Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Πως συνδέω τον αποκωδικοποιητή ψηφιακού σήματος MPEG-4 στην τηλεόραση +Βίντεο


Στις 20 Ιουλίου 2012 τα δημόσια κανάλια εθνικής εμβέλειας εκτός των ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, και τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας θα κλείσουν το αναλογικό τους σήμα από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός» και θα εκπέμπουν, πλέον, μόνο ψηφιακά.

Οι ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα κλείσουν το αναλογικό τους σήμα και θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά με το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων 2012, στις 17 Αυγούστου 2012. Από το κέντρο εκπομπής «Υμηττός» εκπέμπεται ήδη ψηφιακό σήμα.


Οι τηλεθεατές για να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα τηλεοπτικά προγράμματα θα πρέπει να προμηθευτούν αποκωδικοποιητή ή να διαθέτουν τηλεοπτική συσκευή με ενσωματωμένο σύστημα αποκωδικοποιητή ΜPEG-4.

Στη Θεσσαλονίκη η διακοπή του αναλογικού σήματος από τον Χορτιάτη θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου.

H Digea δίνει μία απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήσεων για την ψηφιακή μετάβαση. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ


Τι είναι o αποκωδικοποιητής;

Είναι η συσκευή που συνδέεται στην παλιά μας τηλεόραση που δεν διαθέτει δέκτη για να επιτρέψει την λήψη ψηφιακού σήματος.





Υπάρχουν 2 βασικές κατηγορίες αποκωδικοποιητών:

Οι standard definition (SD), που είναι η οικονομική κατηγορία και συνδυάζεται συνήθως με παλιότερες τηλεοράσεις CRT ή παλιές Flat με χαμηλή ανάλυση



και οι High definition (HD), με έξοδο HDMI για εικόνα υψηλής ανάλυσης. Με αυτούς του αποκωδικοποιητές κάποιος μπορεί άμεσα να λαμβάνει το σήμα των high definition καναλιών όπως η ΕΡΤ HD τα οποία αναμένεται να γίνονται όλο και περισσότερα.





Τι επιπλέον δυνατότητες έχει;

•Όλοι οι αποκωδικοποιητές έχουν ψηφιακό μενού με το πρόγραμμα των καναλιών.

•Έχουν δυνατήτητα media player μέσω USB για αναπαραγωγή ταινιών, μουσικής και φωτογραφιών.

•Η PVR λειτουργία του αποκωδικοποιητή μας βοηθάει να προγραμματίσουμε και να γράψουμε το τηλεοπτικό πρόγραμμα σε USB για να το δούμε όποια στιγμή θέλουμε.


Πως τον συνδέουμε;

Ο αποκωδικοποιητής παρεμβάλλεται μεταξύ κεραίας και τηλεόρασης. Δεν είναι απαραίτητο να προμηθευτούμε κάποια ειδική κεραία. Μια καλή εσωτερική κεραία είναι αρκετή. Το καλώδιο της κεραίας συνδέεται με τον αποκωδικοποιητή και ο αποκωδικοποιητής με την τηλεόραση είτε με καλώδιο scart - για τους δέκτες standard definition - είτε με καλώδιο HDMI για τους δέκτες υψηλής ανάλυσης (high definition).

















Δείτε χρήσιμη ενημερωμένη ανάρτηση ΕΔΩ.





12 σχόλια:

Unknown είπε...

και αν θέλω να συνδέσω δύο αποκωδικοποιητές σε μία κεραία; Τότε τι κάνω;

Κρασοπατήρ είπε...

Ο αποκωδικοποιητής αφορά την συσκευή τηλεόρασης κι όχι την κεραία. Δυστυχώς θα πρέπει για κάθε συσκευή να έχετε κι έναν αποκωδικοποιητή.

*Πάντα αναφερόμαστε στα παλιά μοντέλα, που δεν έχουνε ενσωματομένο δέκτη-αποδωδικοποιητή σήματος mpeg-4

Ανώνυμος είπε...

Μια ερωτηση θελω ν σας κανω...πηρα τν αποκωδικοποιητή για μια παλια τηλεοραση που δν διαθετει SCART..αλλα εχει 2 υποδοχες για καλοδια τα οποια εχω παρει προσπαθω σλλα ματαια..δν μπορω με τιποτα ...τι λετε να φταει?

Κρασοπατήρ είπε...

Τηλεόραση χωρίς scart, μάλλον είναι πολύ πολύ παλιά. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να κάνετε την σύνδεση με τα 3 καλώδια RCA (άσπρο-κόκκινο-κίτρινο), αλλά μάλλον δεν θα διαθέτει ούτε αυτά η tv σας.

Δυστυχώς είτε θα ρωτήσετε κάποιον περισσότερο ειδικό ή θα αναζητήσετε κάποια νέα tv.
Οι τιμές έχουνε πέσει υπερβολικά
http://www.e-shop.gr/tileoraseis-tv-l?table=PER&category=%D4%C7%CB%C5%CF%D1%C1%D3%C7
http://www.kotsovolos.gr/site/sound-vision/televisions/led-lcd
http://www.plaisio.gr/thleoraseis/tv/tileoraseis.htm

Υπάρχουνε και μεταχειρισμένες παλιές σε πολύ χαμηλές τιμές.
http://www.aggeliopolis.gr/thessaloniki/ixos_kai_eikona/%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7--poleitai

Ανώνυμος είπε...

Μαλιστα..ελεγα μηπως και γινοταν κατι...μηπως χρειάζεται να αγορασω αναλογικο καλοδιο? να το συνδεσω με τν αποκωδικοποιητή και με τν TV που μπαινει το βισμα?το οποιο τωρα ειναι συνδεδεμένο μ τν ΤV?

Κρασοπατήρ είπε...

Καταρχήν θα πρέπει να δείτε τί διαθέσιμες συνδέσεις έχει η τηλεόρασή σας. Δείτε στο πίσω μέρος, εκτός από την υποδοχή που συνδέατε την κεραία τί άλλο υπάρχει. Αποκλείεται να μην υπάρχει σύνδεση scart

https://www.google.gr/search?q=rca+mpeg4&biw=1106&bih=896&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=-U14VKrGKabA7AbfioDABw&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=scart&facrc=_&imgdii=_&imgrc=7C4Q1Sjbz-UaxM%253A%3BTjBvyfvQ4K47hM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252F9%252F9a%252FSCART.socket.png%3Bhttp%253A%252F%252Fde.wikipedia.org%252Fwiki%252FSCART%3B600%3B365

Οι υποδοχές για το καλώδιο RCA συνήθως βρίσκονται μπροστά στην tv.
Στην περιγραφή υπάρχουν φωτογραφίες για τις διαθέσιμες συνδέσεις του αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση. Το RCA είναι με τα 3 χρώματα και θα πρέπει να μπούνε

Ανώνυμος είπε...

Πισω στν TV υπαρχουν ενα ασπρο και ενα κιτρινο στο οποιο μπαινουν καλωδια τα οποια τα εχω παρει...και υπαρχουν και αλλλα 2 στο ιδιο χρωμα τα οποια τα εχω συνδεση στο Skart που μπανει στν αποκωδικοποιητή...

Unknown είπε...

Μάλλον δεν σου έδωσα να καταλάβεις. Θέλω να συνδέσω δύο αποκωδικοποιητές. Έναν στην τηλεόραση, και έναν στο dvd - recorder, για να μπορώ και γράφω ένα πρόγραμμα, και να παρακολουθώ ένα άλλο πρόγραμμα. Πως θα το κάνω;

Κρασοπατήρ είπε...

Μήπως η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει με έναν αποκωδικοποιητή; Να φεύγει το scart στην tv & να υπάρχει έξοδος από τον αποδωδικοποιητή στο dvd-recorder με hdmi ή rca. Ρωτήστε σε κατάστημα με καλώδια εάν υπάρχει κάτι με διπλό scart στην έξοδο για να συνδέετε και τις δύο συσκευές με τον αποκωδικοιητή.

Ανώνυμος είπε...

μπορω με εναν αποκωδικοποιητη να βλεπω σε 2 τηλεορασεις ταυτοχρονα το ιδιο καναλι?

Dimitris Androytsopoulos είπε...

Εγώ δεν αγόρασα καλώδιο HDMI και πιάνω όλα τα HD κανάλια με απίστευτη ανάλυση ,, βέβαια αυτό που πρέπει να κοιτάει ο καθένας μας είναι το πόσο απέχει η τηλεόραση από τον αποκωδικοποιητή βέβαια είναι πολύ μικρή η διαφορά γιατί όλοι αποκωδικοποιητές είναι πολύ κοντά στην τηλεόραση Το θέμα είναι να μη χάνουμε γιατί Εκεί βρίσκεται Όλο το μυστικό από την κεραία του σπιτιού μας το βύσμα δηλαδή μέχρι την είσοδο στον αποκωδικοποιητή εάν μπορούμε αφού τα καλώδια τα αγοράζουμε μόνο μία φορά καλύτερο θα ήταν να πάρουμε τα καλύτερα δηλαδή με επιχρυσούς ακροδέκτες. Εγω δεν εχω απώλεια σήματος "σημαντική" γιατί δεν γίνεται να μην υπάρχουν απώλειες εκτός αν έχεις την κεραία στο μπαλκόνι σου και από εκεί μονάχα εσύ παίρνεις σήμα, αν όμως μένεις σε πολυκατοικία που ειδικά αυτό το καιρό αυτά είναι πολυτέλειες ας προσπαθήσουμε έστω να έχουμε όσο το δυνατόν γίνεται κοντά (σε μήκος )καλώδια καλής ποιότητας και αν έχει η τηλεόραση μας έξοδο HDMI χωρίς δεύτερη σκέψη αφαιρούμε το "Skart" και βάζουμε HDMI, Η διαφορά θα είναι τεράστια. Ευχαριστώ με εκτίμηση Δημήτρης

Κρασοπατήρ είπε...

Θενξ φίλε, πολύ χρήσιμα όλα αυτά που παρέθεσεες

Δημοσίευση σχολίου