Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Τα πρώτα λαβράκια της διασταύρωσης συντάξεων - εφορίας


Δείτε βίντεο παρακάτω. Βρέθηκε το 5,5% των συνταξιούχων του ΤΣΑΥ να έχει λάβει ποσό σύνταξης άνω των 6.000 ευρώ το μήνα και να μην έχει προβεί σε δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ ένα ποσοστό άνω του 12% των συνταξιούχων δηλώνει ποσά μικρότερα των αναφερομένων που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.

Ξεκίνησε η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τη διασταύρωση στοιχείων που θα οδηγήσουν...
 στην περικοπή των συντάξεων και των επιδομάτων.

Στο πλαίσιο των ελέγχων που έχουν ήδη ξεκινήσει, γίνονται διασταυρώσεις στις καταβολές των συντάξεων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που υποβάλλονται στις εφορίες.

Η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμείων με τη ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων ξεκίνησε, από τον κλάδο ασφάλισης των γιατρών (πρώην ΤΣΑΥ) του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ).

Στο ταμείο,εκτός από τους γιατρούς ασφαλίζονται οδοντίατροι, φαρμακοποιοί και κτηνίατροι, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στο ΤΣΜΕΔΕ όπου ασφαλίζονται μηχανικοί και εργολήπτες καθώς και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών όπου ασφαλίζονται Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Υποθηκοφύλακες και Δικαστικοί Επιμελητές.

Τα προσωρινά ευρήματα των πρώτων ελέγχων και διασταυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν στον Τομέα Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ), όπως τα παρέδωσε στον κ. Βρούτση ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Θεοχάρης Θεοχάρης, είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε το 5,5% των συνταξιούχων να έχει λάβει ποσό σύνταξης άνω των 6.000 ευρώ και να μην έχει προβεί σε δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ ένα ποσοστό άνω του 12% των συνταξιούχων δηλώνει ποσά μικρότερα των αναφερομένων που έχουν χορηγηθεί από το ταμείο.

Η ΓΓΠΣ συνεργάζεται ήδη με την Διεύθυνση φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να γίνει πλήρης ταυτοποίηση των περιπτώσεων μη υποβολής φορολογικής δήλωσης και ακολούθως επικοινωνία για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους και συγκεκριμένα, στην υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος.

Επίσης, προχωράει σε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που έχουν δηλωθεί μικρότερα ποσά συντάξεων.

Επιπλέον, από τους ελέγχους διαπιστώνεται ότι το ταμείο έχει ποσοστό φορολογουμένων (συνταξιούχων) που δηλώνει αναπηρία 11,3% την ώρα που ο συνολικός πληθυσμός των συνταξιούχων που δηλώνει αναπηρία ανέρχεται στο 7,7%, διαφορά στατιστικά σημαντική.

Οι αυξημένες δηλώσεις αναπηρίας θα επανεξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ώστε να βρεθούν τυχόν περιπτώσεις ατασθαλιών.

Τέλος, τα δύο υπουργεία σε μια προσπάθεια μείωσης της ταλαιπωρίας των συνταξιούχων και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους και στις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε οι βεβαιώσεις αποδοχών να αποστέλλονται κατευθείαν στη ΓΓΠΣ από τα Ταμεία χωρίς οι ασφαλισμένοι να χρειάζεται να λαμβάνουν βεβαιώσεις αποδοχών από τον φορέα που συνταξιοδοτούνται.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης «σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προχωρούμε για πρώτη φορά στη λειτουργική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόκειται για μια τομή στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας, τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και, κυρίως, την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών στη χώρα μας.»







Συντάξεις «μαϊμού» από το ΝΑΤ με πλαστά πιστοποιητικά


Στα ίχνη κυκλώματος που κατάφερνε να βγάζει συντάξεις ναυτικών με πλαστά πιστοποιητικά βρίσκεται το υπουργείο Ναυτιλίας. Από την μέχρι σήμερα έρευνα έχουν βρεθεί πλέον των εξήντα περιπτώσεων ναυτικών που έχουν υποβάλει πλαστά πιστοποιητικά βεβαίωσης θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία που φέρουν σημαία τρίτης χώρας και έχουν προσπαθήσει να λάβουν ή ήδη έχουν λάβει σύνταξη γήρατος από το ΝΑΤ.


Η πλαστότητα των πιστοποιητικών έγκειται στο γεγονός ότι έχουν υπογραφή και σχετική σφραγίδα υπογραφόντων διπλωματικών υπαλλήλων Ελληνικών Προξενείων και Πρεσβειών, οι οποίοι δεν υπηρετούσαν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της θεώρησης – χορήγησης του πιστοποιητικού ή δεν υπήρχαν ως πρόσωπα, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η θεώρηση των πιστοποιητικών βεβαίωσης θαλάσσιας υπηρεσίας έχει γίνει με τη χρήση υπηρεσιακών σφραγίδων πλαστών (στρογγυλές σφραγίδες Προξενείων ή Πρεσβειών).

Ταυτόχρονα, διερευνάται η έκδοση πλαστών ή παραποιημένων ιατρικών βεβαιώσεων καθώς και η υποβολή ενυπόγραφων αιτήσεων για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση εφ’ άπαξ σε συνταξιούχους ΝΑΤ. Οι ιατρικές βεβαιώσεις χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογητικά στην υποβαλλόμενη αίτηση προς το ΝΑΤ για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση του εφ’ άπαξ (επιδόματος).

Επίσης, οι ιατρικές βεβαιώσεις καθώς και μέρος πλαστών πιστοποιητικών θαλάσσιας υπηρεσίας βρέθηκαν σε υπάλληλο του ΝΑΤ, ο οποίος δεν ήταν αρμόδιος εκ των καθηκόντων του για την παραλαβή των αιτήσεων – δικαιολογητικών και την διεκπεραίωσή τους.

Σημειώνεται ότι η χρήση των πλαστών πιστοποιητικών βεβαίωσης θαλάσσιας υπηρεσίας γινόταν με τη «νομότυπη» διαδικασία αφού ο ναυτικός είχε πληρώσει, ως προς το χρόνο αναγνώρισης θαλάσσιας υπηρεσίας σε πλοία που φέρουν σημαία Τρίτης Χώρας, τις ανάλογες εισφορές στο ΝΑΤ.

Για τη διεκπεραίωση της προαναφερόμενης διαδικασίας της παροχής συντάξεων γήρατος και της κατ’ εξαίρεσης χορήγησης του εφ’ άπαξ εμφαίνεται και εξετάζεται η ενεργητική δωροδοκία υπαλλήλου ή υπαλλήλων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου