Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ψησταριά υγραερίου Unimac Basic ~ Συναρμολόγηση - Εμπειρία - Συμβουλές για μαντέμι


Αυτά που ΔΕΝ θα σας πούνε οι έμποροι και βαριούνται-ντρέπονται να γράψουν οι άλλοι αγοραστές...
 
*Η ανάρτηση έχει τη δομή χρονικής εξιστόρησης, γράφονται παρατηρήσεις για το συγκεκριμένο μοντέλο και γενικότερα για τις ψησταριές υγραερίου, οπότε διαβάστε έως το τέλος. 
 
Μετά από 30 χρόνια ψησιμάτων στα κάρβουνα, ήρθε ο καιρός να πάρω κι εγώ μία ψησταριά που λειτουργεί με υγραέριο.

Καταρχήν είχα δοκιμάσει κρέατα και ψάρια ψημένα σε άλλες ψησταριές υγραερίου και η γεύση ήταν πολύ καλή, πλησίαζε κατά 85~90% την γεύση που δίνει το κάρβουνο αλλά κακά τα ψέματα, όσο καλή κι αν είναι η ψησταριά, την γεύση που δίνουν τα κάρβουνα όταν τα υγρά από τα κρέατα πέφτουν πάνω τους και την επιστρέφουν πίσω με τη μορφή ατμού, δεν μπορεί να την πλησιάσει το υγραέριο, εκτός αν βάλεις αρωματικά καπνίσματος κλπ, κλπ.

Ψησταριά υγραερίου θα πάρεις για να γλυτώσεις το χρόνο ανάμματος των κάρβουνων και για πιο υγιεινό ψήσιμο. Επίσης εάν είσαι στην πόλη, όπου ο χώρος είναι περιορισμένος και το ψήσιμο σε κάρβουνα ενοχλεί τους γείτονες, μια ψησταριά υγραερίου είναι μονόδρομος κι ευκολία.

Προσωπικά ζω στην επαρχία με μεγάλο οικόπεδο, δεν έχουμε πρόβλημα χώρου, ωστόσο, όπως προανέφερα, θέλει ώρα το άναμμα των κάρβουνων. Δεν θα ανάψεις φουφού για 2-3 τσιπούρες ή μόνο 10 σουβλάκια. Πόσες φορές είπες με τον κολλητό, "να ψήσουμε κάνα κοψίδι" και το αμέσως επόμενο λεπτό συμπλήρωσες "πωωω ποιός ανάβει τώρα τα κάρβουνα"...

To μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ψησταριών υγραερίου είναι το σχεδόν άμεσο ψήσιμο, ο έλεγχος της θερμοκρασίας και το σβήσιμο των καυστήρων στο τελείωμα χωρίς να έχεις το νου σου για τυχόν ατυχήματα.

Έτυχε να μπλεχτώ σε ψήσιμο για καμιά 25ριά μαντραχαλέους που ΤΡΩΓΑΝΕ ΠΟΛΥ. Η δουλειά έγινε σε ψησταριά υγραερίου όπως της ακόλουθης φωτογραφίας η οποία στο κάτω μέρος έχει ταψί που γεμίζουμε με νερό για να ελαχιστοποιήσουμε τις αναφλέξεις. Σε 2-3 ώρες παίζει να ψήσαμε καμιά 20ριά κιλά παντσέτες-σουβλάκια χοιρινά και λουκάνικα. Ελάχιστες οι αναφλέξεις, τις οποίες σβήναμε με νερό. Η συγκεκριμένη μου είπανε ότι κόστιζε γύρω στα 250-300 ευρώ.


Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σχεδόν πολυτέλεια να έχεις ψησταριά υγραερίου. Κάτω από 300 ευρώ δεν έβρισκες κάτι αξιόλογο και λειτουργούσαν με ηφαιστιακές πέτρες. Πλέον υπάρχουνε πολλές εταιρίες που βγάζουνε ψησταριές υγραερίου με καυστήρες και διαχύτες από καλά υλικά που αντέχουν στο χρόνο κι ελέω ανταγωνισμού προσφέρονται σε προσιτές τιμές. Μία από αυτές ίσως είναι η κινεζική "Unimac" που εμπορεύεται από αγροτικά βενζινοκίνητα και ηλεκτρικά εργαλεία έως και ψησταριές υγραερίου.

Επειδή προς το παρόν δεν σκέφτομαι να καταργήσω εντελώς τα κάρβουνα, αγόρασα το μικρότερο μοντέλο με 2 καυστήρες για τα μικρά ή έκτακτα ψησίματα της εβδομάδος. Μέτρησα αρχικά το μέγεθος της επιφάνειας ψησίματος από την ψησταριά κάρβουνου που διαθέτω (και με καλύπτει) και διαπίστωσα ότι είναι ελάχιστα μικρότερο από αυτό της Unimac. Την είχα δει σε λειτουργία στην περσινή ΔΕΘ και μου άρεσε η κατασκευή της, η οποία είναι από χάλυβα και διαθέτει μαντεμένιες σχάρες. Οπότε την έψαξα στο διαδίκτυο και διαπίστωσα και από σχόλια άλλων χρηστών ότι ήταν ικανοποιημένοι από τη χρήση της. Σημαντικό το ότι υπάρχει αντιπροσωπεία στην Ελλάδα που προμηθεύει προσιτά ανταλλακτικά τα οποία ίσως χρειαστούν μετά από καιρό. Ένας καυστήρας π.χ. σου έρχεται άμεσα και κοστίζει 19 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μοντέλο 661311 με 2 καυστήρες κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, τον Σεπτέμβριο του 2019 κι έρχεται σε αντικατάσταση του 661304. Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ ποιά η διαφορά του ενός μοντέλου με το άλλο, εκτός από το ταψάκι αποστράγγισης λίπους που στο νέο μοντέλο έχει καλύτερο σχήμα για να μην πέφτουν τα λίπη εκτός.

Η τιμή του σήμερα είναι 139 ευρώ, ωστόσο αγοράστηκε στα 119 ευρώ με συνδυασμό διαδικτυακών εκπτώσεων και δωρεάν μεταφορικά. Ο απαραίτητος ρυθμιστής-μειωτήρας του υγραερίου δεν περιλαμβάνεται στη συσκευασία και μου κόστισε 7 ευρώ (ενημέρωση: στο 12μηνο μου χάλασε ο ρυθμιστής -δείτε παρακάτω). Αγόρασα επιπροσθέτως με 18 ευρώ ένα προστατευτικό κάλυμμα της ίδιας εταιρίας με το κατάλληλο μέγεθος (κωδ. 661391) και μία μαντεμένια πλάκα δύο όψεων (ριγωτή κι επίπεδη) με 17 ευρώ (κωδ. 661390).

Η κατασκευή της είναι (όπως σχεδόν τα πάντα σήμερα) κινεζική. Εάν βλέπετε μάρκες Vanward - Bormann - Blackbull - Unimac, να ξέρετε ότι είναι εφάμιλλης ποιότητας (μην σας πω ότι τις φτιάχνει το ίδιο εργοστάσιο).


Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:

  • 2 καυστήρες από ανοξείδωτο χάλυβα (inox) 3kw ο καθένας
  • συνολική ισχύς 6kw
  • αυτόματη πιεζοηλεκτρική ανάφλεξη
  • σχάρα από μαντέμι
  • σχάρα ζεστάματος
  • επισμαλτωμένοι διαχύτες
  • θερμόμετρο inox
  • καπάκι με ανοξείδωτη μετώπη
  • πλαϊνά ράφια εργασίας
  • συλλέκτη για τα λίπη
  • ρόδες μεταφοράς
  • εύκολο καθάρισμα με αφαιρούμενο συρτάρι αποστράγγισης λίπους
  • κύρια επιφάνεια ψησίματος: 440x420mm (τα site λανθασμένα γράφουνε 48x42)
  • διαστάσεις συσκευής: 1101.8x1021.5x609.5mm
  • διαστάσεις συσκευασίας: 620x580x430mm
  • βάρος (Κ/Μ): 19.5 / 21 kg
  • 1 χρόνο εγγύηση κατασκευαστή

*Το μοντέλο με 3 καυστήρες κοστίζει 30 ευρώ παραπάνω και ίσως είναι η καλύτερη μέση επιλογή για όσους δεν έχουνε και ψησταριά κάρβουνου, καθώς σε επιφάνεια 56x42cm έχεις 9kw ισχύ (πιο αποδοτική γιατί ενώ έχει κατά 25% μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτήν με τους δύο καυστήρες, η ισχύς αυξάνεται κατά 50%). 


Συναρμολόγηση ψησταριάς

Άνοιγμα του κουτιού, το μαρτύριο ξεκινάει...


Το στήσιμο είναι αρκετά χρονοβόρο. Οι οδηγίες που εσωκλείονται δεν είναι από τις καλύτερες που έχω δει και τα πράγματα γίνονται χειρότερα λόγω αρκετών άσχετων οπών που υπάρχουνε διάσπαρτες στα εξαρτήματα και δεν μπορείς να καταλάβεις επακριβώς πού πρέπει να βιδώσεις.

Τί θέλει να πει άραγε ο Κινέζος;;;


Χρειάστηκε ένα σταυροκατσάβιδο για τη συναρμολόγηση, χρησιμοποίησα μερικές ροδέλες που δεν υπήρχανε μέσα στο κουτί, μία μεγάλη βίδα ήταν λειψή (8 στα πόδια και 4 στο ράφι χρειάζονται ενώ είχε 11), επιστράτευσα αρκετή υπομονή, -αν είσαι και μόνος θα το φας το τρίωρο χαλαρά!

Ειδικά στα πόδια, επειδή είναι ακανόνιστο το μέγεθος, νόμιζα ότι έχει γίνει κάποιο λάθος και ήμουν έτοιμος να την ξεστήσω για να κάνω πατέντες με τρυπάνι. Τελικά με λίγη επιμονή και σκέψη τα κατάφερα...

*Βάλτε στο πάτωμα ένα μεγάλο χαρτόνι ή χαλί για να μην γρατσουνιστούνε τα διάφορα μέρη.

**Παρά τις πολλές γωνίες και καμπύλες, σε κανένα σημείο δεν υπήρχε κίνδυνος κοψίματος των δαχτύλων, όλα ήταν τροχισμένα και στρογγυλεμένα.


Η μέσα πλευρά μετά την σωστή τοποθέτηση των ποδιών. Το βίδωμα πρέπει να γίνει στην δεύτερη τρύπα, όχι τέρμα πάνω, χρειάζεται ροδέλα που δεν εμπεριέχεται στο κουτί για να μπορεί να πατάει το κεφάλι της βίδας.

Αυτά υποτίθεται ότι έμπαιναν στην βάση για το ταψάκι κάτω από τους καυστήρες. Μια χαρά μπήκε το ταψί και χωρίς αυτά...

Βιδώνοντας τη βάση για το ταψάκι, αυτό δεν χωράει από κάτω στα ίσια, οπότε το έσπρωξα από τη μία πλευρά προς τα πάνω για να πάρει κλίση, οπότε και τα λίπη θα πέφτουνε στο πιατάκι-συλλέκτη που υπάρχει για αυτήν τη δουλειά.

Πλαϊνή φωτογραφία της ψησταριάς με τα καμπυλωτά μπροστινά πόδια. Το κάτω ράφι δεν μπορεί να αντέξει το βάρος μιας μεγάλης μποτίλιας υγραερίου.

Οι καυστήρες έρχονται συνδεμένοι από την εταιρεία. *Η τρύπα στο αποσπώμενο ταψάκι είναι για τα λίπη που θα στάξουν


Πάνω από τους καυστήρες βάζουμε τους "διαχύτες" που κατανέμουν-διαχέουν τη θερμότητα


Τέλος, βάζουμε και τις μαντεμένιες σχάρες που είναι σε δύο κομμάτια κι εφαρμόζουν άψογα στην ψησταριά. Το συνολικό μέγεθος είναι 44x42 κι όχι 48x42 που δίνουν τα site.

Μαζί με την ψησταριά υπάρχει και μια βοηθητική σχάρα για το ζέσταμα ή το "παρκάρισμα" κομματιών κρέατος. Δεν εμποδίζει στο ψήσιμο, είναι 9 εκατοστά πάνω από τις βασικές σχάρες. Αφαιρέστε το πλαστικό της κάλυμμα πριν την χρησιμοποιήσετε!

Η μαντεμένια πλάκα της εταιρείας πωλείται ξεχωριστά και κοστίζει 19 ευρώ. Αυτή είναι η ριγωτή πλευρά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη σειρά "Basic" της Unimac γιατί όλες οι επιφάνειες έχουνε το ίδιο πλάτος.

H επίπεδη πλευρά της μαντεμένιας πλάκας. Έχει πάχος στο σώμα 6mm και περιμετρικά 10mm ζυγίζει 3kg. Πατάει κανονικά στην ψησταριά, απλώς δεν έχω βγάλει την σχάρα από κάτω.




Μετά από τουλάχιστον 3 ώρες, επιτέλους ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση. Στιβαρή κατασκευή από χάλυβα. Τα πλαϊνά ράφια είναι από μέταλλο, δεν διπλώνουνε, αντέχουνε αρκετό βάρος και βοηθάνε πολύ και στη μετακίνηση. Πρακτικές κρεμάστρες για τα σύνεργα ψησίματος και μπροστινό ράφι για τα καρυκεύματα. Το χερούλι είναι από μέταλλο και καουτσούκ για να μην καιγόμαστε. Τα ροδάκια είναι πλαστικά με αυτοκόλλητο inox χρώματος. Διαθέτει και θερμόμετρο.





Σε περίπτωση που αγοράσετε παρόμοια ψησταριά από κατάστημα, σκεφθείτε σοβαρά να την παραλάβετε έτοιμη στημένη. Συνήθως ένα 10ευρω κοστίζει, αλλά θα γλυτώσετε την ταλαιπωρία και τυχόν λάθη, μικροκαταστροφές από υπερβολικό σφίξιμο, κλπ.

Σκανάρισα το manual του κατασκευαστή. Κατεβάστε σε αρχείο pdf τις γενικές οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την κατηγορία Unimac Basic και τις οδηγίες συναρμολόγησης για το μοντέλο με δύο καυστήρες (661311) από εδώ.




Το κάλυμμα unimac 661391, εφαρμόζει άψογα στην ψησταριά, δεν ακουμπάει στο πάτωμα, αφήνει ένα κενό 8 εκατοστών.

Φαίνεται πολύ ποιοτικό. Βαρύ, με δυνατές ραφές και άψογα τελειώματα. Η εξωτερική πλευρά είναι από ύφασμα πολυεστέρα τύπου "oxford"



Η εσωτερική πλευρά είναι αδιάβροχη από PVC. Προσφέρει προστασία από ήλιο και βροχή.

Μετά από αρκετούς μήνες, τον Μάιο 2020, το κάλυμμα είχε γεμίσει με σκόνες. Το ξέπλυνα με νεράκι και στέγνωσε τσακ-μπαμ. Καμία φθορά ή σχίσιμο.




Προετοιμασία-συντήρηση μαντεμένιων σχαρών

Το μαντέμι (χυτοσίδηρος) είναι υλικό ιδανικό για τη μαγειρική, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εστίες θερμότητας. Τηρώντας μερικούς βασικούς κανόνες υγιεινής και συντήρησης, θα διατηρούμε τις σχάρες και τις πλάκες μας ασφαλείς για μαγειρική και σχεδόν αντικολλητικές. Η διαδικασία επάλειψης με λίπος ή έλαια και το κάψιμο ώστε να αποκτήσει-διατηρήσει αντικολλητική επίστρωση, ονομάζεται "καρύκευση ~ ωρίμανση ~ εμπλουτισμός" (seasoning). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μία ελαιώδη στρώση που προστατεύει το μέταλλο από τη σκουριά και το καθιστούν περισσότερο αντικολλητικό. Επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό και από την ίδια τη χρήση του μαντεμιού, από τα λίπη των κρεάτων. Όσο περισσότερο τρώμε παντσέτες, τόσο καλύτερο για τις σχάρες μας!
Πριν την πρώτη χρήση:

1. Πλένουμε τις μαντεμένιες σχάρες (και την πλάκα) με ζεστό νερό στο νεροχύτη και τρίβουμε με ένα σφουγγάρι (όχι σύρμα) για να φύγουνε κατάλοιπα από το εργοστάσιο κατασκευής και τη μεταφορά.

2. Τοποθετούμε τις σχάρες στην άδεια ψησταριά και την ανάβουμε στο φουλ. Κλείνουμε το καπάκι και τις αφήνουμε για 20 λεπτά να καούν.

3. Σβήνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν οι σχάρες. Τις αλείφουμε παντού με ελαιόλαδο ή ακόμη καλύτερα με ζωικό λίπος, (αλλά όχι με βούτυρο ή μαργαρίνη τα οποία καίγονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και θα κολλάνε τα φαγητά).

4. Ανοίγουμε τη φωτιά στο φουλ και με κλειστό καπάκι τις αφήνουμε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια μειώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μισό και αφήνουμε για ακόμη 30 λεπτά.

5. Αφήνουμε να κρυώσουν κι αλείφουμε ξανά με λάδι. -Οι σχάρες είναι έτοιμες για χρήση!



*Προσωπικά έκανα αργότερα, από την αρχή, όλη τη διαδικασία για την μαντεμένια πλάκα ξεχωριστά από τις σχάρες. Εάν δεν σκοπεύετε να κάνετε χρήση των σχαρών ή της πλάκας για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτείνω αφού τις αλείψετε με λάδι, να τις τυλίξετε με μια παλιά πετσέτα και να τις έχετε σε ένα ντουλάπι. Εάν είναι εκτεθειμένες στην υγρασία θα εμφανιστεί σκουριά η οποία θα πρέπει να απομακρυνθεί με συρματόβουρτσα και σαπουνάδα και να ξαναμπεί λάδι. Χρήσιμα βίντεο υπάρχουν στο διαδίκτυο. Αναζητήστε με την ονομασία του μαντεμιού στα αγγλικά (cast iron, grates, clean, bbq).



Μετά από κάθε ψήσιμο:

Η καλύτερη ώρα καθαρισμού είναι ακριβώς μετά το ψήσιμο. Επειδή, όμως, ως συνήθως μαγειρεύουμε και καθόμαστε για φαγητό, μπορείτε να το κάνετε και λίγο αργότερα. Μεριμνήστε να ξύσετε τη σχάρα πριν αράξετε, για να φύγουν τα πολλά χοντρά κομμάτια.

1. Με άδειες τις σχάρες ανάβουμε τη φωτιά στο φουλ, αφήνουμε να καούν λάδια και υπολείμματα τροφών για 10-15 λεπτά.




2. Σβήνουμε και τρίβουμε τα υπολείμματα με συρματόβουρτσα.

3. Αλοίφουμε με ελαιόλαδο. - Γενικά θα σας είναι χρήσιμο ένα πινέλο για τις επαλείψεις των σχαρών και των φαγητών.

4. Αποφύγετε στην αρχή τα ψησίματα τομάτας, φασολιών ή όξινων σαλτσών πριν δημιουργηθεί μια καλή ελαιώδης επίστρωση από την χρήση των μαντεμένιων σχαρών. Ένα μαντεμένιο σκεύος φτάνει στην θερμοκρασία των 205 βαθμών κελσίου σε μια μέτρια φωτιά σε 4 λεπτά, ενώ έχει αποστειρωθεί από τους 100 βαθμούς. Δηλαδή δεν χρειάζεται σαπούνισμα.



Ψήσιμο

Η Unimac 661311 με δύο καυστήρες με κατεβασμένο καπάκι και στο φουλ, πιάνει τους 270~280 βαθμούς κελσίου σε 7-8 λεπτά. Με την μαντεμένια πλάκα, κάνει 12-13 λεπτά να πιάσει αυτήν τη θερμοκρασία. Οι σχάρες για να κρυώσουν (με ανοιχτό καπάκι) χρειάζονται 4-5 λεπτά, ενώ η πλάκα κρατάει θερμότητα για σχεδόν 35 λεπτά! *Τα παραπάνω με θερμοκρασία περιβάλλοντος 15 βαθμών. (Ενημέρωση Μάιος 2020: Ο χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος διαφέρει αρκετά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 30+βαθμούς!).
  
(Ενημέρωση Δεκέμβριος 2020: Δεν το γνώριζα, αλλά ο ρυθμιστής υγραερίου παίζει ρόλο και στην ένταση των καυστήρων -δείτε παρακάτω).

Η συγκεκριμένη ψησταριά ενδείκνυται για ψήσιμο επίπεδων κομματιών κρέατος και ψαριών. Εάν θέλετε να ψήσετε ολόκληρο κοτόπουλο, πίττες, ή ψωμί, καλό θα είναι να αναζητήσετε ψησταριές με πάνω από 2 καυστήρες γιατί το ψήσιμο δεν πρέπει να είναι "άμεσο" να μην είναι δηλαδή το φαγητό ακριβώς πάνω από τις εστίες θερμότητας, αλλά ανάμεσα σε αυτές, με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε και τις αναφλέξεις:



Το άναμμα της φωτιάς είναι πολύ εύκολο στις Unimac. Πιέζεις τον διακόπτη προς τα μέσα ώστε να απελευθερωθεί υγραέριο και τον γυρνάς προς τα αριστερά, οπότε ακούγεται ο ήχος από τον μηχανισμό που δημιουργεί τον σπινθήρα και η καύση ξεκινάει.



1. Για να ψήσουμε τα φαγητά λοιπόν, ανοίγουμε στο φουλ την ένταση της φωτιάς και κλείνουμε το καπάκι έως 10 λεπτά ώστε να ζεσταθούν οι σχάρες.

2. Στη συνέχεια, ανάλογα με το είδος του κρέατος και την περιεκτικότητα σε λίπος, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς, τρίβετε και καθαρίζετε με χαρτί τις σχάρες για να φύγει η μαυρίλα από προηγούμενα ψησίματα (αυτό εάν δεν καθαρίσατε από το προηγούμενο ψήσιμο), ξαναλαδώνετε τις σχάρες και ψήνετε κατά προτίμηση με κλειστό καπάκι.

3. Τσεκάρουμε για αναφλέξεις όταν ψήνουμε λιπαρά κρέατα. Τα πολλά άνοιξε-κλείσε επηρεάζουν τη θερμοκρασία.

Η πίσω πλευρά του καπακιού, όταν αυτό είναι κλειστό, αφήνει κενό 3 εκατοστών με αποτέλεσμα να χάνουμε θερμότητα και να μην ψήνει ομοιόμορφα η ψησταριά

*Και ο Κνουτ από Γερμανία παρατήρησε την απώλεια θερμότητας σε μία Landmann Triton και προτείνει μία μικρή πατέντα με αλουμινόχαρτο. Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
**Στο συγκεκριμένο μοντέλο υπάρχουν εγκοπές που αφήνουν την θερμότητα να εκτονωθεί, οπότε αποφεύγουμε το υπερβολικό σφράγισμα του κάδου ψησίματος (μπορεί να υπάρξει να μην αντιληφθούμε εσωτερική φωτιά ή την ανάπτυξη υπερβολικά μεγάλων θερμοκρασιών.





4. Μάθε την ψησταριά σου! Για να τελειοποιήσετε το ψήσιμο, θα πειραματιστείτε λίγο με τις θερμοκρασίες και σε ποιά σημεία είναι δυνατότερη η φωτιά ώστε να μετακινείτε τα κρέατα. Στις Unimac (και σε άλλες φθηνές μάρκες) η ένταση δεν είναι απολύτως ίδια σε όλο την επιφάνεια των σχαρών. Παρατήρησα στην δική μου ότι στο πίσω μέρος είναι δυνατότερη. Αυτό συμβαίνει γιατί το καπάκι από την πίσω πλευρά την ώρα που κλείνει έχει ένα κενό 3 εκατοστών με αποτέλεσμα μέρος της θερμότητας να οδηγείται προς τα έξω και περνώντας προς τα πίσω να δημιουργεί μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Αυτό γενικά είναι κατασκευαστικό σφάλμα γιατί χάνουμε θερμότητα και δεν κατανέμεται σωστά η θερμοκρασία.



Προσοχή με τα μέρη που θερμαίνονται. Το καπάκι είναι φυσικό να ζεσταίνεται πολύ και δεν το ακουμπάμε. Ανοιγοκλείνουμε από το χερούλι που διατηρείται κρύο. (Εδώ θα αναφέρω ένα ακόμη μειονέκτημα της ψησταριάς. Στα καπάκια στην εσωτερική πλευρά συνήθως υπάρχει ένας ανακλαστήρας θερμότητας που προστατεύει το ίδιο το καπάκι, αλλά και ανεβάζει την απόδoση της ψησταριάς. Στην συγκεκριμένη δεν υπάρχει ανακλαστήρας). Τα ράφια θερμαίνονται μέχρι το σημείο όπου έχουνε τις τρύπες, οπότε καλό θα είναι να μην τοποθετείτε πλαστικές σακούλες. Εάν έχετε πιατέλα ή γάστρα θα την διατηρείτε πάνω σε αυτά τα σημεία ζεστή.

Την μποτίλια υγραερίου δεν την βάζουμε κάτω από την ψησταριά, αλλά δίπλα. Η θερμοκρασία δεν επηρεάζει καθόλου τον σωλήνα που συνδέει την μποτίλια με την ψησταριά. Μπορείτε να βάλετε την μποτίλια πάνω σε πιατάκι γλάστρας με ροδάκια για ευκολότερη μετακίνηση (ενημέρωση: έφτιαξα μία δική μου βάση -δείτε παρακάτω).

Ο δυνατός αέρας επηρεάζει τους καυστήρες. Δεν σβήνει τη φωτιά, αλλά δεν αφήνει τις φλόγες να βγαίνουνε ομοιόμορφα από τους καυστήρες.

Προσωπικά τα κρεατικά μου τα θέλω καλοψημένα (well-done). Δεν αντέχω με τίποτα αίματα, ροζ μπιφτέκια από το μισοψήσιμο κλπ. *Μια φορά είδα από κοντά steak tartare (ωμό μοσχαρίσιο μπιφτέκι με ωμό αυγό από πάνω) και Saignant μπριζόλα και κόντεψα να λιποθυμήσω... Οπότε, όταν άλλοι γράφουνε ότι "η ψησταριά ψήνει τέλεια", καλό θα είναι να αναφέρουν και τον τρόπο που απολαμβάνουν τα ψητά. *Φυσικά., εάν έχουμε κάνα σιτεμένο κομμάτι ξηρής ωρίμανσης 30+ ευρώ το κιλό, δεν θα το κάνουμε well-done... -Τέσπα, πάντα αναφερόμαστε για τα απλά κρέατα που αγοράζουμε.





Πρώτη δοκιμή με κοπανάκι κότας ~ Πλάκα Vs σχάρας

Αφού λοιπόν στήσαμε την ψησταριά κι ετοιμάσαμε τις σχάρες, έφτασε επιτέλους η ώρα για την πρώτη δοκιμή. Επέλεξα κοπανάκια από μικρομεσαία κοτόπουλα, που το έχουνε το λιπάκι τους, όχι δηλαδή κάτι πολύ λιπαρό ή πολύ στεγνό. Σε 10 λεπτά πιάσαμε τους 270 βαθμούς. Τεστάρουμε τη θερμοκρασία της πλάκας ρίχνοντας λίγο νερό πάνω κι εάν αυτό τσιτσιρίζει κι εξατμίζεται, είμαστε έτοιμοι.

Από την αριστερή πλευρά έβαλα την πλάκα με τη ριγωτή πλευρά και δεξιά άφησα την μία σχάρα.
Το βάρος των κομματιών σχεδόν ίδιο 600γρ. Τα τοποθέτησα στην πίσω πλευρά όπου είναι δυνατότερη η φωτιά. Δεν τα μαρινάρισα καθόλου με λάδια ή σάλτσες. Έβαλα λίγη vegeta και μερικά φυλλαράκια φρέσκο δενδρολίβανο.



Την ένταση από την πλευρά της πλάκας δεν την μείωσα. Από την πλευρά της σχάρας την μείωσα περίπου 25%. Η πλάκα αργεί να τα ψήσει σε σχέση με τη σχάρα. Υπάρχουνε αναφλέξεις από την πλευρά της σχάρας που σβήνουν εάν μετακινήσεις το κρέας. Σαν αρχάριος ανοιγόκλεινα το καπάκι για να τσεκάρω και τα γύρισα 7-8 φορές. Δεν κόλλησε κανένα κομμάτι. Σε 20 λεπτά, ήταν έτοιμο το πρώτο κοπανάκι από την πλευρά της σχάρας και η εικόνα ήταν αυτή:



Τα κομμάτια από την πλευρά της σχάρας ήταν έτοιμα σε 30 λεπτά. Στα 35 λεπτά έβγαλα και τα κομμάτια από την πλευρά της πλάκας.

Δοκιμάζοντας από την σχάρα, ήταν από τα καλύτερα κοτόπουλα που έφαγα ποτέ :) Ζουμερό και πεντανόστιμο. Η γεύση σχεδόν σαν να ψήθηκε στα κάρβουνα. Στα κάρβουνα όμως συνήθως μαυρίζει-καίγεται-στεγνώνει και αργεί πολύ. Στην ψησταριά υγραερίου ήταν τέλειο!

Από την πλευρά της πλάκας, σχεδόν ίδια η γεύση, αλλά ήθελε ακόμη περισσότερο ψήσιμο για κάνα 5λεπτο, -με είχε πιάσει το σκοτάδι και δεν καλοέβλεπα. Μου άρεσε περισσότερο από τη σχάρα γιατί τα λίπη που έσταζαν και καιγόντουσαν αρωμάτιζαν περισσότερο το κρέας. Ενδέχεται όμως η πλάκα να ψήνει καλύτερα, γιατί δημιουργεί μία κρούστα πάνω από το κρέας και το σιγοψήνει από μέσα. Θα δείξει στις επόμενες δοκιμές...


Τα κομμάτια από την πλευρά της σχάρας ήταν έτοιμα σε 30 λεπτά (δεξιά στην πιατέλα). Στα 35 λεπτά έβγαλα και τα κομμάτια από την πλευρά της πλάκας (αριστερά στην πιατέλα).


Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όλα έγιναν σε απόλυτη ηρεμία. Ούτε κάπνα, ούτε μυρωδιές, σα να μη συνέβη τίποτα...


Η κατάσταση μετά το ψήσιμο.


Μπορεί η πλάκα από μαντέμι να αργεί λίγο παραπάνω, αλλά δεν λερώνει σχεδόν καθόλου την ψησταριά μας. Δείτε διαφορά μετά το πρώτο ψήσιμο.

Στο θερμόμετρο με μόλις ένα ψήσιμο πέρασαν ατμοί κάτω από το τζαμάκι κι έχει μόνιμο πλέον λεκέ. Όταν θερμαίνεται η ψησταριά και το θερμόμετρο, ο λεκές "εξατμίζεται", αλλά επιστρέφει με το κρύωμα.



Δεύτερη δοκιμή με μπούτι κότας


Έβγαλα την πλάκα από μαντέμι κι έβαλα 4 μπούτια κότας 1200gr σύνολο. Χωρίς μαρινάδα, αφαίρεσα το πολύ πάχος. Ψήσιμο αρχικά στο maximum. Τα έβγαλα στα 30 λεπτά. ΠΟΛΛΕΣ οι αναφλέξεις, τα μετακινούσα συνέχεια και αυξομείωνα την ένταση της φλόγας. Καλό το ψήσιμο, ωστόσο, ήθελαν ακόμη 5 λεπτά, γιατί το κρέας δεν ξεκολλούσε από το κόκκαλο με τη μία..


Τρίτη δοκιμή με τσιπούρες





3 τσιπούρες συνολικού βάρους 1150γρ. ψήθηκαν σχεδόν άριστα στους 220 βαθμούς και σε 24 λεπτά  (12 από κάθε πλευρά). Πριν το ψήσιμο λαδώθηκαν, αλατοπιπερώθηκαν, και μέσα σε κάθε μία έβαλα δύο φέτες λεμόνι και 2 κλωναράκια θυμάρι. Όταν βγήκαν τις ράντισα με λαδομουστάρδα. ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!


Δεν αμελούμε το τριψιματάκι στις σχάρες μετά από κάθε ψήσιμο. Να έχετε στην άκρη οπωσδήποτε κι ένα ρολό χαρτί κουζίνας.
Οι επισμαλτωμένοι διαχύτες, είναι αρκετά επίπεδοι (δεν έχουν τη μορφή πυραμίδας) κρατάνε λίπη και προκαλούνε συνέχεια αναφλέξεις, μετά από 2 ψησίματα τους ξύνουμε

Καθαρίζουμε ελαφρά με ένα χαρτί τους καυστήρες μήπως και βούλωσε κάποια τρυπούλα.


Λίπη έξω από το ταψάκι δεν έχω παρατηρήσει ακόμη. Όλα κυλάνε προς το πιατάκι που αφαιρείται πανεύκολα από τον γάντζο που κρέμεται. Το ίδιο το ταψί βγαίνει κι αυτό με ένα τράβηγμα και πλένεται.



Τέλος με τις δοκιμές, για να δούμε αν μπορεί να τα βγάλει πέρα με μεγαλύτερο φορτίο

Πρώτη Κυριακή με στημένη ψησταριά, ιδανικός ο καιρός, οπότε ας... ψήσουμε λίγα κομμάτια παραπάνω. Η σχάρα χωράει έως και 6 μεγάλες πίτες Καραμολέγκος επάνω, ψήνονται στο πι και φι χωρίς κανένα πρόβλημα



Τα αγαπημένα μας μπούτια κοτόπουλου, ξανά στη σχάρα. Αυτήν τη φορά έβαλα μεγάλα μπούτια συνολικού βάρους 2,5 κιλών.

 
Όπως βλέπετε δεν χωρούσανε όλα στην πάνω μεριά της ψησταριάς κι εδώ φάνηκε το μεγάλο της ελάττωμα: Είχα παρατηρήσει ότι η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη στο πάνω μέρος, αλλά με κλειστό καπάκι και τουλάχιστον τη μισή ένταση οι αναφλέξεις είναι μόνιμες! Μετά από μετακινήσεις, αυξομειώσεις θερμοκρασίας κλπ, αποφάσισα να ψήσω με ανοιχτό καπάκι. Δυστυχώς όμως στο κάτω μέρος η θερμοκρασία είναι πολύ λίγη, δεν μπορεί να ψήσει επαρκώς ένα δύσκολο κομμάτι κρέας όπως το μπούτι κότας, οπότε τα μετακινούσα και πάλι. Έκανα μία τρύπα στο καπάκι από ένα μπουκάλι νερού κι έσβηνα τις φλόγες -είδα βιντεάκια που τα μαστόρια έχουν ένα ψεκαστήρι με νερό και ρίχνουνε όποτε χρειάζεται.




Τα 2,5kg μπούτια ψήθηκαν σε συνολικό χρόνο περίπου μίας ώρας. Το καλό είναι ότι παρά τις φλόγες και το όποιο καψάλισμα της πέτσας, το κρέας δεν καρβουνιάζει, είναι καλοψημένο και νόστιμο.





1,5 κιλό χωριάτικα λουκάνικα, φρέσκα, αλλά με λίγο λίπος, φυσικά και δημιουργούσαν φλόγες. Ψήθηκαν πολύ γρήγορα σε περίπου 20 λεπτά κι όπως και στο κοτόπουλο, οι φλόγες ΔΕΝ έκαναν ζημιά. Το κρέας μέσα ήταν ζουμερό κι εύγευστο.

Καπνοί ΥΠΑΡΧΟΥΝ. -Ίσως έχετε πρόβλημα με τους γείτονες σε πολυκατοικία



Ψήσιμο στην πλάκα μαντεμιού:

Eπειδή με κούρασε η "ολοήμερη μάχη με τις φλόγες", αποφάσισα να κάνω δοκιμές με την πλάκα μαντεμιού.Την τοποθέτησα στο πίσω μέρος όπου η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη κι έβαλα τους καυστήρες στο φουλ. Η πλάκα καλύπτει τη μισή επιφάνεια της ψησταριάς.

Στους 250 βαθμούς έβαλα 1 κιλό κοτολουκάνικα που δεν έχουνε σχεδόν καθόλου λίπος. Δεν χαμήλωσα τη ένταση και σε 10 λεπτά τα γύρισα πλευρά. Η πλάκα όμως συνεχίζει να αυξάνει την θερμότητά της (και λόγω των λιπών που τρέχουν πάνω της) σε τέτοιο σημείο που δεν μπορείς να την πλησιάσεις, οπότε χρειάζεται χαμήλωμα της φωτιάς για να ψήνουμε σταθερά στους 250 βαθμούς. Σε λιγότερο από 10 λεπτά ήταν έτοιμη και η άλλη πλευρά και τα ροδοκοκκίνισα για 2-3 λεπτά από τις άλλες πλευρές. Παράλληλα αλοίφω πίττες με τα λίπη που έχει η πλάκα και γίνονται νοστιμότερες. Εξαιρετικό το ψήσιμο ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΦΛΟΓΑ. Σε περίπτωση που θα ήταν λιπαρά τα λουκάνικα ίσως θα έπρεπε να τραβάμε το λίπος με χαρτί κουζίνας, ώστε να μην τα κάνουμε τηγανητά.

Σεφτιαλιές και μπιφτέκια γίνανε άψογα στο μαντέμι, απλά θέλει καλό τρίψιμο μεταξύ της αλλαγής των κρεάτων.

Λουκάνικο χωριάτικο από χοιρινό-μοσχάρι, στεγνωμένο από λίπη, πάλι δημιουργούσε αναφλέξεις. Το πέταξα στην μαντεμένια πλάκα και ησύχασα.


Ένα κιλό κοτολουκάνικα, χωρέσανε ανετότατα πάνω στην πλάκα από μαντέμι.

Με το λίπος που μένει πάνω στην πλάκα παίρνουν ωραία γεύση και οι πίττες μας.




Διάφορα ψησίματα:



Χοιρινά ribs (πλευρά) από μικρό γουρούνι. Γίνανε (καλοψημένα) σε 20 λεπτά. Ο ψήστης πρέπει να είναι συνέχεια απίκο για να μην εκτίθενται για πολύ χρόνο πάνω από φλόγα τα ψητά. Εάν αράξετε και τα αφήσετε, αναπόφευκτα, κάποια σημεία θα μαυρίσουν.




Λαβράκια 450gr το κάθε ένα. Από 12 λεπτά η κάθε πλευρά και είστε έτοιμοι. Θέλει ένα λάδωμα η σχάρα για να μην κολλάει η πέτσα.

Ανεβαίνουμε μέγεθος. Τσιπούρα 500gr και φαγκρί 450gr. Γεμίζουμε με 2 φέτες λεμόνι, κλωναράκια φρέσκο θυμάρι και δενδρολίβανο. Λαδώνουμε, αλατίζουμε και...
13-14 λεπτά η πρώτη πλευρά και 12 η δεύτερη. Τέλειο το ψήσιμο, εξαιρετικό το φαγκρί. Λίγες σταγόνες σως ελαιολάδου-καλής μουστάρδας-λεμονιού και πάμε για... βραβείο.

Μισό κιλό φρέσκιες γαρίδες, μεσαίου μεγέθους. Λίγο λάδι, αλάτι, & κόκκινο πιπέρι. Τις έβαλα στη σχάρα για να μην χάνουμε χρόνο με το γύρισμα

5-6 λεπτά η πρώτη πλευρά και 3-4 η δεύτερη, στο πάνω μέρος γίνονται γρηγορότερα

Μπόλικο φρέσκο λεμόνι μόλις βγούνε και τρώτε βασιλικά σε μόλις 10 λεπτά.


Μας έχει σώσει το εργαλείο λέμε. Καλοκαιράκι, σε 10 λεπτά έτοιμες ψητές τομάτες-μελιτζάνες-καυτερές πιπεριές και σε ακόμη 20 λεπτά 4 μισόκιλα λαβράκια. Πλέον τα ψάρια τα βάζω απ'ευθείας στη μαντεμένια σχάρα, αφού τα αλείψω με λίγο ελαιόλαδο. Η επαφή με το μαντέμι τα κάνει ακόμη νοστιμότερα (η άλλη σχάρα, που τα έψηνα έως τώρα, τα πίεζε).


 
 
 
Πίτσα:





Πρώτη δοκιμή με κατεψυγμένη σπέσιαλ στρογγυλή 700gr και 28cm διάμετρο.

Βασικά για τσιπουρομεζέδες ξεκινήσαμε και την έβαλα για χαβαλέ, αλλά αποδείχθηκε κορυφή! Κατευθείαν από την κατάψυξη με το μιας χρήσης αλουμινένιο ταψάκι της, την έψησα για περίπου 15 λεπτά στους 220 βαθμούς. Κάθε 3-4 λεπτά στριφογυρνούσα το ταψάκι. Η πίτσα έγινε σαν αυτές που παραγγέλνουμε (και μας λένε ότι είναι σε ξυλόφουρνο)! Δεν κόλλησε η ζύμη στο ταψί, έγινε τραγανή και τα υλικά από πάνω λιώσανε αλλά δεν καήκανε -φυσικά παίζει ρόλο και η ποιότητα των υλικών. Για να μην "αρπάξει" η βάση καλό θα είναι να μην ακουμπάει το ταψάκι απευθείας στις σχάρες, εγώ έβαλα ένα άδειο ταψάκι πίτσας ανάποδα και πάνω σε αυτό έβαλα την πίτσα με το ταψάκι της για να ψηθεί.


Αγόρασα και μία φθηνή πέτρα για ψήσιμο πίτσας
 
Πέσανε πολύ οι τιμές και ήταν... επιβεβλημένη η αγορά της. Την πήρα Δεκέμβριο του 2020 με μόλις 9,95 ευρώ (+3μεταφορικά). Η κατασκευή της είναι (μάλλον) ουγγρική από κεραμικά chamotte, έχει διάμετρο 33cm και πάχος 8 χιλιοστά. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται ένα κοπτήρι πίτσας και μεταλλική βάση που μπορεί να γίνει πιάστρα.


Πριν την πρώτη χρήση έπλυνα με χλιαρό νερό την πέτρα. Τα απορρυπαντικά δεν ενδείκνυνται για το πλύσιμό της. Την άφησα να στεγνώσει. Ο κατασκευαστής δίνει μάξιμουμ τους 250 βαθμούς κελσίου. Για να αποφύγω τυχόν ραγίσματα, έβαλα τη μεταλλική πιάστρα ανάποδα πάνω στις μαντεμένιες σχάρες και μετά την πέτρα. Έτσι πέτυχα να έχει η πέτρα απόσταση 4 περίπου εκατοστά από το μαντέμι.
Προσοχή! Την πέτρα την βάζουμε σε κρύο φούρνο-ψησταριά και μετά ανάβουμε την συσκευή.
 
 

 
Όταν έφθασε στους 200 βαθμούς έριξα λίγο καλαμποκάλευρο και πασπάλισα σιμιγδάλι για έξτρα απορροφητικότητα. Έψησα 700γρ. πίτσα 28cm φτιαγμένη από εργαστήριο και την έβαλα πάνω κατεψυγμένη. 
 
 
 
Χωρίς περιστροφές και πολλά-πολλά, η πίτσα ήταν έτοιμη σε 9-10 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται φυσικά από το πάχος της ζύμης, εάν είναι κατεψυγμένη ή φρέσκια κλπ.



Ένα μικρό μόνο κόλλημα της ζύμης 2 εκατοστών στο πρώτο ψήσιμο. Με ένα τράβηγμα την κατέβασα από την πέτρα. Η κάτω πλευρά ξεροψημένη και από πάνω όλα λιωμένα. Ο κατασκευαστής μάλλον είχε βάλει και λάδι στο ζυμάρι.



Κάθε φορά που έβαζα την επόμενη πίτσα σκούπιζα με χαρτί κουζίνας την πέτρα από το αλεύρι και το σιμιγδάλι που είχαν καεί και πρόσθετα καινούρια. Αυτή είναι η εικόνα της πέτρας μετά το ψήσιμο 4 πιτσών:



*Μην τεμαχίζετε την πίτσα πάνω στην πέτρα και μην χρησιμοποιείτε αιχμηρά αντικείμενα για το καθάρισμά της. Εάν κολλήσει σε κάποιο σημείο, δοκιμάστε με πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα. Αφήστε την να κρυώσει σχεδόν εντελώς πριν την πλύνετε με χλιαρό νερό μόνο.


Δυστυχώς μόλις στο δεύτερο ψήσιμο 4 πιτσών και μόλις είχα τελειώσει και κατέβαζα την τελευταία πίτσα είδα ότι η πέτρα είχε σπάσει! Είχα διαβάσει κι από άλλον χρήστη για παρόμοιο περιστατικό, αλλά θεώρησα ότι την είχε σε υψηλή θερμοκρασία. Εγώ πάνω από 220 βαθμούς δεν την είχα ανεβάσει, αλλά παρ' όλα αυτά ιδού το αποτέλεσμα:


 
Έστειλα μήνυμα στην εταιρία που προμηθεύτηκα την πέτρα και την επόμενη ημέρα που απάντησαν ότι από τις δεκάδες που πώλησαν, ήμουν ο πρώτος με παρόμοιο πρόβλημα. Ευτυχώς μου έστειλαν νέα, χωρίς κάποιο κόστος αντικατάστασης ή αποστολής της κατεστραμμένης.







Βάση με ροδάκια για την μποτίλια υγραερίου:

Όπως προαναφέρθηκε το ράφι που διαθέτουν οι ψησταριές δεν μπορεί να αντέξει το βάρος μιας μποτίλιας υγραερίου petrogaz 10kg, που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι. Οπότε, για τυχόν μετακίνηση, θα πρέπει να ανασηκώνουμε με το ένα χέρι την ψησταριά (εάν δεν έχει 4 ρόδες) και με το άλλο να κουβαλάμε και την μποτίλια, που γεμάτη ζυγίζει γύρω στα 25 κιλά. Η λύση για την αγγαρεία είναι μία βάση με ροδάκια. Πωλούνται έτοιμες στο εμπόριο, κοστίζουν γύρω στα 20 ευρώ ΑΛΛΑ τα ροδάκια τους είναι από άσπρο πλαστικό υλικό, κατάλληλο μόνο για εντελώς επίπεδες επιφάνειες (πλακάκι-μάρμαρο-laminate). 
Είδα από κοντά τον Ιανουάριο του 2021 την βάση που πουλάνε στα Lidl με 12 ευρώ και κατά τη γνώμη μου ΔΕΝ θα άντεχε την μεταχείριση που θα της έκανα εγώ. 
Την ψησταριά την έχω σε υπόστεγο αυτοκινήτων με τσιμέντο στο δάπεδο που έχει φθαρεί εν μέρει, έχει αυλακώσεις κλπ. Είχα κόψει μια καρυδιά πριν 2 μήνες και η διάμετρος του κορμού της ήταν μεγαλύτερη από τη διάμετρο της μποτίλιας, οπότε έκοψα 2-3 φέτες από τον κορμό με αλυσοπρίονο κι αγόρασα 4 ροδάκια περιστρεφόμενα "βιομηχανικού τύπου" Ruotec από λάστιχο και ατσάλι, μεγέθους 75x22mm (γύρω στα 1,8 το κομμάτι και με τα μεταφορικά κόστισαν 9 ευρώ). Χρειάστηκαν έξτρα 16 ξυλόβιδες και ροδέλες για να τις τοποθετήσω. Ομολογώ ότι έκανα καλή επιλογή στις ρόδες, αντέχουν μια χαρά τους κραδασμούς από το βάρος της μποτίλιας και του ξύλου (σύνολο πάνω από 30 κιλά). Αισθητικά όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο, φέρνει κάπως τσαντίρ μαχαλά αλλά τη δουλειά του την κάνει -ίσως με μεγαλύτερο κορμό θα ήταν ακόμη καλύτερα. Η μποτίλια είναι κοντή, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα αποθήκευσης. Το ξύλο δεν ξέρω πόσο θα αντέξει, δεν του έβαλα κάποιο λάδι για συντήρηση (ίσως με τον καιρό ξεραθεί και λασκάρουν οι βίδες). Η ιδανική λύση είναι μία λαμαρίνα δαπέδου "κριθαρωτή-μπακλαβαδωτή". Έτσι θα μειώσουμε το ύψος και θα αντέξει για πολλά χρόνια.










Tα έως τώρα ψηστικά συμπέρασματα: Τα μπούτια κοτόπουλου, ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΛΑΣ. Φυσικά είναι μπελάς και στο κάρβουνο όταν τα ψήνεις. Σε περίπτωση που έχετε μεγάλη παρέα, θα σας εκθέσουνε από άποψη χρόνου. Πολλές γενικά οι αναφλέξεις, ίσως κάνω εγώ κάτι λάθος... Σχεδόν το 30% της επιφάνειας ΔΕΝ ΨΗΝΕΙ ΣΩΣΤΑ. Ειδικά με ανοιχτό καπάκι, ίσα που ζεσταίνει το κρέας.
Για ψάρια είναι ό,τι πρέπει η ψησταριά!  
 
Σε χωριάτικα λουκάνικα και σεφταλιές να έχετε κι έναν πυροσβεστήρα από κοντά. Θέλει συνεχείς μετακινήσεις για να μην αρπάξουν από έξω και μέσα μείνουν άψητα.

Το αρνί με λίγη προσοχή γίνεται λουκούμι.

Με προβλημάτιζε εάν θα μύριζε ψαρίλα το κρέας μετά από το ψήσιμο των τσιπούρων, αλλά μετά από το κάψιμο των σχαρών και το καθάρισμα του ταψιού, καμία οσμή ψαριού δεν διέκρινα.

Δοκίμασα με λεπτοκομμένες παντσέτες και χοιρινές μπριζόλες λαιμού και ψηθήκανε άψογα. Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι δεν είχανε αναφλέξεις σε σχέση με τα άλλα κρέατα! 
 
Γενικά, καλό είναι να αφαιρείτε τα εμφανή κομμάτια λίπους εάν αυτό είναι δυνατόν.

Χταπόδι θέλει βράσιμο πριν το βάλετε στη ψησταριά

Η πλάκα από μαντέμι, βοηθάει πολύ, γλυτώνεις από αναφλέξεις και ίσως ψήνεις γρηγορότερα γιατί από το άνοιξε-κλείσε και μετακίνησε, χάνεις θερμότητα. Θέλει κι αυτή όμως προσοχή. Αν π.χ βγάζει λίπος το κρέας, χρειάζεται να το σκουπίζεις ώστε να μην τηγανίζεται ουσιαστικά το ψητό.  Διαφορετικά είδη κρέατος πάνω στην πλάκα μπερδεύουν τις γεύσεις μιας και τα λίπη πάνω σε αυτήν αναμειγνύονται. Επίσης, εάν έχεις πολλά κρέατα, θέλει καλό τρίψιμο-καθάρισμα ενδιάμεσα, ώστε να μην κολλάνε-μαυρίζουν τα επόμενα ψητά. -Αυτό την ώρα του ψησίματος με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μπελάς.

Γενικά τα ψητά θα πρέπει να τα βάζουμε χωρίς υγρασία πάνω στη σχάρα, οπότε τα σκουπίζουμε με χαρτί. Τις μαρινάδες με λάδια κλπ, τις αποφεύγω στην ψησταριά υγραερίου. Λίγα μπαχάρια πριν το ψήσιμο και στα ψάρια αλείφω ελάχιστα με ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν στη σχάρα. 

Στην συγκεκριμένη ψησταριά όταν ψήνω με την πλάκα από μαντέμι στημένη κάθετα πάνω στις άλλες σχάρες, τα λίπη που στάζουνε, γλύφουνε τα τοιχώματα και πέφτουνε εκτός του ταψιού αποστράγγισης.

Μία καλή λύση για να περιορίσω τις αναφλέξεις, είναι να βάζω στο πίσω μέρος την πλάκα από μαντέμι και να ψήνω έως ένα σημείο τα κρέατα εκεί και να φύγουνε τα πολλά λίπη. Στη συνέχεια τα βάζω στο κάτω μέρος και ανάμεσα στους καυστήρες (όχι δηλαδή από πάνω ακριβώς).

Γενικά από άποψη συνολικού χρόνου και κόπου για έως 4 κιλά κρεάτων θα δουλεύω την συγκεκριμένη με υγραέριο. Πάνω από αυτό το βάρος, κάτι που για εμένα σημαίνει πολλά και διαφορετικά κρεατικά, θα δουλεύω το κάρβουνο.

Από τότε που πήρα την υγραερίου πάντως δεν έχω ξαναψήσει σε κάρβουνο, παρά μόνο στις μεγάλες γιορτές. 3-4 κιλά κρέας σε μία ωρίτσα τα έχεις έτοιμα :)

Τον χρόνο που γλυτώνεις για το άναμμα των κάρβουνων, τον χάνεις για το καθάρισμα της ψησταριάς υγραερίου. Αυτό κατ' εμέ είναι πολύ χειρότερο. Αν έχεις φάει και πιει, το μόνο που δεν θέλεις είναι να κάτσεις και να καθαρίζεις λίπη κλπ...

Η μποτίλια που ξεκίνησα να χρησιμοποιώ, ήταν στο 80% περίπου γεμάτη. Μου έβγαλε 14~15 ώρες λειτουργίας (ψήσιμο+καθάρισμα). Από αυτές οι 12 τουλάχιστον με λειτουργία στο φουλ.

Το κυριότερο μειονέκτημα του συγκεκριμένου μοντέλου είναι οι πολύ πλατιοί διαχύτες γιατί πέφτοντας πάνω τους τα λίπη δημιουργούνε αναφλέξεις.

Το καλοκαίρι η ψησταριά πιάνει και ψήνει γενικά πολύ πιο γρήγορα στις επιθυμητές θερμοκρασίες!

Εάν είχα ξανά τη δυνατότητα να επιλέξω νέα ψησταριά σε αυτό το εύρος τιμής, θα επέλεγα την Unimac με 3 καυστήρες (+30 ευρώ) και θα έψηνα έμμεσα σε 2 καυστήρες (έχοντας τον μεσαίο κλειστό) και με φουλ ένταση φλόγας, αποφεύγοντας έτσι τις αναφλέξεις. 

 
 
Μεγάλο ρόλο παίζει το κάλυμμα, με την προστασία από υγρασία-σκόνες-ζωάκια. Την πλάκα από μαντέμι, μόνο τον πρώτο μήνα την χρησιμοποίησα μετά την έβαλα στην άκρη γιατί μάζευε πολύ λίπος όταν έψηνα χοιρινά κρέατα.

Γενικά αποδείχθηκε εργαλείο: Το έχεις και σαν τραπεζάκι, ψήνεις, τα κρατάς ζεστά και τσιμπάς συνέχεια.






Μετά από 12 μήνες:


Έληξε η εγγύηση και πλέον είμαστε ξεκρέμαστοι σε τυχόν ζημιές. Έως τώρα δεν υπήρξε κάποιο λειτουργικό πρόβλημα εκτός από τους διαχύτες που σκεπάζουν τους καυστήρες. Έχει φύγει το σμάλτο κι έχει μείνει το μέταλλο το οποίο ασχημοδείχνει και σκουριάζει. Βέβαια με λίγο τρίψιμο και κάψιμο αποστειρώνεται, οπότε δεν τίθεται κάποιο πρόβλημα υγιεινής. Γίναμε και γκουρμεδιάρηδες, από εκεί που τα τρώγαμε καλοψημένα, τώρα ζητάω από τον κρεοπώλη να μου δίνει χοντρά (2 δάχτυλα πάχος) κομμάτια, τα οποία σιγοψήνω, τα βγάζω νωρίτερα και ζουμερά στην υγραερίου. 
 

Στους 13 μήνες σφάλμα στον μειωτήρα-ρυθμιστή πίεσης. Αρχικά διαπίστωσα ότι η απόδοση έπεσε πολύ και η ανώτερη θερμοκρασία ήταν μεταξύ 200~250 βαθμούς με άδεια σχάρα. Αφού έγινε ένα μισοαποτυχημένο ψήσιμο, στρώθηκα στη δουλειά και αφού τέσταρα το θερμόμετρο ότι λειτουργεί καλώς, δοκίμασα με άλλη μποτίλια και η μόνη ελπίδα πριν τον... κουβά ήταν να έχει χαλάσει ο μειωτήρας. Δοκίμασα χωρίς καθόλου μειωτήρα και οι φλόγες από τους καυστήρες έβγαιναν ανεξέλεγκτες και σταμάτησα αμέσως. Ευτυχώς στο παντοπωλείο της περιοχής μου είχε μειωτήρα ιταλικής κατασκευής και μάλιστα ρυθμιζόμενο και μου κόστισε 12,5 ευρώ (δεν περιλαμβάνει λάστιχο), στο διαδίκτυο υπάρχει με μόλις 4 ευρώ +μεταφορικά. Αρχικά τον έβαλα στο φουλ και η ένταση ήταν αρκετά μεγάλη, ξεπερνούσε τους 300 βαθμούς, οπότε ή χαμηλώνουμε από τους διακόπτες της ψησταριάς ή χαμηλώνουμε από το ρυθμιστήρι του μειωτήρα. Εγώ με μάξιμουμ τους διακόπτες της ψησταριάς, άφησα τον μειωτήρα να δίνει έως 300 βαθμούς και θα το αφήσω μόνιμα εκεί. Ελπίζω να κρατήσει παραπάνω από τον προηγούμενο. και δεν θα φάω την κρυάδα νομίζοντας ότι χάλασε η ψησταριά.

Ο μειωτήρας έχει την επωνυμία "Mondial" LP080T26-02A
 
 



Στους 16 μήνες η φθορά στους διαχύτες είναι μεγάλη. Το συζητάμε από την αρχή για τους προβληματικούς διαχύτες της συγκεκριμένης ψησταριάς, αλλά λόγω φόρτου εργασίας και με τα lockdown του κορωνοϊού, δεν μπόρεσα να βρω κάτι σε inox. Της unimac έχουν πλάτος 14 εκατοστά, μικρή κλίση και ανοίγματα, οπότε δημιουργούνται εύκολα αναφλέξεις και φθείρονται γρηγορότερα. Η επικάλυψη με σμάλτο μας αποχαιρέτησε στο 6μηνο κι άρχισαν να σκουριάζουν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα υγιεινής, επειδή το κρέας δεν έρχεται σε επαφή με αυτές και αποστειρώνονται λόγω των θερμοκρασιών. Γενικά οι διαχύτες είναι από τα μέρη που φθείρονται γρηγορότερα. *Η Weber δίνει εγγύηση 5 ετών στα "flavorizer bars".
 
 

 
Σήμερα 29 Ιανουαρίου 2021, σχεδόν μετά από 16 μήνες και περίπου 60 ώρες χρήσης (τρεις 10κιλες μποτίλιες), παρατήρησα μετά από τον καθαρισμό και μία τρυπούλα σε κάποιο σημείο, οπότε θα πρέπει να τις αλλάξω σύντομα. Επικοινώνησα με τη unimac και ρώτησα εάν υπάρχει κάτι σε inox, αλλά η απάντηση ήταν ότι σε όλες τις σειρές τους, οι διαχύτες είναι από επισμαλτωμένη λαμαρίνα. Με ενημέρωσαν ότι η σειρά basic έχει 3 διαφορετικούς τύπους διαχυτών. Ο κάθε ένας κοστίζει 12 ευρώ τελική τιμή και κάνα 3~5 ευρώ τα μεταφορικά. Μου έστειλαν και εικόνα αυτών -υπάρχει ένας σε μορφή πυραμίδας χωρίς τρύπες, που ίσως είναι ιδανικότερος για να γλυτώνουμε τις αναφλέξεις και το συνολικό του πλάτος είναι 8cm.



Βρήκα κατάστημα που να πουλάει λάμες inox που διαθέτει "στράντζα-ψαλίδι" θα την κόψει και θα την διαμορφώσει στο επιθυμητό σχήμα, αλλά δεν μπορώ να βγω εκτός νομού λόγω covid. Θα επανέλθω με τιμές, κλπ. όταν τους φτιάξω. Στο εξωτερικό υπάρχουν έτοιμοι και σε πολύ καλή τιμή: τα 5 κομμάτια μήκους 57 εκ., πλάτους 11,6 εκ. και 1,6 χιλιοστά πάχους κοστίζουν με τα μεταφορικά 40 δολάρια ~33 ευρώ, αλλά δεν  θέλω να μπλέξω με amazon-εξωτερικό-ταχυδρομεία.
Ενημέρωση: Άφησα δείγμα έναν διαχύτη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και μου είπαν ότι κάθε ένα διαμορφωμένο κομμάτι inox θα κοστίσει 10 ευρώ. Το μόνο αρνητικό είναι πως ΔΕΝ διαθέτουν πυρίμαχο inox, κάτι που σημαίνει κάνα 2 χρόνια αντοχή, οπότε παρήγγειλα μόνο 2. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τα παραλάβω και θα ανεβάσω φωτογραφίες και λεπτομέρειες.


Στην Αθήνα ένα παληκάρι έφτιαξε τρεις inox διαχύτες σε λαμαρινά με συνολικό κόστος μόλις 10 ευρώ! 1,5 χιλιοστά το πάχος, τους έδωσε κλίση 90 μοιρών. (Επεξεργασία λαμαρίνας Μπέτσος - Ίλιον - 67 Ευλαμπίας)
 

 
Κάποιος άλλος αντέγραψε την "φιλοσοφία" της weber και σκέπασε σχεδόν στο σύνολο την επιφάνεια με 7 "πυραμίδες" πυρίμαχου inox με περίπου 30 ευρώ (τα έκανε σε σιδερά) και από ότι λέει, η ψησταριά μεταμορφώθηκε! Διαστάσεις: Ύψος 4cm-πλάτος 7cm-πάχος 1mm



Επιτέλους, παρέλαβα τους διαχύτες, αλλά...

Λόγω covid, ανέλαβε φίλος να μου φέρει τους διαχύτες που παρήγγειλα (40x14cm), αλλά δυστυχώς δεν ήταν ακριβώς αυτό που ζήτησα. Στα θετικά είναι ότι εφάρμοζαν άψογα στην ψησταριά, όμως δεν ήταν διαθέσιμο το πυρίμαχο, αλλά το απλό inox 1,5mm, και δεν μου έφτιαξαν την κλίση 90 μοιρών που ζήτησα, αλλά ήταν πολύ πλατιοί, ίσως χειρότεροι και από τους μανίσιους της unimac! Έκανα μια δοκιμή για ψήσιμο με κρέατα, αλλά έτυχε να φυσάει του θανατά εκείνη την ημέρα και είχα πολλές αναφλέξεις. Μου έτυχε μια απογευματινή δουλειά εκτός Νομού (με σταμάτησε και η αστυνομία για έλεγχο covid) αλλά ήταν κλειστό το μαγαζί που μου τους έφτιαξε. Έψησα 2 λαβράκια και γίνανε άψογα χωρίς φασαρίες. Σήμερα Κυριακή 18 Απριλίου 2021 ξαναέψησα 1 κιλό παντσέτα και πάλι είχα πολλές αναφλέξεις. Το λίπος που έσταζε, λίμναζε σε κάποια σημεία των διαχυτών! Μιλάμε για αγγαρεία... 
Τελικά μόλις άνοιξαν οι δρόμοι, πήγα και τους έδωσα μεγαλύτερη κλίση κι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βελτιώθηκε το ψήσιμο. Λιγότερες αναφλέξεις και πιο ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας. Όταν είδα να στάζουν τα λίπη και να κυλάνε στο ταψάκι, ένα δάκρυ κύλησε από τα μάτια μου :P. Πολύ ευκολότερος κι ο καθαρισμός, με μία σπάτουλα ξεμπερδεύεις σε δευτερόλεπτα.
 
 
Καλή εφαρμογή στην ψησταριά

 
Ζήτησα 90 μοίρες κλίση ρε μάστορα!





ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023:

Πέρασαν τα... πέτρινα χρόνια του κορωνοϊού, οπότε ελαττώθηκε και η χρήση της ψησταριάς. Αν και διαθέτουμε ξυλολέβητα κάτι που σημαίνει άφθονο κάρβουνο ανά πάσα στιγμή, μία φορά κάθε εβδομάδα χρησιμοποιώ την υγραερίου για τα λαβράκια και τις τσιπούρες. Την άνοιξη που καίμε λιγότερα ξύλα, σε περίπτωση "ανάγκης" ψήνω ό,τι χρειάζεται στην Unimac.Με λίγα λόγια, πρόκειται για σκυλί! Ακόμη δεν εμφανίστηκε ένδειξη ότι επίκειται κάποια τρύπα στον θάλαμο καύσης. Οι καυστήρες λειτουργούν κανονικότατα. Μόνο κάποιος σύνδεσμος μεταξύ τους (που όμως δεν επηρεάζει την καύση) έχει φθαρεί αρκετά κι αυτό επειδή δεν έκανα καλό καθαρισμό.
 
*Επειδή έφαγα... ban από τον ηλεκτρικό φούρνο του σπιτιού για το μαγείρεμα κεφαλακίων αρνιού σε γάστρα, λόγω μυρωδιάς. Είπα να κάνω μία δοκιμή στην ψησταριά μας: Αρχικά τα έβρασα για κάνα 20λεπτο σε κατσαρόλα. Έβαλα λαδόκολλα και πατατούλες στον πάτο και από πάνω τα κεφαλάκια. Γέμισα με τον ζωμό που υπήρχε στην κατσαρόλα την γάστρα, σκέπασα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο γιατί με το καπάκι της γάστρας ΔΕΝ έκλεινε η ψησταριά κι έβαλα τη γάστρα πάνω από έναν καυστήρα στο τέρμα χαμηλό. Το άφησα για 2μιση ώρες και το αποτέλεσμα ήταν κατά 95% ίδιο σαν να το έβαζα σε φούρνο. Οι θερμοκρασίες ψησίματος ήταν 190~220.
ΜΙΑ ΧΑΡΑ, λοιπόν, χωρίς να ενοχλούμε τις νοικοκυρές και με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας! *Έβαλα τσάτρα-πάτρα ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου στο πίσω μέρος για να περιορίσω τις απώλειες σε θερμότητα, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα:





Mπαμπάτσικα λαβράκια 1100 & 1300γρ. ψήθηκαν σε 30~35 λεπτά (ο παλιός είναι αλλιώς...) με λίγα μόνο καλούδια επάνω τους. Ελαφρύ πέρασμα με καλό ελαιόλαδο, φρεσκοτριμένο αλατοπίπερο, φέτες λεμονιού και mix μπαχαρικών στην κοιλιά. Αποκτήσανε χρυσαφένιο εξωτερικό χρώμα και το ψαροκόκκαλο έβγαινε με ένα απλό τράβηγμα.


















Δείτε και βίντεο από unimac basic (με 4 καυστήρες) από άλλον χρήστη:





Extra: Ψησταριά No name από Praktiker με 4 καυστήρες

Ήθελε ξάδερφος μία απλή υγραερίου για κάνα ψιλοκοψίδι και κάνα ψαράκι αραιά και που... Black Friday Praktiker 2020 έβγαλε στα 149 ευρώ (από 300 αρχική) ψησταριά με 4 καυστήρες ισχύ 4x2,93 kw, επιφάνεια ψησίματος 41x60,5cm. Στη συσκευασία υπήρχε κι ο μειωτήρας πίεσης με λάστιχο, μαντεμένιες σχάρες, θερμόμετρο, πλαϊνά ράφια που δεν διπλώνουν, 2 ρόδες (γενικά είναι ελαφριά), μπροστινά ντουλάπια με μαγνήτη, δεν υπάρχει λαμαρίνα στο ράφι αλλά σιδερένια κομμάτια σαν σχάρα με μεγάλα κενά και 3 χρόνια εγγύηση! Αρκετά εύκολη στο στήσιμο 50 λεπτά στο χαλαρό δύο άτομα. Καμιά 300ριά κομμάτια σε όλη την Ελλάδα, εξαφανίστηκαν σε λίγες ώρες. Τα μεταφορικά ήταν 15 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε σύγκριση με την Unimac, έχει πιο λεπτό μέταλλο, δεν έχει συρτάρι για τα λίπη (ζόρι να πατικώνεις αλουμινόχαρτο κάθε τόσο), οι καυστήρες δεν είναι αυτόνομοι (θέλει δηλαδή να ανάψεις πρώτα τον πρώτο από αριστερά και σταδιακά να ανάψεις και τους υπόλοιπους. Είναι πάρα πολύ δυνατή! Δεν αντέχεις να βάλεις το χέρι από πάνω σε φουλ ένταση. Έπιασε τους 300 βαθμούς σε κάνα 15λεπτο. Είναι αρκετά ευαίσθητοι οι καυστήρες σε αέρα. Δεν έχει βάση για σούβλα. Η κάπνα όλη έρχεται στη μούρη όταν ανοίγεις το καπάκι. Made in China (εννοείται).
Οι καυστήρες δεν είναι ανεξάρτητοι όπως της unimac αλλά ανάβεις τον τέρμα αριστερά και σταδιακά ανοίγεις τους υπόλοιπους με τη σειρά προς τα δεξιά. Μεγάλο μειονέκτημα το ότι δεν έχουν αποσπώμενο ταψάκι για τα λίπη. Το καθάρισμα γίνεται πολύ δύσκολο, τα λίπη μένουν μέσα και δημιουργούνται αναφλέξεις. Οι καυστήρες είναι πολύ ευαίσθητοι και στο παραμικρό αεράκι.













*Η ανάρτηση δεν έχει ως σκοπό την προτροπή αγοράς των συγκεκριμένων προϊόντων, θα ενημερώνω συνεχώς με παρατηρήσεις και συμβουλές για τον χρόνο ψησίματος, τη χρήση της μαντεμένιας πλάκας κλπ.




165 σχόλια:

Unknown είπε...

Πολύ φτηνιάρικη φαίνεται. Μακάρι να σου αντέξει.Καλά ψησίματα.

Κρασοπατήρ είπε...

Η αντοχή έχει να κάνει και με τη συντήρηση. Δεν το βλέπω να αντέχει για πάνω από 3 χρόνια. -Εξαρτάται βέβαια και από τα ψησίματα. Θα κάνουμε λογαριασμό στο τέλος αν τα αξίζει τα λεφτά της.

Aris είπε...

Καλημέρα. Αρχικα να σου αναφέρω για το μερακι και την πολύ δουλεια που εχεις ρηξει για το blog σου. ΜΠΡΑΒΟ!!!
2-3 συμβουλες απο εμένα ως προκάτοχος της 661307 με τους 3 καυστηρες και το πλαινο ματι.

- Οντως στο πίσω μέρος εχει μεγαλύτερη θερμοκρασία, οπότε προσπαθούσα να τοποθετω τα ψητα μου απο τη μεση και πίσω και οχι πολυ κοντα στα πλαινα τοιχοματα (δεξια & αριστερα).
- Προτείνω, αφού τελειώσεις το ψήσιμο, αφαιρέσεις τα κρέατα απο την σχάρα και τα αφήνεις να ξεκουραστούν. Όσο ξεκουράζονται φουλάρεις τους καυστήρες για 6-10 λεπτά (μέχρι να πάει 280-300 βαθμούς), μιας και είναι ήδη ζεστή, ούτως ώστε να γίνουν όλα άνθρακας. Μόλις πιάσει την υψηλή θερμοκρασία, χαμηλώνεις, τρίβεις καλά με την βούρτσα για να φύγουν τα πάντα απο τις σχάρες, κλείνεις τους καυστήρες και απολαμβάνεις το φαγητό σου. Το λάδωμα των καθαρών σχαρών μπορείς να το κάνεις και την επόμενη ημέρα για να είναι έτοιμες για το επόμενο ψήσιμο.
- Στο ταψι στο κάτω μέρος (κάτω απο τους καυστηρες) εβαζα αλουμινοχαρτο σε ολη την επιφάνεια για να μην λερωνεται πολυ η ψησταρια.
- Η κλιση απο τους διαχυτες όντως δεν βοηθαει για τις αναφλέξεις, αλλά όσο περισσοτερο εχεις το καπακι κλειστό, τόσο πιο ομορφο και γρηγορο ειναι το ψήσιμο. Πρέπει να ασχολεισαι συνεχως με την ενταση των καυστηρων, πραγμα που σημαινει οτι ασχολεισαι συνεχως με την ψησταρια,(εγώ δεν μπόρεσα να βρω την ιδανικη σταθερη θερμοκρασια, οπότε και με κουραζε αυτό).

Κρασοπατήρ είπε...

Θενξ κι εδώ :) (η συζήτηση ξεκίνησε από το insomnia)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, τί φιάλη προτείνεις και από που μπορώ να την προμηθευτώ/ξαναγεμίσω (Αθήνα-Πικέρμι);

Κρασοπατήρ είπε...

Εγώ έχω την κλασική δεκάκιλη-σιδερένια της Πετρογκάζ. Γεμάτη είναι όμως αρκετά βαριά για τις μετακινήσεις. Η αναγόμωση κοστίζει στην περιοχή μου 20 ευρώ. Γενικά οι τιμές είναι 18~23 ευρώ. Την πρώτη φορά θα χρεωθείτε και με την αγορά της φιάλης, την οποία θα αλλάζετε όταν αδειάζει.

Στην ψησταριά της ανάρτησης με φουλ λειτουργία υπολογίζω ότι βγάζει τουλάχιστον 20 ώρες, δηλαδή κόστος 1 ευρώ την ώρα.

Gatilaras είπε...

Εαν αλλαξουμε διαχυτες με αλλους με μεγαλύτερη κληση κληση η εστω " στραβωσουμε" λιγο αυτους θα αλλαξει κατι κατι στις αναφλέξεις?

Κρασοπατήρ είπε...

Δεν σκέφτηκα να τους στραβώσω, αλλά αυτήν την κατάσταση θα την αλλάξω αργά η γρήγορα. Θα παραγγείλω σε κάνα μάστορα inox ή ατσάλινες γιατί οι μανίσιες άρχισαν να χάνουνε το σμάλτο και θα μείνει η λαμαρίνα στο τέλος.

Karamitsos είπε...

Καλησπέρα
Για την WEBER Q1200 υγραέριο τι λέτε;

Είναι διπλάσια τιμή αλλά αν είναι να μη έχω τα ανωτέρω προβλήματα .

Aris είπε...

Φιαλη εγώ παίρνω της Coral την 10κιλη (με το νέο συστημα βαλβιδων) στα 17€, Νέα Ιωνια.
Αν στραβωσουν οι διαχυτες θα σπασει το σμαλτο που εχουν, επίσης οτι χρήματα και να δωσεις σε αυτές τις ψησταριες (που εξαρχης εχουν καποια μειονεκτήματα) δεν ξερω αν θα τα "παρεις" ποτέ πίσω.
Διαχυτη ίσως να μπορέσεις να δοκιμάσεις και αλουμινιο απλα δεν θα καθαριζεται τοσο ευκολα απο τα λυπη.
Για την WEBER Q1200 υπάρχουν παααααρα πολλα βιντεο και σχολια σε εξωτερικο και Ελλάδα. Η αξιολογηση της ειναι αριστη (δε θα σε προδώσει ποτέ)!

Aris είπε...

Να συμπληρωσω οτι οι Weber - Broil King την φιαλη την στηριζουν επανω στην ψησταρια για ευκολη μετακινηση, αλλα θεωρω οτι ολες αυτες οι επωνυμες εταιρείες εχουν ενα αντιστοιχο συστημα.

Karamitsos είπε...

Σχετικά με την WEBER Q1200 στα video βλέπω οι Αμερικάνοι τα βγάζουν κόκκινα τα κρέατα . Εγώ τα θέλω καλοψημένα τι χειρισμό πρέπει να κάνω ώστε ψηθούν αλλά να μη καούν εξωτερικά

Aris είπε...

Οι Αμερικανοί νομίζω οτι γενικότερα είναι στο rare ή midrare στα κρεατά τους.
το καλοψημένο έχει να κάνει με το πόση ώρα το αφήνουμε και το πάχος του κρέατος. Θέλει υψηλή θερμοκρασία 230 - 260 oC για και συνήθως απο 5-6 λεπτα και πάνω η κάθε πλευρά (προτείνεται μία φορά γύρισμα οταν ψήνουμε σε σχάρα BBQ)

o τύπος που έχω απο κάτω έχει ψήσει σχεδόν τα πάντα στην Q1200
https://www.youtube.com/watch?v=WrNhXEYIV1U&t=215s

Κρασοπατήρ είπε...

Φχαριστώ μάγκες για τα σχόλια :) Βλέπω και στην weber ότι οι φλόγες από κάτω βαράνε. Το κοτόπουλο το ψήνει πάνω σε ταψάκι για να το προστατέψει. Μήπως τελικά, σε ΟΛΕΣ τις υγραερίου οι αναφλέξεις είναι o κανόνας και δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε παρά μόνο με έμμεσο ψήσιμο; -Οπότε και επαληθεύεται η πρότασή μου για αγορά ψησταριάς ΠΑΝΩ από 2 καυστήρες. Στη unimac και σε άλλες φτηνιάρικες η διαφορά στην τιμή είναι κάνα 30άρι μόνο ευρώ. Αν το γνώριζα δεν θα αγόραζα αυτήν του άρθρου. Δυστυχώς, οι σχολιαστές στο Skroutz, την ευλογούνε και παρασέρνουν τους υπολοίπους. Ελπίζω πως με αυτήν την ανάρτηση, θα βοηθήσω τους υποψήφιους αγοραστές.

Aris είπε...

Μην μπερδευεστε... τις φλογες τις "θέλουμε" αλλα για κάτι λιγοτερο απο δευτερολεπτο :)
Με την weber spirit που εχω οι διαχυτες εχουν πολυ μεγαλη κληση και οταν σταζει το υγρο-λυπος απο το κρεας δημιουργει στιγμιαιες αναφλεξεις οι οποίες το μονο που κανουν ειναι να δινουν απιστευτη γευση ψητου ως BBQ.
Εκανα κοπανακια τις προαλλες (φυσικα σε άμμεσο ψησιμο 230+ βαθμους) και δεν μπορουσα να πιστεψω οτι ηταν απο υγραεριο.
Η Q σειρα δεν εχει διαχυτες απλά η μαντεμενια σχαρα είναι τυφλη στο σημειο που ειναι ο καυστηρας, και λόγο του οτι ειναι μικρη ψησταρια, εχει πολυ ένταση ο θαλαμος.
Η Q2200 θεωρω οτι ειναι πιο ιδανικη επιλογη απο θεμα μεγαθους και αποδοσης.

Σχετικά με το αμμεσο ψησιμο με ταψαξι γινεται για να φτιαξεις ολοκληρα κομματια κρεατος, μπουτια μουσχαρισια, κοτοπουλα ολοκληρα κτλ.
Ψαχνομαι για να παρω σουβλα και να δοκιμασω....

Aris είπε...

Σχετικά με το "έμμεσο" ψήσιμο σε ταψάκι, έπρεπε να γράψω.

dgsfak είπε...

Aris,

επειδή μπερδεύτηκα, τα κοπανάκια τα έκανες με άμεσο ή με έμμεσο ψήσιμο;

Κρασοπατήρ, είσαι φοβερός! Συνέχισε να μας δίνεις ίνφο μπας και μπούμε και εμείς στο θαυμαστό αυτό κόσμο με επιτυχία!

Aris είπε...

Συγνώμη αλλά δεν είχε να κάνω edit και να το διορθωσω εκει που επρεπε :)
Τα κοπανάκια τα έψησα άμεσα επάνω στη σχάρα 230+.

Ταψάκι με σχάρα για έμμεσο ψησιμο γίνεται στα μεγαλα κομμάτια κρέατος τα οποία θες να μαγειρευτουν κατά κάποιο τρόπο άρα πρεπει να γίνουν με πιο ήπια και ομοιομορφη κατανομη θερμοκρασιας.

Unknown είπε...

Φίλε σε ευχαριστούμε όλοι για τον χρόνο που διέθεσες για να μας δώσεις χρήσιμες πληροφορίες

Κρασοπατήρ είπε...

Να 'στε καλά παίδες :) -Mόλις άνοιξα το pc, ερχόμενος από μεζεδοκατάσταση και δοκιμαστικό ψήσιμο πίτσας στην υγραερίου. 700gr στρογγυλή ψήθηκε σε 10-15 λεπτά και ήταν πεντανόστιμη!

Unknown είπε...

Κσλησπέρα.Αρχικά να πώ ότι όλα έίναι πολύ ενδιαφέροντα για τον αγοραστή .Έίμαι σε φαση αγοράς και ενω καλοέβλεπα αυτη με τους δυο καυστήρες μαλλον θα καταλήξω σε αυτην με τους 3.Μεχρι τωρα είχα μίσ με πέτρες υφαιστείου και ήμουν πολυ ευχαριστημένος.Για αυτην δεν εχω ιδέα απο χρήση και απο γέυση.

Κρασοπατήρ είπε...

Γεια χαρά. Αν και δεν έχω προσωπική εμπειρία, θεωρώ ότι αυτή χωρίς τις πέτρες είναι πιο υγιεινή. Ναι, δεν είναι μεγάλη η διαφορά στην τιμή μεταξύ δύο και τριών καυστήρων 30-40 ευρώ σε κάθε εταιρία, αλλά όπως ανέλυσα στην περιγραφή, έχει πολλαπλά οφέλη.

Unknown είπε...

Καλησπερα. Πριν 2 εβδομαδες πηρα αυτη με τους 3 καυστηρες και το ματι στο πλαι. Εχει διαχυτες 90 μοιρες και εχει λιγοτερες αναφλεξεις. Στο κενο πισω εχω βαλει αλουμινοχαρτο και κλεινει εντελως το κενο. Αποτελεσμα να ζεσταινει στα 7-8 λεπτα στους 300 βαθμους και να εχει σχεδον ομοιομορφη θερμοκρασια ολη η ψησταρια. Εχω ψησει 2 φορες κοτοπουλο παιδακια μεσα σε 25 λεπτα απο την ωρα της προθερμανσης. Τη δευτερη φορα εβαλα και 3 πανσετες αρκετα χοντρες και ειχαν γινει 5 λεπτα νωριτερα απο το κοτοπουλο. Γενικα ειμαι ευχαριστημενος.

Κρασοπατήρ είπε...

Γεια σου φίλε. Ευχαριστούμε για το χρήσιμο σχόλιο. Να πω την αλήθεια, ακόμη δεν δοκίμασα το κόλπο με το αλουμινόχαρτο, αν όπως λες, ψήνει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια, αυτό θα είναι στα πολύ θετικά. Unimac basic αγόρασες ή κάποιο άλλο μοντέλο, γιατί οι διαχύτες στην basic σειρά είναι σαν της δικής μου. Σίγουρα το ότι είναι τρεις καυστήρες παίζει μεγάλο ρόλο στην συνολική επίδοση.

Ελπίζω το παρόν άρθρο να σε βοήθησε πριν επιλέξεις την δική στου ψησταριά. -Καλά ψησίματα!

Unknown είπε...

Καλησπερα και παλι.
Την Unimac Trend 661314 και επειδη ειχα διαβασει οτι ειχες γραψει, εβαλα αμεσως το αλουμινοχαρτο πισω. Χωρις το αλουμινοχαρτο στο πρωτο καψιμο εφτασε 250 βαθμους σε 10 λεπτα. Στο δευτερο εβαλα το αλουμινοχαρτο και σε 7-8 λεπτα εφτασε 300. Στο ψησιμο μετα εβλεπα, απο το ροδισμα στο κοτοπουλο, οτι ειχε μικρη διαφορα στα μπροστα κομματια σε συγκριση με τα πισω. Αν βρω κομματι αλουμινιου που νσ το ταιριαξω πισω θα το βαλω μονιμα.

Unknown είπε...

Κατι που ξεχασα. Οι καυστηρες στη δικια μου ειναι πιο στενοι, απο οτι βλεπω στις δικες σου εικονες, και δεν εχουν τις εγκοπες οπως της basic αλλα ειναι flat.

Κρασοπατήρ είπε...

Κάπου εκεί το αντιλήφθηκα ότι δεν έχεις πάρει κάποια "basic". Οι διαχύτες είναι inox; Σε εμένα λόγω των θερμοκρασιών από τα λίπη που πέφτουν, το σμάλτο έχει αρχίζει να ξεφτίζει, θα δω αν μπορώ να βρω να μου κόψουν και να βάλω inox. -Αυτό με το αλουμίνιο δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει σαν συρταρωτό καμιά πατέντα.

Unknown είπε...

Οχι δεν ειναι ινοξ αλλα με σμαλτο. Το σκεφτηκα και εγω να τους αλλαξω με ινοξ αργοτερα. Το αλουμινιο μπορω να το βιδωσω ή να το πριτσινωσω πισω μιας και εχει περιθωριο η λαμαρινα.

Dallis είπε...

ΩΡΑΙΑ και λεπτομερης παρουσιαση καταγραφη ..μπραβο φιλος !!!!

Κρασοπατήρ είπε...

Θενξ :) γράφω αυτά που θα ήθελα να διαβάσω κι εγώ πριν την αγορά.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Συγχαρητήρια για την πολύ αναλυτική περιγραφή και τα test που μοιράστηκες μαζί μας. Εχω παραγγείλει και περιμένω την ίδια αλλά με 3 καυστήρες. Αν στο ψήσιμο βάλουμε αντικολλητική μεμβράνη π.χ https://www.skroutz.gr/s/21348765/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%9B%CE%B1%CE%B4%CF%8C%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A6%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-BBQ-50x40cm.html
λογικά θα αποφύγουμε τις αναφλέξεις και τα πολλά καθαρίσματα. Υπάρχουν και ανάλογα βίντεο στο youtube.
Την καλημέρα μου.
vpafi.

Ανώνυμος είπε...

....συνέχεια του προηγούμενου ξέχασα να ρωτήσω, γιατί την φιάλη δίπλα και όχι επάνω? Δεν την αντέχει..?

Κρασοπατήρ είπε...

Ναι, δεν αντέχει το βάρος. Αν θέλετε να την μετακινείτε η καλύτερη λύση είναι μία βάση με ροδάκια (πουλάνε σε καταστήματα με γλάστρες).

*Σχετικά με τις μεμβράνες, προβληματίζομαι γιατί γράφει στις προδιαγραφές ότι αντέχουν έως 300 π.χ. βαθμούς. Όταν όμως την βάζεις να ψήνει, τα λίπη ανεβάζουν κατά πολύ τη θερμοκρασία και ίσως είναι ανθυγιεινό. Κατ' εμέ οι μεμβράνες είναι για λαχανικά ή μπιφτέκια. Στα υπόλοιπα κρέατα θα χρειάζεται συνεχώς να καθαρίζεις-σκουπίζεις τα λίπη.

V.P είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση σου. Εχθές την παρέλαβα και την εστησα.Δεν προβληματιστηκα κάπου αφού σε κάποια σημεία βοήθησαν και οι φωτογραφίες σου. Σήμερα θα γίνει το πρώτο αναμα συμφωνα με την διαδικασία που προτείνεις.

V.P είπε...

Όσον αφορά το ταψακι, μπαίνει και βγαίνει σαν συρτάρι άψογα. Μήπως έχεις βάλει τις βάσεις ανάποδα και σε ταλαιπώρησε γιατί δεν βλέπω στο πίσω μέρος του ταψιού στις γωνιές ότι έχει κουμπώσει στις βάσεις. Αν θες βγάζω φωτό την δική μου και από στέλνω.

Κρασοπατήρ είπε...

10 φορές κι από κάθε φορά προσπάθησα να τις βάλω, αλλά δεν... Προσωπικά δεν έχω κάποιο πρόβλημα με το στήριγμα και το βάλε-βγάλε του ταψιού, αλλά στείλε καμιά φωτό να μας φύγει η περιέργεια ή να βοηθηθεί κάποιος άλλος. Καλά έκανες και πήρες με 3 καυστήρες. Τιμούλα πόσο εάν επιτρέπεται; Αυτήν την περίοδο είναι όλες τσιμπημένες κάνα 20άρικο, από Σεπτέμβριο πέφτουν. Εγώ μάλλον στην περίπτωση έπεσα και την πήρα 119.

V.P είπε...

Την πήρα στα €189. Αυτή με τους δύο είχε €159. Το απόγευμα που θα πάω σπίτι θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτογραφίες.

V.P είπε...

Πώς μπορώ να σου στείλω τις φωτογραφίες;

Κρασοπατήρ είπε...

Εάν θες στο krasomak@hotmail.com.

*Έψησα προχθές τσιπούρες και παρατήρησα ότι ο χρόνος ψησίματος αλλά και η προθέρμανση μειώνονται κάπου κατά 15% εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή!

V.P είπε...

Καλημέρα. Μόλις εστάλησαν.👍

Κρασοπατήρ είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις φωτό. Τις είδα όσο προσεκτικότερα μπορούσα, ωστόσο ακόμη δεν κατάλαβα πού μπαίνουν τα 2 σιδεράκια (που κρατάω στο χέρι μέσα σε φωτογραφία στην ανάρτηση). Μια χαρά δουλεύει το συρτάρι και πατάει εκεί όπου το έχεις κι εσύ. Μάλλον πάνω στην αλλαγή του μοντέλου (το προηγούμενο θα κούμπωνε διαφορετικά), θα τους ξέφυγαν και τα έστειλαν σε εμένα κι αυτά. Τέσπα, καλά ψησίματα να έχουμε, ελπίζω να την ευχαριστηθείς την ψησταριά. ***Εάν την αποθηκεύεις σε ανοιχτό χώρο, καλό θα είναι να πάρεις και κάλυμμα. Θα ζήσει περισσότερο καιρό!

V.P είπε...

Τα σιδεράκια μπαίνουν στην μέσα πλευρά που βιδωνει η βάση για το ταψακι. Φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία στο δεξί μέρος. Ναι της εχω πάρει και το κάλυμμα.
Να είσαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για την υπομονή να γράψεις όλα αυτά. Εχω την ίδια, η συναρμολόγηση δεν ήταν δύσκολη αλλά όσο και ναναι ένα μπελά τον έχει. Η κατασκευή είναι πολύ καλύτερη/στιβαρότερη από ό,τι περίμενα. Ειχα πριν ψησταριά με πέτρες λάβας, μακρυά, οι αναφλέξεις είναι δράμα. Προσωπικά θεωρώ ότι εάν κάνεις πολύ συχνή χρήση (εγώ όχι) ίσως αξίζει να δώσεις παραπάνω, αλλά μιλάμε πάνω από τα τριπλάσια, αλλιώς δεν παίρνεις κάτι ουσιαστικά καλύτερο. Εάν μπεις κάποια στιγμή στη διαδικασία να αλλάξεις ανακλαστήρα και καυστήρες καλύτερα πάρε μια καινούργια σε αυτά τα χρήματα, φθηνότερα θα έλθει. Πήρα πρόσφατα μια από τα Leroy (όχι τις πολύ φθηνές με την απλή σχάρα, την πιο καλή με μαντέμι, 30-40 ευρώ παραπάνω). Θεωρητικά έχει καλύτερες προδιαγραφές από τη Unimac(διπλό, υψηλότερο και βαρύτερο καπάκι, πιο προσεγμένη σχεδίαση), δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά το γεγονός ότι με κάτω 200 ευρώ παίρνει κανείς πλέον μια πολύ αξιοπρεπή ψησταριά υγραερίου είναι σημαντικό. Φιάλη χρησιμοποιώ τη μικρή της coralgas με τη μπαγιονέ βαλβίδα η οποία είναι βολική αλλά εάν έκανα πιο συχνή χρήση ή είχα μεγαλύτερη ψησταριά θα ήθελα μεγαλύτερη φιάλη... . Απλά ήθελα να ευχαριστήσω για το κατατοπιστικό άρθρο και να επιβεβαιώσω τα σχόλια- ΚΑΛΟ ΨΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΑΓΩΜΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ!

Κρασοπατήρ είπε...

Να 'σαι καλά φίλε. Να πω την αλήθεια, (δεν θέλω να είμαι και απόλυτος), αλλά να δώσω πάνω από 200 ευρώ για ψησταριά, δεν θα το έκανα ποτέ. Όπως γράφω και στην αρχή η τιμή που την πέτυχα τον Σεπτέμβριο ήταν συνδυασμός εκπτώσεων και μάλλον ήταν η εποχή που οι τιμές πέφτουν κάνα 30άρι γενικά. Τώρα που ζέστανε ο καιρός, ο χρόνος για το ψήσιμο είναι πολύ λιγότερος και είναι πρόκληση για περισσότερα ψησίματα. Αν γίνει καμιά στραβή και μας αφήσει χρόνους, θα χτυπήσω καμιά camping gas σε Black Friday. Πέρισυ είχε όλα τα μοντέλα στη μισή τιμή και ξεπουλήσανε!

Μπούρας Νίκος είπε...

Φοβερή η ενημέρωση. Συγχαρητήρια.
Εγώ πάντως πήρα την Unimac 661317 (4+1 εστίες, ανοξείδωτη κλπ) και μου φαίνεται μεγάλη για το χώρο μου (μπαλκόνι). Μάλλον είναι τέλεια για αυλή (η εγώ είμαι ψείρας....). Αν ενδιαφέρεται κανείς μερακλής την δίνω (Αθήνα είμαι)

Panosnanopoulos είπε...

Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε στο παρακάτω θέμα που έχω. Ποιες οι διαφορές των ποιο ακριβών ψησταριών (πχ ladman) από τις ποιο φθηνές. Έχουν τεράστια διαφορά στην τιμή . Αξίζει το κόπο να πάω σε μια ποιο ακριβή? Σε ποια κομμάτια θα κερδισω.ψήνω μια φορά την εβδομαδα.,Με μια unimac η borrman θα κάνω την δουλειά εξίσου καλα? Ή να βάλω καμία δόση παραπάνω και να πάω σε Ladman.

Κρασοπατήρ είπε...

Αμέτρητες οι παράμετροι για τα ερωτήματά σας. Καταρχήν ΟΧΙ, δεν ψήνουν εξίσου. Η Ladmann έχει καλύτερο σχεδιασμό και ψήνει ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της σχάρας. Οι φθηνές στο 1/3 έχουν χασούρα. Υπάρχουν ποιοτικές διαφορές, όπως ο ανακλαστήρας-τείχωμα στο καπάκι, το καλύτερο μαντέμι, ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΨΗΝΕΤΕ, κλπ. H Ladmann παρέχει εγγύηση για 5 έτη στους καυστήρες, ενώ οι φθηνές για έναν μόλις χρόνο.

Εγώ για χαβαλέ την πήρα τη δική μου με μόλις 119 ευρώ και κατέληξα να καταργήσω σχεδόν το κάρβουνο. Πλέον το έχω γυρίσει στο ψάρι. Κάθε Παρασκευή 3 μισόκιλα από τσιπούρα-φαγκρί-λαβράκι και καμιά γαρίδα σε 20 λεπτά είναι έτοιμα. Για 3-4 άτομα η μη επώνυμη υγραερίου (έστω και η unimac με δύο καυστήρες) δεν θα σας αφήσει με παράπονο. Εάν είστε στην πόλη σε μπαλκόνι επιλέξτε επώνυμη με 3+ καυστήρες. Εάν έχετε υπομονή black friday, έχει πραγματικά πολύ καλύτερες τιμές.

Προσωπικά ΔΕΝ το έχω μετανιώσει που πήρα τη συγκεκριμένη της ανάρτησης, είναι αρκετά αποδοτική και κομψή (είδα άλλες ακριβότερες κινέζικες και είναι πολύ χάλια στα υλικά και την υφή).

Unknown είπε...

Καλησπερα και εμενα πριν απο 4 μερες μου εκανε δωρο η γυναικα μου μια unimac με 3 καυστηρες. Πρωτη εντυπωση ηταν τελεια εψησα σουβλακια κοτοπουλο και χοιρινα και μπριζολακια χοιρινα ολα τελεια, στα λουκανικα ειχα πολλες αναφλεξης αλλα ηταν και αυτα τελεια. Εχθες εψησα πιτσες μια σε στρογγυλο ταψακι και μια σε τετραγωνο και οι δυο ψανταστικες. Για ποιο ακριβες δεν ξερω αλλα δεν θα εδεινα 600, 700 ευρω ποτε.

Panosnanopoulos είπε...

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Ψάχνω για αγορά ψησταριάς υγραερίου. 2ή3 καυστήρες. Έως 200€. Είμαι ανάμεσα σε Unimac και Thermogas. Τι προτείνετε;

Κρασοπατήρ είπε...

Φίλε Θεόδωρε, εάν η Thermogatz ήταν ελληνικής κατασκευής, θα σου έλεγα πάρτην. Ωστόσο, ο σχεδιασμός κατά 98% είναι ίδιος με την Unimac, κάτι που προδίδει ότι είναι κι αυτή από το ίδιο κινεζικό εργοστάσιο. Οι διαφορές που παρατήρησα είναι στο χρώμα των διακοπτών και το ότι η thermogatz έχει... ανοιχτήρι για τα μπουκάλια. ΟΜΩΣ, οι Unimac έχουν μαντεμένιες σχάρες, κάτι που το πληρώνεις παραπάνω εάν το επιθυμείς και στις thermogatz.

Πάρε με 3 ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ. Εάν έχετε υπομονή, προς τον Σεπτέμβριο, οι τιμές πέφτουν κάνα 20ευρω. Δείτε για τυχόν extra εκπτώσεις με την εγγραφή σε κάποιο site.
Προσωπικά το πήρα από https://www.extremetools.gr/

Θεόδωρος είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ γιο την άμεση απάντηση. Το ίδιο πρόσεξα και εγώ. Άρα συγκριτικά, λόγω σχάρας καλύτερα UNIMAC. Βασικά έχω κτιστό BBQ με κάρβουνο. Την αερίου τη σκέφτομαι για έως 4 άτομα κενένα ψαράκι κυρίως... στο μπαλκόνι. Απλά με τη διαφορά κόστους έλεγα ναπάρω κουκουλα και αξεσουαρ γενικά. Να μην επιλέξη λες με 2 καυστήρες; Σε κάθε αλλαγή μπουκάλας χρειάζετε και άλλαγή σε κάποια τσιμούχα στην ένωση; Επίσης χρειάζεται να πάρω και ρυθμιστή για τυχόν διαροή; Ευχαριστώ.

Κρασοπατήρ είπε...

Ναι θα χρειαστεί ο ρυθμιστής πίεσης. Πάρε και κάλυμμα για προστασία από καιρικές συνθήκες και τίποτα περίεργα ζωάκια. Εγώ με την σημερινή γνώση, θα έπαιρνα με 3 καυστήρες, 30 ευρώ διαφορά είναι μόνο.

Θεόδωρος είπε...

Σε ευχαριστω πολυ

Κρασοπατήρ είπε...

Media Markt έχει στα 129 ευρώ ladmann με 2 καυστήρες, δωρεάν μεταφορικά και 2 χρόνια εγγύηση.
https://www.mediamarkt.gr/el/product/_landmann-ld-12375-ft-grill-chef-1214855.html

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα. Αξίζει η συγκεκριμένη; Είναι καλύτερη από unimac; Ανταλλακτικά αν χρειαστεί;

Θεόδωρος είπε...

Ψησταριά Υγραερίου Campingaz Xpert 100 L με 2 Καυστήρες
Συγκριτικά με τη Unimac 2 καυστήρων;

Κρασοπατήρ είπε...

Η campingaz λίγο ισχυρότερη, ο σχεδιασμός της δεν αφήνει πολύ θερμότητα να φεύγει και θα ψήνει καλύτερα από unimac, μικρότερη επιφάνεια ψησίματος, δύο χρόνια εγγύηση, διπλώνουν τα πλαϊνά, είναι ό,τι πρέπει για μπαλκόνι. Ωστόσο κι αυτή (όπως και η Landmann) μειονεκτούν στη σχάρα που δεν είναι από μαντέμι. Δεν έχει θερμόμετρο (μικρό το κακό). Εάν είστε στην Αττική, σας την συναρμολογούν με κάποιο κόστος στο χώρο σας.

V.P είπε...

Έκανα την πατέντα με το αλουμινόχαρτο στο κενό που αφήνει πίσω το καπάκι. Δεν το έκλεισα μεχρι πέρα πέρα αφήνοντας από κάθε πλευρά δύο πόντους. Είναι η μέρα με την νύχτα το ποσό κρατάει θερμοκρασία. Σχεδόν τερματίζει το θερμόμετρο με κλειστό καπάκι ενώ πριν όχι.

Θεόδωρος είπε...

Άρα θέλω απόψεις για να καταλήξω :υnimac 2 καυστήρων ή campingaz 2 καυστήρων; Αν περνάτε τώρα τι θα επιλέγατε;

V.P είπε...

Προσωπικά με την unimac απόλυτα ικανοποιημένος.
Αν έχεις να δώσεις την μικρή διαφορά προς τα επάνω και σε παίρνουν και οι διαστάσεις,πήγαινε σε τρεις καυστήρες.

kerkireos είπε...



Καλησπερα ψηστες!

Πηρα την https://www.skroutz.gr/s/19558671/Unimac-Basic-661312.html μετα απο παροτρυνση φιλου που εχει την ιδια.την στησαμε μαζι αλλα δεν ειχα μπουκαλα, πηρα την επομενη μερα.

Την τοποθετησε ο πεθερος αλλα κατι δεν παει καλα.Ενω επαιζαν με τα ματια πεταξε φλογα και καψαλισε το χερι του και δεν ασχοληθηκε αλλο.

Σημερα ανοιξα λιγο το γκαζι με ανοιχτο το καπακι της ψησταριας,βλεπω το σωληνακι να γεμιζει και να στελνει γκαζι στην ψησταρια,η μυρωδια ειναι αρκετα εντονη.Αναβω το ματι αλλα δεν ζεσταινει η σχαρα και ας εχουν περασει 1-2 λεπτα.Ειναι φυσιολογικο για την πρωτη χρηση?Τι μπορει να κανουμε λαθος?

Κρασοπατήρ είπε...

Φίλε kerkiereos πάντα ανάβουμε την ψησταριά υγραερίου με ανοιχτό καπάκι! Μήπως πατάς για πολύ ώρα τον διακόπτη και αφήνει αέριο και μυρίζει; Το ότι δεν ζεσταίνει, ίσως είναι κάποιο ελάττωμα στους καυστήρες.

-Βγάλε τις σχάρες και τους διαχύτες, άναψε την ψησταριά και τσέκαρε εάν βγαίνουν οι φλόγες από τις τρυπούλες σε όλο το μήκος κάθε ενός καυστήρα.

-Μήπως κατά τη μεταφορά ξεβιδώθηκε-λασκάρισε βίδα που συγκρατεί τους καυστήρες; https://1.bp.blogspot.com/-jX3P0w6R1gk/XZsa-PeOrjI/AAAAAAAA9Jw/xJdYxJMEL3wUxFuARTQYEO7je9noWhVlACLcBGAsYHQ/s1600/Unimac%2Bbasic%2B661311%2B5.JPG

-Δοκίμασε με κάποιον άλλον μειωτήρα της πίεσης του υγραερίου.

-Τσέκαρε το λάστιχο για τυχόν τρυπούλα.

-Επικοινώνησε και με τον έμπορο που την προμηθεύτηκες ή και με την ίδια την Unimac. Θα το καλύψει η εγγύηση, το ζητούμενο είναι μην γίνει κάνα ατύχημα...


@V.P. εγώ ακόμη δεν δοκίμασα με αλουμινόχαρτο, το σκεφτόμουν προχθές που έψησα δύο πίτσες κι έφευγε ΠΟΛΥ θερμοκρασία εκτός, αλλά βαριόμουν να το κάνω. Δεν ξέρω καμιά πατέντα αν μπορέσω να κάνω με μεταλλική πλάκα που να ανοιγοκλείνει σαν πορτάκι και που να μην εμποδίζει το άνοιγμα του καπακιού.

*Eπειδή μέχρι και σήμερα ΔΕΝ έχω χρησιμοποιήσει την βοηθητική σχάρα, αυτή ενδέχεται, στο σημείο που πατάει, να εμποδίζει κατά ένα ποσοστό την θερμότητα να φύγει και να την συγκρατεί προς τα μέσα...

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα σας. Τελικά παρήγγειλα και παρέλαβα άμεσα τη Unimac 661311. Πολύ καλή κατασκευή. Τη συναρμολόγησα σχετικά εύκολα. Έλλειπε μόνο μια βίδα από το κουτί. Κατά τα άλλα μια χαρά. Ακόμα δεν τη σύνδεσα με μπουκάλα, ούτε έψησα. Θα επανέλθω όταν κάνω την αρχή. Η αγορά έγινε από Εμπορίδης. Άμεση αποστολή και εξυπηρέτηση. Πήρα και την αντίστοιχη κουκούλα.

Κρασοπατήρ είπε...

Καλορίζικη και καλά ψησίματα :). Φρονώ ότι δεν θα το μετανιώσεις για τη συγκεκριμένη αγορά. Ευελπιστώ ότι σε βοήθησα πριν την αγορά για τα θετικά (και τα αρνητικά) της ψησταριάς.

Θεόδωρος είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Ναι βοήθησες αρκετά για τη συγκεκριμένη αγορά. Από κατασκευής άψογη και στιβαρή. Σύνδεσα σήμερα και τη φιάλη και έκανα το 1ο ανανά. Σε 1 λεπτό 280 βαθμούς. Τα επόμενα σχόλια μετά το πρώτο ψήσιμο.

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Σήμερα πρώτο ψήσιμο. Λαυράκια. Ακολούθησα τις παραπάνω οδηγίες, η φωτιά στο χαμηλό κοντά στους 280. Περίπου 15 λεπτά ή κάθε πλευρά. Έτοιμα και γευστικότατα. Άρα, πρώτη απόπειρα επιτυχής.

Κωστης είπε...

Καλημερα. Χαρις στη δικη σας συμβοθλη, πηρα τη Unimac με τις 3 εστιες. Εξαιρετκη! Εχω ψησει ηδη μερικες φορες. Εχω ομως ενα προβλημα: η ψησταρια μπροστα δεν ψηνει καλα (αργει πολυ) και στο πισω μερος αρπαζει γρηγορα. Υπαρχει βελτιωση γι αυτο;

Aris είπε...

Καλημέρα Κώστα. Αυτος είναι και ο λόγος οτι υπάρχουν αυτου του τύπου οι ψησταριές (απο εταιρείες που βγαζουν εργαλεία) και οι επωνυμες που είναι μόνο ψησταρίες.
Νομίζω οτι δεν μπορεις να βελτιώσεις την σωστή κατανομή για το θέμα οτι αυτές που ψησταριες στο κάτω μέρος (ταψι) είναι αρκετά ανοιχτες και περνάει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα απο μπροστά, προς τα πίσω, δημιουργώντας το αποτέλεσμα που αναφέρεις.

Κρασοπατήρ είπε...

@Κωστή σχεδόν με κάλυψε ο φίλος Άρης. Μέχρι τώρα υπάρχει η θεωρία του ότι εάν βάλεις την βοηθητική σχάρα, θα περιορίζεται η θερμότητα που χάνουμε από το καπάκι ή μπορείς να κάνεις και πατέντα με αλουμινόχαρτο για να κλείνεις το κενό.

Προχθές έψησα παντσέτες και πάλι παιδεύτηκα με αναφλέξεις (έκανα και κοτζάμ ανάρτηση με συμβουλές τρομάρα μου).

Η λύση είναι άνοιγμα καυστήρων στο φουλ, βάζουμε τα κρέατα, χαμήλωμα της έντασης ώστε να σιγοψήνονται και όχι πολλά ανοίγματα του καπακιού. Καλό είναι να καθαρίζεις το ταψί και τους διαχύτες από τυχόν υπολείμματα προηγούμενων ψησιμάτων.

V.P είπε...

Στο θέμα με τις αναφλέξεις έχω βρει την υγεία μου με αυτό που βάζω από κάτω για το ψήσιμο την μεμβράνη. Από την αρχή το βάζω και η ψησταριά είναι ακόμα σαν καινούργια.Λογικα δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα υγείας διότι έχει όλες τις πιστοποιήσεις. Λέμε τώρα. Θα δείξει.

Ανώνυμος είπε...

Οσο αφορά το κενό στο πίσω μέρος απο το καπάκι που κάποιοι το έκλεισαν μα αλουμινόχαρτο , μήπως υπάρχει για λόγους ασφαλείας ώστε να μην συσσωρευτεί υγραέριο και γίνει κάποια ανάφλεξη ;;;

V.P είπε...

Μα νομίζω ότι το υγραέριο καίγεται γι'αυτό υπάρχει και φλόγα. Αν υπήρχε διαρροή επάνω από τους καυστήρες χωρίς να έχει καεί τότε ,που δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό αν υπάρχει διαρροή θα είναι πριν τους καυστήρες στις ενώσεις, τότε θα τρέχαμε όλοι.

Unknown είπε...

Για να μπορέσει να υπάρχει φλόγα χρειάζεται οξυγόνο γι αυτό υπάρχει και ενα μικρό κενό απο τους διακόπτες υγραεριου προς τους ανοξείδωτους καυστηρες. Μετά την ανάφλεξη αν υπήρχε η παραμικρή διαρροή φανταστείτε τι θα γινόταν ύστερα απο μισης ή μιας ωρας ψησίματος. Τωρα το αν η λύση είναι να κλείνουμε τις τρυπες με αλουμινοχαρτο μπας και ειναι κατι που δε με βρίσκει τελείως σύμφωνο.

V.P είπε...

Δεν υπάρχει κίνδυνος γιατί δεν κλείνει κάτι λειτουργικό που θα πρέπει να υπάρχει. Πιστεύω είναι καθαρά θέμα κατασκευαστικό το μεγάλο κενό που αφήνει πίσω το καπάκι όταν κλείνει. Έτσι και αλλιώς κλειστό όταν είναι υπάρχει περιμετρικά κενό επειδή υπάρχουν ποδαράκια στο καπάκι.

Ανώνυμος είπε...

τα τριγωνικα/πυραμιδοειδή δεν μπαινουν στην βαση για το ταψακι. Η μία πλευρά τους πιάνει στο πίσω πόδι και η άλλη πλευρά πιάνει στο σώμα της ψησταριάς και ταυτόχρονα πιάνει και την βάση (συρταροειδή) στην οποία θα μπεί το μεγάλο ταψί (με την τρύπα). Αφού βάλεις αυτά, τότε αρχίζεις να σφίγκεις όλες τις υπόλοιπες βίδες που αφορούν πόδια/σκελετό (δλδ ο ρόλος τους είναι να βοηθήσουν στην στιβαρότητα/σταθερότητα της κατασκευής)

Κρασοπατήρ είπε...

Θενξ φίλε για τις πληροφορίες. Παίζει να άλλαξε και η κατασκευή της ψησταριάς και να τα αφήσανε μέσα αχρείαστα. Να πω την αλήθεια μετά από 10 μήνες και δεκάδες ψησίματα, διαπίστωσα ότι το καθάρισμα δεν είναι και τόσο απαραίτητο να γίνεται πολύ συχνά! Στην αρχή έπεφτε πολύ καθαριότητα, τώρα εάν δεν γίνονται μπουρλότο τα ψητά, δεν με πιάνει το φιλότιμο να καθαρίσω ούτε καν το ταψάκι. Αυτό που αποκόμισα με την εμπειρία είναι: Με μέτρο το λάδι στη σχάρα και το μαρινάρισμα με επάλειψη στα ψητά. Καλός καθαρισμός των διαχυτών και χαμήλωμα των καυστήρων όταν βάζουμε τα φαγητά πάνω. Στη συνέχεια αυξάνουμε θερμοκρασία και προσέχουμε για αναφλέξεις. Εάν είσαι απίκο, μέχρι και η συγκεκριμένη unimac θα σας τα κάνει λουκούμι.

Ανώνυμος είπε...

Σαββατο την εστησα γιαυτο ειχα φρεσκο αυτο με τα σιδερακια. Σημερα εβαλα μπουκαλα κ στο πρωτο δοκιμαστικο ζεσταμα το ενα κουμπι κολλαγε (εστρωσε με κανα 2 γρηγορες) και η σχαρα εσπασε σε 3 σημεια. δεν εχω ψησει ακομα αλλα η πρωτη εντυπωση ειναι οτι προφανως δεν συγκρινεται με τις ακριβες απο πλευρας κατασκευης (οπως την εστηνα καπου ακουμπησε το καπακι κ εφυγε η μπογια) αλλα για τα λεφτα της μου φαινεται μπομπα. α πηρα με 3 εστιες στα 189. τωρα κανω τα βουντου που γραφεις πριν την πρωτη φορα

Κρασοπατήρ είπε...

Η σχάρα έσπασε; Μαντεμένια δεν είναι; Αυτή θέλει βαριοπούλα για να σπάσει. Δες μήπως σε καλύπτει η εγγύηση.

Ανώνυμος είπε...

ελα ντε, νομιζω οτι καπου υπηρχε αστοχια κ με το το πρωτο ζεσταμα εσπασε.
εσπασε μεν αλλα δεν κουνηθηκε κατι απο τη θεση του οποτε την χρησιμοποιω μια χαρα
εγγυηση; μπαααα απτο ιντερνετ την πηρα, τρεχα γυρευε
οπως κ να εχει όλο και κατι εψησα κανα 2 μερες κ μπορω να πω οτι οπως θα εψηνα στα καρβουνα (μετρια), ετσι ψηνω και δω...
το αποτελεσμα δλδ εχει να κανει με τον ψηστη περισσοτερο και εμένα προσωπικά ολες αυτες οι κουβεντες για την ποιοτητα του ψησιματος
που έβλεπα σε διάφορα σχόλια μου θυμιζουν λιγο αυτους που λεγανε οτι το καταλαβαινουν όταν το mp3 ειναι 128 kbps

κατα τα λοιπα προφανως θελει λιγο προπονηση να μαθεις τα χουγια της (εγώ απλά την έβαλα τέρμα και έψησα) αλλα:
1. ψηνει πολύ γρηγορα
2. ψήνεις ξεκούραστα χωρίς να ζορίζεσαι/ιδρώνεις
3. ψήνεις χωρις πολυ καπνο (κανενα προβ με τους απο πάνω)
4. γενικά στο σπίτι μου πιάνει αέρας αλλά δεν την είδα να προβληματιστεί ιδιαίτερα
5. επίσης επειδή δεν πολυσκαμπάζω την δούλεψα πολύ με ανοικτό καπάκι, πάλι χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα
5. σούμα: αμα δε το παιζεις Μαρια Αντουανετα του φαγητου (ή δε θες να τραπεζώσεις Μαρίες Αντουανέτες), μια χαρα θα κάνεις δουλειά και άσχετος να είσαι (σαν κ μένα)

Στις δύο μέρες χρήσης μπορώ να πω ότι τελικά δεν θα ήθελα να έχω πληρώσει κάτι παραπάνω
γιατί δεν θα καταλάβαινα και την διαφορά..και επειδή το σκεφτόμουνα και για ηλεκτρική, τελικά
όχι, καλύτερα γκαζιού γιατί ψήνει σφαίρα

Reflect είπε...

Κρασοπατερα κατ αρχήν ευχαριστώ το blog είναι όαση
πριν δυο μηνες του πηρα την unimac 661315 με 4 καυστήρες
κατ' αρχην ηθελα να παρω την μικρή αυτη που εχεις εσυ λογω οικονομικού σε μια συζήτηση με έπεισαν οτι (αν πάρω φτηνιάρικη ) πρέπει να παρω μεγάλη ωστε να εχω χωρο να μετακινήσω τα ψητα αν το παρακάνουν οι αναφλέξεις , ειναι μια λυση , σπαστικη αλλα ειναι μια λυση
ειχα εμπειρια απο πλακα μαντεμι (γεματη) και μου αρεσε αλλα δεν ειχα ιδεα για τις αναφλέξεις
οι διάχυτες ειναι μαπα αν βρεις ακρη με φτιαχτούς δωσε τα φωτα σου και σωσε μας
ειδα οτι εαν ξεκινάω τερμα χαμηλωμενη τη φωτια ψηνει πιο στρωτά και με λιγότερες αναφλέξεις
επίσης στο ταψακι απο κατω για τα λιπη βαζω αλουμινοχαρτο και σωθηκα με το καθαρισμα
μια ερωτηση κανει και σε σας θόρυβο ο ρυθμιστής ;
παρ' ολες τις αδυναμίες ομως εχω παθει πλακα με το αποτέλεσμά εντάξει κάρβουνο δεν είναι αλλά ειναι γρηγορότερο ευκολότερο και χωρις καμια προετοιμασία

Κρασοπατήρ είπε...

Γεια σου φίλε Reflect! Κατ' εμέ η Unimac με 3 καυστήρες είναι η ιδανική μέση λύση. Εάν έχεις πολλά ψητά, βάζεις το καλό μας κάρβουνο. Φυσικά εάν έχεις χώρο, ακόμη καλύτερα για 4 καυστήρες. ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΗ~ΚΑΛΑ ΨΗΣΙΜΑΤΑ.

Έχω βρει μαγαζί στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας με αξεσουάρ υγραερίου, για να μου κόψουν διαχύτες από inox, αλλά δεν είχα χρόνο να τους πάω κάποιο δείγμα. Τυχαία πέρασα και ήταν μία κυρία που δεν γνώριζε καν τιμές κλπ για τέτοιες περιπτώσεις. Αν χαλαρώσω από τα χωράφια, θα το φτιάξω και θα ενημερώσω, εννοείται.
Όχι, ο ρυθμιστής δεν κάνει καθόλου θόρυβο.

Αυτό με το αλουμινόχαρτο, έπρεπε-πρέπει να το εφαρμόσω κι εγώ. Τα υπολείμματα από προηγούμενα ψησίματα, είναι ένας λόγος για τις αναφλέξεις.

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα σε όλους. Έψησα χειροποίητη πίτσα σε πέτρα για πίτσα σε Unimac 2 καυστήρων. Ειλικρινά η καλύτερη πίτσα που έχω φάει. Σαν σε ξυλοφουρνο. Υπάρχει κάποια πρόταση για ψήσιμο μπιφτεκιών; Δοκίμασα σε πλάκα και κόλλησαν.

Κρασοπατήρ είπε...

Καλημέρα Θεόδωρε, Αν επιτρέπεται ποιά πέτρα χρησιμοποίησες; Είχαν βγάλει πριν κάνα δίμηνο στα Lidl με 9 ευρώ, αλλά δεν υπήρχε τίποτα όταν πήγα, μάλλον κράχτης ήταν και δεν έδωσαν πολλά κομμάτια γενικά.

Σχετικά με τα μπιφτέκια κι εγώ είχα ένα θέμα. Θέλει καλό ζύμωμα και λαδάκι για να μην κολλάνε. Καλύτερα πάνω στη σχάρα κι όχι στην πλάκα.

Θεόδωρος είπε...

Καλημέρα. Για δοκιμή πήρα ότι πιο οικονομικό βρήκα. Αλλά αποδείχτηκε άψογη. Από αυτό το site: https://www.bluestore.gr/petrini-plaka-psisimatos-pitsas-33cm-smile-skp-1/

Reflect είπε...

Εμένα οταν ανοιγω και τους 4 ή τους 3 στο φουλ ακούγεται να φοβαμαι λες; Ειναι ιταλικος. Εννοείται οτι τα υπολείμματα καθαρίζονται μετα μετα χρηση . Είσαι και βόριο Ελλαδίτης ; δωσε λυση και σωσε 😋. Μια που ειπες εια χωράφια καλαμποκια εψησες ; Τέλεια.

Aris είπε...

Αυτη εχω και εγω αλλα με την ξύλινη σπάτουλα. Τέλεια για τα λεφτα της. Απίθανη πίτσα!!!!

Aris είπε...

Γενικότερα στην bbq θέλουν λιγο λαδακι πριν το ψήσιμο ή οι πλάκες οσο θα έχουν πάρει θερμοκρασία ή τα κρέατα. Επίσης το κρέας θα ξεκολλήσει από την πλάκα μολις αποκτήσει θερμοκρασία για να γυρίσει ή για να βγει.

Ανώνυμος είπε...

Στην Weber Q2200 πάντως παιδιά καμιά ανάφλεξη, καταρχήν δεν έχει διάχυτες, απλά πέφτει το λίπος πάνω στα μπεκ και σπάνια πρέπει να ξεβουλώσεις κάποιες τρύπες.

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα ποια η διαφορά μεταξύ των μοντέλων 661305 και 661312 με τους τρεις καυστήρες;

Κρασοπατήρ είπε...

Φρονώ, ότι όπως και στα μοντέλα με τους δύο καυστήρες οι διαφορές είναι απειροελάχιστες. Ίσως στο σχήμα του ταψιού και στο πιατάκι αποστράγγισης για τα λίπη.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση και γενικά για όσα έχεις γράψει εδώ , με βοήθησες να αποφασίσω κ προχώρησα σε αγορά αυτής με τους τρείς καυστήρες (ήμουν έτοιμος να πάρω με δύο) χτες παρέλαβα και ελπίζω ότι το ΣΚ θα έχω τον χρόνο να στήσω και να την δοκιμάσω , θα γράψω εντυπώσεις εκ νέου.

Κρασοπατήρ είπε...

Καλά ψησίματα λοιπόν :)

Eγώ συμπλήρωσα έναν χρόνο κατοχής αυτές τις ημέρες και τελείωσε η εγγύηση. Δεν το μετάνιωσα για τη συγκεκριμένη, γενικά τα έχει τα θεματάκια της, αλλά βλέποντας κι άλλες υγραερίου του 200ευρου από κοντά, μου φάνηκε ότι η συγκεκριμένη εκτός από το ότι είναι πιο κομψή, δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από άλλες.

Καλά λόγια διαβάζω για τις kenton, των Leroy Merlin με μαντέμι και 3 χρόνια εγγύηση! Σε τυχόν προωθητικές ενέργειες είναι ίσως η καλύτερη επιλογή. Σήμερα πωλούνται μόλις 40 ευρώ πάνω από τις unimac basic (εγώ την 2άρα την πήρα 119 και τώρα την βλέπω 159). Έχουν υποδοχή για σούβλα, ανακλαστήρα στο καπάκι, πορτάκι μπροστά και τα ράφια διπλώνουν για οικονομία χώρου. Διόλου άσχημα!

Christos είπε...

Είμαι νέος ιδιοκτήτης ψησταριάς υγραερίου και η καθαριότητα της είναι όντως ένα θέμα. Αγόρασα πρόσφατα το παρακάτω ταψί
https://www.skroutz.gr/s/16315717/Veltihome-Lasagna-Pan-With-Rack-%CE%A6%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%85-Inox-35x40cm-690764.html
Σε συνδυασμό με μια αντικολλητική μεμβράνη για ψήσιμο οτιδήποτε πλην κρέατος αφήνουμε την ψησταριά όπως την βρήκαμε.
Στο ταψί έριχνα που και που λίγο νερό για να μην κολλάνε τόσο πολύ τα λίπη.
Στο ταψί έψησα σουβλάκια, σουτζουκάκια και λουκάνικα. Το κρέας έμεινε ζουμερό αλλά δεν είχε την όψη και το ξερό ψήσιμο της μαντεμένιας σχάρας πράγμα που δεν με ενόχλησε καθόλου.
Έψησα μόνο μια φορά. Σίγουρα με μερικά ακόμα ψησίματα θα έχω πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Unknown είπε...

Καλησπέρα σε όλους, έχω την unimac με τους 3 καυστήρες από το καλοκαίρι. Μέσα σε 5 ψησηματα έμαθα να την χειρίζομαι και να την καθαρίζω αποτελεσματικά και γρήγορα.
Έχω μια ερώτηση πως μπορώ να προσάρμοσε μια σούβλα ηλεκτρικά;; παρακαλώ καμία πατέντα κάνεις;

Κρασοπατήρ είπε...

Υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στο insomnia σχετική με ψησταριές υγραερίου. Ανά καιρούς είδα φωτό και προτάσεις για σούβλες. https://www.insomnia.gr/forums/topic/421368-%CF%88%CE%B7%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%85/page/30/

Aris είπε...

Καλησπερα.

Σουβλα με μοτέρ μόλις με 25€ περίπου. την κανει τη δουλειά της μια χαρά!!!! Αγόρασα μοτέρ ρεύματος, σουβλα, διχαλες, μια λαμα την οποία στραβωσα και την χρησιμοποιήσα ως στήριγμα σούβλας - ψησταριάς. Η σουβλα ειναι στρογγυλή και οχι τετράγωνη οπότε έπρεπε να πατενταρω για να ταιριάξει στην εσοχή του μοτέρ. Ολα τα πιο πάνω απο τα πρακτικερ, αλλα προσφατα ειδα καποια κιτ ετοιμα στα 50€ και στα leroy. Δεν τα έχω δει απο κοντα όμως αλλα ισως πηγαινα για ετοιμη λυση σε επιλογη leroy.

Αυτα ειναι που εχω φτιαξει εγω. Έχω ψησει μπουτια και στηθος κοτοπουλο και κοντοσουβλί 1,5 κιλο περιπου.

https://drive.google.com/file/d/1beMkFxXP3zuEfIt0oHSZUXonNhy0EBr1/view
https://drive.google.com/file/d/1-HGES7_Cz0D2PiFJjmwMTjF45GR6IVcw/view?usp=drivesdk
https://drive.google.com/file/d/1-KS69AwdDJzYcjKthBXGz6hSiFn22-sQ/view?usp=drivesdk

Κρασοπατήρ είπε...

Black Friday 2020 στα Praktiker, έχει μία (no name) ψησταριά υγραερίου με 4 καυστήρες, μαντεμένιες σχάρες, θερμόμετρο, μειωτήρα πίεσης με λάστιχο σύνδεσης και ντουλάπια μπροστά, από 300 αρχικά, μόνο 149 ευρώ. Με 3 χρόνια εγγύηση! -Τα μεταφορικά ανάλογα με την περιοχή, είναι 10~20 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα.
https://www.praktiker.gr/p/psistaria-ygraeriou-me-4-kaystires-116990

Χτύπησε μία ένας ξάδερφος. Θα ποστάρω εντυπώσεις όταν την δουλέψουμε.

Unknown είπε...

Καλησπέρα.και.μεις.ετοιμαζομαδτε.για αγορά.ψησταριας.τωρα.εχει.το.πρακτικερ.με.149.αλλα.οχι.πολλες.λεπτομερριες.Θελω.με.3..διακοπτες.οικονομικη.εχω.δει.συο.leroy μια.στα.249.Εχετε να μου.πφοτεινστεκανενα μοντέλο οικ.ευχαριστω.

Unknown είπε...

Και.γω
Θέλω.πληρ
Για.αυτη.στο.πρακτικερ.ευχαριστω.

Κρασοπατήρ είπε...

Μου φαίνεται ότι η έλλειψη στα Praktiker είναι τεχνητή. Χθες βράδυ είχε σύνολο 10 ψησταριές, ενώ τώρα είναι 73 τεμάχια. Αυτή στα leroy merlin είναι πολύ καλή. Την έχει ένας γείτονας και είναι πολύ ικανοποιημένος, ψήνει και κοντοσούβλια μέσα. Ίσως black friday να κάνουν καμιά έκπτωση. Αυτός την είχε πάρει πέρυσι τα Χριστούγεννα περίπου 150 ευρώ!

st είπε...

Κράσο....βοηθάς πολύ!!!!! Πάω για αγορά ψησταριάς και τα γραφόμμενά σου βοήθησαν. Πάω για: Ψησταριά Αεριού Thermogatz Gs Grill Lux 3+1 με μαντεμένιες σχάρες . κατασκευαστές είναι στη Θεσσαλονίκη που σημαίνει εύκολα αξεσουαρ και πιθανό σέρβις. Πιο πολύ για το εξοχικό αν και λίγο μπαλκόνι θα παίξει , αν και μάλλον θα πρέπει να δωροδοκήσω τους απο πάνω!!

Κρασοπατήρ είπε...

Καλή φαίνεται. Πάντως κατ' εμέ, θα πρέπει να έχουν πάνω από έναν χρόνο εγγύηση. Δεν ξέρω αν μπορέσεις να την πετύχεις black friday σε καλύτερη τιμή.
Δες στα ίδια χρήματα και την 3άρα campingaz (χωρίς πλευρικό μάτι). https://www.bbq-campingaz.gr/product/%cf%88%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%ac-3-series-classic-l/

Alex είπε...

Καλημερα φιλε μου, ψαχνω κι εγω για φησταρια υγραεριου, για τις bormann τι γνωμη εχετε ?

Κρασοπατήρ είπε...

Οι Bormann είναι στο ίδιο επίπεδο με τις Unimac. Κινεζιές. Δεν ξέρω γιατί τις έχουν τόση αγάπη στο skroutz. Εάν βλέπετε εγγύηση ενός χρόνου, μακριά. Δώστε 50 ευρώ παραπάνω και πάρτε kenton από leroy merlin

Κρασοπατήρ είπε...

Πρόσθεσα στην ανάρτηση εντυπώσεις για την απλή 4 καυστήρων υγραερίου από Praktiker.

*Μου έβγαλε θέμα ο ρυθμιστής υγραερίου που είχα πάρει για την unimac. Αρχικά νόμιζα ότι μας άφησαν χρόνους οι καυστήρες και άρχισα να ψάχνω service, αλλά με έκοψε και δοκίμασα άλλο ρυθμιστή υγραερίου (made in italy) και οι θερμοκρασίες μου τώρα, φτάνουν τους 300+ βαθμούς! Στο πρώτο ψήσιμο δεν μπορούσα να την κουμαντάρω, πολύ ένταση μιλάμε.

st είπε...

Τελικά Bormann με 3 καυστήρες και πλαϊνό μάτι. Δεν τη δοκίμασα ακόμα αλλά έχω ένα φόβο για τους πιθανούς καπνούς σε πολυκατοικία. Καλή κατασκευή η Bormann,εύκολο στήσιμο αλλά αν κάποιος ξέρει ας μου πει: στην σύνδεση του πλαϊνού καυστήρα, ο σωλήνας του αερίου φαίνεται να αφήνει ένα κενό και μάλιστα να φαίνεται . Βέβαια και οι οδηγίες ( οχι πολύ καλά τα σχεδια που εσωκλείουν αλλά τες πα) έτσι το δείχνουν αλλά μου κάνει εντύπωση, δεν θα έχει διαφυγή αερίου? Κράσο, αν καταφέρεις να κάνεις inox διαχύτες στην Αλεξάνδρεια πες μου να πάω. Εύκολο είναι. Θα παρω και σουβλίτσα με 69 € της thermogas. Αυτά.

Κρασοπατήρ είπε...

Καλορίζικη και καλά ψησίματα :) Οι καπνοί είναι αναπόφευκτοι, σαφώς λιγότεροι από το κάρβουνο. Μεγάλο ρόλο παίζουν τα λιπαρά κρέατα. Παντσέτες, προβατίνες κλπ, όσο μπορείς να αφαιρείς τα λίπη.

Για το κενό που ανάφερες, διάβασα σχετικά πρόσφατα ότι δεν είναι κατασκευαστικό λάθος και σχεδιάστηκε έτσι για καλύτερη λειτουργία.

*Ωραία η σούβλα που είπες, σημαζεμένη και με αντίβαρο, αλλά πολλά δεν είναι 69 ευρώ; Στην Ιωνία Θεσσαλονίκης με 25~30 δίνουν μηχανισμό και σούβλα! Στα leroy μάλλον εξαντλήθηκε και κόστιζε κάνα 50άρι.

**Για τους διαχύτες λόγω κορωνοϊού δεν μπορώ να πάω Αλεξάνδρεια επειδή αλλάζω νομό και σε περίπτωση ελέγχου θα φάω κάνα 300άρι! Θα μου πεις είναι έκτακτη ανάγκη τα αξεσουάρ ψησταριάς, αλλά πού να το καταλάβουν αυτό οι μπάτσοι χεχε.

Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον είναι κλειστό και το μαγαζί που υπάρχει απέναντι από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Γενικά τα inox είναι ακριβά, αρκετοί τα φτιάχνουν και μόνοι τους. Αγοράζουν ένα κομμάτι και το κόβουν όσο θέλουν σε κάνα μάστορα.

Κρασοπατήρ είπε...

Αγοράσθηκε μία φθηνή πέτρα για ψήσιμο πίτσας. Η πρώτη δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία. Πρόσθεσα τις όποιες εμπειρίες μέσα στην ανάρτηση.

Κρασοπατήρ είπε...

Καλημέρα Θεόδωρε και χρόνια πολλά (Χριστούγεννα σήμερα). Εκτός απροόπτου έχουμε την ίδια πέτρα. Σχετικά με τις μαυρίλες:
Τις "τραβάει" μέσα η πέτρα μαζί με την υγρασία από το ψήσιμο και από ότι τσέκαρα κι αλλού, δεν βγαίνει. Είναι, λέει, τα "παράσημα" από τα ψησίματα και υποδηλώνουν την εμπειρία σου. Η μαυρίλα δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα της πέτρας. Για καθαρισμό της πέτρας από κολλημένα υπολείμματα, χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και τρίψιμο με σφουγγάρι χωρίς απορρυπαντικό.

vardisp είπε...

Καλημέρα και καλή χρονιά.
Η ανάρτηση σου έχει γίνει το ευαγγέλιο μου καθότι αρχάριος.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει δοκιμάσει κάποιος να τοποθετήσει την πλάκα ψησίματος επάνω στις σχάρες.
. Αναπτύσσει ικανή θερμοκρασία; Το σκέφτομαι για πρακτικούς λόγους προκειμένου να μη χρειάζεται κάθε φορά να αποσύρω την μία σχαρά για να τοποθετήσω την πλάκα.

Κρασοπατήρ είπε...

Γεια χαρά, εγώ όσες φορές χρησιμοποίησα την πλάκα, την τοποθέτησα πάνω στις σχάρες. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στην ψησταριά και οι θερμοκρασία δεν επηρεάζεται.

Κωνσταντίνος είπε...

Καλησπέρα...να κάνω κ εγώ μια ερώτηση...είμαι κάτοχος μιας ψησταριάς grill chef με 2 καυστήρες(συνολικα 5KW) και δουλεύει με πέτρες λάβας σε μια σχάρα κάτω απο την σχάρα ψησίματος...θέλω να αγοράσω μαντεμενια σχάρα ή πλάκα και να βγάλω τις πέτρες(αναφλέξεις κ ανθυγιεινές)...τι και πως προτείνεις να κινηθω?θα έχω την κατάλληλη θερμοκρασία πάνω στο μαντέμι χωρίς την πέτρα από κάτω?τι άλλες λύσεις προτείνεις?σε ευχαριστώ εκ των προτέρων...

Miguel είπε...

Respect Κρασοπατερα απο την αλλη μερια της Ελλαδας. Εισαι πολυ κατατοπιστικος και σου δινω τα ευσημα. Η ψησταριες, καρβουνου και οχι παντα θελουν πειραματισμο, ομως ειναι η 2η υγραεριου που χρησιμοποιω και λενε στις οδηγιες ξεκαθαρα ΟΧΙ ΛΙΠΗ & ΛΙΠΑΡΟ ΚΡΕΑΣ. Το κακο το ξερεις γιατι αναβει. Λοιπον ουτε ψαρι, ουτε παντσετα. Χοιρινες, μοσχαρισιες, λαχανικα, κοτοπουλο φιλετο. Εκτος αν εχεις μια πλακα. Εψαχνα τις οδηγιες συναρμολογησης και σε υπερευχαριστω. Ολες οι ψησταριες κατω ενους ποσου γινονται στην Κινα. Τι τι μιλαμε για Unimac, τι Weber, τι BroilKing, Cusinart, Charbroiler, και Fiesta. Παλιοτερα λεγανε και με μεγαλα γραμματα made with pride in the USA, οι Αμερικανικες, γιατι εχω αναφερει και Καναδεζικες. Τοτε δεν ειχε LANDMANN. Βεβαια ολες οι επωνυμες ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΕΣ σε συγκριση, προς Θεου οχι Αμερικη που ειναι παμφθηνες, αλλα με την υπολοιπη Ευρωπη. Aλλο κακο που βλεπω και οι Αμερικανικες στις Ευρωπαικες οδηγιες δεν εχουν την φιαλη στο καροτσι, πραμα που το θεωρω μπελαλιδικο, εστω και για αποθηκευση. Καλιτερα μαζι για πιο συμπαγη και ευκολια. Εδω στο χωριο μου εχει αερηδες και τη κουβαλω απο το ενα μπαλκονι στο αλλο. Ετσι που μου δωσες τα φωτα σου, σ'ευχαριστω θα παρω μια απο το αλλοδαπο τεχνικο πολυκαταστημα στα €250, δεν ειναι υπερτιμημενη, αλλα εβρηκα τις οδηγιες απο το ισπανικο ή γαλλικο και η φιαλη παει στο ντουλαπι. Δεν μπαινεις στο μπελα να την κανεις τρενακι και να τηνε κουβαλας. Οι διαχυτες σε ολες ειναι το πρωτο προβλημα, εχω αλλαξει τους δικους μου ηδη δυο φορες στα 15 χρονια εαν δεν ειχε τρυπησει το κατω τμημα (σαπισε) θα εκανα απο ανοξειδωτο, χωρις να ξερω εαν ειναι επιτεπτο η οχι. Στους δικους μου φευγει το εμαγιε, στουριαζουνε και θρουλουνε. Σεευχαριστω που μου εδωσες τα φωτα σου, απο το μεγαλο νησι...

Κρασοπατήρ είπε...

Καλημέρα. @Κωνσταντίνε με βρίσκεις αδιάβαστο στο θέμα πέτρες λάβας (όχι ότι είμαι κάνας ειδικός για τις απλές υγραερίου). Καταρχήν δεν γνωρίζω εάν μπορεί η ψησταριά σου να λειτουργήσει χωρίς τις πέτρες λάβας, οι οποίες είναι μαρτύριο από ότι είδα όταν έψαχνα ψησταριά και για εμένα, συνέχεια παίρνουν φωτιά από τα λίπη, χαλάει ο κάδος γρηγορότερα κλπ. Οπότε η πρώτη σκέψη είναι να τις καταργήσεις. Από εκεί και πέρα, η πλάκα από μαντέμι θα σε γλυτώσει από τις αναφλέξεις αλλά θα σου ρίξει την ποιότητα της γεύσης (σε λιπαρά κρέατα, ουσιαστικά θα τηγανίζεται το ψητό, οπότε θα χρειάζεται να στραγγίζουν γρήγορα τα λίπη αλλά και θα πρέπει να την καθαρίζεις συνέχεια την ώρα του ψησίματος για να μην κολλάνε τα επόμενα κρέατα, αυτό την ώρα του ψησίματος είναι επίπονο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και ότι δεν πρέπει να την τρίβεις με συρματόβουρτσα).

-Εάν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις πέτρες λάβας, τότε δεν το συζητάμε! Βγάλτες και πάρε σχάρα από μαντέμι.



@Miguel καλημέρα στην Κρήτη, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Προσωπικά ακολουθώ και το φόρουμ στο insomnia για άντληση νέων πληροφοριών-εμπειριών και διαπίστωσα ότι και στις καλύτερες-πανάκριβες ψησταριές όταν ψήνεις λιπαρά κρέατα, θα σου μπουρλοτιάσουν. Η διαφορά είναι στα υλικά κατασκευής και τον σχεδιασμό που σου προσφέρει καλύτερη κατανομή της θερμότητας και αντοχή στον χρόνο. Η πολυετής εγγύηση είναι δέλεαρ για κάποιον που θα ψήνει συνέχεια στο μπαλκόνι και θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο σε περίπτωση που πάθει κάτι η ψησταριά.
-Για τους αέρηδες δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, πρόσφατα που πήρε ξάδερφος noname υγραερίου από praktiker οι καυστήρες με ένα απλό φύσημα επηρεάζονται. Της Unimac είναι πολύ πιο σταθερές. Ίσως με κάποιο μεγάλο χαρτόνι από δίπλα σώσεις την κατάσταση. Ελπίζω τα μπαλκόνια σου να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μην την σηκώνεις για μεταφορά. Δε νομίζω να αντέχουν το βάρος της μποτίλιας τα ράφια-ντουλάπια κάτω από την ψησταριά. Υπάρχουν οι μποτίλιες coral gas που είναι πιο ελαφριές, αλλά διάβασα παράπονα με τους ρυθμιστές και την παροχή υγραερίου. Εγώ έχω την κλασική 10κιλη της petrogaz, που είναι πολύ βαριά. Ευκολία είναι μια βάση γλάστρας με ροδάκια και να την κάνεις τρενάκι. Είχε στα Lidl με 12 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ήθελε click away-ραντεβού κλπ, οπότε δεν ασχολήθηκα. Σχεδόν ίδιο είναι αυτό: https://www.ergaleiogatos.gr/shop/vasi-ksylini-strongyli-me-rodakia-gia-metafora-antikeimenon-silverline-739663-250kg/
-Σε εμένα οι διαχύτες χάσανε την εμαγιέ επικάλυψη και ήδη σκεφτόμουν από καιρό να φτιάξω από inox αλλά λόγω covid κλείσανε τα μαγαζιά. Είναι απολύτως ασφαλές να βάλεις διαχύτες από inox. Αν έχεις κάνα γνωστό μάστορα ρώτα τον αν μπορεί να σου κόψει μερικές. Στο εμπόριο υπάρχουν κομμάτια inox με το μέτρο, οπότε μπορείς κι εσύ με έναν τροχό να την κόψεις, αναζήτηση ως "flavorizer bars".
-Τέλος το μέγα θέμα των λιπών. Όπως έγραψα και παραπάνω, ξάδερφος πήρε υγραερίου noname, η συγκεκριμένη έχει 4 καυστήρες που είναι πολύ δυνατοί. Μετά από τα πρώτα καρβουνιάσματα βρήκαμε τη λύση: Ψήνουμε τα λιπαρά κρέατα έμμεσα, έχοντας σε λειτουργία μόνο τους ακριανούς καυστήρες και τα κρέατα τα έχουμε πάνω από τους σβηστούς, οπότε τα λίπη δεν προκαλούνε αναφλέξεις. Εγώ με τους μόλις δύο καυστήρες ακόμη ψιλοπαιδεύομαι σε χωριάτικα λουκάνικα, σεφταλιές δεν θα ξαναβάλω! Γενικά τα ψητά θα πρέπει να τα βάζουμε χωρίς υγρασία πάνω στη σχάρα, οπότε τα σκουπίζουμε με χαρτί. Τις μαρινάδες με λάδια κλπ, τις αποφεύγω στο υγραέριο. Λίγα μπαχάρια πριν το ψήσιμο και στα ψάρια αλείφω ελάχιστα με ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν στη σχάρα.

Κωνσταντίνος είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις κρασοπατηρ...θα δοκιμάσω να τις βγάλω κ να αφήσω μόνο τους καυστήρες με την σχάρα από πάνω...θα πάρω κ μια μαντεμενια πλάκα για να δω πως μπορώ να την "δουλέψω" κ που θα πάει,κάποια στιγμή θα έχω το αποτέλεσμα που θέλω...μια άλλη ερώτηση μου είναι τι θα μπορούσα να βάλω πάνω από τους καυστήρες για να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τα λίπη που θα στάζουν?έχουν τώρα μια προφύλαξη αλλά τη θεωρώ μικρή...

Κρασοπατήρ είπε...

Χωρίς να έχω γνώση της διαρρύθμισης των καυστήρων στην ψησταριά σου, η ιδανικότερη λύση είναι να βρεις κομμάτια inox και να τα κόψεις έτσι ώστε να καλύπτουν τους καυστήρες σου, να μην πέφτουν δηλαδή τα ζουμιά και τυχόν μικροκομμάτια πάνω στους καυστήρες, αλλά να εξατμίζοντα-φλέγονται πριν τους ακουμπήσουν. Θα πρέπει να έχουν τριγωνικό σχήμα ώστε να κυλάνε γρηγορότερα και μικρές εγκοπές ώστε να διαχέεται (γι' αυτό και τα λέμε διαχύτες) η θερμότητα ομαλότερα. Είναι ακριβότερο το υλικό το inox, αλλά είναι πιο υγιεινό από τις επισμαλτωμένες λαμαρίνες που έχουν οι περισσότερες κινεζικές ψησταριές (όπως η δική μου στην ανάρτηση). Το σμάλτο που έχουν, φεύγει σταδιακά με τα ψησίματα και μένει η λαμαρίνα. -Δεν τίθεται και σε αυτήν την περίπτωση θέμα υγιεινής, μιας και με ένα απλό ξύσιμο και κάψιμο, αποστειρώνεται. Και οι inox με τα χρόνια διαβρώνονται και διαλύονται, αλλά σίγουρα κρατάνε πολύ παραπάνω.

Οι επισμαλτωμένες είναι πολύ φθηνότερες (απευθύνσου στη unimac για τιμές και διαστάσεις), θα σε καλύψουν χωρίς πρόβλημα για 2-3 χρόνια. Ένα ακόμη μειονέκτημά τους είναι το μεγάλο πλάτος που συγκρατεί τα λίπη και αναφλέγονται ευκολότερα.

Δημήτρης είπε...

Εχω και εγώ την Unimac με τους 3 καυστήρες.Σε γενικές γραμμές είναι καλή ,χωρίς NA έχω δοκιμάσει καποια άλλη.Ενα θέμα είχα με το ταψάκι και συγκεκριμένα με τον λιποσυλλέκτη μινιατούρα που είχε απο κάτω.Αλλα το έλυσα άμεσα,κατασκευάζοντας με γαλβανιζέ ένα καινούργιο ταψάκι στις ίδιες διαστάσεις ,αλλά συμπαγές και με ύψος 6 cm(Στη Π Ράλλη στην FUNMETAL).Είναι γεγονός ότι πρεπει να είσαι απο πάνω συνέχεια ,γιατί παρόλο που γεμίζω το ταψί με νερό ,οι αναφλέξεις είναι πολλες και θέλει προσοχή ,αλλά πολύ προσοχή.Πιστέυω ότι θέλουν αλλαγή οι διαχύτες και προσανατολίζομαι σε inox κατασκευή.Σήμερα παρήγγειλα την μαντεμένια πλάκα για να τη δοκιμάσω

Κρασοπατήρ είπε...

Οι διαχύτες είναι που κάνουν την περισσότερη ζημιά. Όσο περνάει ο καιρός και φεύγει το σμάλτο, τα λίπη κάθονται όλο και περισσότερο στην επιφάνειά τους και δεν γλυστράνε. Στις ακριβές μάρκες, τα λένε flavorizer bars, είναι με μεγαλύτερη κλήση σαν πυραμίδες και δεν έχουν τις τρύπες που βλέπουμε στις unimac, οπότε τα λίπη εξατμίζονται γρήγορότερα και πριν έρθουν σε επαφή με την φλόγα. Το έχουμε ξαναναφέρει πάντως ότι και στις ακριβές, εάν βάλεις προβατίνα ή καμιά σεφταλιά θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις από τις αναφλέξεις.

*Μόλις έφτιαξα μία βάση με ροδάκια για την μποτίλια υγραερίου. Δεν με ενθουσίασε το αποτέλεσμα... Πρόσθεσα φωτογραφίες και σχόλια στην ανάρτηση.

Σαρδελιτσα είπε...

Σήμερα δοκίμασα την μαντεμένια πλάκα .Εντυπώσεις,αν ψήσεις πανσέτα ,θεωρώ ότι ψήνεται καλύτερα κ πιο γρήγορα στη σχάρα.Μπιφτέκια καλύτερα στην πλάκα.Χοιρινή σπαλομπριζόλα ,μακράν καλύτερα στην πλάκα.Ψήνεται
ομοιόμορφα και βγαίνει πολύ ζουμερή και θεωρώ ότι γίνεται και πιο γρήγορα.Το προβληματάκι είναι ο καθαρισμός της πλάκας.Καμμιά καλή ιδέα ?

Κρασοπατήρ είπε...

Καθαρισμός πλάκας με χλιαρό νερό και μαλακό σφουγγάρι για να μην φύγει η αντικολλητική επίστρωση.

*Μόλις έψησα την 2η τετράδα από πίτσες στην καινούρια πέτρινη πλάκα και καθώς έκλεισα τους καυστήρες για αφαιρέσω την τελευταία πίτσα βλέπω την πέτρα σπασμένη! Είχα διαβάσει παρόμοιο σχόλιο σε άλλον χρήστη αλλά την πάτησα κι εγώ. Τουλάχιστον ήταν φθηνή...

Aris είπε...

https://drive.google.com/file/d/1-QpIe_TeoE9GYAKhNUeK4KCey6-Jjrv6/view?usp=drivesdk

Nick είπε...

Φιλε καλησπερα,
Ωραίο post με χρησιμες συμβουλές πραγματικά. Χαρας το κουράγιο σου.
Ψάχνομαι για κάτι σχετικά φτηνό και αξιόπιστο. Κατέληξα στην Kenton του Leroy με τους 4 καυστήρες (προφανώς μου κάνει και η ίδια με τους 3 καυστήρες) ώστε να εκμεταλλευτώ το μέγιστο ωφέλιμο μήκος / πλάτος της ψησταριάς. Επειδή θα χρειαστώ και μάτι αποφάσισα να αγοράσω το Thermogatz KS-1 και να στο συνδέσω με ένα ΤΑΦ πάνω στην ρυθμιστή χαμηλής πίεσης.
Ποια ειναι η γνώμη σου προς το λόγο Value for Money.

Επίσης σημαντικός παράγοντας ειναι οτι το Leroy εχει φτηνά αξεσουάρ για την συγκεκριμένη ψησταριά οπως σούβλα, plancha, κουκούλα κλπ.

Ευχαριστώ!

Κρασοπατήρ είπε...

@Aris, εντυπωσιακή η δημιουργία σου! Η πέτρα είναι κάποια επώνυμη; Μοιάζει πολύ με αυτήν που πήρα και μου έσπασε. Δεν την φοβάσαι ακριβώς πάνω στο μαντέμι; -Ευτυχώς μόλις μου έστειλαν μήνυμα ότι θα μου στείλουν δωρεάν μια νέα πέτρα :)

@Nick, μην το σκέφτεσαι καν! Πλέον στις "φθηνές μάρκες" προτείνω τις Kenton. Πάντως ΚΑΙ αυτές έχουν δεν ψήνουν ομοιόμορφα (έχει γείτονάς μου), αλλά είναι πιο συμαζεμένες από τις κινεζιές που μπλέξαμε οι υπόλοιποι. Κρίμα που ανέβηκαν οι τιμές στις Kenton, πριν τον κορωνοϊό ήταν πολύ πιο προσιτές. Το ότι έχει 3 χρόνια εγγύησης μετράει πολύ. Δεν ξέρω εάν καλύπτονται στις εγγυήσεις οι διαχύτες, αλλά εγώ σήμερα, μετά από 15 μήνες (χωρίς εγγύηση πλέον), παρατήρησα μία τρυπούλα σε διαχύτη μου, οπότε αναζητώ κάτι σε inox. Εάν βάλω πάλι της unimac θα μου κοστίσει μαζί με τα μεταφορικά κάνα 25άρι, -με αυτά τα λεφτά παίρνεις μια απλή κάρβουνου.

Nick είπε...

Γνωρίζεις που μπορούμε να βρουμε Inox διαχύτες, να κόψουμε δηλαδη στα μέτρα των καυστήρων που έχιε ο καθένας μας; Πόσο να κάνει το κομμάτι , πάνω απο 3-4 ευρω?

Aris είπε...

@Κρασοπατηρ την ειχα παρει από το psistis.gr με μια δωροεπιταγη που μου είχαν δώσει . Νομίζω ότι δεν βρίσκω την ίδια πλέον. Είχε και ξύλινη σπάτουλα μαζί κάπου στα 40€. Πάντα προθερμενω ψησταριά και σχαρα μαζί. Τώρα αν σπάσει βλέπουμε Πάμε για άλλα. Πάντως με ενθουσιάζει το αποτέλεσμα ψησίματος. Με θερμοκρασίες 260 - 280oC τις αφήνω 4 λεπτά. Όλα τα υλικά σου βγάζουν μια φρεσκάδα με απίστευτη κρούστα στο ζυμάρι

Aris είπε...

Γύρω στα 30 έχει το Amazon για την δική μου weber, το σετ 3 τεμ

st είπε...

Φίλε καλησπέρα. Έχεις δίκιο όσον αφορά την τιμή της σούβλας για την συγκεκριμένη. Βρήκα ΑΚΡΙΒΏΣ την ίδια στο Amazon ......με 30€!!!! Λάθος μέγα. Όμως την χρησιμοποίησα και έμεινα 100% ικανοποιημένος. Επίσης, χρήσιμο πολύ είναι το ενσωματωμένο μανόμετρο στο ρυθμιστή αερίου. Ανα πάσα στιγμή γνωρίζεις επίπεδο περιεχομένου.

Κρασοπατήρ είπε...

@st σχετικά με τους διαχύτες που συζητούσαμε: Έχει πλάκες inox και στράντζα-ψαλίδι για να στους διαμορφώσουν, ο Δαρλόπουλος στην Αλεξάνδρεια. Δεν μπορώ, λόγω covid, να πάω επιτόπου με δείγμα να τους φτιάξω και να ξεμπερδεύω, τους τηλ να μου πουν τιμή πάνω-κάτω αλλά ακόμη περιμένω απάντηση. Βρίσκεται απέναντι από το Discount Mark στο κεντρικό δρόμο που πάει Κατερίνη.

Nick.Dilliger είπε...

Ήρθε ο καιρός για την κατάλληλη τιμή στην κατάληψη εποχή...
Πιστεύω θα με καλύψει και μελλοντικά σε ειδικές συνθήκες (πάνω από 7-8 άτομα παρέα)
https://www.leroymerlin.gr/gr/garden/psistaries-bbq/psistaries-ugraeriou/psistaria-ugraeriou-kenton-naterial-doro-kouponi-gia-ena-dorean-gemisma-fialis-kai-ton-ruthmisti-ugraeriou-62209602


229 με όλα τα καλουδια...

Κρασοπατήρ είπε...

Οι Kenton φαίνονται συμμαζεμένες, καιρός ήταν να την κάνουν λίγη έκπτωση. Μια χαρά είναι 199 ευρώ και με τα δωράκια.

Unknown είπε...

εχει κανεις την bormann 3000? ειναι καλυτερη απο unimac basic?

Κρασοπατήρ είπε...

Προσωπικά είδα από κοντά την απλή σειρά της Bormann και δεν μου άρεσε καθόλου, πολύ λεπτή η λαμαρίνα, το καπάκι σαν ψεύτικο. Σε σχέση με unimac basic υπερέχουν οι Unimac. Πριν λίγες εβδομάδες βγήκε νέο φυλλάδιο με Bormann και το μοντέλο Bormann BBQ5030 033110 (σήμερα από 299 ευρώ, αλλά με εκπτώσεις και 250 την θεωρώ πολύ καλή επιλογή).

Για περίπου 200 ευρώ προτείνω Leroy Merlin την Kenton.

Nick.Dilliger είπε...

Καλησπέρα Κρασοπατερα,

Ψησταριά Kenton Naterial 4 καυστήρων

Αγοράστηκε από τα Leroy στα 229 ευρώ. Στήθηκε σε περίπου μία ώρα. Ποιοτική (πάντα με βάση τα 229 που δώσαμε...) Κατασκευή. Συνδέθηκε η Coral Prime η οποία σε 5 ακριβώς λεπτά με τους καυστήρες στο τέρμα έφτασε για πλάκα τους 350+ βαθμούς.

Αφού έγιναν τα γνωστά καψίματα, λαδώματα των σχαρών, ψησαμε 1800 γρ χοιρινά σουβλάκια, 1200 γρ πανσετες και 1,200 κιλ μπριζόλες. Όλα αυτά σε περίπου 35'.

Απόλυτα ικανοποιημένος. Το καθάρισμα θέλει δουλίτσα αν είσαι κανένας ψυχακιας σαν εμένα. Υπάρχουν όμως λύσεις που αν κάποιος την χρησιμοποιεί θα καταλάβει που πρέπει να εστιάσει.

Επόμενο add on η σούβλα από το Leroy και μια πλάκα πέτρας για Pizza.

Διάχυτες κάποια στιγμή θα κόψω σε φίλο κολλητό λαμαρίνα όπως τις θέλω...

Ευχαριστώ για τις συμβουλές!

Πέτρος είπε...

Καλησπέρα σε όλους!!!! Πολύ καλή παρουσίαση φίλε μπράβο σου με βοήθησες πολύ, έχω την unimac με τις 3 εστίες και εψησα χτες με μαντεμένια πλάκα, καθόλου καπνά τσίκνα με μπριζόλες λαιμού, λουκάνικα μπιφτέκια.... Θέλω να ρωτήσω μετά το ψήσιμο πως καθαρίζουμε την πλάκα? Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τις σχάρες? Και επίσης την αφήνουμε πάνω στην ψησταριά ή καλό είναι να την αποθηκεύσουμε κάπου?

Κρασοπατήρ είπε...

@Nick καλορίζικη, έκανες ίσως την πιο value for money επιλογή.

@Πέτρο εγώ την πλάκα την έκαψα ώστε να καρβουνιάσουν τα υπολείμματα και μετά τρίψιμο με την βούρτσα 3 σημειών που έχω και στις φωτογραφίες. Μετά λάδωμα και παρκάρισμα. https://1.bp.blogspot.com/-vkRrsSJigEU/XZ81ZtBQypI/AAAAAAAA9O8/dJbzfEt_twwINUrX-ZZNMuuyfBmtEV4gACLcBGAsYHQ/s1600/Unimac%2Bbasic%2B661311%2B%25CE%259A%25CE%2591%25CE%2598%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%259C%25CE%2591.JPG

Tom είπε...

Φίλε μου καλημερα!!
Μπράβο για το μεράκι σου!

Εχω μια ψησταριά υγραερίου απο το Leroy Merlin και χρειάζομαι επειγόντως διάχυτες. Βρήκα διάχυτες σε ενα e-shop αλλα δεν ξέρουν διαστάσεις. Μπορείς σε παρακάλω να μου πεις τις διαστάσεις των διάχυτων απο την συγκεκριμένη ψησταριά μήπως ταιριάζουν και στην δίκη μου?
Βλέπω βέβαια ότι έβαλες διάχυτες απο τον Μπετσο? Μήπως έχεις κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας γιατί το site τους δεν δουλεύει?

Σε ευχαριστώ πολυ για το χρονο σου.

Θωμας

Κρασοπατήρ είπε...

@Tom Στα έστειλα με το e-mail.

Θεόδωρος είπε...

Καλησπέρα στην ομάδα μια ερώτηση. Σουβλάκι καλαμάκι σε ξυλάκι πως μπορώ να ψήσω στο BBQ; Δε θα καεί το ξύλο;

Κρασοπατήρ είπε...

Τα βρέχετε πρώτα στο νερό (τα ξυλάκια).

Κρασοπατήρ είπε...

Πάσχα προσεχώς, σε προσφορά οι ψησταριές στα Leroy Merlin. Στα 199 η τριάρα & στα 229 η 4άρα Kenton Naterial. https://www.leroymerlin.gr/gr/garden/psistaries-bbq/psistaries-ugraeriou/psistaria-ugraeriou-kenton-naterial-62209602

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα ψηστες,απο περυσι ηθελα να παρω μια ψησταρια υγραεριου και τελικα μπορεσα να την παρω φετος..
Κρασοπατηρ ενα μεγαλο μπραβο για το review και την βοηθεια που δινεις,βασικα διαβαζοντας το blog πηρα την αποφαση να κανω την αγορα.

Πηρα την unimac 661313,δεν εχω ψησει ακομα τιποτα γιατι την εχω στο μαγαζι και θελω να την παω στο χωριο αυτες της μερες.Με την ευκαιρια ομως που την εχω μαγαζι εκανα μερικα τεστ μετροντας θερμοκρασιες στην σχαρα κτλ με θερμομετρο λειζερ/υπερυθρων και προχωρησα σε καποιες αλλαγες/πατεντες που μου ηρθαν στο μυαλο διαβαζοντας και βλεποντας φωτογραφιες ακριβων ψησταριων (οτι αλλαγες εκανα ειναι προσθετες χωρις βιδες κτλ για να μην χαλασω την ψησταρια)

Για αρχη να πω οτι μου ηρθε με τους μικρους ανακλαστηρες 90μοιρων ενω στα σαιτ που την εβλεπα ειχαν φωτο με τους φαρδιους..
Τα τεστ θερμοκρασιας τα εκανα με φουλ δυναμη ανεβαζοντας 250βαθμους με κλειστο καπακι,μετα ανοιγα το καπακι και εριχνα την δυναμη τερμα χαμηλα,αφηνα 5λεπτα και μετα μετρουσα.
Τα αποτελεσματα που πηρα ηταν,πανω απο τους ανακλαστηρες περιπου 260-270 βαθμους και ενδιαμεσα 90-100.Εκει κολλησα και ειπα 'γιατι τοση μεγαλη διαφορα' και συγχρονος θυμηθηκα μια φωτο απο μια ψησταρια Napoleon οπου εχει ανακλαστηρες και ενδιαμεσα απο τους δικους μας και λιγο πιο πανω.
Εκανα ακριβως το ιδιο αλλα χρειαστηκε να ανεβασω της σκαρες 1cm πιο πανω γιατι βρησκουν στον νεους ανακλαστηρες.Να πω επισης οτι στην αρχη δοκιμασα ενδιαμεσα ανακλαστηρες στο ιδιο υψος με τους εργοστασιακους αλλα δεν εφεραν καμια διαφορα σε θερμοκρασια.
Τελικα με το να της βαλω με την φιλοσοφια της Napoleon απο 90-100 που ειχα στα κενα τωρα πηγε στου 160-170.

Αν εκανα βλακεια η επιτυχια θα σας πω μετα απο μερικα ψησιματα!

Αντωνης

Ανώνυμος είπε...

Ανεβαζω και 2 φωτο
https://ibb.co/ZH4qywb
https://ibb.co/cQw1Z8v

Αντωνης

Κρασοπατήρ είπε...

Ευχαριστούμε για τις χρησιμότατες πληροφορίες φίλε Αντώνη, μόλις μπήκα να ποστάρω τις φωτό από την αποτυχημένη, μέχρι στιγμής, απόπειρα που έκανα με τους inox διαχύτες, που μου τους φτιάξανε λάθος (ζήτησα 90μοίρες και μου πήρα σχεδόν επίπεδους) και λόγω covid δεν μπορώ να τους διορθώσω στον κατασκευαστή προς το παρόν.

Ανώνυμος είπε...

Τπτ φιλε μου.
Ειμαι ακομα σε πολυ αρχικο σταδιο δοκιμων και ψησιματων,μακαρι να πανε καλες η πατεντες και θα βοηθησω οπως μπορω.
Χθες βραδυ εκανα την πρωτη μου δοκιμη και εβαλα 4 λουκανικα μικρα,εβαλα τους 2 κεντρικους τερμα χαμηλα (μετα απο δυνατη προθερμανση)και παρατηρησα οτι τα λουκανικα που ηταν πανω απο τους εργοστασιακους διαχυτες μαυρισαν/αρπαξαν πολυ γρηγορα.Αυτα που ηταν πανω απο τους προσθετους ψηθηκαν νορμαλ.φλογες ελαχιστες και αυτες που εβγαλε ηταν συντομες και εσβηναν αμεσως.
Μετα απο λιγη ωρα εριξα στην μαχη 4 χοιρινες λαιμου και 4 λουκανικα με τους 3 καυστιρες στα χαμηλα,οτι πατουσε πανω απο τους εργοστασιακους διαχυτες αρπαγε μαυριλα πολυ γρηγορα.Εφερα τα κομματια οσο γινεται πανω απο τους προσθετους και ψηθηκαν ωραια.απο φλογες δεν ειχα κατι το ανησυχητικο και σαν να εχω την εντυπωση οτι οι προσθετη δαχυτες λογο οτι ειναι αρκετα πιο ψηλα απο τους εργοστασιακους,εγκλοβιζουν απο κατω ενα μεγαλο ποσοστο φλογας.Δεν εχω εμπειρια απλα λεω αυτα που παρατηρω.
Σημερα πρωτα ο θεος θα ριξω κοκορα παιδακια,λογικα θα γινει το ελα να δεις απο φλογα.
Δεν ξερω εαν ειναι καλη ιδεα αλλα σκεφτομαι να παρω μια inox σχαρα 50Χ35 να την ακουμπαω στα μαντεμια με την λογικη οτι μην γυριζω ενα-ενα τα κομματια,να μην ερχονται σε αμεση επαφη με το μαντεμι και να "απλωνει η θερμοκρασια" οσο γινεται καλυτερα.Επισης εαν κουναω 10-15cm δεξια/αριστερα την σχαρα θα μοιραζω την εντονη θερμοκρασια που εχουν η εργοστασιακη διαχυτες.

Οπως βλεπω την φωτο σου εβγαλε αντιγραφο τους εργοστασιακους ενω του ειπες να εχει 90 μοιρες σωστα?

Αντωνης

V.P είπε...

Στο θέμα με τις αναφλέξεις έχω βρει την υγεία μου με αυτό που βάζω από κάτω για το ψήσιμο την μεμβράνη. Από την αρχή το βάζω και η ψησταριά είναι ακόμα σαν καινούργια.

Κρασοπατήρ είπε...

@V.P. το θέμα με τις μεμβράνες θέλει προσοχή, επειδή ενδέχεται να ανεβαίνουν πολύ περισσότερο οι θερμοκρασίες από αυτό που δείχνει το θερμόμετρο.

@Αντώνη, ναι, η πατάτα έγινε με την γωνία κλίσης. Του ζήτησα 90 μοίρες κι αυτό τα έκανε χειρότερα και από τις μανίσιες. Έβαλα παντσέτες χθες και τα ζουμιά λίμναζαν σε κάποιο σημείο της λαμαρίνας. Αγγαρεία πάλι.

Πήγα σήμερα σε σιδεράδες της περιοχής και μου λένε χρειάζεται στράντζα, κάτι που δεν έχω εδώ κοντά. Ο κατασκευαστής εκτός Νομού, οπότε ή θα βάλω τις παλιές ή θα ψήνω μόνο ψάρι.

Ανώνυμος είπε...

Κρασοπατηρ εαν εχεις κοντα καποιον που φτιαχνει μπουρια σομπας και γενικα οτι εχει σχεση με λαμαρινοκατασκευες,συνηθως αυτοι εχουν τα εργαλεια.
Μια αλλη λυση ειναι να πιασεις τους παλιους μηπως σιγα-σιγα μπορεσεις να του γυρισεις 90μοιρες,εαν τους εχεις για πεταμα καντο δεν εχεις να χασεις τπτ.

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα ψηστες
Αναφερω τα αποτελεσματα και εχουν εως εξεις:
Τα παιδακια κοκορα μπηκαν ψηθηκαν τελεια,φλογες ειχα αλλα δεν κανουν ζημια γιατι σβηνουν αμεσως,σπανια καποιες κρατανε και ανοιξα καπακι.
Με κουρασε ομως το να κουναω τα κομματια δεξια αριστερα λογο ανομοιομορφης κατανομη θερμοκρασιας και ετσι αποφασησα και πηρα μια inox σχαρα 46Χ35.
Εριξα πανω στην σχαρα 2kg παιδακια κοτοπουλο (ενα ολοκληρο κοτοπουλο σε κομματια) και ακουμπησα την σχαρα πανω στα μαντεμια,αφηνα μερικα λεπτα και μετα κουνουσα την σχαρα 15cm δεξια η αριστερα ετσι ωστε ολα τα κομματια να περασουν πανω απο τους εγροστασιακους διαχυτες που εχουν μεγαλυτερη θερμοκρασια.Μετα τουμπα η σχαρα και δεξια αριστερα οποτε χρειαζοταν.
Ψηθηκαν τελεια γυρω στα 30-35λεπτα και χωρις κοπο να γυρνας ενα-ενα το κρεας και επισης δεν λερωθηκε πολυ η ψησταρια λογο που η σχαρα κραταει καλα τα κρεατα μεσα της χωρις να σπανε κομματακια,μονο λυπος επεφτε.
παρατηρησα ομως οτι εχωι πιο πολυ θερμοκρασια στο κεντρο και πιο λιγο προς τα εξω (προς διακοπτες) και μεσα στο βαθος.
Η πρεπει να βρω και να το διορθωσω αυτο η οταν κουναω την inox σχαρα να ξεκιναω το ψησημο πχ απο τερμα μεσα δεξια,επομενο κουνημα τερμα μεσα αριστερα,επομενο κουνημα τερμα εξω δεξια και τελος τερμα εξω αριστερα.
Στο επομενο ψησιμο θα το δοκιμασω και βλεπουμε πως θα παει

Αντωνης

Unknown είπε...

Γεια κι απο μένα, εχω την TREND 661315 (4+γκαζιερα).
Πράγματι, πολλή φθορα στους διαχύτες, μάλλον κακός σχεδιασμός αλλά και ποιότητα.
κατά τα άλλα ειναι αστέρι, αρκεί να την ανακαλύψεις γιατι το αέριο δεν έχει καμμία σχέση με το κάρβουνο.
μερικέσ πληροφορίες κι απο την δική μου εμπειρία:
Το σχαράκι επάνω βοηθά να μην χανεται η θερμότητα απο τον χώρο μιας και ο αέρας εξαιτίας του καπακιού αναρροφά από εμπρός και το διωχνει από πίσω. Οπότε, εάν δεν υπάρχει άλλος λόγος, το σχαράκι στη θέση του.
Επίσης, στην συγκεκεριμένη σειρά, λόγω της γωνίας 90ο πίσω στο καπάκι, εγω εφτιαξα και τοποθέτησα λαμαρίνα γωνία 5Χ10 σε όλο το μήκος και περιορίζω αρκετα τον ελκυσμό. (κάτι σαν το διχαλάκι που ειχαν οι γιαγιαδες μας στο μπουρί της μασσίνας!!). έτσι κερδίζω υψηλότερη θερμοκρασία και εμπρός στη σχάρα.Χαμήλώστε όμως και την ένταση στους καυστήρες, καλού-κακού για να αποφύγετε την φλόγα.
Πάμε τώρα και εξωτερικά. Την φιάλη την αλλαξα σε καθαρό προπάνιο (κι όχι μείγμα C3+C4) για τους εξής λόγους.
α) το προπάνιο είναι καθαρό αέριο με σταθερή πίεση που μέχρι το τέλος της φιάλης υπερκαλύπτει το ψήσιμο. Το βουτάνιο (C4) που βρίσκεται σε υγρή μορφή στις φιάλες μείγματος, όταν έχεις καλή κατανάλωση, λόγω εξαέρωσης παγώνει την φιάλη και κατεβάζει την πίεσή της(σίγουρα θα έχετε δει το πάγωμα-εξωτερικά-της φιάλης). Έτσι μπαίνεις στην διαδικασία να σκαλίζεις συνέχεια τον ρυθμιστή πίεσης που είναι φαύλος κύκλος. β) Στο σκέτο προπάνιο (C3) μπορείς να ξαπλώσεις την φιάλη χωρίς να φοβάσαι την παροχή υγρού από την φιάλη προς τους καυστήρες(μπουρλότο!!).
Επίσης έχω τοποθετήσει μεταξύ φιάλης-ρυθμιστή, και ένα ΡΙ, ενδεικτικό πίεσης για να ξέρω πόσο "ψήσιμο έχω υπόλοιπο" σε καύσιμο για να φροντίσω έγκαιρα την αντικατάστασή της.
Παμε τώρα και στο ρυθμιστή. Ξεκίνησα με ρυθμιστή "πεταλούδα" και διαπίστωσα ότι ήμουν ππολύ τυχερός που δεν τίναξα την ψησταριά στον αέρα. Ο ρυθμιστής αυτός είναι υψηλής πίεσης, ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΟΣ για την συγκεκτριμένη ψησταριά. Ο ειδικός στο μαγαζί με τα αέρια, μου έδωσε εναν με εξοδο πίεσης στα 0,2~0.3 Kg. (τόσο λένε και οι προδιαγραφές της ψησταριάς, μετά από πολύ ψάξιμο) με τον οποίο όμως το 270-300οC είναι όνειρο, δεν τα πιανει ποτέ.
Βολεύτικα λοιπόν με την πατέντα του αέρα στο καπάκι όπως σας εξήγησα πιό πάνω- και με τέρμα χαμηλή ένταση ψήνω τέλεια μιας και θερμένεται όλη αλλά και αρκετά το επάνω μέρος του θαλάμου ωστε να ψήσει και το επάνω μέρος του ψητού, μέχρι να το γυρίσω.
Η τρίτη πατεντούλα που έκανα, αντικατέστησα το πιατάκι λίπους (εκείνο το κρεμαστό) με ενα μεγαλύτερο (το καλαθάκι γιαουρτιου 1Kg έκατσε ακριβώς!!)
Ευχαριστώ κι ελπίζω να βοήθησα, Tsorbia

Κρασοπατήρ είπε...

Είσαι μαστόρι φίλε Tsorbia! Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα έγραψες. Για το σχαράκι θα συμφωνήσω ότι περιορίζει την απώλεια θερμότητας, ωστόσο εμένα με ενοχλεί στο γύρισμα των κοψιδιών (ίσως στην trend που έχεις να είναι πιο ψηλά). Αν κι έχω καιρό να ψήσω στο υγραέριο ώστε να το βάλω και να το τσεκάρω, θα το δοκιμάσω στο ψήσιμο πίτσας αυτές τις ημέρες (πήρα μαντεμένια στρογγυλή πλάκα για το σκοπό αυτό, μιας και η πέτρα δεν άντεξε). Όχι, δεν σταμάτησα τα ψησίματα, απλά τον χειμώνα βγάζω από τον λέβητα έτοιμο κάρβουνο από ξύλο οξιάς ό,τι ώρα θέλω -και ναι- την γεύση δεν μπορέσει να την φτάσει ποτέ το υγραέριο.

Για τους διαχύτες, έχω ανεβάσει σχετικές φωτό αναφέροντας τα προβλήματα και τη φθορά και πραγματικά όταν έβαλα τις λάμες inox σώθηκα από πολλές φλόγες και το καθάρισμα είναι ευκολότερο. Γενικά οι Unimac είναι αρκετά καλές για την κατηγορία τους. Είδα κάτι κινεζικές bormann (πολύ ψευτιά το μέταλλο) κι έψησα σε αυτήν του praktiker και είναι μαρτύριο από τις αναφλέξεις και το στήσιμο (σου έρχεται όλη η κάπνα στη μούρη). Άσε που εάν δεν έχει αποσπώμενο ταψί είναι αγγαρεία το καθάρισμα και οι περισσότερες αναφλέξεις. Πραγματικά ΔΕΝ μπορείς να ψήσεις άμεσα πάνω από τους καυστήρες.

Πλέον τσίμπησαν 40~50 ευρώ και οι απλές ψησταριές unimac, οπότε κατ' εμέ πλέον είναι μονόδρομος η πρόταση για τις Kenton από Leroy Merlin.

*Καλαθάκι 1Kg από γιαούρτι, που έβαλες, μήπως είναι υπερβολικά μεγάλο και στραβώσει από το βάρος το ταψάκι;

Unknown είπε...

Κ/Πατέρα, το δοκίμασα και δεν στράβωσε, παρ ολο που το γεμίζω σχεδόν μέχρι επάνω. Δεν εγγυώμαι βέβαια τίποτε για κάθε τύπο ψησταριάς και τι πάχος ταψάκι έχει. Άλλωστε, το λίπος είναι βαρύ μόνο όταν το κουβαλάμε πάνω μας.
Αν μπορούσες να μου δώσεις κάποιες πληροφορίες για τις INOX θα σου ήμουν ευγνώμων.

Κρασοπατήρ είπε...

Ζητάμε από τον μάστορα inox 1,5mm και πυρίμαχο. Εάν δεν έχει πυρίμαχο μας βάζει το απλό. Κλίση περίπου 70 μοίρες και από κάθε πλευρά 6~7 εκατοστά. Με λίγα λόγια μετράτε το μήκος της λαμαρίνας (πχ 40εκ) και ζητάτε 40x14cm και κλίση 70 μοίρες σαν πυραμίδα ώστε να καλύπτονται καλά οι καυστήρες και να γλιστράνε λίπη και ζουμιά κάτω.

Ανώνυμος είπε...

Κ/Πατέρα, είσαι ΚΑ ΤΑ ΠΛΗ ΚΤΙ ΚΟΣ!!!!!!!!!!!! Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και την εμπειρία που τόσο απλόχερα και με τόση λεπτομέρεια μας προσφέρεις! Είσαι ξεχωριστός άνθρωπος να ξέρεις. :)

Κρασοπατήρ είπε...

Φχαριστώ για τα καλά σας σχόλια :)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα στο μοντέλο με 3 καυστήρες ξέρουμε τί ρυθμιστή χρειάζεται? Έχω έναν πού λέει 1000g/h

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και από εμένα.
Χαράς το κουράγιο σου για όλες τις πληροφορίες.
Μόλις πήρα την unimac με τους 4 καυστήρες και την πλαϊνή εστία.
Κάποιος από όλους εδώ μέσα έχει φτιάξει κάπου στην Αθήνα διαχύτες για να μην εξηγούμε τι θέλουμε?
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

ενημερωση...εκανα την πατεντα του φιλου με ινοχ γωνια στο πισω μερος τις ψησταριας για καλυτερη-λιγοτερη ροη του ζεστου αερα οι θερμοκρασιες τερματισαν αλλα....εσπασε η μια μαντεμενια σχαρα σε 2 σημεια
η αριστερη εκει που ειχα και την μεγαλυτερη θερμοκρασια
καλυτερα να μην ανεβαινει η θερμοκρασια στο τερμα
εχω με τους 4 καυστηρες το εργαλειο ειναι μια χαρα για χρηματα του

Κρασοπατήρ είπε...

Να σπάσει η σχάρα (αν είναι από μαντέμι) μάλλον θα πρόκειται για κατασκευαστική αστοχία. Δείτε μήπως μπορεί να σας καλύψει η εγγύηση.

Ανώνυμος είπε...

πηρα τηλ την unimac δευτερα εστειλα φωτο και την τεταρτη ηταν κρητη η καινουργια σχαρα
τι να πω ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ στην unimac
επισης να μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ σε σενα φιλε κρασοπατηρ για την απιστευτη ενημερωση
που μας εδωσες

Κρασοπατήρ είπε...

Χαίρομαι που όλα πήγαν καλά. Οι σχάρες αυτές αντέχουν σε υπερβολικές θερμοκρασίες, οπότε μάλλον θα ήταν κάποιο ελαττωματικό κομμάτι. Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε στην ίδια περιοχή που έσπασε η πρώτη και τις υπόλοιπες σχάρες, μήπως συμβεί κάτι. Την ψησταριά εγώ ακόμη την έχω, ψήνω κυρίως ψάρια και κάνα ελαφρύ λουκάνικο ή κάνα κοψιδάκι χωρίς πολλά λίπη. Οι καυστήρες δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ακόμη.

Ανώνυμος είπε...

σωστα πρεπει να κανω αυτο που λες
εχει δοκιμασει κανεις την πετρα πιτσας απο lidl ?
την βγαζει προσφορα !!! αυτη την βδομαδα
η ψησταρια παντως τα σπαει ....
30-40 καλα ψησιματα ουτε τη μιση φιαλη
χθες αρνακι 3 κιλα οφτο στα κληματα 3 ωρες λουκουμος.........

Κρασοπατήρ είπε...

Η πλάκα από τα Lidl μάλλον είναι αντίστοιχης ποιότητας με αυτήν που πήρα κι εγώ, αλλά έσπασε πολύ γρήγορα. Ίσως δεν πρέπει να βάζουμε καταψυγμένη πίτσα, αλλά δική μας ζεστή ζύμη, γιατί το θερμικό σοκ την θρυμματίζει. Προσωπικά πήρα μαντεμένια πλάκα για ψήσιμο πίτσας, (αφού μου έσπασε αυτήν που έχω στην περιγραφή), αλλά ακόμη δεν την έβγαλα από το κουτί.

Ανώνυμος είπε...

μαντεμενια πλακα για πιτσα....????
εχω αυτη https://www.e-shop.gr/estia-piatela-gkril-38x38-cm-mantemi-01-15213-p-HAP.321319
για λουκανικα λιγες μπριτζολες μην λερωνω
λες να βαλω και πιτσα ??
θα δοκιμασω

Κρασοπατήρ είπε...

Μια παρόμοια τέτοια, στρογγυλή είναι. https://www.skroutz.gr/s/22209804/Lava-%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B1-%CE%A8%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%94%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CE%8C%CF%88%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%9B%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%A1%CE%B1%CE%B2%CE%B4%CF%89%CF%84%CE%AE-%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%86%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-36x29x3%CE%B5%CE%BA-LVECOGT28T25.html

Δημοσίευση σχολίου