω εάν το επιθυμείς και στις thermogatz.

Πάρε με 3 ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ. Εάν έχετε υπομονή, προς τον Σεπτέμβριο, οι τιμές πέφτουν κάνα 20ευρω. Δείτε για τυχόν extra εκπτώσεις με την εγγραφή σε κάποιο site.
Προσωπικά το πήρα από https://www.extremetools.gr/

Θεόδωρος είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ γιο την άμεση απάντηση. Το ίδιο πρόσεξα και εγώ. Άρα συγκριτικά, λόγω σχάρας καλύτερα UNIMAC. Βασικά έχω κτιστό BBQ με κάρβουνο. Την αερίου τη σκέφτομαι για έως 4 άτομα κενένα ψαράκι κυρίως... στο μπαλκόνι. Απλά με τη διαφορά κόστους έλεγα ναπάρω κουκουλα και αξεσουαρ γενικά. Να μην επιλέξη λες με 2 καυστήρες; Σε κάθε αλλαγή μπουκάλας χρειάζετε και άλλαγή σε κάποια τσιμούχα στην ένωση; Επίσης χρειάζεται να πάρω και ρυθμιστή για τυχόν διαροή; Ευχαριστώ.

Κρασοπατήρ είπε...

Ναι θα χρειαστεί ο ρυθμιστής πίεσης. Πάρε και κάλυμμα για προστασία από καιρικές συνθήκες και τίποτα περίεργα ζωάκια. Εγώ με την σημερινή γνώση, θα έπαιρνα με 3 καυστήρες, 30 ευρώ διαφορά είναι μόνο.

Θεόδωρος είπε...

Σε ευχαριστω πολυ

Κρασοπατήρ είπε...

Media Markt έχει στα 129 ευρώ ladmann με 2 καυστήρες, δωρεάν μεταφορικά και 2 χρόνια εγγύηση.
https://www.mediamarkt.gr/el/product/_landmann-ld-12375-ft-grill-chef-1214855.html

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα. Αξίζει η συγκεκριμένη; Είναι καλύτερη από unimac; Ανταλλακτικά αν χρειαστεί;

Θεόδωρος είπε...

Ψησταριά Υγραερίου Campingaz Xpert 100 L με 2 Καυστήρες
Συγκριτικά με τη Unimac 2 καυστήρων;

Κρασοπατήρ είπε...

Η campingaz λίγο ισχυρότερη, ο σχεδιασμός της δεν αφήνει πολύ θερμότητα να φεύγει και θα ψήνει καλύτερα από unimac, μικρότερη επιφάνεια ψησίματος, δύο χρόνια εγγύηση, διπλώνουν τα πλαϊνά, είναι ό,τι πρέπει για μπαλκόνι. Ωστόσο κι αυτή (όπως και η Landmann) μειονεκτούν στη σχάρα που δεν είναι από μαντέμι. Δεν έχει θερμόμετρο (μικρό το κακό). Εάν είστε στην Αττική, σας την συναρμολογούν με κάποιο κόστος στο χώρο σας.

V.P είπε...

Έκανα την πατέντα με το αλουμινόχαρτο στο κενό που αφήνει πίσω το καπάκι. Δεν το έκλεισα μεχρι πέρα πέρα αφήνοντας από κάθε πλευρά δύο πόντους. Είναι η μέρα με την νύχτα το ποσό κρατάει θερμοκρασία. Σχεδόν τερματίζει το θερμόμετρο με κλειστό καπάκι ενώ πριν όχι.

Θεόδωρος είπε...

Άρα θέλω απόψεις για να καταλήξω :υnimac 2 καυστήρων ή campingaz 2 καυστήρων; Αν περνάτε τώρα τι θα επιλέγατε;

V.P είπε...

Προσωπικά με την unimac απόλυτα ικανοποιημένος.
Αν έχεις να δώσεις την μικρή διαφορά προς τα επάνω και σε παίρνουν και οι διαστάσεις,πήγαινε σε τρεις καυστήρες.

kerkireos είπε...Καλησπερα ψηστες!

Πηρα την https://www.skroutz.gr/s/19558671/Unimac-Basic-661312.html μετα απο παροτρυνση φιλου που εχει την ιδια.την στησαμε μαζι αλλα δεν ειχα μπουκαλα, πηρα την επομενη μερα.

Την τοποθετησε ο πεθερος αλλα κατι δεν παει καλα.Ενω επαιζαν με τα ματια πεταξε φλογα και καψαλισε το χερι του και δεν ασχοληθηκε αλλο.

Σημερα ανοιξα λιγο το γκαζι με ανοιχτο το καπακι της ψησταριας,βλεπω το σωληνακι να γεμιζει και να στελνει γκαζι στην ψησταρια,η μυρωδια ειναι αρκετα εντονη.Αναβω το ματι αλλα δεν ζεσταινει η σχαρα και ας εχουν περασει 1-2 λεπτα.Ειναι φυσιολογικο για την πρωτη χρηση?Τι μπορει να κανουμε λαθος?

Κρασοπατήρ είπε...

Φίλε kerkiereos πάντα ανάβουμε την ψησταριά υγραερίου με ανοιχτό καπάκι! Μήπως πατάς για πολύ ώρα τον διακόπτη και αφήνει αέριο και μυρίζει; Το ότι δεν ζεσταίνει, ίσως είναι κάποιο ελάττωμα στους καυστήρες.

-Βγάλε τις σχάρες και τους διαχύτες, άναψε την ψησταριά και τσέκαρε εάν βγαίνουν οι φλόγες από τις τρυπούλες σε όλο το μήκος κάθε ενός καυστήρα.

-Μήπως κατά τη μεταφορά ξεβιδώθηκε-λασκάρισε βίδα που συγκρατεί τους καυστήρες; https://1.bp.blogspot.com/-jX3P0w6R1gk/XZsa-PeOrjI/AAAAAAAA9Jw/xJdYxJMEL3wUxFuARTQYEO7je9noWhVlACLcBGAsYHQ/s1600/Unimac%2Bbasic%2B661311%2B5.JPG

-Δοκίμασε με κάποιον άλλον μειωτήρα της πίεσης του υγραερίου.

-Τσέκαρε το λάστιχο για τυχόν τρυπούλα.

-Επικοινώνησε και με τον έμπορο που την προμηθεύτηκες ή και με την ίδια την Unimac. Θα το καλύψει η εγγύηση, το ζητούμενο είναι μην γίνει κάνα ατύχημα...


@V.P. εγώ ακόμη δεν δοκίμασα με αλουμινόχαρτο, το σκεφτόμουν προχθές που έψησα δύο πίτσες κι έφευγε ΠΟΛΥ θερμοκρασία εκτός, αλλά βαριόμουν να το κάνω. Δεν ξέρω καμιά πατέντα αν μπορέσω να κάνω με μεταλλική πλάκα που να ανοιγοκλείνει σαν πορτάκι και που να μην εμποδίζει το άνοιγμα του καπακιού.

*Eπειδή μέχρι και σήμερα ΔΕΝ έχω χρησιμοποιήσει την βοηθητική σχάρα, αυτή ενδέχεται, στο σημείο που πατάει, να εμποδίζει κατά ένα ποσοστό την θερμότητα να φύγει και να την συγκρατεί προς τα μέσα...

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα σας. Τελικά παρήγγειλα και παρέλαβα άμεσα τη Unimac 661311. Πολύ καλή κατασκευή. Τη συναρμολόγησα σχετικά εύκολα. Έλλειπε μόνο μια βίδα από το κουτί. Κατά τα άλλα μια χαρά. Ακόμα δεν τη σύνδεσα με μπουκάλα, ούτε έψησα. Θα επανέλθω όταν κάνω την αρχή. Η αγορά έγινε από Εμπορίδης. Άμεση αποστολή και εξυπηρέτηση. Πήρα και την αντίστοιχη κουκούλα.

Κρασοπατήρ είπε...

Καλορίζικη και καλά ψησίματα :). Φρονώ ότι δεν θα το μετανιώσεις για τη συγκεκριμένη αγορά. Ευελπιστώ ότι σε βοήθησα πριν την αγορά για τα θετικά (και τα αρνητικά) της ψησταριάς.

Θεόδωρος είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Ναι βοήθησες αρκετά για τη συγκεκριμένη αγορά. Από κατασκευής άψογη και στιβαρή. Σύνδεσα σήμερα και τη φιάλη και έκανα το 1ο ανανά. Σε 1 λεπτό 280 βαθμούς. Τα επόμενα σχόλια μετά το πρώτο ψήσιμο.

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα πρώτο ψήσιμο. Λαυράκια. Ακολούθησα τις παραπάνω οδηγίες, η φωτιά στο χαμηλό κοντά στους 280. Περίπου 15 λεπτά ή κάθε πλευρά. Έτοιμα και γευστικότατα. Άρα, πρώτη απόπειρα επιτυχής.

Κωστης είπε...

Καλημερα. Χαρις στη δικη σας συμβοθλη, πηρα τη Unimac με τις 3 εστιες. Εξαιρετκη! Εχω ψησει ηδη μερικες φορες. Εχω ομως ενα προβλημα: η ψησταρια μπροστα δεν ψηνει καλα (αργει πολυ) και στο πισω μερος αρπαζει γρηγορα. Υπαρχει βελτιωση γι αυτο;

Aris είπε...

Καλημέρα Κώστα. Αυτος είναι και ο λόγος οτι υπάρχουν αυτου του τύπου οι ψησταριές (απο εταιρείες που βγαζουν εργαλεία) και οι επωνυμες που είναι μόνο ψησταρίες.
Νομίζω οτι δεν μπορεις να βελτιώσεις την σωστή κατανομή για το θέμα οτι αυτές που ψησταριες στο κάτω μέρος (ταψι) είναι αρκετά ανοιχτες και περνάει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα απο μπροστά, προς τα πίσω, δημιουργώντας το αποτέλεσμα που αναφέρεις.

Δημοσίευση σχολίου