Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Σαντορίνη ~ Άνθρωποι & ηφαίστειο - Η Μηχανή του Χρόνου


Η Μηχανή του Χρόνου ταξιδεύει στην προϊστορική Θήρα, παρουσιάζει το μύθο της χαμένης Ατλαντίδας, εξερευνά τα μυστήρια του ηφαίστειου και ανακαλύπτει την δύναμη των ανθρώπων, που μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956 έχτισαν τη φήμη της Σαντορίνης στα πέρατα του κόσμου.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν το νησί των Κυκλάδων με την τεράστια τουριστική κίνηση, το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο. Λίγοι όμως γνωρίζουν τα γεωλογικά φαινόμενα που δημιούργησαν την μορφολογία της, τον πολιτισμό που ανέπτυξε αλλά και τους μύθους που συνοδεύουν το όνομά της.

Το 1600 π.Χ., 11 αιώνες πριν από την εποχή του Περικλή, οι κάτοικοι της αρχαίας Θήρας κατοικούσαν σε τριώροφα σπίτια, είχαν λιθόστρωτους δρόμους, πλατείες ακόμα και αποχετευτικό δίκτυο.

Ο πολιτισμός αυτός καταστράφηκε από την Μινωική έκρηξη, την μεγαλύτερη έκρηξη που έχει δει η ανθρωπότητα τα τελευταία 10.000 χρόνια. Δισεκατομμύρια τόνοι ηφαιστειακής τέφρας εκτοξεύτηκαν μέχρι την στρατόσφαιρα, η μέση θερμοκρασία της γης έπεσε 6 βαθμούς Κελσίου για 3 χρόνια και ένα τσουνάμι ύψους 35 μέτρων συνέβαλε στην παρακμή του Μινωικού πολιτισμού και έφτασε μέχρι την Αίγυπτο.

Η Μηχανή του Χρόνου αναδεικνύει όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της Σαντορίνης. Ταξιδεύει στις σύγχρονες εκρήξεις του ηφαιστείου το 1925 και το 1939, αλλά και στον σεισμό του 1956 που αποδείχθηκε «σωσμός», σύμφωνα με μια προφητική ρήση του Κων/νου Καραμανλή. Ξεδιπλώνει την καθημερινότητα των κατοίκων πριν από την τουριστική… έκρηξη της δεκαετίας του 70, την φτώχεια και τον καθημερινό τους μόχθο για επιβίωση.

Το ηφαίστειο υπήρξε ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σαντορινιών. Σε αυτό χρωστούν τα μοναδικά και περιζήτητα προϊόντα του νησιού σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως τα ντοματάκια, η φάβα και το περίφημο κρασί Βινσάντο. Εξαιτίας του ηφαιστείου ο αρχαίος οικισμός στο Ακρωτήρι έμεινε ανέπαφος για 3.700 χρόνια και σήμερα είναι μοναδικός στην Ευρώπη. Στο ηφαίστειο όμως οφείλεται και η ύπαρξη της μαγευτικής καλντέρας για την οποία εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη χώρα μας.


Ανάμεσα στις εικόνες που ξεχωρίζουν είναι:

* Πλάνα απο την έκρηξη του ηφαιστείου στην Καμμένη το 1925.

* Πλάνα απο το σεισμό του 1956 , τις κατασροφές στη Θήρα και την Οία και την κινηματογραφημένη περιοδεία Κ.Καραμανλή στο νησί.

* Πλάνα απο τον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι με το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο, που καλύπτει 14 στρέμματα ανασκαφής.

Στη Μηχανή του Χρόνου αυτήν την Κυριακή 15 Ιουλίου στις 17.00 από τη ΝΕΤ.

mixanitouxronou.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου