Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Έξι αρχαία ναυάγια εντοπίστηκαν στον Ευβοϊκό


Έξι αρχαία ναυάγια σε καλή κατάσταση εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή Μακρονήσου – Λαυρεωτικής, έπειτα από υποβρύχια αναγνωριστική έρευνα στον Νότιο Ευβοϊκό, που πραγματοποιήθηκε τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Τέσσερα από τα ναυάγια αυτά βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Μακρονήσου σε βάθη που κυμαίνονται από 37 έως και 47 μέτρα και δύο στις ακτές της Λαυρεωτικής.



Εξαιρετικά σημαντικό για τη σπανιότητα του φορτίου του είναι ναυάγιο που χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα μΧ με αμφορείς που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική και τη Σικελία.


Εξίσου σημαντικό για το μέγεθος και την αρτιότητα του φορτίου του, είναι δεύτερο ναυάγιο με ροδιακούς αμφορείς, που εντοπίστηκε στην ανατολική πλευρά της Μακρονήσου, και χρονολογείται στα τέλη 3ου ή τις αρχές του 2ου αιώνα πΧ.


Σε κοντινή περιοχή, εντοπίστηκε το τρίτο ναυάγιο, με μικτό φορτίο από αμφορείς της Ιταλίας και της Ρόδου, χρονολογούμενο στα τέλη του 2ου αιώνα πΧ. Το τέταρτο ναυάγιο της Μακρονήσου ανήκει σε μικρό πλοίο του 1ου αιώνα μΧ που επίσης μετέφερε αμφορείς.


Στις ακτές βόρεια του Θορικού (Λαυρεωτική) εντοπίστηκαν δύο ακόμα ναυάγια, το πρώτο του 1ου-2ου αιώνα μΧ, που μετέφερε οικοδομικό υλικό (κεράμους και πλίνθους) και το δεύτερο, με αμφορείς της ελληνιστικής περιόδου.


Η έρευνα διενεργήθηκε υπό τη διεύθυνση του καταδυόμενου αρχαιολόγου, της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Γιώργου Κουτσουφλάκη, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών.


Ο εντοπισμός και η καταγραφή των έξι ναυαγίων της Μακρονήσου – Λαυρεωτικής έρχεται να προστεθεί στα ήδη 18 εντοπισμένα ναυάγια του Νότιου Ευβοϊκού.


Η παρουσία των ναυαγίων υποδηλώνει την ύπαρξη θαλάσσιου δρόμου μεγάλης σημασίας, με τον οποίο ενώνονταν το βόρειο με το νότιο Αιγαίο.


Η μελέτη των ναυαγίων και της διασποράς τους αναμένεται να ρίξει νέο φως στους θαλάσσιους δρόμους και τη διακίνηση προϊόντων κατά την αρχαιότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου