Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Άστρο βαμπίρ εν δράσει!


Έχει «επιτεθεί» σε γείτονά του και του ρουφάει την ύλη

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ εντόπισε ένα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο.
 
Με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου VLT που βρίσκεται στη Χιλή οι ερευνητές μελέτησαν δεκάδες άστρα της κατηγορίας «Ο» τα οποία βρίσκονται σε διάφορα αστρικά σμήνη του γαλαξία μας.
 
 
Σε μια από τις παρατηρήσεις τους εντόπισαν ένα δυαδικό σύστημα στο οποίο ένα άστρο «Ο» έχει δεχθεί την επίθεση του... γείτονά του ο οποίος κυριολεκτικά του ρουφάει την ύλη. Οι ειδικοί έχουν ονομάσει αυτά τα άστρα «βαμπίρ».



Τα άστρα «Ο»

Τα άστρα αυτής της κατηγορίας είναι γιγάντια. Είναι τουλάχιστον 15 φορές μεγαλύτερα από τον Ηλιο και ένα εκατομμύριο φορές πιο λαμπρά εκπέμποντας ένα γαλαζόλευκο φως. Οι ερευνητές μελέτησαν 71 τέτοια άστρα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκεται σε δυαδικά αστρικά συστήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένα ποσοστό 20%-30% αυτών των άστρων συγχωνεύεται τελικά με τον γείτονά τους.


Το φαινόμενο

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα δυαδικό σύστημα στο οποίο τα δύο άστρα, ένα άστρο «Ο» και ένα πολύ μικρότερο, βρίσκονται σε τέτοια απόσταση μεταξύ τους που δεν μπορεί να υπάρξει συγχώνευση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί αναφέρουν ότι το ένα εκ των δύο άστρων αρχίζει να ρουφάει την ύλη του άλλου. Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι εκείνο που έχει εξαπολύσει την επίθεση δεν είναι το άστρο «Ο» αλλά ο μικρός του γείτονας ο οποίος του ρουφάει την ύλη. Το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ESO) στο οποίο ανήκει το τηλεσκόπιο VLT έδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση του εντυπωσιακού φαινομένου.


Θοδωρής Λαΐνας


Το άστρο βαμπίρ ρουφάει τον γείτονα του



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου