Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Σχέδιο αλβανικών αρχών να παρουσιάσουν την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα ως αυτοκτονία


Ο δικηγόρος της οικογένειας εκτιμά ότι το πόρισμα από την αλβανική Δικαιοσύνη για την υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν πρόκειται να εκδοθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα - Σταμάτησε την ανέγερση εκκλησίας για τον Κατσίφα η αλβανική αστυνομία

Να παρουσιάσουν ως αυτοκτονία τον θάνατο του ομογενούς από την Αλβανία Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου έπεσε νεκρός από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας στον τόπο καταγωγής του, το μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες, επιχειρούν το καθεστώς και η Δικαιοσύνη της γειτονικής χώρας.


Αυτό αναφέρει στο ethnos.gr, επικαλούμενος πληροφορίες, ο δικηγόρος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Ευθύμης Ναυρίδης. Υποψίες προς αυτήν την κατεύθυνση δημιουργεί και το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα δεν έχει εκδοθεί ακόμα το πόρισμα για τον τρόπο που έφυγε από τη ζωή ο ομογενής.

Μάλιστα, ο κ. Ναυρίδης εκφράζει τη εκτίμηση ότι το πόρισμα δεν πρόκειται να εκδοθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα, όταν δηλαδή θα έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

«Από την αρχή ξέραμε ότι το πόρισμα για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα έπρεπε να ολοκληρωθεί και να εκδοθεί μέσα σε διάστημα τριών μηνών από το συμβάν. Με βάση τον νόμο ο εισαγγελέας θα μπορούσε να το καθυστερήσει για ακόμα τρεις μήνες και να φτάσουμε στο εξάμηνο.

Πλέον με διάφορα διατάγματα μπορούν να το καθυστερήσουν μέχρι τη διετία. Δυστυχώς, δεν το βλέπω να εκδίδεται νωρίτερα.

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι θέλουν να παρουσιάσουν τον θάνατο του Κωνσταντίνου ως αυτοκτονία. Δηλαδή να αυτοκτόνησε για να μη συλληφθεί από την αλβανική αστυνομία. Όμως, κρατούσε στο χέρι καλάσνικοφ και αναλογικά με τα σημεία που δέχθηκε τις σφαίρες είναι πολύ δύσκολο να έγινε αυτοκτονία» τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ναυρίδης.


Παραίτηση και δεύτερου εισαγγελέα

Να σημειωθεί ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες παραιτήθηκε, επικαλούμενος λόγους υγείας, ο Αλβανός εισαγγελέας σοβαρών εγκλημάτων, Νιάζι Σεφέρι, ο οποίος είχε αναλάβει το φάκελο της υπόθεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Σύμφωνα με τον κ. Ναυρίδη, είναι ο δεύτερος Αλβανός εισαγγελέας που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης Κατσίφα και παραιτείται.

«Δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας να δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση και να υπέβαλε την παραίτησή του. Είναι ο δεύτερος εισαγγελέας που παραιτείται. Είχα μιλήσει με τον πρώτο, αλλά δεν μου είχε πει απολύτως τίποτα για την υπόθεση», τονίζει ο δικηγόρος της οικογένειας Κατσίφα.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου, Αλβανοί αστυνομικοί σταμάτησαν τις εργασίες κατασκευής μιας μικρής εκκλησίας, την οποία αναγείρει η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα, στο σημείο όπου ο ομογενής έχασε τη ζωή του από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γειτονικής χώρας.

Οι εργασίες σταμάτησαν με το επιχείρημα ότι η οικογένεια δεν φρόντισε να εκδώσει άδεια. Ο κ. Ναυρίδης θεωρεί το επιχείρημα της αλβανικής αστυνομίας πρόσχημα, αφού, όπως υποστηρίζει, όλες οι κατασκευές είναι νομικά αυθαίρετες στην Αλβανία. Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα πλέον ετοιμάζεται να επισκεφθεί το δημαρχείο Δρόπολης -ο δήμος είναι μειονοτικός-, προκειμένου να εκδώσει άδεια για το εκκλησάκι.

Κλίμα εκφοβισμού για την 28η ΟκτωβρίουΤην ίδια στιγμή από Έλληνες μειονοτικούς εκφράζονται φόβοι ότι η αλβανική αστυνομία θα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την υπόθεση Κατσίφα, προκειμένου να εμποδίσει από την ελληνική μειονότητα στη Δρόπολη τον εορτασμό για την 28η Οκτωβρίου. Όπως υποστηρίζουν μειονοτικοί, «η αστυνομία προσπαθεί να μας πει ότι στην ουσία δεν θα γιορτάσουμε την 28η Οκτωβρίου, αλλά θα επιχειρήσουμε να διαμαρτυρηθούμε για την υπόθεση του Κατσίφα και γι' αυτό το λόγο θέλει να εμποδίσει τις εορταστικές εκδηλώσεις». Τονίζουν, μάλιστα, ότι ήδη καλλιεργείται κλίμα εκφοβισμού στα ελληνικά χωριά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, οι Έλληνες μειονοτικοί είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου, όπως κάνουν κάθε χρόνο εδώ και τριάντα έτη.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης / ethnos.gr


 
Βουλιαράτες: Κατέστρεψαν τα υλικά που είχαν αγοραστεί για την ανέγερση εκκλησίας στην μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα
Βουβή τρομοκρατία στους Βουλιαράτες

Αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της ανέγερσης μικρής εκκλησίας στην μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.
Όλα ξεκίνησαν την Πέμπτη, όταν η αλβανική αστυνομία μετέβη στο σημείο όπου η οικογένεια του Κωνσταντίνου χτίζει μικρό εκκλησάκι στην μνήμη του. Η αστυνομία με την πρόφαση πως η οικογένεια δεν είχε αιτηθεί σχετικής άδειας από το δημαρχείο της Δρόπολης, σταμάτησε τις εργασίες που βρίσκονταν ακόμη σε αρχικό στάδιο. Η οικογένεια διέκοψε τις εργασίες και επισκέφθηκε το δημαρχείο και έκανε τα απαραίτητα έγγραφα για χορήγηση αδείας την Παρασκευή.
Την ίδια ημέρα, Παρασκευή, κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι έσπασαν όλα τα τούβλα και έσκισαν τα τσουβάλια με τσιμέντο που είχαν αγοραστεί για τις οικοδομικές εργασίες.
Το Σάββατο η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στο σημείο όπου  ο Κωνσταντίνος Κατσίφας θυσιάστηκε.
Σε επικοινωνία που είχαμε με συμπατριώτες μας που κατοικούν μόνιμα στους Βουλιαράτες, χαρακτήρισαν την κατάσταση ως «Βουβή τρομοκρατία».
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο


Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο


Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου