Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια και στην Οχρίδα, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην ΠΓΔΒ, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι φαίνεται ότι υιοθετεί ακόμη πιο σκληρή στάση, μετά και την απόφαση που απέσπασε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η επίσημη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον Αδαμάντιο Βασιλάκη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί. Όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για μία ακόμη τυπική συνάντηση, στην οποία απλώς...
θα διαπιστωθεί από την πλευρά του κ. Νίμιτς ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης των δύο πλευρών. Ήδη οι δύο άνδρες χθες το βράδυ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις εξελίξεις, αφού δείπνησαν μαζί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένουν. Ο κ. Νίμιτς μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στα Σκόπια για την εκκρεμότητα της ονομασίας και κυρίως τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΒ Γκιόργκι Ιβάνοφ στην Οχρίδα. Ο τελευταίος, ως γνωστό, δήλωσε μεν την ετοιμότητα της χώρας του για την αναθέρμανση της διαδικασίας του ΟΗΕ, ωστόσο έκανε σαφές ότι η πλευρά των Σκοπίων δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά. Σήμερα ο κ. Νίμιτς αναμένεται να κάνει μια σύντομη δήλωση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ Ο ΓΚΟΥΕΦΣΚΙ
Την ώρα που ο Μάθιου Νίμιτς έφθανε στη Θεσσαλονίκη, από το πρωθυπουργικό γραφείο του Νίκολα Γκρούεφσκι δινόταν η ανακοίνωση για το ποια θέματα κυριάρχησαν στη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που επισκέφθηκε τα Σκόπια στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δυτικά Βαλκάνια. Μέσα από αυτήν γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων, μετά και την ευνοϊκή απόφαση που πήρε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έχει γίνει πιο αδιάλλακτη και πιο προκλητική. Ο κ. Γκρούεφσκι όχι μόνο επιμένει να αναγνωριστεί η χώρα του διεθνώς ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά έθεσε στον Μπαν Κι Μουν το θέμα της δήθεν καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα και ζήτησε τη συνδρομή του. Κάλεσε επίσης τον γ.γ. του ΟΗΕ να εγκαλέσει την Ελλάδα για τη μη συμμόρφωσή της στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου, όμοια από όλους και χωρίς διακρίσεις», και έκανε έκκληση «για συνεπή αξιολόγηση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εκ μέρους των κρατών-μελών του ΟΗΕ». Υποστήριξε, τέλος, ενώπιον του γ.γ. του ΟΗΕ, «την ανάγκη να αρθεί η παρεμπόδιση των διαδικασιών (ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης της ΠΓΔΒ) διά του σεβασμού της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995».
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ
Από την πλευρά του ο Μπαν Κι Μουν, σε μια μάλλον τυπική και αμήχανη δήλωση, τόνισε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και ζήτησε από την ηγεσία της γείτονος να δείξει προσήλωση στη διαδικασία του ΟΗΕ. «Είμαι πρόθυμος να υποστηρίξω, να διευκολύνω την επίλυση αυτού του ζητήματος. Μπορείτε να υπολογίζετε στον ΟΗΕ και, ταυτόχρονα, ενθαρρύνω τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του κράτους, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, να είναι ενωμένοι και αφοσιωμένοι στην επίλυση του ζητήματος» είπε χαρακτηριστικά.
ΥΠΕΞ: ΚΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ
Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, η οποία μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα σχολίασε ότι είναι «κακός οδηγός η αλαζονεία και ο εσωστρεφής εθνικιστικός λαϊκισμός». «Η συνεχιζόμενη, κουραστικά επαναλαμβανόμενη, προπαγανδιστική ρητορική για εσωτερική κατανάλωση, που καταγράφεται στο ανακοινωθέν του γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΒ, δείχνει ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν αξιοποίησε τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει πρόοδος. Το αντίθετο, επιχείρησε να την εκμεταλλευθεί. Για άλλη μια φορά επιδόθηκε στην καλλιέργεια της γνωστής προπαγάνδας περί αδυναμίας ή απροθυμίας της ελληνικής πλευράς. Αυτό είναι ψευδές, και η συνεχής αδιαλλαξία του κ. Γκρούεφσκι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του το επιβεβαιώνει» τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας. «Όσο για τα άλλα θέματα που θυμήθηκε ο κ. Γκρούεφσκι, έχω μόνο να πω ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζουν οι φαντασιώσεις. Ευτυχώς που ο συνετός γειτονικός λαός τον ακούει όλο και λιγότερο», κατέληξε σχετικά. Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας έχει αποδείξει εμπράκτως την ετοιμότητά της για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και υπογραμμίζει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Της Μαρούλας Πλήκα / Εφημερίδα Μακεδονία
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου